Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Biciklizam i biciklisti medju nama :)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
mbole
Poruka: 14980
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Biciklizam i biciklisti medju nama :)

Poruka od mbole » nedelja, 26. jan. 2014. u 03:24h

Gume s ekserima? Zar to nije zabranjeno?
Djak pesak :)

dule0911

 
Poruka: 13648
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 26. jan. 2014. u 06:30h

Za motorna vozila valjda da, ne znam kakvu stetu ja mogu da nanesem sa ovim na bajsu, plus koliko ja znam nije zabranjeno (za bajs).
Odlicna stvar. :)
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 27. jan. 2014. u 02:48h

PRAVILNIK
O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

Član 113
...
Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

Posto je bicikl vozilo, vazi i za njega, jer nije ograniceno samo na motorna vozila.
A sto se ostecivanja kolovoza tice, moje je duboko ubedjenje da svaka guma sa ukucanim ekserima na putnickom vozilu daleko manje ostecuje kolovoz od kamiona bez njih. A drzi fenomenalno na ledu i na snegu. Jedino sto se dere ko sasava. Al zakon nam ovakav.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » ponedeljak, 27. jan. 2014. u 07:01h

Ovu gumu (ne ovaj konkretno model vec njoj slicne) mozes regularno da kupis u bici radnjama u Srbiji, tako da nek usaglase neki od zakona i ili je dozvole za upotrebu ili joj zabrane prodaju.
Kako god, guma je fenomenalna za ove uslove i necu prestati da je koristim sta god pametnjakovici pisali po zakonima :)
Fiesta!!

mbole

Poruka od mbole » ponedeljak, 27. jan. 2014. u 08:18h

Ah, to je jos jedna od nasih "pameti".
Za gomilu stvari, nije zabranjeno da ih uvezes, napravis, prodajes... ali je zabranjeno da ih posedujes ili koristis :)

acadimke
Poruka: 1708
Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
Kontakt:

Poruka od acadimke » četvrtak, 27. feb. 2014. u 10:35h

Ocelavila guma pa je doslo vreme za zamenu :D

Izlizala se guma celom duzinom a na pojedinim mestima se otvorile rupe, privremeno sam ubacio platno od cerade da ne izadje unutrasnja guma,
Slika Slika

I nakon montiranja nove gume

Slika
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » četvrtak, 27. feb. 2014. u 10:45h

acadimke833 piše:privremeno sam ubacio platno od cerade da ne izadje unutrasnja guma,
hahahaha :doh:

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 27. feb. 2014. u 10:55h

Uf, ovo je odavno bilo za zamenu, dobro je da je nisi busio svako malo :)

Ja do kraja februara tj sutra bi trebalo da imam 800km za ovu godinu, nije lose, ali moglo je i bolje.
Fiesta!!

acadimke
Kontakt:

Poruka od acadimke » četvrtak, 27. feb. 2014. u 11:03h

Parola snađi se hahahaha

nikola_focus
Poruka: 1496
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » četvrtak, 27. feb. 2014. u 11:10h

Uuuu, ali si ti ovo odrao :) Koliko su ti stare ove gume, i koliko km otprilike?
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

acadimke
Kontakt:

Poruka od acadimke » četvrtak, 27. feb. 2014. u 11:17h

Kada sam kupio merac brzine "cateye velo 9" te guma je bila montirana, sada na meracu pise 4 000 km.

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 27. feb. 2014. u 12:58h

Nije ovo potroseno od voznje vec od cepanja kocenjem :) Sem ako je neka bas mekana (ili ultra skupa, ili ultra jeftina, pre ce biti ovo drugo) pa se potrosila.

Posto meni CST gume (jeftin kinez, ali dobar) traju vec ihahaj, sad imaju oko 8k km u sebi, mozda i vise, i imaju preko 50% gazne povrsine. Samo kad kocim pazim da ne blokiram, proslo me to odavno :)
Fiesta!!

acadimke
Kontakt:

Poruka od acadimke » četvrtak, 27. feb. 2014. u 14:35h

Guma je Rubena cobra, ako se ne varam Ceske je proizvodnje Cena je oko 750 dinara To je neka sredina, nije jeftina a ni mnog oskupa.

nikola_focus
Poruka: 1496
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » četvrtak, 27. feb. 2014. u 18:22h

