Gume
-
- Poruka: 27
- Član foruma od: četvrtak, 5. jun 2014. u 19:35h
Re: Gume
Poz!Ako moze jedno objašnjenje u vezi kombinovanja prednih i zadnjih guma,u smislu prebacivanja zadnjih na prednje i obratno...Znam da ima nekog ukrštanja(vide neku sliku ovde na forumu,al ne mogu da je nađem).Hvala
- Reppa
- Poruka: 977
- Član foruma od: sreda, 20. okt. 2010. u 20:03h
- Kontakt:
Ako auto prednja vuča onda prednje gume idu nazad,ne manjaš stranu,a zadnje idu napred s tim što zadnju desnu staviš na prednju levu i zadnju levu na prednji desni. Ovo ne važi ako imaš asimetrične gume
http://www.polovniautomobili.com/reppa
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
- nikola_focus
- Poruka: 1498
- Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h
Malo je bucna guma, i mozda malo tvrdja (nisam vozio druge letnje na ovom autu tako da nemam sa cime da uporedim, ali nekako mi odaju takav utisak), ostalo je sve pozitivno, dobra na kisi, u krivinama itd. Vozim ih vec drugu sezonu na Fokusu 

Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend
-
- Poruka: 27
- Član foruma od: četvrtak, 5. jun 2014. u 19:35h
Da prednja vuča...Nisam bio siguran da li menjaju stranu zadnje ili prednje.Ok hvala!Reppa piše:Ako auto prednja vuča onda prednje gume idu nazad,ne manjaš stranu,a zadnje idu napred s tim što zadnju desnu staviš na prednju levu i zadnju levu na prednji desni. Ovo ne važi ako imaš asimetrične gume
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Mnogi grese pa stavljaju "bolje" gume napred nazad "lose". Najgore na autu je kad ti krene guzica napred.
Ja kad uzmem 4 nove gume vozim dve sezone sa istim rasporedom, trece sezone prebacujem zadnje koje su uvek dobre jer su se vozile samo nazad, a kupujem dve nove i idu nazad. I tako svake dve sezone.
Ako prebacis zadnje napred, nazad ostavis "lose", vozices 4 sezone i docekaces petu da moras kupiti 4 nove gume iz cuga, em vozis dve godine sa rizikom sa zadnjim "losim" gumama.
Ja kad uzmem 4 nove gume vozim dve sezone sa istim rasporedom, trece sezone prebacujem zadnje koje su uvek dobre jer su se vozile samo nazad, a kupujem dve nove i idu nazad. I tako svake dve sezone.
Ako prebacis zadnje napred, nazad ostavis "lose", vozices 4 sezone i docekaces petu da moras kupiti 4 nove gume iz cuga, em vozis dve godine sa rizikom sa zadnjim "losim" gumama.
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ne vidim nikakvu poentu u tome da napred voziš "polovne" a nazad ganc nove gume. Ako išta, one koje su provele jednu sezonu nazad i jednu sezonu napred bih ostavio za treću sezonu pozadi - naravno, ako ima života u njima, da postoji neka iole normalna šara - a napred bih stavio nove gume.
Ako treba da se kupe sve četiri, kupiš sve četiri. Gume su potrošna roba, uvek može da se desi nešto nepredviđeno što će da te natera da ih zameniš i ranije nego što si zacrtao, a u međuvremenu treba uzeti ono što je optimalno za vožnju i upravljivost, a to diktira da su najbolje gume tamo gde su najteži uslovi, a to je napred.
Ako treba da se kupe sve četiri, kupiš sve četiri. Gume su potrošna roba, uvek može da se desi nešto nepredviđeno što će da te natera da ih zameniš i ranije nego što si zacrtao, a u međuvremenu treba uzeti ono što je optimalno za vožnju i upravljivost, a to diktira da su najbolje gume tamo gde su najteži uslovi, a to je napred.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- popovicvl
- Poruka: 5671
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Prednjicu je mnogo lakse iskontrolisati, a kad guza krene napred u krivini ne pitas se nista.zokkii piše:Šta ćeš kada prednjica produži pravo ili kada neća da stane ?
Kod mene posle dve sezone (35-40k km) zadnje gume jos uvek imaju 7 mm, a prednje za istu kilometrazu potrosim na 4-5 mm i to je plafon. Kako sad stvari stoje na preotektima sam presao 10k km skinuto je 1,0-1,5 mm, nisam merio.
- nikola_focus
Ja nemam apsolutno nikakvu ozbiljniju zamerku na gumu, uz to pristojna je sara, i kao sto sam vec napisao nijednom me nije ``izdala`` ni na suvom ni mokrom. Cale je isto malo forsirao prosle godine na putu ka moru, i kaze ide kao po sinama (jeste tu i do trapa, ali normalno da i guma ima uticaj). Vidjam ih tu po mestu na dosta vozila razlicitih kategorija, od malo vecih automobila (tipa 407, Mondeo), do recimo Pola i sl. E sad, moze da ima uticaj i to sto sam ih ja kupio nove, samo 2 nedelje su bile stare, ne znam koliko su stare te koje si gledao.dejan_BL piše:Znači vrijedne pazara?
- zokkii
- Poruka: 296
- Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h
Ortak je kupio Savu Intensa HP i za nju je lik koji radi u Planeta guma isto rekao da je bučna. Otišli na ibarsku i zaleteli Mečku od Rušnja nizbrdo ugasili motor i na lerku guma tiha da tiše ne može biti. Da li je možda razlika što ova je proizvedena u Francuskoj.
Jedina logika da dobre gume imaš pozadi je da nećeš da se kurčiš kada su ti prednje gume loše. Zadnji kraj i možeš da kontriraš ali prednji kada ode preko nosa jako teško. Druga stvar kočenje po klizavom daleko bolje rezultate ima guma sa dubljom šarom.
Jedina logika da dobre gume imaš pozadi je da nećeš da se kurčiš kada su ti prednje gume loše. Zadnji kraj i možeš da kontriraš ali prednji kada ode preko nosa jako teško. Druga stvar kočenje po klizavom daleko bolje rezultate ima guma sa dubljom šarom.
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Za većinu nema veze, Z je oznaka indeksa brzine koju su iz njima znanih razloga turili u dimenziju pneumatika, označava da je guma predviđena za brzine veće od 240km/h odnosno 149mph (zavisi s koje strane bare je proizvođač).
pozdrav, Bojan

