Imate li jos nekog mezimca osim cetvorotockasa???
- Pandur
- Poruka: 198
- Član foruma od: petak, 5. jul 2013. u 18:14h
Re: Imate li jos nekog mezimca osim cetvorotockasa???
najvise mi zao tog m57,to je cuveni ''tetejac'' u kalibru 7,62mm,to je onaj pistolj sa linka koji sam postavio sto busi pancir trece kategorije sa obicnim metkom,njemu ne treba protivpancirni metak.... pocetna brzina zrna je oko 500m/s,sto je preterano za jedan pistolj,a zrno je takvog oblika da busi a nema zaustavnu moc...licno sam poznavao decka koji je dobio 5 metaka u stomak iz tetejca,probusili ga svi meci,izasli na ledja i pozabijali se u parkirane automobile 50 metara IZA njega i lik se sam odveze u bolnicu i prezivi samo zato sto ti meci buse ko ludi a ne zaustavljaju zivu silu.....mada to liku nije puno produzilo zivot,jer je nastradao od mojih kolega,izresetali su ga par godina kasnije kada je pucao na jednog od nasih....sve u svemu lepa zbirka,steta sto je vecina oduzeta....
- mbole
- Poruka: 14968
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Procedura je nikakvaDeckonja piše:Koja je procedura za nas amatere koji hocemo da pucamo(izbacimo napetost), mislim na streljanu

Odes u streljanu, poneses pare (dosta para) i pucas.
Od onoga sto trenutno znam da radi u Bg su Trofej na 11. aprilu, i Muš u Dr. Ivana Ribara (u sklonistu). Bila je jedna streljana i dole kod palate pravde, ali ne znam da li jos uvek radi. Takodje imas Partizan u Humskoj i streliste na Carevoj Cupriji.
E sad, ako hoces da pucas iz svog ili prijateljevog oruzja, tu vec moras da ispostujes proceduru prenosenja oruzja.
Oruzje mora da bude rastavljeno ako je moguce (pistolj) ili na drugi nacin obezbedjeno (refvolver), tako da ne moze da se brzo upotrebi.
To bi znacilo da na pistolju mora da bude skinut zatvarac i izvadjen okvir (okvir naravno mora da bude prazan), a na revolveru da bude postavljena bravica.
Oruzje mora da se nalazi u kutiji, ili nekakvoj torbi, pozeljno zakljucanoj, odvojeno od putnickog prostora (u gepeku), i odvojeno od eventualne municije.
Vlasnik oruzja mora da se nalazi u automobilu, i MORA da sa sobom ima oruzni list. Ovo za oruzni list je naglaseno, posto malo suludo, ali po zakonu ako te uhvate sa oruzjem a nemas oruzni list kod sebe (bez obzira sto ga posedujes, ali recimo zaboravio si ga kod kuce), oruzje se oduzima bez ikakve nadoknade. Otprilike kao kad bi ti trajno oduzeli auto ako te uhvate bez saobracajne, iako je auto regularno registrovan, ti si vlasnik...
Ako ne ides kolima, vec recimo javnim prevozom, oruzje i dalje mora da bude rasklopljeno, i u zakljucanoj kutiji.
Djak pesak 

