Konacno sam danas uhvatio par sati vremena da se posvetim malo autu, pa evo i predstavljanja

Auto sam dugo trazio. Uglavnom, jedina slicna ovoj je bila pre 3 godine u oglasima, siva metalik, iz Uzica, dizel. Nazalost tada nisam imao novca da je bezecujem. Ova kad se pojavila u oglasu u decembru, samo sam strepio i jeo nokte da mi je neko ne kupi (naravno, kad se pojavio oglas, nisam imao dovoljno novca). Medjutim, sacekala me je

Enterijer je do pre par sati ovako izgledao:

Sada je ovako, samo nisam vratio patosnice (koje su inace OEM gumene bas za mk2 fiestu, za ne poverovati):

Motor je dobro poznata vreca kljuceva zvana Kent

Motorcraft

Ford bez rdje nije Ford, tako da... Ima posla na nekoliko mesta, deluje malo ali ce biti dosta na kraju kad se sabere sve, ali dobro kakve su inace, ova je ok. Sad ce neki da me lupe poluosovinama od tranzita i kazu mi da je ovo las vegas kakvi su inace fordovi

Ali dobro, inace je i bio cilj kupiti neprcanu i sto originalniju limarjski.

Misljenja, predlozi, sugestije dobrodosli. Ova boja im je losa - ispucala na dosta mesta, vidi se neka crvena koja je bila ispod. Nosicu ih uskoro kod vulkanizera da ih proverim, ako su mnogo krive necu ni da ih sredjujem, ako nisu ili su malo, da se srede, ispeskiraju, ali nisam pametan kako da ih ofarbam, ili mozda da ih ispoliram...? Ili mozda drugi tocak, kao sto rekoh, predlozi dobrodosli

Stavio sam i prvi non-OEM deo, pravi sam tjuner.

Inace kad polupate katadiopter, vi odete kod nasih majstora koji uzmu svetlo sa starog stojadina ili tamica i zamene vam. Naravno ne onaj deo koji ima katadiopter u sebi, vec obicno crveno parce plastike, naravno izbledelo, i zalepe ga dvoslojnom trakom (ajde, ovo poslednje i moze da prodje).

Naravno, fixovano je utoliko odmah

Godiste '89, kilometraza ne znam, ali po stanju ne bih rekao da ima vise od 200k. Sajla joj nije radila posto je auto originalno bio automatik (izvor prethodni vlasnici), pa je prepravljen na cetvorobrzinski manuelni, tako da se dosta vrtelo u prazno, bez merenja, ali krecemo od nekih 44k na satu

Planovi, ima ih, ali za pocetak neke osnovne stvari kad se popravi novcano stanje.
Kocnice su lose, papucica hvata tek pri dnu i lepljiva je (zadrzava kratko nakon sto se otpusti). Kad je auto statican, u leru, ne pomera se, tj pomera uz cviljenje neke od kocnica. Sad sta to sve znaci ne znam, ili je neko crevo porozno, ili neki cilindar, uglavnom to je prvo sto mora da se resi.
Motor je solidan, ali mu treba jedan "overhaul" tj sredjivanje. Kad se upali, baca plavi dim, kasnije u voznji ne dimi. Iskusniji mi kazu da su to neke gumice/tefloni, sta vec ima oko ventila, jbm li ga ne razumem se u benzince

Karburator je u maleru, treba mu stelovanje, smrdi benzin i gasi se na leru.
Menjac je skrarabudzen u auto, birac mu je katastrofa, prva je gde je normalnim autima granica izmedju 3 i 5, rikverc je gde je prva i nema nikakvog ogranicenja za ubacivanje, sem malo drugacijeg osecaja u samoj rucici. 2ga je gde je 4ta, 3ca gde je 7a, samo je 4ta relativno normalna, ti ispod 3ce, ne mora da se juri

Posle svega ovoga na red dolaze tockovi i gume, gume ce biti investicija kao sve ovo ostalo zajedno, ali jbg. Polovnih nema za razumnu cifru (a da su razumne gume), iako nisam kopao i zvao ove sto prodaju polovnjace ali budimo realni - 13ice se i ne prodaju polovne, to je dovoljno jeftino i novo

Kasnije idu estetska ulepsavanja sa delovima koje imam, sire lajsne za vrata, volan i sedista iz xr2 (da ne kazem polukadice

Onda na leto, limarija. Kad je najsuvlje i najtoplije, tad cu da je radim. Auto ce biti vikend vozilo ako sve bude po planu, nece se voziti po losem vremenu i zimi, ali svejedno hocu da lim bude u korektnom stanju, necu rupe po patosu

Motorizacija za sada nece da se dira neko vreme - hocu i da vozim auto malo, a ne samo da se srafi i bude u fazi projekta. Sta ce ici kasnije, videcemo. Imam u jednoj od fiesti kompletan i ispravan 1.4cvh, ali treba i oko njega posla jer stoji u mestu vec 4-5 godina nije paljen. Moguce i da ce njegovi nosaci, menjac i sve ostalo samo posluziti kao baza za neki noviji zetec, videcemo.
Treba i tu glupu maglenku da nadjem, nervira me kako je sad skarabudzeno. Kuku takodje skidam prvom prilikom, da je ugradjena normalno pa da je i ostavim, ali mi se ne svidja. Jedino za sta bi mi koristila jeste za neki nosac za bajseve, ali kad vidim cene toga nesto mi se i ne kupuje takav nosac. Ici ce na krov kad treba i to je to.
Uglavnom, ja sam veoma zadovoljan kupovinom, ostvario sam jedan od svojih snova, koliko god to nekome glupo zvucalo da mu rdjav ford star 25 godina bude san, ali sta cu, tako je

Aj uzdravlje, idem da spavam.