Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus 1.6 16V 2001 Problem sa menjacem

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
pegaz
Poruka: 475
Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 21:32h

Focus 1.6 16V 2001 Problem sa menjacem

Poruka od pegaz » ponedeljak, 21. apr. 2014. u 21:47h

Naime kokretan problem se javlja kod menjanja brzina i to iz 1->2 i 2->3 i to kad se kvacilo naglo pusti i da se jaci gas cuje se 'tup' koji dolazi iz motornog prostora. Isto se desava ali nesto redje kad se da naglo gas da pri nekoj maloj brzini (u principu kad god se 'cimne' motor). Ovo se ne desava kad se 'lagano' prebacuje tj cuje se ali gotovo nepimetno.
Takodje zimi je narucito tesko ubacivanje u rikverc ponekad je potrebo i po par puta da bi se ubolo uz obavezno krcanje ali kad je toplije napolju (ili kad se motor ugreje) mnogo je bolje. Ubacivanje u ostale brzine ide bez problema, za sad.

Kazem za sad zato sto smo bili kod majstora zbog ovog problema, digao auto na dizalicu, cimao motor i onda smo ustanovili da taj zvuk dolazi iz menjaca i on je rekao da za sada to nije neki veci problem (ako se ja nevaram mislim da je rekao da ima lufta u diferencijalu ali nisam siguran). Po njemu neisplati se otvarati menjac zbog toga u ovom stadijumu jer bi ta operacija skoro kostala kao polovan menjac (po njegovim recima oko 150e je polovan menjac). Rekao mi je da vozim dok god nebudem imao problema sa ubacivanjem u ostale brzine. Za rikverc mi je rekao da je problem ulje u menjacu koje se zgusne pri malim temparaturama i onda teze ide ubacivanje u isti. Takodje provereni su svi nosaci motora i oni izgledaju ok.

Moje pitanje za ljude koji su mozda imali slican problem i za one upucenije, da li treba mozda vec sad da nesto presuzimam ili da poslusam majstora i da cekam dok se nejave veci problemi koji bi opravdali otvaranje menjaca ili menjanje istog sa polovnim?

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Focus 1.6 16V 2001 Problem sa menjacem

Poruka od van » ponedeljak, 21. apr. 2014. u 23:59h

Провери да ли има уља у мењачу , и док не крене сам да испада из пете брзине , немој га мењати .
Мењач може и за 100 евра да се нађе , ја сам нашао за 70 али за 1.8 мотор . Исти мењач као и код тебе , само дугачије рупе за мотор ( можда и нису ) .

Промени уље у мењачу , ко зна ко је шта сипао .

Звук туп може да направи било који луфт на погоском делу . И немој нагло да пушташ квачило , није здраво за мењач . Тај мењач је слаб за ту тежину и снагу , тако да немој и ти још да му отежаваш живот .

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » utorak, 22. apr. 2014. u 13:14h

kvacilo

pegaz

Poruka od pegaz » utorak, 22. apr. 2014. u 18:49h

van piše:Провери да ли има уља у мењачу , и док не крене сам да испада из пете брзине , немој га мењати .
Мењач може и за 100 евра да се нађе , ја сам нашао за 70 али за 1.8 мотор . Исти мењач као и код тебе , само дугачије рупе за мотор ( можда и нису ) .

Промени уље у мењачу , ко зна ко је шта сипао .

Звук туп може да направи било који луфт на погоском делу . И немој нагло да пушташ квачило , није здраво за мењач . Тај мењач је слаб за ту тежину и снагу , тако да немој и ти још да му отежаваш живот .
Sto se tice naglog pustanja kvacila taj tip voznje se stvarno nedesava cesto samo sto smo u tim situacijama primetili taj problem (inace zena vozi ovaj auto :) za sad) i uvek se moze reprodukovati u tim situacijama. Kao sto sam rekao isto se desava kad se naglo da gas pri malim konstantnim brzinama bez ikakvog menjanja brzina (zato smo prvo pomislili da je mozda neki nosac motora u pitanju).

Majstor mi rece da zamena ulja u menjacu nemoze da resi problem sa luftom ali bi verovatno tada lakse ulazio u rikverc, jer ulje koje je u njemu je verovatno skoro 13 godina staro.
DRAGANFORD piše:kvacilo
Sta tacno podrazumevas pod kvacilom tj koji problem sa kvacilom. Kvacilo lepo hvata i lamela neproklizava.