- mbole
M57 odnosno izvorno TT-33 (postoji i verzija 30 ali je 33 "onaj pravi"), je pistolj koji je sa jedne strane glorifikovan a sa druge omalovazavan.
Sto je sasavo, u pravu su i jedni i drugi
TT je napravljen kao vojno oruzje, a ne kao oruzje za civile/policiju, pa su mnoga resenja na njemu i vrline/mane posledica upravo te njegove inicijalne namene.
Pre svega glavna mana/vrlina je kalibar koji koristi. 7.62X25 metak je izuzetno probojan zahvaljujuci visokoj energiji (brzini na ustima cevi) i malom precniku zrna.
U vojnoj upotrebi to je prednost, posto se tipicno puca na vecim daljinama nego kod civilno-policijske upotrebe. Vojnik uvek ima debelu garderobu, borbeni ranac na grudima, cesto se zaklanja iza necega...
U civilno-policijskoj upotrebi to je mana, posto su daljnine na kojima se puca manje (preko 95% obracuna kratkocevnim oruzjem se odigrava na 3-5 metara), velika probojnost znaci da je jako malo energije metka predato cilju, velika je mogucnost da dodje do povredjivanja ljudi koji se nalaze iza cilja...
Tipicne rane nastale od ovog metka su prosrelne. To ce reci da, ako nije pogodjen neki od vitalnih organa, za sta je verovatnoca mala, naneta povreda je mala, i ne zaustavlja brzo onoga na koga je pucano.
Opet po nekim vojnim doktrinama, mnogo je bolje imati ranjenog nego mrtvog neprijateljskog vojnika, posto ranjeni angazuje i udalji iz borbe jos dvojicu.
Interesantno je da se ovaj metak pojavljivao maltene iskljucivo u varijanti sa zrnom pune kosuljice. Pitanje je kakve bi mu bile karakteristike sa neki modernijim ekspandirajucim zrnom tipa JHP ili slicnim.
Sto se tice konstrukcije, to je klasicna konstrukcija sa Kolta M1911, kratki trzaj cevi sa verizicom i tri zljeba na gornjoj povrsini cevi kojima bravi u navlaku. Oprobana i pouzdana konstrukcija. U novije vreme umesto verizice i zlebova koristi se kosa povrsina i bravljenje blokom u otvor za izbacivanje caura (takozvana SIG brava, kakva je i na CZ-99). U sustini to je samo modifikovana M-1911 konstrukcija, koja je jednostavnija za proizvodnju, ali ako su obe kvalitetno odradjene ne postoji jasna prednost neke od njih.
Posto je TT zamisljen kao vojno oruzje, jedna od glavnih stavki je bila mogucnost brze (i jeftine) proizvodnje velike kolicine komada. Usled toga, ceo okidacki mehanizam je napravljen od presovanog lima i jednostavno se ubaci u ram.
To kao posledicu ima relativno grub obarac, koji je tesko fino podesiti.
Opet, najveca vrlina je i najveca mana, zavisno od namene. Sa vojne tacke gledista, mnogo je bolje imati 1.000.000 pistolja sa grubim okidanjem, nego 10.000 sa perfektnim.
Ono gde je u danasnje vreme M-57/TT apsolutno inferioran su sigurnosni mehanizmi.
M57 ne poseduje nikakvu kocnicu (postoje verzije sa manuelnom). Jedini sigurnosni mehanizam je prvi zub udaraca. Nema letecu vec udarnu iglu pune duzine. Ne postoji blokada udarne igle...
Jedina kocnica koju ima, to jest nemogucnost opaljenja ako je okvir izvadjen, se danas smatra potpuno nepotrebnom i ometajucim faktorom.
Cak i verzije koje imaju kocnicu (M57A, odnosno izvedene M70AA i M88A), koce samo obarac, sto je veoma lose i nebezbedno resenje.
Sto je sasavo, u pravu su i jedni i drugi

TT je napravljen kao vojno oruzje, a ne kao oruzje za civile/policiju, pa su mnoga resenja na njemu i vrline/mane posledica upravo te njegove inicijalne namene.
Pre svega glavna mana/vrlina je kalibar koji koristi. 7.62X25 metak je izuzetno probojan zahvaljujuci visokoj energiji (brzini na ustima cevi) i malom precniku zrna.
U vojnoj upotrebi to je prednost, posto se tipicno puca na vecim daljinama nego kod civilno-policijske upotrebe. Vojnik uvek ima debelu garderobu, borbeni ranac na grudima, cesto se zaklanja iza necega...
U civilno-policijskoj upotrebi to je mana, posto su daljnine na kojima se puca manje (preko 95% obracuna kratkocevnim oruzjem se odigrava na 3-5 metara), velika probojnost znaci da je jako malo energije metka predato cilju, velika je mogucnost da dodje do povredjivanja ljudi koji se nalaze iza cilja...
Tipicne rane nastale od ovog metka su prosrelne. To ce reci da, ako nije pogodjen neki od vitalnih organa, za sta je verovatnoca mala, naneta povreda je mala, i ne zaustavlja brzo onoga na koga je pucano.
Opet po nekim vojnim doktrinama, mnogo je bolje imati ranjenog nego mrtvog neprijateljskog vojnika, posto ranjeni angazuje i udalji iz borbe jos dvojicu.
Interesantno je da se ovaj metak pojavljivao maltene iskljucivo u varijanti sa zrnom pune kosuljice. Pitanje je kakve bi mu bile karakteristike sa neki modernijim ekspandirajucim zrnom tipa JHP ili slicnim.
Sto se tice konstrukcije, to je klasicna konstrukcija sa Kolta M1911, kratki trzaj cevi sa verizicom i tri zljeba na gornjoj povrsini cevi kojima bravi u navlaku. Oprobana i pouzdana konstrukcija. U novije vreme umesto verizice i zlebova koristi se kosa povrsina i bravljenje blokom u otvor za izbacivanje caura (takozvana SIG brava, kakva je i na CZ-99). U sustini to je samo modifikovana M-1911 konstrukcija, koja je jednostavnija za proizvodnju, ali ako su obe kvalitetno odradjene ne postoji jasna prednost neke od njih.
Posto je TT zamisljen kao vojno oruzje, jedna od glavnih stavki je bila mogucnost brze (i jeftine) proizvodnje velike kolicine komada. Usled toga, ceo okidacki mehanizam je napravljen od presovanog lima i jednostavno se ubaci u ram.
To kao posledicu ima relativno grub obarac, koji je tesko fino podesiti.
Opet, najveca vrlina je i najveca mana, zavisno od namene. Sa vojne tacke gledista, mnogo je bolje imati 1.000.000 pistolja sa grubim okidanjem, nego 10.000 sa perfektnim.
Ono gde je u danasnje vreme M-57/TT apsolutno inferioran su sigurnosni mehanizmi.
M57 ne poseduje nikakvu kocnicu (postoje verzije sa manuelnom). Jedini sigurnosni mehanizam je prvi zub udaraca. Nema letecu vec udarnu iglu pune duzine. Ne postoji blokada udarne igle...
Jedina kocnica koju ima, to jest nemogucnost opaljenja ako je okvir izvadjen, se danas smatra potpuno nepotrebnom i ometajucim faktorom.
Cak i verzije koje imaju kocnicu (M57A, odnosno izvedene M70AA i M88A), koce samo obarac, sto je veoma lose i nebezbedno resenje.
Djak pesak 