Moze biti da je vise od kocenja, ali opet to je mnogo kocenja :D Kad sam uzeo biciklu, imala je Kenda Kwick gume, i za nekih 6 godina (i po mojoj proceni desetak hiljada km) su se izlizale potpuno, ali nigde nisu pukle. Letos su mi, posle 8 godina, pravile problem zice koje su se odvojile unutra, i stipale unutrasnju gumu pa sam ih zamenio Kendom 898, i odusevio se. Bas su tihe, gusti kramponi, dobro hvataju podlogu. Oko 800 dinara komad u Planet Bike.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

acadimke
Kontakt:

Re: Одг: Biciklizam i biciklisti medju nama :)

Poruka od acadimke » četvrtak, 27. feb. 2014. u 20:00h

Nisam se glupirao i kočio, ravnomerno su se izlizale i celom dižinom gume se vide konci a na dva mesta su i pukli gde se vide rupe. Jel gume sa kramponima imaju veci otpor ili manji od ravne gume?

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 27. feb. 2014. u 20:13h

Ako mislis na habanje, uglavnom se brze trose. Ako mislis na otpor kotrljanja, zavisi od gume, ali uglavnom su sporije.
Ne znam koju si sad uzeo, ali ako se ovako izlizala od normalne voznje onda je tezak krs, bez obzira na cenu. CST je slicne cene, ako ne i jeftinija, a traje dosta dugo, i drzi sasvim ok. Mana CSTa je sto nema bas neku zastitu protiv busenja, jer hoce ponekad da mi se probusi na srču, i sto je generalno sporija od skupih guma (ako ova sve vazi za bilo koju jeftiniju gumu). Ja ih vozim na gradskom bajsu, do pre 6 meseci cu mi bile na glavnom, busio sam ih par puta ali s obzirom na kilometrazu odlicno se drze. Npr, cini mi se da se manje trose od Schwalbe Marathon koje sad imam na Meridi, za asfalt.
Fiesta!!

darko darko
Poruka: 3889
Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h

Poruka od darko darko » četvrtak, 27. feb. 2014. u 20:16h

E treba mi pomoc, hocu da kupim ceri biciklu, trenutno je visoka 140 i ima biciklo koje vec koristi i ona i brat, i taman joj je, ali idemo na veci broj! Hocu da joj kupim neki lep kvalitetan "mountain bikes" ali naravno jeftin (nezelim da dajem neke pare sacuvaj boze)! Uzeo bih joj sa prednjom i zadnjom suspenzijom i diskovima! Predpostavljam bar simano menjace, i dupli zid tockova! Primetio sam da su kvaliteni uglavom samo sa prednjom amortima ne i zadnjim zanima me zasto! Ako imate neki savet gde bi mogla da proba i da pogleda, negde gde su normalne cene a nisu neki kineski krsevi, slobodno pisite! Svaki savet dobrodosao, razumes se kao moj drug toti u forda! hahahaha
evo dva modela koja sam razmisljao da joj uzmem ovako nesto, prva mi je zapela za oko ;) !
http://www.kupujemprodajem.com/Biciklo- ... id=2961434
http://www.kupujemprodajem.com/Traker-S ... id=2961434
a za ovaj verujem da je velicina ful, a i cena
Ram je 41.5 cm tj 16 inča, za decu od 147 cm visine i to vrhom prstiju može da dohvati zemlju.
Šimano ručice i mašinica, disk kočnice, duplozidni točkovi, dobro sedište.
Cena će biti 120 evra, 13900 dinara nov.

Slika
Slika

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 27. feb. 2014. u 20:40h

E pa Dare prica ide odprilike ovako.
Sve novo, a jeftino, a da ima sve sto ti hoces, je prosto receno krs. Cak i dete ce (ako ga malo vise vozi i aka) unistiti. Pritom ti jeftini diskovi koce lose, bolje da uzmes sa kvalitetnijim obicnim kocnicama, nego da uzimas jeftine (lose) diskove. Jeste da bicikla mozda izgleda agresivnije sa diskovima, ali eto uci na mojim greskama jer sam se tako i ja zeznuo za disk kad sam bio malo mladji i neiskusniji, pa sam se vratio na v-brake (da bih ostao u istom budzetu a imao bolje kocnice).
Zadnji amortizer u toj klasi je samo ukras. Skripe, pretvrdi, ako ih smeksas onda su previse mekani i samo se njises dok pedalas... Ja bih to izbegao.

Moj savet je da uzmes dobar polovan. Vidi od nekog ko to dovlaci od preko, ako nemas u kraju dodjes bas rano na Bubanj potok, ponekad nesto dobro izleti - to je dok ne uzmu preprodavci, oni mu dignu cenu na nerealan nivo.

