posto sam otkako sam kupio Caprija i drhtao pet dana izmedju finansija, hocu-necu da ga prodam, posla od koga zivim, vremena koje nemam, sina kome je bio drugi rodjus pre par dana, ovo su opazanja iz dve voznje od po 50 km. Znaci Avala, Bubanj potok, auto put, Plavi most, bulevar, Cvijiceva, 27. marta... i nazad na avalu nocu preko slavije, pa na Banjicu, Kumodraz, Hiljadu ruza, preko Belog potoka do Zuca... Znaci gradsko-seosko-brdsko-planinska voznja sa sve parkiranjem ispod jelke koja seje iglice i smolu (moram da pazarim pokrivac).
Posto je motor koji je unutra i dalje neidentifikovan osim sto znam da je V6 i da (iz nekog drugog Forda je cini mi se) je menjac petostopeni sa rikvercom kod prve samo guranje na dole, Capri je totalni Frankenstajn. A takodje motor po koji jos nisam otisao, nigde nisam uspeo da nadjem na netu da je iz Caprijevog programa... mozda neko zna SY mu je oznaka. A za ovaj koji je unutra cu pogledati pa javiti vec sutra nadam se, sa sve fotografijama svega sto uspem da islikam.
Elem, osim sto pisa servo i to bogami na dve nedelje da se dopuni ulje koliko mogu da procenim, kocnice su krsina teska, ne ide preko devedeset na autoputu (plin, benzin, mala razlika u snazi) a i ne tera mi se bas jer ne znam kako bih prikocio

Sta se desava sada: upalim ga na benzin, dodam gas, ugasi se. Upalim opet i dodajem po milimetar bukvalno, par puta i dizem nivo gazenja tj, gazim vise sa svakim milimetrom i kao da predje neku granicu i zabrunda bas kako bi trebalo, padne na nekih 500 obrtaja i onda kao da se igra, gore-dole dok se ne zagreje (obrtomer). Smiri se na oko 900 i tu stoji. Ali problem sa benzinom ostaje i dalje. Vozio sam ga do posla sa jedno 15 gasenja na svim uzbrdicama i semaforima

E, sad plin. Prebacim ga bez problema, kaci lepo, gas ko bombona, krece super, salta super, ide odlicno (u odnosu na benzin) ali od jucerasnjeg dana, pustim gas, i na leru se ugasi! I nema sanse da upali! Na autoputu mi se par puta ugasio kada sam probao da ga pustim, i palio ga kvacilom. Dosao kuci uvece (jedva) na benzinu, ajd da vidim sta je sa plinom i jok. Odbija da radi na leru, gasi se odmah. Bez upozorenja, bez gusenja, trokiranja, bilo cega!
Kada se kocnica pusta cuje se zvuk federa kao kad sedate na trosed iz '35 godine! To mi je apsolutni hit

Vozen je ko zna koliko dugo samo na plin! Paljen (pretpostavljam) na benzin i pap, odmah na plin i teraj. Tako da nije ni cudo sto se motoru "povraca" od svega sada

Da rezimiram i da se izvinim na duzini posta, pitanja ili kako vec da nazovem ovo!
1. Nije vozen na benzin minimum 1 godinu.
2. Ogromna zadrska kada se da stisne papucica gasa (dok je na benzinu) i odmah se ugasi. Ako se polako dodaje, radi. Mada je nemoguce tako voziti po gradu. Otvoren put i djene-djene.
3. Plin, ler gas, bla, bla. Probacu sutra da ga nastelujem mada nema tu leba ako on i na benzinu kilavo radi. Greota. Mada je mnogo "vozljiviji" na gasu.
4. Prljav filter za vazduh, sumnjive svecice, struja (akumulator ne daje istu snagu, mislim, ne akumulator ali posustaje prilikom verglanja posle dve, tri sekunde pa se vrati)
5. Pokazivac rezervoara tj benzina i temperature nije povezan.
6. Rdja na rubovima, kod sarki vrata, pod (verovatno mnogo vise nego sto sam video)
7. Karburator strokav 200%
8. Neidentifikovani motor unutra (slikam ga sutra pa saljem fotke)
9. Servo pisa ulje i to ihaaaa! I to cu da slikam
10. Volan kilav, auto vuce u levo
11. Gume dobre, felne super, jelkica koju sam kupio pre neki dan je trenutno najispravniji deo automobila

Elem, toliko za sada. Da napomenem, nisam mehanicar, vise sam organizator i tako i planiram da sve ovo zavrsim ali nekako me mnogo vuce da se upetljam u svu ovu problematiku oko motora prvenstveno, da to nije normalno. Laicki sve pisem a ko ima volje i zelje moze da odgovara kako god hoce i zeli. I strucno i laicki pa cu vec nekako protumaciti.
Svasta sam pozaboravljao ali napisacu vec kad se setim.
Prioritet - motor i dodavanje gasa! Sto se gasi koj moj? I sto posle radi kada ga cickam po milimetar?
Odoh da spavam. Pozdrav svima!
Mirko!