Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

eCommerce u Srbiji

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
Mosha
Poruka: 272
Član foruma od: ponedeljak, 6. dec. 2010. u 21:39h
Kontakt:

eCommerce u Srbiji

Poruka od Mosha » nedelja, 27. apr. 2014. u 13:55h

Moja devojka krece sa online prodajom (preprodajom) raznih stvari, uglavnom garderobe, i suocava se sa jednim problemom koji ja izgleda ne mogu da resim, a blejim po internetu vec skoro nedelju dana u nadi da cu nesto naci.
U pitanju je web stranica za prodaju "world wide", bazirana na OpenCart CMS platformi.
Da li neko ima slican ecommerce biznis i zna na koji nacin mi u Srbiji mozemo da primamo uplate kreditnim karticama ali bez registrovane firme? Skrill i 2checkout ne moze.

dule0911

 
Poruka: 13654
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Re: eCommerce u Srbiji

Poruka od dule0911 » nedelja, 27. apr. 2014. u 16:00h

Pitaj nase retarde od zakonodavaca.
Fiesta!!

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » nedelja, 27. apr. 2014. u 19:08h

Nisu problem nasi zakoni, mislim sto se tice nasih zakona niko u Srbiji i ne moze da posluje na taj nacin (kupujes iz inostranstva i prodajes u inostranstvo) preko interneta jer moras da imas ulaz, izlaz, svaka uplata koja stigne na devizni racun mora da ima svrhu placanja itd... u svakom slucaju koliko sam se raspitivao nemoguce je.
Elem, problem je sto na samom sajtu, ako bi se placalo karticama, mora u okviru checkout sekcije da postoji portal koji ce da primi placanje karticom pa taj portal posle da salje pare meni na devizni racun. Svi veliki portali (Skrill, 2Checkout) koji imaju integraciju sa OpenCart zahtevaju da vlasnik sajta ima otvorenu firmu (traze dokaze tipa racuni na firmu razne dokumente itd). Naravno moze da se otvori privatni racun bez tih peripetija ali tako ne mogu da integrisem placanje u sajt, znaci slaba vajda.
Zato reko da pitam ovde mozda neko uspesno prodaje stvari u inostranstvo pa da mi otvori oci :)

darko darko
Poruka: 3890
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » nedelja, 27. apr. 2014. u 19:35h

otrvoris devizni racun u banci gde vec imas tvoj privatni racun! To sada niko ne kontrolise, ali ako se bude sirio biznis, onda postoji mogucnost provere, imaces para i za pravnika kojeg ces da izpitas tsa kako gde ide! Mizlim da po zakonu vise zavisi gde je hostovan sajt, probaj na pravnom forumu nesto o tome, ili izguglaj!
Edita, pitaj u banci dali vazi za tvoj slucaj, zovi telefonom i pitaj to u vezi deviznog racuna!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » nedelja, 27. apr. 2014. u 20:48h

Dare, bez ljutnje, ali mislim da nisi skontao poentu pitanja. :)
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » četvrtak, 1. maj 2014. u 22:26h

Ni ja ne razumem, ali da naoisem nesto.

Mislim da se u tu svrhu, da privatna lica razmenjuju novac putem kartica, koristi PayPal, koji iz sebi zanih razloga jos uvek nije omogucio dvosmernu razmenu u Srbiji. Sto se tice zakonodavca, nema prepreka.

Postoje alternative Pay Palu, koje tvrde da rade sa Srbijom.

Sent from VladanMovies using Tapatalk

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 2. maj 2014. u 02:45h

PayPal je precenjen i generalno za neki vid poslovanja cak nije ni prvi izbor. Sve je u redu kada pare idu sa privatnog na privatni racun ali ako hoces da poslujes preko interneta sve uplate koje ti dolaze od privatnih lica PayPal zadrzava do 21 dan, sto je glupo jer ti stoje pare kod njih bezveze a trebaju ti za obrt.

Vecina portala za placanje generalno imaju 2 vrste naloga - privatni i poslovni. Evo mogu i da vam ukratko objasnim te "glavne" portale ako nekog interesuje na kom principu funkcionisu:

PayPal:

Privatni nalog - slanje i primanje novca sa PayPal na PayPal nalog i to je to, provizije su smesne i zato mnogo ljudi koristi ovaj servis za licne potrebe (kod nas ne mozete da primate pare, samo da placate).

Poslovni nalog - slanje novca na PayPal nalog, primanje novca sa PayPal naloga PLUS mogucnost primanja uplata kreditnim karticama. Provizija 4-5% po naplati. Dobra stvar je sto ne morate da imate registrovanu firmu da bi otvorili ovaj nalog, losa sto vam zadrzavaju pare kako im se cefne (i naravno nepostojanje tog servisa kod nas, jelte).

Skrill:

Privatni nalog - isto ko PayPal, malo veci smor da vam odobre racun (ide se 2 puta u banku) ali kompletan servis radi u Srbiji.

Poslovni nalog - morate imati registrovanu firmu (traze racune, PIB itd, znaci ne daju se za*ebati :)) ali ne zadrzavaju pare, kako legnu kod njih mogu se podizati. Sve ostalo je kao kod PayPal-a.

2Checkout:

Ovo je servis iskljucivo za implementaciju u ecommerce. Znaci imate sajt, hocete da primate kreditne kartice i to je to. Isto treba registrovana firma, prolazi se kroz proces verifikacije itd.

