Poruka
od mbole » sreda, 18. sep. 2013. u 00:47h
To sto je na vodenoj bazi ne znaci da mora da bude i akrilna.
U stvari sam termin "vodena baza" je tehnicki pogresan, ali je odomacen. Voda je tu samo "nosac", posto cak nije ni rastvarac (rastvarac je obicno neki alkohol). A baza je akril, poliuretan...
Ovo konkretno je poliuretanska boja na vodenoj bazi (pogledaj technical datasheet), nije osnovna u smislu kako mi obicno to smatramo vec bas boja, Iako bukvalno prevedeno "basecoat" znaci bas "osnovna boja".
Postoji razlika medju razlicitim sistemima farbanja. Kod ovog konkretno, nanosi se:
Prajmer
Boja
Providni bezbojni lak.
Kad predjes ovom bojom, to sto si farbala bude najcesce mat, odnosno ko da si ofarbala temperama.
Tek clearcoat, odnosno zavrsni lak daje sjaj.
Prajmer bi bio ono sto je u "obicnim" sistemima osnovna, ili antikorozivna boja.
Boja kod "obicnih" sistema ne postoji, vec je sam lak u boji.
Ovaj konkretno je "etching" primer, to jest "nagrizajuci". Hemijski reaguje sa celikom i stvara najcesce sloj gvozdje fosfata, to jest isto ono sto u fabrikama rade kada potapaju skojlku u kadu (fosfatizacija, kataforeza...)
U zavisnosti od konkretnog sistema bojenja, i toga sta se i kako radi, nekada postoji jos slojeva, kao sto je recimo "spric git", koji popunjava najsitnije pore. Njega takodje cesto zovu osnovna boja. U sustini kompletna terminologija oko hemijskih proizvoda nam je strasno siromasna, a i napolju postoji prilicna zbrka, koju prilicno namerno prave proizvodjaci, ne bi li svoj proizvod sto bolje progurali.
Djak pesak