milan_gt piše:stavlja se zabrana ne za sve kategorije neg samo za onu gde si napravio zijan..
Bilo nekad. Po novom zakonu zabrana vazi za sve kategorije, bez obzira sta si vozio kad si napravio prekrsaj.
Ako bi terali mak na konac, i kad vozis biciklo, pa napravis prekrsaj, upisivali bi ti se poeni, i mogao bi da dobijes zabranu.
Sto se tice medjunarodne, lepo sto ti neces, nedas pare... i verovatno ce sve da prodje kako treba. Ali ako ti se desi da te neki revnosni pub napolju navata, nedrljao si. Odrace te ko jarca. Priznavanje ili nepriznavanje necije nacionalne dozvole je stvar svake drzave pojedinacno. Moj plac, ja i odredjujem ko i kako moze da se vozi njime. Ako ti se ne svidja, nemoj da dolazis.
Naranvo, postoje i medjunarodne konvencije, ali je veliko pitanje sta smo od toga potpisali, kao i da li je ta druga drzava u koju idemo takodje potpisnica. Tek kad i mi i oni imma potpisanu konvenciju, nesto moze da vazi. To sto je sama dozvola napravljena po ovom ili onom standardu, nema bas nikakvog uticaja.
Sto se tice zamene dozvola, dzaba to sto na njoj pise da vazi do 2352.
Po vazecem zakonu, postojece dozvole vaze do ... nisam siguran

U zakonu postoji clan koji kaze
Члан 351.
...
Постојеће возачке дозволе важе до истека рока важења назначеног у возачкој дозволи, а најкасније до пет година од ступања на снагу овог закона.
Ali, pitanje je kada je zakon stupio na snagu? 2009, 2010 ili 2011? Posto je svake od ovih godina oobjavljivan u sluzbenom listu, ali mu je valjda primena odlagana ili tako neka glupost, posto se sve tri godine pominju u zaglavlju. Ako je 2009 to znaci da zaista na leto istice rok starim dozvolama.