Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Prodajem kola, a nemam pojma kako se to radi...

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
quando
Poruka: 155
Član foruma od: četvrtak, 11. feb. 2010. u 19:50h

Prodajem kola, a nemam pojma kako se to radi...

Poruka od quando » subota, 12. jul 2014. u 15:17h

Elem, situacija je vrlo simpaticna :) Treba da prodam auto, to nikad nisam radio, a stvar je sledeca.

1. Ja nisam vlasnik, ali imam uredno ovlascenje.
2. Vlasnik i auto se vode na Beograd, moja licna karta na drugi grad
3. Kupac je iz treceg grada

E sad, kupac dolazi busom iz Vojvodine u Bg, da to zavrsimo. Sad pored koraka i tajminga, interesuje me i gde on mora biti prisutan. Ono sto bi trebalo da mislim dobro je:

1. Dogovorimo se da je sve okej
2. Uzmem mu pare
3. Sklopimo kupoprodajni ugovor i overimo ga u sudu (da li na kupoprodajnom ugovoru pisem ime vlasnika vozila, ili svoje kao ovlascenog lica?)

4. Onda dolazi poreska uprava, i tu imam nedoumica...
- da li je potrebno da i kupac bude prisutan, i da li se ide u poresku upravu vlasnika vozila, ili ovlascenog lica? Kontam da je vlasnika vozila...
- ko placa onih 2.5% za prenos vlasnistva?
- koliko vremena poreskoj upravi treba da kaze "tol`ko para" od momenta kad prime onu poresku prijavu
- Kad kazu kol`ko paaaara i kad im se donese dokaz o uplati, kad oni udaraju svoj pecat na kupoprodajni ugovor? ili sta vec rade....

5. SUP...to vec i nije toliki problem, kupac ne treba da bude prisutan?

I da....da ja ne bih neshto zasr`o i izgubio i sebi i njemu 3 dana...ima li neka okej agencija na NBG za te stvari? I koliko oni uzimaju za takve igranke?

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Prodajem kola, a nemam pojma kako se to radi...

Poruka od totti » subota, 12. jul 2014. u 16:14h

-Kupac mora biti prisutan prilikom overe kupoprodajnog ugovora.
-Lakše ti je da ga overiš u nekoj opštini ili mesnoj zajednici koja to radi.

Kupoprodajni ugovor možeš preuzeti odavde:
https://www.polovniautomobili.com/docs/ ... ugovor.pdf
Napomena: Na prvoj stranici ugovora kao prodavca unosiš podatke vlasnika vozila iz saobraćajne, a na drugoj stranici kao prodavca unosiš svoje podatke, s'tim da pored onog "prodavac" dopišeš "po ovlašćenju br. __________"

-Ide se u poresku upravu na teritoriji opštine vlasnika iz saobraćajne. Jako su retke poreske uprave koje ti odmah daju rešenje koliko treba da se uplati poreza - obično dolaziš ponovo za dan, dva. Porez obično plaća kupac, ali sve vam je stvar dogovora. Kad imaju dokaz da je porez plaćen, lupe svoj pečat na ugovor.
-Odjavu tablica može da izvrši samo vlasnik iz saobraćajne ili ovlašćeno lice (tj. ti)

VAŽNA NAPOMENA: Najpre iskopiraj svoje ovlašćenje u najmanje dva primerka, jednu kopiju ćeš ostaviti u opštini prilikom overe ugovora, a drugu kopiju ostavljaš u poreskoj upravi. Original im daješ samo na uvid, NIKAKO GA NE OSTAVLJAJ NJIMA.
Kad kupac bude registrovao auto u svom SUP-u, moraće pored overenog ugovora da priloži i ORIGINAL tvog ovlašćenja.

Ako nećeš da se smaraš sa tim, agencije uzimaju oko 3.000 din za kompletan aranžman. Ako ti treba neki kontakt ko to radi, poslaću ti na PP.

:beer:
Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 12. jul 2014. u 16:20h

Jako je bitno i šta piše u ovlašćenju, odnosno da li piše baš tim rečima da je lice ovlašćeno za neku radnju (ništa se ne podrazumeva). Npr. ako u ovlašćenju ne piše da možeš da odjaviš vozilo, nema ništa od vraćanja tablica. I da, tablice se vraćaju na šalteru MUPa, obično (ne znam da li je i obavezno) na teritoriji opštine gde je prebivalište vlasnika iz saobraćajne dozvole, tako da ćete ili vlasnik iz saobraćajne ili ti uz validno ovlašćenje morati do MUP-a u BGD za taj korak. Bez dokaza o tome da je vozilo odjavljeno (poništena saobraćajna) neće moći da se registruje na nekom trećem registracionom području. Za taj konkretan korak (vraćanje tabli / odjava vozila) kupac ne mora da bude prisutan.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

quando
Poruka: 155
Član foruma od: četvrtak, 11. feb. 2010. u 19:50h

Poruka od quando » ponedeljak, 14. jul 2014. u 09:53h

Hvala na savetima :)

Imam ovlascenje overeno u opstini NBG. Da li je to dovoljno, ili mora u sudu? Takodje, da li ugovor mora u sudu ili moze u opstini?

I da, jos jedno pitanjce, jel ovaj ugovor ok? http://www.autoportal.rs/download/kupop ... ugovor.doc

Znaci gore pisem podatke vlasnika, a dole na mestu za potpis se potpisujem a pored PRODAVAC stavim (po ovlascenju xxxxx) ?

I da, prvo uzmem pare pa onda u sud na overu ugovora? :)

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » ponedeljak, 14. jul 2014. u 10:20h

Sasvim je dovoljno da bude overeno u opštini, u očima zakona nema ništa veću "težinu" od ovlašćenja overenog u sudu. Nekome je samo bliže/jeftinije/brže da overi kod jednih ili kod drugih, ili pak kod trećih (npr. u mesnoj zajednici).

Nisam pravnik da tumačim ispravnost forme (mada ovako, laički, deluje da je otprilike OK), ali zašto razbijati glavu kad forma ugovora može da se kupi kao obrazac u knjižari (ili opštini, sudu...) i da se popuni na licu mesta - pošto će ti ionako trebati precizni podaci iz lične karte kupca. Ako idete samostalno u opštinu/sud na potpisivanje i overu ugovora, obično na pisarnici ili u nekoj internoj/obližnjoj fotokopirnici može da se kupi forma ugovora. Ako idete u agenciju, oni će to da odrade za vas.

Redosled radnji je vaš izbor, ali po poslovnom običaju prvo ide pogodba (ugovor) kojom se strane saglase i obavezuju na neke uslove i pravila, pa tek onda ide finansijska realizacija (keš prelazi iz ruke u ruku).

P.S. Uzgred, izbegavaj da pišeš poruku za porukom... koristi opciju "Uredi". Spojio sam ti poruke, ali imaj na umu za ubuduće.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“