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » utorak, 22. apr. 2014. u 23:27h

Menjac ti je verovatno dobar. Kvacilo ti nije najnovije ali ce te jos sluziti.

pegaz

Poruka od pegaz » sreda, 23. apr. 2014. u 10:12h

zeteks piše:Menjac ti je verovatno dobar. Kvacilo ti nije najnovije ali ce te jos sluziti.
Da li to znaci da je zamena seta kvacila na pomolu. Na satu je trebutno 142000 ali je on sigurno presao vise tako da smo mi i planirali zamenu u skorije vreme. Majstora sam takodje pitao za set kvacila on rece da nemoze nista sa sigurnoscu da kaze dok ga neotvori. Da li postoje jos neki siptomi koji mogu da nagoveste da je zamena seta uskoro potrebna, znam da je jedan od njih proklizavanje lamele, kad kvacilo nehvata kako treba i sl. Negde sam citao da los set kvacila (ili neka njegova komponenta) moze da izazove probleme sa ubacivanjem u neke brzine, cudna lupkanja (mnogo cesce kod dizela, zbog plivajuceg ali se zna javiti i kod benzinaca).

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » sreda, 23. apr. 2014. u 10:22h

Ja sam na mom starom Focusu 1.6 menjao set na pravih 100.000, a drugi put na 170.000. Focus 1.6 ima slabasan menjac i relativno malu lamelu, pa ako je tvoj pregurao 142.000 to je odlicno. Na kvacilu moze svasta da se desi, propadne lamela, opruge, listovi korpe, procuri druk i td.

U principu menjaj ceo set ako mislis da ga vozis jos koju godinu.

pegaz

Poruka od pegaz » sreda, 23. apr. 2014. u 10:44h

Ceo set sam i planirao da menjam i kako sam ovde na forumu procitao LUK set kvacila bi trebao da stavim jer je on jedan od kvalitetnijih. Mene zanima da li se moze "kod kuce" proveriti u kakvom je stanju set kvacila bez da majstor rastura isti (u smislu dali pokazuje poznate siptome).

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » sreda, 23. apr. 2014. u 11:03h

Да би проверио стање ламеле без скидања мењача , мењач на себи мора да има повећу рупу тачно у нивоу квачила . Како твој мењач то нема , само скидање мењача може открити у ком је стању квачило . Промени га када крене да проклизава .

Ауто има хидрауличну педалу квачила , тј. друк лагер , да ту није проблем негде ако мало теже улази у брзине .

Можда могу и сајле од ручице мењача да се подмажу

pegaz

Poruka od pegaz » sreda, 23. apr. 2014. u 12:20h

Problem ubacivanja u brzine se samo javlja kod rikverca i to kad je napolju jako hladno (tada kad se auto malo ugreje mnogo bolje ide). Za sad nema problema kod ubacivanja u ostale brzine.
Moja otac koji je mnogo strucniji od mene sto se tice auta, provozao je auto kaze da lepo menja brzine (sem jelte rikverca koji po njegovim recima mora malo jace da se smota u desno rucica menjaca), kvacilo lepo hvata, nema proklizavanja lamele, auto dobro vuce jedino se oseti/cuje blago 'tup' kod saltanja iz 1->2 i 2->3 na visim stepenima nema toga uopste (on 'normalno' otpusta kvacilo i da neznamo sta treba da slusamo verovatno bi tesko skontali ali kad se kvacilo naglo otpusti i odmah da malo jaci gas zvuk i vibracija se dosta poveca i tada se jacno cuje taj tup udarac).

Svakako cu preneti majstoru sve vase sugestije pa ce da vidimo.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21580
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » sreda, 23. apr. 2014. u 12:28h

rikverc nema sinhron,cisto da znate.

Poslato sa francusko kineskog krša koristeći Tapatalk.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

zeteks
Poruka: 1296
Član foruma od: utorak, 12. okt. 2010. u 15:56h

Poruka od zeteks » petak, 25. apr. 2014. u 00:15h

Kad pritisnes kvacilo sacekaj 2 sekunde pre nego sto ubacis u rikverc.
Vozi to i nista ne cackaj. Niko ti ne garantuje da i posle zamene nece da bude isto.

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“