- Pandur
svaka cast za tekst,ako si ga pisao svojim recima,to govori da si poznavalac oruzja...Imam jedan dodatak,7,62x25 je prvo namenjen da bude puscani metak,pa je onda napravljen pistolj koji ga koristi,zato je tako velika izlazna brzina zrna.... A za prevoz oruzja si u pravu,to jesu pravila po zakonu,ali niko te nece cimati ako pistolj stavis u kutiju,okvire(prazne) u dzep,a municiju odvojeno od prethodne dve stvari.....
-
- Poruka: 139
- Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 19:44h
Najveći promašaj od svega je CZ-99,a koliko sam primeto ovi naši panduri ga masovno nose.Izgleda jeftino kao neka neuspela replika,a i glomazan je imao sam priliku da stavljam opasač i ako ga staviš na kuk nekako štrči,ako ga okreneš kao braća Rusi pozadi imaš osećaj kao da si neki teg stavio na leđa,staviš ga napred smeta stomaku nekako mi deluje kao ona kineska igračka.E sad kalibar je naravno najrasporostranjeniji 9 mm PARA,brzo se sklapa i kako sam čuo od par ljudi koji ga redovno koriste nama zastoja i kapacitet okvira.Što se tiče M57-ice odličan kalibar ali kao što rekoste nije za pištolj,ogromna probojna,mala zaustavna moć,ali lagan je kao perce kao da nosiš maramicu,a ne utoku
Ali zastava je beše pokušala da napravi neki wanna be tetejac sa 9 mm LUGER,mislim na onaj CZ M88 menie ono neodoljivo podseća na tetejca,ali skroz je nepouzdan kako sam čuo dok sam išao u streljanu neki lik mi je pričao i stalno se nervirao jer često ume da zaglavi.

- Pandur
cz 88 ume da zaglavi,ali ja imam model 88A,poboljsana verzija obicnog,ne zaglavljuje,precizan ko zmaj,sa kocnicom,savrsen za nosenje,mnogo bolji od 99-ke koju imam sluzbeno.... 99-ka nema zastoja,precizan jeste,ali je za ljude sa malo vecom sakom,meni ne lezi ni jedan pistolj sa dvorednim okvirom,jednoredni okvir,tanka drska,i pogoci idu u centar
ima tetejac 9mm,nisam jos pucao iz njega ali planiram uskoro,pa mogu preneti utiske.... i ne potcenjujte zastavino oruzje,nedavno sam pucao iz Glock-a 17,nema pola kile sa 17 metaka u okviru
,skoro ko igracka a kosta 800eura..ja ga odvalio sa mojom 88-icom,taj glock ce se raspasti posle par hiljada metaka,dok ce moja 88-ica posle par desetina hiljada metaka biti ko nova jer je cev izradjena od materijala za puscane cevi,a ostatak je takodje gvozdjurija kojoj das malo ulja na redovnoj bazi i ne beres brigu

- bojan_kv
- Poruka: 1309
- Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h
Mislis na ovo cudo http://www.zastava-arms.rs/en/civilianp ... pistol-m88
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-
-
Taj je,po meni to je kompaktna verzija tetejca,a i kalibar je malo primereniji bliskoj borbi.Ovaj čile u streljani se mnooogo nervirao dok je pucao iz njega
Nego kako ide procedura oko nabavke naravno legalne automatskih pištolja konkretno mislim na Češki ponos i naravno majstoriju Češke škole M.84 "Škorpion" jel legalan on kod nas ili moraju prepravke da se rade zbog rafalnog režima paljbe? I da mislim na Češku verziju,ne na onaj Zastavin.Znam ko ima i daje ga za male pare,e sad jel legalno posedovanje automatskih pištolja kod nas?