Sto se opreme tice. Prednji amortizer, makar neki Suntour, znaci Zoom i slicna sranja izbegni. Aluminijumski ram po mogucstvu, nemoj Hi-ten celik, tezak je kao tuc, pogotovo devojcici ako treba negde da ga nosi/gura. I dobre v-brake kocnice, felne sa duplim zidom, pozeljno kasetna zadnja glava, sa 7 ili 8 brzina. Da pojasnim, imas i klasicne glave na navoj, gde se zupcanici preko navoja stavljaju na glavu, dok je kod kasetnog to malo drugacije, i izdrzljivije. Menjaci, pa zavisi koliko ce dugo zadrzavati taj bajs, ali ako ce to biti kratko, nisu previse bitni. Ali ako ce dugo, to sto pise Shimano ne znaci nista. Jer te najjeftinije klase shimano opreme su blagi uzas, u rangu sa kinezima slicne cene. Za shimano gledas makar Shimano Tourney/Altus/Alivio klasu delova, i to je niza klasa ali ce trajati neko vreme i raditi ok ako ga usteluje dobar majstor. Ovo vazi i za pogon (prednje zupcanike) i shiftere (rucke za menjanje brzina za volanu). Mada prednji pogon i ne mora shimano, sve dok je lezaj pogona patrona, koja je mnogo izdrzljivija od klasicnog sistema sa vencima.

Ili da skratim, ako joj najmanja verzija rama ovog bicikla odgovara, kupi joj ovo.
http://www.capriolo.com/capriolo-bicikl ... rafit-pink

Nema sve od ovoga sto sam naveo (posto sam to navodio mahom za polovni da se uklopi u tu cenu oko 150), ali je dobra baza ako bas hoces nov. Ima aluminijumski ram, dovoljno dobru opremu za pocetak, pa ce kasnije lako da se nadogradjuje. Vila nije neka, ali ce posluziti, pogonska grupa je ok.
Fiesta!!

darko darko

Poruka od darko darko » četvrtak, 27. feb. 2014. u 20:49h

pa ne bih bas voleo polovnu, mada za ovu bih i izvdvojio toliko. Vodicu je da proba ovaj ram uskoro pa javlja, vidim da ima u bgd i ima dobar izbor, ili da sacekam jos neki dan pocetak sezone, mozda bude nasto novo! hocu da joj uzmem lepu i dobru biciklu, ja sam vozio sve krsine kad sam bio klinac!
iamm tvoj tel, zvacu te sa lica mesta ko mi zapne bas neki savet :D

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 27. feb. 2014. u 20:57h

Iskreno, mislim da ce joj biti za nijansu veliki, ali to je ono sto ja znam da je iole ok a da je novo - u decije se ne razumem ali su mahom krs zbog platezne moci naseg drustva. Tako da vidi sa prodavcem, spustite skroz sediste, ako treba moze i kraca lula da se stavi da lakse dohvati volan, pa dok ne poraste da moze da ga vozi kako-tako.
Fiesta!!

darko darko

Poruka od darko darko » četvrtak, 27. feb. 2014. u 21:06h

pa pazi onu gore sa slike moze sto sam ja postavio, sto stoji slika! skoro je vozila i 19 ram, ali ne po ulici. Deca brzo rastu, sledece godine ce biti taman, neka uci, ima jos jednu koja joj je knap, i krs dobila je na poklon, glupo je kupovati istu velicinu, a i taj uzrast bizikla je od 120 do 140 velicine, nema smisla kupovati dobru za jednu sezonu voznje kako terba. Vidim niza je ona srdnja sipka, to joj sluzi da dohvati nogama pod kada stane! Probacemo, svidja mi se....
ako bas moze i polovna ali da bude u bas dobrom stanju!

dule0911

 

Poruka od dule0911 » četvrtak, 27. feb. 2014. u 21:10h

Sa polovnom dobijas dosta vise za slicne pare, samo ne moze bas da se bira boja i oprema, vec se negde pravi kompromis (uglavnom u izgledu) i pitanje je koliko ces brzo naci ako hoce sa spustenom gornjom sipkom.
Slika ti se ne vidi jer si direktno iz mail-a linkovao, okaci negde sliku pa ce se videti.

Al da ne trabunjamo mnogo, kad proba pa javi sta je bilo thumbsuph
Fiesta!!

