Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Problem sa naponom ili šta je već?

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
Kennym
Poruka: 845
Član foruma od: sreda, 4. sep. 2013. u 14:01h

Problem sa naponom ili šta je već?

Poruka od Kennym » nedelja, 20. apr. 2014. u 21:25h

O čemu se radi... Zadnje 2-3 večeri u toku vožnje primećujem da mi opada snaga struje u kolima koja se manifestuje smanjenjem osvetljenja na tabli i svim lampicama u autu, smanjenjem jačine ventilatora u kabini (pošto je bio uključen na 3 da odmagli šoferku tačno se čuje kad mu opadne snaga) i čak smanjenjem jačine svetla u farovima. Pre jedno 3 meseca sam promenio regulator napona na alternatoru i punjenje je konstantno (13,50 ili 14,50 nisam siguran sad šta je tačno). Pošto sam primećivao još cele zime da mi se intenzitet svetla smanjuje i pojačava kad upalim auto i kad mu dodajem gas zamenio sam regulator ali je to i dalje ostalo. On me je ubedio da je to zbog toga što grejači i dalje rade i kad se upali auto pa kad se oni ugase vrati se jačina svetla. Zanima me šta može da mi bude uzrok svega ovoga ako je neko imao sličan problem? :wtf: A da, u pitanju je fokus 1,8 tddi 2001.god :)

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Problem sa naponom ili šta je već?

Poruka od 911s [SK] » ponedeljak, 21. apr. 2014. u 03:36h

Loš alternator ili akumulator. Nažalost opšte je rasprostranjeno mišljenje da je regler (regulator) jedini uzrok nedovoljnog ili varijabilnog napona pnjenja.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 21. apr. 2014. u 04:33h

Kais alternatora?
Djak pesak :)

Kennym

Poruka od Kennym » ponedeljak, 21. apr. 2014. u 14:03h

Akumulator nisam menjao od kad sam uzeo auto, ne znam čak ni koje je voltaže pošto je naopako okrenut a mrzi me da skidam kleme i da ga okrećem samo zbog toga. Misilm da je neki italijanski jer nema ništa na srpskom. Ima zelenu tačkicu koja pokazuje u kakvom je stanju akumulator. Mislim da se oni ne pune i dopounjavaju nego kad se istroši baciš i kupiš novi... A za alternator nisam siguran u kakvom je stanju, moraću da ga teram kod majstora da proveri. Može li šta da škodi autu ako ovako varira napon? Jel alternator na PK kaiš povezan?

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » ponedeljak, 21. apr. 2014. u 14:41h

Alternator pogoni PK kais, preko plivajuce remenice. Moze da se desi svasta kad punjenje nije ok, za pocetak da crkne akumulator, a moze i da se ne desi nista. U svakom slucaju nije ga pametno tako voziti...
Ja sam kad mi je riknuo alternator, uzeo polovan kod S&G. evo vec druga godina radi bez problema... :)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 21. apr. 2014. u 21:02h

Akumulator ti je sigurno voltaze 12V.
Koliko ima amper sati, to jest kolika mu je amperaza je vec drugo pitanje :)

Kennym

Poruka od Kennym » utorak, 22. apr. 2014. u 15:08h

Akumulator mi je 65ah... Jel to malo ili ne?

mbole

Poruka od mbole » sreda, 23. apr. 2014. u 03:05h

Zavisi i od osttka opreme u autu.
Generalno 65A nije malo sto se tice samog motora, ali ako je neka napucanija oprema koja ima dosta toga na struju, tada obicno ide 75AH.
Opet, akumulator ne moze da bude prevelikog kapaciteta, moze samo premalog. Drugim recima, stavljas najveci koji moze fizicki da stane i koji mozes da platis.
Ako kupujes nov, obavezno uzimaj Ca/Ca. Svi iole noviji zahtevaju takav aku (ako se ne varam, pocevsi od 1998 na ovamo). Klasican brzo crkne, posto mu ne odgovaraju rezimi punjenja.

fapmasina
Poruka: 29
Član foruma od: sreda, 20. jul 2011. u 17:45h

Poruka od fapmasina » subota, 20. dec. 2014. u 20:00h

Sta si napravio sa variranjem napona jel i dalje se dogadja da u toku vozne osecas opadanje napona i ako si resio problem reci da i ja probam kod mene da otklonim istu takvu zajebanciju. Pozdrav
Ako hoces da pobedis ne smes da izgubis.