- mbole
Mislim da nije razvijen kao puscani vec kao metak za automate/pistolje. Pri cemu je pistolj bio primarni, a automat sekundarni. Ceska verzija M-48 ovog metka je nasuprot tome originalno napravljena za automate i dosta je jaca/brza (oko 1800 fps prema 1400 fps). Nas PPU je blizi ceskoj verziji sa oko 1700 fps (525 m/s) i energijom od oko 760 J.
Sad videh da PPU pravi i JHP verziju sa nesto manjom brzinom i energijom (510 m/s 715J)
Istojijski gledano TT metak je nastao minimalnim modifikacijama iz nemackog 7.63X25 mauser (a koji je nastao od 7.65X25 Borchardt) koji je koristio cuveni C-96. Izuzetno popularan u SSSR tokom revolucije, toliko da je cak manja verzija C-96 sa kracom cevi i drskom zvana "Bolo" (od Bolshevick). Sovjeti su prvo uvozili pa zatim pravili mauzerov metak po licenci, da bi 1930 usvojili svoju verziju (zajedno sa prvim modelom TT-a, s tim da je razvoj poceo 1929).
Od automata koji su ga koristili najpoznatiji je naravno PPSh-41 (spagin), a kod nas stari automat M-56.
Sad videh da PPU pravi i JHP verziju sa nesto manjom brzinom i energijom (510 m/s 715J)
Istojijski gledano TT metak je nastao minimalnim modifikacijama iz nemackog 7.63X25 mauser (a koji je nastao od 7.65X25 Borchardt) koji je koristio cuveni C-96. Izuzetno popularan u SSSR tokom revolucije, toliko da je cak manja verzija C-96 sa kracom cevi i drskom zvana "Bolo" (od Bolshevick). Sovjeti su prvo uvozili pa zatim pravili mauzerov metak po licenci, da bi 1930 usvojili svoju verziju (zajedno sa prvim modelom TT-a, s tim da je razvoj poceo 1929).
Od automata koji su ga koristili najpoznatiji je naravno PPSh-41 (spagin), a kod nas stari automat M-56.
Djak pesak 

- bojan_kv
Koliko ja znam nije legalo posedovanje bilo kakvog automatskog oruzja, ispravice me kolega ako gresim. Ja na poslu duzim AP, pa samo iz nje pucam, nikako da probam skorpion.. Mislim da je najveci promasaj onaj mali 7.65 mm zaboravio sam mu oznaku.
Nego jel neko pucao iz mitraljeza m84 ili ti cece? to je osecaj...
Nego jel neko pucao iz mitraljeza m84 ili ti cece? to je osecaj...
-
A meni ukinuli vojsku,ahhh živote lutalico
PA to sam i mislio znam da Ameri mogu da nabave ali osakaaćene bez mogućnosti rafalne,jedino da probam nešto kao trofejno,jer nekako mi oduvek bio interesantan.Ali onaj sivi Češki,ne onaj crn Zastavin.Mada čuo sam kroz priče da okvir lako ispada i da su ga mnogi gubili,i da ume da proguta metak.Stric je opsluživao na Pragi 99 i dužio je Škorpiona,kaže da je bilo par samoranjavanja,dok su učili kako funkcioniše tri puta je neki lik repetirao nije izbacio metak,nanišanio sebi u čizmu iz dosade i mislio da je prazan kad on opalio..I da opruga ume da iskoči direktno u oko pri rastavljanju
Ja sam cecu video samo na sajmu i kad sam par puta išao u Kraljevo u onu kasarnu na J ima neki zaguljen naziv koji ja ne mogu da zapamtim,ali nikad je nisam čuo kako peva 

