Poruka
od microslav » četvrtak, 19. nov. 2009. u 10:40h
a što lepo ne Ghostuješ taj XP na externi disk i instaliraš Win7 po propisu sa formatiranjem particije i sve što sleduje...
kažeš da ti je XP u super stanju, te kao takav vredi da se sačuva za "ne daj bože". lepo počisti particiju od svih nepotrebnih stvari i Ghost-om iskopiraj sistemsku particiju na eksterni disk ili (ako ti je hard u mašini podeljen u particije) na neku drugu particiju. tme ćeš imati imidž koji ćeš uvek moći da vratiš bez ikakvih problema i posle eventualnog vraćanja sve će raditi, bez potrebe da instaliraš programe, podešavaš XP, zezaš se sa serijskim brojevima itd...
ghostovanjem si napravio izvanredan backup, te se možeš zezati sa instalacijom Win7 na primer, a dobro je i za sadašnji XP jer će vremenom sam po sebi početi da zeza, pa kad nešto krene po zlu samo vratiš imidž i uštedeo si gomilu vremena.
kako ništa ne dolazi za dž, uštedu u vremenu i lakoću vraćanja na prethodno stanje ćeš platiti prostorom na disku za imidž. za imidž ti treba onoliko koliko ti je podataka na particiji koju backup-uješ.
imaš nekoliko verzija Ghosta, ali je meni najlakša i najbolja ona koja radi iz "DOS"-a (preciznije rečeno podigne svoj operativni sistem) a najlakše ćeš Ghost naći na Hiren's Boot CD-u
P.S.
ako ti nešto znači ja professionalno za backup servera koristim Ghost (mnogo je jednostavniji i sigurniji za rad i nema komplikacija kod vraćanja kakvih ima na primer ntbackup)
P.P.S.
ntbackup je jako zgodan za backup podataka, ali je vrlo neprijatan za vraćanje sistema. ako npr imaš instaliranu prvu varijantu XP-a, pa si vremenom instalirao SP1, zatim SP2 i na kraju SP3 i imaš uredno napravljen backup (ntbackup-om) i nešto krene po zlu, crkne disk npr. (pu, pu, daleko bilo + bež' sotono) moraš najpre instalirati XP da bi pokrenuo ntbackup. Pri ruci ti je XP SP2 i instaliraš njega i ništa, ne možeš vratiti sistem... zato što ntbackup zahteva IDENTIČNU konfiguraciju operativnog sistema, znači najpre moraš instalirati XP, onda SP1, pa SP2, pa tek pošto instaliraš SP3 i dovedeš sistem u identično stanje, tek onda možeš vratiti podatke. komplikovano jel da?