Kennym

Poruka od Kennym » subota, 20. dec. 2014. u 21:12h

Nisam nista radio po tom pitanju. Nemam nikakvih problema u voznji. I dalje mi kad upalim auto svetla su slabija pa se pojacaju ali po opravdavam kad sebugase grejaci :-D

davoR tddI
Poruka: 90
Član foruma od: subota, 3. maj 2014. u 20:25h

Poruka od davoR tddI » nedelja, 21. dec. 2014. u 14:37h

Isti simptomi sinoc.Zaguse se svetla u voznji i oslabi ventilator u kabini.Posle desetak sekundi sve se vrati u normalu.Mereno punjenje na self testu,pokazuje 14.4 bez potrosaca.Kad se ukljuce svetla padne na 13.8 i vrati se na 14.4,ukljucim ventilator padne na 13.8 i vrati na 14.4....

zokkii
Poruka: 296
Član foruma od: sreda, 4. dec. 2013. u 20:11h

Poruka od zokkii » nedelja, 21. dec. 2014. u 17:11h

Akumulator je samo za startovanje ili za potrošače dok ne radi motor. Kad motor krene sa radom alternator dopunjuje akumulator (zato je onaj početni pad punjenja po startovanju motora) i posle je sve na alternatoru. Jedino u nekim ekstremnim slučajevima vuče struju iz akumulatora. Atlernatori na našim vozilima pune u rasponu 14 V-14,40 V.
Na Stila JTD sam stavljao na par dana akumulator od 56 Ah i sve je savršeno radilo i što je najgore bio sam u nekoj jurnjavi pa sam bezbroj puta gasio i palio auto. Nikakvih bagova ni problema. Elektro servo je odlično radio.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11519
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » nedelja, 21. dec. 2014. u 21:19h

Akumulator poprilično pegla nagle padove napona prilikom uključivanja potrošača i ako je isti loš pad će biti izraženiji koliko god da je dobar alternator. Svaki potrošač povuče znatno više struje prilikom samog uključivanja.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Panika
Poruka: 15
Član foruma od: petak, 15. jan. 2016. u 14:39h

Poruka od Panika » subota, 14. maj 2016. u 10:20h

da se nadovežem na temu...imam sličan problem kao i gospodin koji je otvorio temu.osjetim počesto da svjetla na trenutke gube na intenzitetu(pogotovo izraženo kad su duga upaljena).jučer sam mijenjao mikroremen sa španerom radi škripe u vožnji(valjda je to taj pk remen,remen alternatora koji su 2 forumaša spomenula) i mislio sam da to možda i uzrokuje padove napona,ali problem perzistira.koji je sljedeći dio na koji bi trebao obratiti pažnju?inače,akumulator je iste amperaže kao i kod pokretača teme,tj 65

nikola_focus
Poruka: 1482
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » subota, 14. maj 2016. u 11:53h

Ne mora da znaci da je povezano, ali meni se slicna stvar desavala nekoliko meseci, jednom do dva puta nedeljno. Naravno da nisam preterano obracao paznju :D , a rezultat je bio otkazivanje diodne ploce alternatora. Nakon remontovanja alternatora problem je nestao.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

Panika
Poruka: 15
Član foruma od: petak, 15. jan. 2016. u 14:39h

Poruka od Panika » nedelja, 15. maj 2016. u 20:59h

evo sad,već dva dana zaredom,sve uredu :blink: ma nek stoji.majstoru mi se,poslije ceha od neki dan,ne ide,ama baš nikako.
:ford:
Poslednja izmena: FM III, na dan nedelja, 15. maj 2016. u 21:03h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Razlog: Nema razloga da citiraš poruku pre tvoje jer se smatra da odgovaraš na nju, koristi opciju Brzi odgovor ili Odgovori a ne Citiraj

Odgovori

Povratak na „Instalacije“