- mbole
Civilima nije dozvoljeno posedovanje automatskog oruzja (inace za to je zaprecena ozbiljna kazna do cini mi se cak 12 godina zatvora, kao i za nelegalno posedovanje svog ostalog oruzja koje civili ne smeju da imaju).
Mislim da ne mozes ni kao trofejno oruzje da ga posedujes (za pocetak ne mozes da ga nasledis, kad niko ne sme da ga poseduje, ne moze da ga legalno kupis...)
Sto se tice CZ-99 opet ne treba smetnuti sa uma da je on napravljen kao sluzbeno oruzje.
Sami gabariti i tezina uopste nisu tako losi (recimo TT je tezak 880 grama a CZ-99 970 grama). Posto je pravljen kao sluzbeno oruzje, predvidjen je za nosenje u odgovarajucoj futroli na opasacu, sa uprtacima. E sad, naravno, nevolja je sto slabo ima dobrih futrola. Ove koje su dodeljene policiji su katastrofalne. Ne znam kako izgledaju vojne. Bilo je par dobrih futrola koje je radio Mile Dragic.
Kada uporedis dimenzije drske recimo Bereta 92F i CZ-99 imaju u milimetar iste dimenzije, ali Bereta neopisivo boje lezi u ruci. "Greska" je u polozaju obaraca. Naime na originalnom CZ-99 koji se vise i ne proizvodi, je obarac pomeren previse unapred (bez nekog konstrukcionog razloga), i zbog toga, izuzev ako imas ekstremno veliku to jest dugacku saku, hvat je neprirodan, sa zglobom "uvrnutim" oko drske kako bi kaziprst mogao da dohvati obarac.
To je na CZ-999 odnosno EZ9 promenjeno i obarac je povucen za skoro 5mm unazad, tako da je hvat daleko udobniji.
Kao i uvek neke vrline se pretvaraju u mane, u zavisnosti od namene.
Tezak zatvarac na 99-tki kao prednost ima pouzdan rad i u teskim uslovima (blato, voda...), ali kao manu veliki odskok. Dugo mi je trebalo dok sam ustanovio da odskok ustvari ne potice od samog opaljenja metka, vec do njega dolazi tek kad zatvarac "zvekne" u krajnji zadnji polozaj.
Ne treba potcenjivati "plastikanca" Gloka. Pokazao se kao izuzetno izdrzljiv. Tako da ne stoji da ce se raspasti nakon par hiljada metaka. Cesto ga koriste u produkciji u IPSC-u a tamo se redovno ispaljuju na hiljade metaka. Meni licno se ne svidja, kako estetski (mnogo je ruzan), tako ni funkcionalno. Ali da je u pitanju dobra pucaljka, jeste.
Inace, moj favorit kod velikih pistolja je Zbrojovka CZ-75, mada sam ja licno vise ljubitelj manjih pistolja i kalibara (da li je bolje pogoditi malim ili promasiti velikim kalibrom ?
) Izuzetno udoban za pucanje, cev postavljena jako nisko u odnosu na hvat (navlaka je vezana za ram "naopako" to jest ram obuhvata navlaku a ne kako je uobicajeno da navlaka obuhvata ram, trik pozajmljen sa besmrtnog SIG-a P-210), tako da mnogo vise "gura u nazad" a mnogo manje odskace. Pouzdan, klasicnog dizajna i mehanike...
Moj apsolutni favorit, koga cu nadam se kad tad posedovati je Bereta 84 BB, u kalibru 9X17 (kratka devetka). klasicni SA/DA mehanizam, 13 metaka u okviru, 660 grama...
Mislim da ne mozes ni kao trofejno oruzje da ga posedujes (za pocetak ne mozes da ga nasledis, kad niko ne sme da ga poseduje, ne moze da ga legalno kupis...)
Sto se tice CZ-99 opet ne treba smetnuti sa uma da je on napravljen kao sluzbeno oruzje.
Sami gabariti i tezina uopste nisu tako losi (recimo TT je tezak 880 grama a CZ-99 970 grama). Posto je pravljen kao sluzbeno oruzje, predvidjen je za nosenje u odgovarajucoj futroli na opasacu, sa uprtacima. E sad, naravno, nevolja je sto slabo ima dobrih futrola. Ove koje su dodeljene policiji su katastrofalne. Ne znam kako izgledaju vojne. Bilo je par dobrih futrola koje je radio Mile Dragic.
Kada uporedis dimenzije drske recimo Bereta 92F i CZ-99 imaju u milimetar iste dimenzije, ali Bereta neopisivo boje lezi u ruci. "Greska" je u polozaju obaraca. Naime na originalnom CZ-99 koji se vise i ne proizvodi, je obarac pomeren previse unapred (bez nekog konstrukcionog razloga), i zbog toga, izuzev ako imas ekstremno veliku to jest dugacku saku, hvat je neprirodan, sa zglobom "uvrnutim" oko drske kako bi kaziprst mogao da dohvati obarac.
To je na CZ-999 odnosno EZ9 promenjeno i obarac je povucen za skoro 5mm unazad, tako da je hvat daleko udobniji.
Kao i uvek neke vrline se pretvaraju u mane, u zavisnosti od namene.
Tezak zatvarac na 99-tki kao prednost ima pouzdan rad i u teskim uslovima (blato, voda...), ali kao manu veliki odskok. Dugo mi je trebalo dok sam ustanovio da odskok ustvari ne potice od samog opaljenja metka, vec do njega dolazi tek kad zatvarac "zvekne" u krajnji zadnji polozaj.
Ne treba potcenjivati "plastikanca" Gloka. Pokazao se kao izuzetno izdrzljiv. Tako da ne stoji da ce se raspasti nakon par hiljada metaka. Cesto ga koriste u produkciji u IPSC-u a tamo se redovno ispaljuju na hiljade metaka. Meni licno se ne svidja, kako estetski (mnogo je ruzan), tako ni funkcionalno. Ali da je u pitanju dobra pucaljka, jeste.
Inace, moj favorit kod velikih pistolja je Zbrojovka CZ-75, mada sam ja licno vise ljubitelj manjih pistolja i kalibara (da li je bolje pogoditi malim ili promasiti velikim kalibrom ?