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » četvrtak, 27. feb. 2014. u 21:44h

darko darko piše:Hocu da joj kupim neki lep kvalitetan "mountain bike" ali naravno jeftin
Uzeo bih joj sa prednjom i zadnjom suspenzijom i diskovima!
Nemam vremena sad sve da čitam, ali nekoliko kvalitetnih brzih saveta:
Lep kvalitetan a JEFTIN nemoj niko na svetu da te laže da ćeš da nađeš. Eventualno ako ti za simbolične pare proda neki bogati rođak.
A da nađeš JEFTIN a sa prednjom i zadnjom suspenzijom i diskovima to je opet sumanuta ideja (izvini ali baš se vidi da si neiskusan u ovom polju).
Ti možeš da nađeš jeftin sa suspenzijama i diskovima, ALI te suspenzije će biti jadne (brzo će da prestanu da "špiluju"), a diskovi će non-stop da se raštelovavaju. Pride (i najbitnije) jefine suspenzije su teške kao kamen, a da devojčica vozi pretežak bicikl može samo da znači da će da ošteti kolena na pravdi boga :( Tako da, molim te, vodi računa šta radiš.
Ili spremi 400 evra da uzmeš nešto (polovno) kvalitetno sa suspenzijama i diskovima ili spremi jedno 100+ evra (opet za polovno) da uzmeš neki aluminijumski bez suspenzija i diskova i sličnih gluposti (- ništa ne fali takvom bajsu!) da se dete navoza :) Kvalitetan bicikl bez suspenzija će biti mnogo kvalitetan od bicikla sa g*vno suspenzijama.

Pročitaj ovaj vodič: http://www.nemagreske.com/kupovina_bicikla/

A sada deo koji je iskucao dečko od Jelchicu:

1. Vrhunske suspenzije se same zaključavaju kad osete asfalt;
2. Ne verujem da će ćera mnogo da vozi offroad

= suspenzije preskoči ako ne može da se pojavi kakva-takva kvalitetna

3. Nipošto nemoj da meriš bajs po sistemu "može da dohvati zemlju", tako ćeš samo da uzmeš patuljast bicikl koji garantuje uništavanje kolena. Nek' nagne bicikl na stranu kad stoji pa će da dohvati zemlju i sa 22". Bitno je da dužina bude odgovarajuća, a visina se ugađa za odnos sic-pedale, a ne sic-zemlja.
Ako si mislio na visina šipke kad ona stoji nad biciklom + 2 cm = visina njenih prepona, onda ignoriši ovo što sam napisao maločas ;)
(ja sam ceo život mislio da ću da razlupam porodično blago na šipku, pa nisam nikad)

4. Dule ti je rekao za diskove. Dobri diskovi u mali budžet ne staju.

5. O menjačima imaš opširno na linku koji si dobio od Jelchice :)

6. Kvalitetni bicikli su uglavnom s prednjim amortima jer su tak'i nama priuštivi. Imaš ti i ohoho kvalitetne bajkove s obe suspenzije... po ohoho ceni.

7. Kupovinu u radnji bih izbegao u širokom luku, izbor modela je čemeran i preplatiće se svakako, bolje uzeti polovan pa zameniti tu i tamo neki dotrajali deo kod majstora (dotraje to i na novom, a kakav je kvalitet materijala, dotrajaće pre polonih od dobrih delova).

darko darko

Poruka od darko darko » četvrtak, 27. feb. 2014. u 22:32h

da se razumem u bicikle ne bih pitao nego bih samno kupio!
bitno mi je da upijem sve savete tako da joj uzmem neki da valja koliko toliko, znaci veliko hvala za savete!
a za 1000 + evra uzecu joj eskorta kabrio pa nek se vozi hahahaha
inace sam palnirao da se raspitam po forumima sta kako pa se setih :ford: foruma, sto bi isao dalje, ovi su i onako detaljisti!
kako kazem, devojcica vec ima neki sporet koji je dobila, sada bih joj uzeo nesto sto ce da vozi bar par godina, i naravno morace da proba, najgore je sto sada rastu nenormalno brzo, sve sam vec koliko toliko shvato, samo velicinu da resim!
ako ima neki link 17 ram pustite mi okolina bg, pozarevac smederevo pancevo slobodno, moze i polovna al neka ocuvana!
da hvala za savete!

jelchica
Poruka: 613
Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h

Poruka od jelchica » petak, 28. feb. 2014. u 00:10h

Dođite kod mene u goste, ja imam ram 17" pa neka dete spusti sedište i proba thumbsuph
Ujedno da vidite kakav je bajs plaćen 230 evra.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“