Stvar je u tome sto ako hocete da primate kreditne kartice vi morate da implementirate kod koji dobijate od svog portala (PayPal, Skrill, 2Checkout) da bi kupac kada ide na placanje dobio opciju da plati kreditnom karticom. Nijedan portal ne dozvoljava naplatu privatnim nalozima, znaci morate imati poslovni nalog. Ako neko hoce da ima poslovni nalog moze ili da uzme PayPal (sto mi ne mozemo) ili da osnuje firmu i da bira izmedju ostalih portala.
Druga opcija je da ne primate kreditne kartice ali po istrazivanjima 80% online kupovine je placeno bas njima, sto znaci ode pos'o u propas.
Naravno, postoje i drugi portali ali nesto bas i nisam naisao na "proverene" iliti nisam citao mnogo o njima pa ne bih da me zeznu, zato reko da vidim ima li koga ko je malo bolje upoznat sa tim stvarima.

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » petak, 2. maj 2014. u 07:32h

A zasto ne vidis sa nekim rodjakom , prijateljem itd da ako imaju firmu ustupe podatke i da ti mozes napraviti poslovni nalog da preko njega radis.
Znam da je to zezancija i potencijalni problem ali ono , razmisljam na glas.
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Poruka od m_peki » petak, 2. maj 2014. u 09:37h

Drugar je skoro nakacio sajt u wordpress-u na neki od nasih domena sa opcijom kupovine SQL baza na samom sajtu. Nije registovan kao pravno lice. Kupije se preko kartice i nema nikakvih problema. Probali smo i radi tj. kupio je sam od sebe. Uglavnom sve u vezi sa placanjem je regulisao u samoj banci u kojoj ima racun. Mogu detaljnije da ti se raspitam ako sam shvatio tvoj problem.

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » petak, 2. maj 2014. u 12:13h

@ Taunus

Ne bih da mesam i uplicem ljude u to jer uplate lezu na njihov racun, kako to prolazi u knjigama Bog jedini zna. Moj najbolji ortak je knjigovodja ali ni on nije umeo da mi kaze kako bi to islo jer nije imao dodira sa tim stvarima do sad.

@ peki

Bravo! To je to sto mi treba. Placanje kreditnim karticama na privatan racun, raspitaj se molim te.

m_peki
Poruka: 561
Član foruma od: nedelja, 6. sep. 2009. u 15:01h

Poruka od m_peki » nedelja, 4. maj 2014. u 11:38h

Prijem uplata je zavrsio preko sajta https://www.2checkout.com/. Objasnice mi detaljnije kad se vidimo u utorak pa ti javljam.

lukijano

 
Poruka: 769
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Poruka od lukijano » petak, 9. maj 2014. u 22:51h

Ono što ja znam, da funkcionieš 100% jeste, prijem novca iz inostranstva (odakle god hoćeš), bez ikakve kontrole, preko "Pioneer" platne kartice. Zahtev za tu karticu se otvara on-line i dobijaš je poštom, na kućnu adresu.

Kartica je klasična Visa i sa njom dižeš novac na bilo kom bankomatu. Na taj račun može ti uplaćivati novac bilo ko na svetu u bilo kojoj količini. Jedino što novac podižeš u dinarima, po proračunatom deviznom kursu.

To provereno radi, jer moj zet radi on-line, za jednu Kanadsku firmu i tako prima platu.

Za sve ostale informacije o Pioneer računu i kartici... izguglajte...

jelchica
Poruka: 615
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » subota, 10. maj 2014. u 11:27h

Payoneer thumbsuph

lukijano

 
Poruka: 769
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Poruka od lukijano » subota, 10. maj 2014. u 19:58h

Tako, tako... thumbsuph

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » nedelja, 11. maj 2014. u 01:15h

A ja nesto sto sam svojevremeno citao po netu,kazu da Payoneer moze dok te ne provale,onda ti prete mail-ovom da ce da ti zovu policiju... Internet je pun svega i svacega,ali..

Mosha
Kontakt:

Poruka od Mosha » četvrtak, 15. maj 2014. u 14:32h

Payoneer je dostupan samo u Americi i Kanadi (koliko se secam), tacnije, firme koje posluju tamo mogu da uplacuju na payoneer a novac se moze podizati bilo gde u svetu, pa i kod nas. Moze da funkcionise samo ako naplacujete novac preko trecih provajdera (na primer 2checkout) i onda od njih prebacujete novac na Payoneer. To je money service kao Paypal, Skrill itd, nema sta da se "provaljuje", legalna i uobicajena stvar u svetu.

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » petak, 16. maj 2014. u 00:21h

Koliko tu ima posrednika u placanju i trgovini? Dok svima platis proviziju, svaki put, bolje otvoriti firmu.

Dule.M
Poruka: 121
Član foruma od: petak, 15. apr. 2011. u 14:33h

Poruka od Dule.M » petak, 16. maj 2014. u 04:31h

Mozes primati novac i preko WebMoney to ti dodje kao paypal samo Ruski.Sad na sajtu treba da postoji opcija placanja preko WebManey gde se registrujes a njega kasnije povezes sa deviznom karticom u Intesi ili gde vec hoces.Novac podizes u valuti kojom ti placaju.Malo je zamrseno otvaranje racuna ali posle sve funkcionise ok.Ja ga koristim vec dve godine.Mozes posle i Payoneer karticu da vezes na njega.
Slika

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“