Moj apsolutni favorit, koga cu nadam se kad tad posedovati je Bereta 84 BB, u kalibru 9X17 (kratka devetka). klasicni SA/DA mehanizam, 13 metaka u okviru, 660 grama...
Djak pesak 

- mbole
Da ispravim samog sebe.mbole piše:Cak i verzije koje imaju kocnicu (M57A, odnosno izvedene M70AA i M88A), koce samo obarac, sto je veoma lose i nebezbedno resenje.
Verzije M-70AA, M-88A i M57A imaju Walterovu kocnicu na zatvaracu, jednu od najbezbednijih ikada napravljenih konstrukcija, tako ova moja prethodna tvrdnja ne stoji.
Jedina mana Walterove kocnice je sto ju je lako slucajno aktivirati prilikom repetiranja. Secam se jednog takmicenja u Konanu (streljana ispod Kalemegdana koja nazalost vise ne radi), kada je neko od momaka iz Crne Gore tri puta za redom aktivirao kocnicu prilikom repetiranja (pucalo se na vreme).
Mali M-70 u kalibru 7.65 ima kocnicu na ramu, koja koci samo obarac.
Djak pesak 

- Pandur
da to je obicni sto hoce da zaglavi.... pogledaj onaj sa oznakomA na kraju,taj je poboljsana verzija...bojan_kv piše:Mislis na ovo cudo http://www.zastava-arms.rs/en/civilianp ... pistol-m88
Dubiozni-ne smes imati takvo oruzje u zemlji Srbiji...i svima na znanje-skorpion je najobicnije go*no,izvikan zbog popularnog naziva,nula po svemu.....
mbole-ne mogu da tvrdim 100%,ali mislim da je 7,62 prvobitno nastao kao puscani metak za popularne wincesterke koje smo gledali u kaubojskim filmovima

inace,taj Glock mozda i jeste dobar,ja sam samo izneo moje misljenje nakon pucanja,delovao je kao igracka...
i M88A ima kocnicu koja odvoji udarac od udarne igle,mozes cekicem da tuces u udarac sa metkom u cevi i nece opaliti....meni je ispao M88A sa metkom u cevi sa visine oko 1,5m (iz futrole ispod pazuha) direkt na udarac je udario od beton,zakocen bio naravno,nista se nije desilo,nije opalio...tako da je veoma bezbedan kad je zakocen....
i savet,kratka devetka se pokazala kao potpuno promasen kalibar,iz brdo razloga,pa ti savetujem da slabije od 9x19 ne uzimas nista,sasvim pristojan kalibar po svemu,odmeren,nije prejak a ni preslab,solidna zaustavna moc ,solidan domet(ovo vazi za oruzja sa duzinom cevi od 116mm ili vise),ma pravi kalibar..