- dejan_BL
- Poruka: 292
- Član foruma od: ponedeljak, 26. maj 2014. u 12:17h
zokkii piše:Ortak je kupio Savu Intensa HP i za nju je lik koji radi u Planeta guma isto rekao da je bučna. Otišli na ibarsku i zaleteli Mečku od Rušnja nizbrdo ugasili motor i na lerku guma tiha da tiše ne može biti. Da li je možda razlika što ova je proizvedena u Francuskoj.
Hvala puno na odgovorima i preporukama.nikola_focus piše: Ja nemam apsolutno nikakvu ozbiljniju zamerku na gumu, uz to pristojna je sara, i kao sto sam vec napisao nijednom me nije ``izdala`` ni na suvom ni mokrom. Cale je isto malo forsirao prosle godine na putu ka moru, i kaze ide kao po sinama (jeste tu i do trapa, ali normalno da i guma ima uticaj). Vidjam ih tu po mestu na dosta vozila razlicitih kategorija, od malo vecih automobila (tipa 407, Mondeo), do recimo Pola i sl. E sad, moze da ima uticaj i to sto sam ih ja kupio nove, samo 2 nedelje su bile stare, ne znam koliko su stare te koje si gledao.
Inače prodavac kaže da nije sa njima prešao više od 2000 kilometara, što se i vidi na samim gumama. Izuzetno očuvane, a još bolje, prodaje ih jako povoljno - za 70€.
Nemam problem sa time da su bučne, svejedno mi je, samo da su funkcionalne i pouzdane.
Ford Mondeo MKIII TDCi 2.0 96kw (2011- ...)
- nikola_focus
Nije to nesto od cega ce ti se smuciti voznja, ali opet primeti se. Na primer, ja nisam taj zvuk cuo na drugim kolima sa istim gumama kad prodju, a na svojim u voznji primetim
A i ako sam u pravu za to da su malo tvrdje, jos bolje, sporije se trose
To nije nikakva kilometraza, njima se mozda jos nije izlizao natpis SAVA po sredisnjoj liniji na sari. Naravno, imas preporuku od mene 

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ako guma ima V saru onda treba unakrs jer je spoljna strana gume uvek opterecenija i vise se trosi (treba pratiti stanje, zavisi od voznje trapa i pritiska) a ako guma nema smer, tj ako je asimetricna i ima outside i inside stranu onda mozete da rotirate kako volite..
- Neša
- VIP
- Poruka: 5056
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Jeste al onda se ljudi žale kako im bučne gume ili sumnjaju na ležajeve...ne treba nikako menjati smer gume,hoće da huči jer drugačije se gume troše na osovinama,zato mislim da se gume prebacuju samo napred-nazad.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- darioculibrk
- Poruka: 1211
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Kakva je Sava Intensa HP na mokrom?
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)