- mbole
Ti pricas o americkom .30 carabine, koji ima isti kalibar, ali je sasvim drugaciji metak, i on jeste napravljen za pusku. .30 ima blago konusnu a ne flasastu cauru, duzi je (7.62X33), sa jacim punjenjem...
TT 7.62 nije nastao iz njega, vec iz ova dva koja sam pomenuo to jest 7.63 mauser ondnosno 7.65 Borghart.
Za M-88A sam se vec ispravio sto se tice kocnice.
E sad... o kratkoj devetci puno je toga pricano. Nazalost najveci deo toga potice "s one strane bare", gde vazi maksima "samo veliko je dobro", i pri tom je uglavnom posledica zestokog marketinga, ne samo za 9X17, vec i za vecinu drugih, malih kalibara. Kako da ti prodam nesto novo, ako te ne ubedim da je ono sto vec imas lose
Mada interesanto, ali ameri uopste nemaju tako lose misljenje o 9X17 (odnosno .380 auto, kako ga oni krste), dok recimo klasican evropski 7.65 jednostavno nipodastavaju.
Postoji jedna studija koju su ameri radili, i koja je pokazala da sto se tice zaustavne moci, jednostavno ne postoji metak za kratkocevno oruzje koji ce sigurno izazvati trenutno zaustavljanje protivnika, bez obzira na kalibar, energiju, precnik zrna... osim ako je pogodjen centralni nervni sistem ili visoki delovi kicmene mozdine. A tada, kalibar jednostavno nije bitan. Kod puscane municije gde su brzine zrna daleko vece, ovo vec nije slucaj.
Nekom akrobacijom, koja mi nikada nece biti jasna, iz toga se izvlaci zakljucak da zrno treba da ima puno energije, veliki kalibar itd itd.
Ako se vratimo cinjenicama, vise ljudi je ubijeno iz malog 7.65 pistoljskog metka, nego iz svih ostalih pistoljskih kalibara zajedno (mada se zbog maltene univerzalne upotrebe zadnjih 20-30 godina 9X19 priblizava).
Efikasan domet, kod kratkocevnog oruzja, maltene nije bitan. Ko sto napisah preko 95% pucanja se desava na razdaljinama od 3-5 metara. Cemu onda sluzi efikasan domet na 100m?
Da se razumemo, sve vreme pricam o oruzju za samoodbranu od ljudi. Sluzbena ili vojna upotreba, samoodbrana od divljih zivotinja... su sasvim druga prica.
To sto pod uticajem marketinga, gomila civila kupuje "topove" koji im ni za sta ne trebaju, vec je druga stvar. Ako bas hoces da budes siguran, onda bolje za kucnu odbranu pazari pumparicu ili sacmaru, koje ce "obaviti posao" sa maltene svime s cim mozes da se sretnes. Uz dobar potkalibarni metak, ni meda nece preteci. I psiholoski efekat kad se nalazis sa pogresne strane neke 12X76 je priznaces daleko veci nego kada gledas u cevku 44 mag.
Da se vratimo na 9X17 (kao i 7.65, 9 makarov, i slicne kalibre).
Prednosti:
Jednostavna konstrukcija oruzja. Svi pomenuti kalibri mogu da pucaju iz slobodnog zatvaraca. Jednostavnija konstrukcija u 99% slucajeva znaci i pouzdanije oruzje (ono cega nema, ne moze da se pokvari
)
Vise nego dovoljna energija metka, kombinovana sa relativno velikim precnikom zrna kod 9X17 i 9 makarov. Ukoliko ne treba da probija pancir ili ne pucas na medveda, nema tog "baje" koji ce preteci. Naravno pod uslovom da je pogodak dobro plasiran. A uz minimalan trzaj i odskok koji ova oruzja imaju, na malim daljinama mnogo je lakse plasirati dobar pogodak nego iz neke duge devetke ili 40 S&W.
Oruzja koja su gabaritno mala, laka za nosenje, lepo leze u ruci...
Secam se kolege iz jedne bivse firme u kojoj sam radio, kome su se svi smejali kada je u doba "opsteg naoruzavanja" pocetkom 90-tih, kupio predivan mali Baby Browing u kalibru 6.35.
"To, pa to je igracka, malo deblji kaput ne moze da probije..." i slicno.
Covek popizdi, potegne malisu i protera zrno kroz metalni garderobni orman (stari "fabricki" garderoberi od sasvim lepo debelog celicnog lima, zrno je proslo skroz i zavrsilo u zidu iza).
Vise se nisu smejali. A on je "bebu" mogao da nosi u dzepu od kosulje, dok su ovi teglili "glondze" od kilo ipo.
Na kraju citiracu svog pokojnog strica (major UDBA-e, prvoborac iz II svetskog rata), iz jedne price sa njegovim sinom, koji je dobio colt detective specijal, zaista lep revolver, ali naravno palo je preuvelicavanje tipicno za holivud: to te baci kroz prozor, ubija slona...
Matori je imao staru beretu 34 koju je na pocetku II sv. rata oteo nekom Italijanu.
"znas sinko... meni se niko nije zalio na kratku devetku. A bilo ih je..."
Ne mogu sada da pronadjem, ali bio je jedan lep video na youtube gde su pucali na cini mi se 100 jardi iz 22LR, 6.35, 7.65, 9X17 i 9 makarov, na 1" debelu borovu dasku. Svako od ovih zrna ju je probilo kao od sale. A nema celenke koja je tako tvrda
Sto se tice duge devetke, i slicnih "velikih" pistoljskih kalibara, meni je ona malo "preostra". Daleko vise mi se za pucanje svideo .45ACP, sa teskim ali relativno sporim zrnom. Trzaj kod 45-tice je nekako vise "guranje" nego "udarac".
Otprilike kao odnos izmedju .357 Mag i 38 specijal, sto se tice osecaja prilikom pucanja.
Svaka kombinacija oruzje/metak je niz kompromisa. Samo je pitanje za koju namenu se koristi, pa shodno tome se daje prednost jednoj osobini na ustrb neke druge.
TT 7.62 nije nastao iz njega, vec iz ova dva koja sam pomenuo to jest 7.63 mauser ondnosno 7.65 Borghart.
E sad... o kratkoj devetci puno je toga pricano. Nazalost najveci deo toga potice "s one strane bare", gde vazi maksima "samo veliko je dobro", i pri tom je uglavnom posledica zestokog marketinga, ne samo za 9X17, vec i za vecinu drugih, malih kalibara. Kako da ti prodam nesto novo, ako te ne ubedim da je ono sto vec imas lose

Mada interesanto, ali ameri uopste nemaju tako lose misljenje o 9X17 (odnosno .380 auto, kako ga oni krste), dok recimo klasican evropski 7.65 jednostavno nipodastavaju.
Postoji jedna studija koju su ameri radili, i koja je pokazala da sto se tice zaustavne moci, jednostavno ne postoji metak za kratkocevno oruzje koji ce sigurno izazvati trenutno zaustavljanje protivnika, bez obzira na kalibar, energiju, precnik zrna... osim ako je pogodjen centralni nervni sistem ili visoki delovi kicmene mozdine. A tada, kalibar jednostavno nije bitan. Kod puscane municije gde su brzine zrna daleko vece, ovo vec nije slucaj.
Nekom akrobacijom, koja mi nikada nece biti jasna, iz toga se izvlaci zakljucak da zrno treba da ima puno energije, veliki kalibar itd itd.
Ako se vratimo cinjenicama, vise ljudi je ubijeno iz malog 7.65 pistoljskog metka, nego iz svih ostalih pistoljskih kalibara zajedno (mada se zbog maltene univerzalne upotrebe zadnjih 20-30 godina 9X19 priblizava).
Efikasan domet, kod kratkocevnog oruzja, maltene nije bitan. Ko sto napisah preko 95% pucanja se desava na razdaljinama od 3-5 metara. Cemu onda sluzi efikasan domet na 100m?
Da se razumemo, sve vreme pricam o oruzju za samoodbranu od ljudi. Sluzbena ili vojna upotreba, samoodbrana od divljih zivotinja... su sasvim druga prica.
To sto pod uticajem marketinga, gomila civila kupuje "topove" koji im ni za sta ne trebaju, vec je druga stvar. Ako bas hoces da budes siguran, onda bolje za kucnu odbranu pazari pumparicu ili sacmaru, koje ce "obaviti posao" sa maltene svime s cim mozes da se sretnes. Uz dobar potkalibarni metak, ni meda nece preteci. I psiholoski efekat kad se nalazis sa pogresne strane neke 12X76 je priznaces daleko veci nego kada gledas u cevku 44 mag.
Da se vratimo na 9X17 (kao i 7.65, 9 makarov, i slicne kalibre).
Prednosti:
Jednostavna konstrukcija oruzja. Svi pomenuti kalibri mogu da pucaju iz slobodnog zatvaraca. Jednostavnija konstrukcija u 99% slucajeva znaci i pouzdanije oruzje (ono cega nema, ne moze da se pokvari

Vise nego dovoljna energija metka, kombinovana sa relativno velikim precnikom zrna kod 9X17 i 9 makarov. Ukoliko ne treba da probija pancir ili ne pucas na medveda, nema tog "baje" koji ce preteci. Naravno pod uslovom da je pogodak dobro plasiran. A uz minimalan trzaj i odskok koji ova oruzja imaju, na malim daljinama mnogo je lakse plasirati dobar pogodak nego iz neke duge devetke ili 40 S&W.
Oruzja koja su gabaritno mala, laka za nosenje, lepo leze u ruci...
Secam se kolege iz jedne bivse firme u kojoj sam radio, kome su se svi smejali kada je u doba "opsteg naoruzavanja" pocetkom 90-tih, kupio predivan mali Baby Browing u kalibru 6.35.
"To, pa to je igracka, malo deblji kaput ne moze da probije..." i slicno.
Covek popizdi, potegne malisu i protera zrno kroz metalni garderobni orman (stari "fabricki" garderoberi od sasvim lepo debelog celicnog lima, zrno je proslo skroz i zavrsilo u zidu iza).
Vise se nisu smejali. A on je "bebu" mogao da nosi u dzepu od kosulje, dok su ovi teglili "glondze" od kilo ipo.
Na kraju citiracu svog pokojnog strica (major UDBA-e, prvoborac iz II svetskog rata), iz jedne price sa njegovim sinom, koji je dobio colt detective specijal, zaista lep revolver, ali naravno palo je preuvelicavanje tipicno za holivud: to te baci kroz prozor, ubija slona...
Matori je imao staru beretu 34 koju je na pocetku II sv. rata oteo nekom Italijanu.
"znas sinko... meni se niko nije zalio na kratku devetku. A bilo ih je..."

Ne mogu sada da pronadjem, ali bio je jedan lep video na youtube gde su pucali na cini mi se 100 jardi iz 22LR, 6.35, 7.65, 9X17 i 9 makarov, na 1" debelu borovu dasku. Svako od ovih zrna ju je probilo kao od sale. A nema celenke koja je tako tvrda

Sto se tice duge devetke, i slicnih "velikih" pistoljskih kalibara, meni je ona malo "preostra". Daleko vise mi se za pucanje svideo .45ACP, sa teskim ali relativno sporim zrnom. Trzaj kod 45-tice je nekako vise "guranje" nego "udarac".
Otprilike kao odnos izmedju .357 Mag i 38 specijal, sto se tice osecaja prilikom pucanja.
Svaka kombinacija oruzje/metak je niz kompromisa. Samo je pitanje za koju namenu se koristi, pa shodno tome se daje prednost jednoj osobini na ustrb neke druge.
Djak pesak 

-
Viđao sam neke snimke gde Amerik koriste M57,ali imao je kočnicu.E sad možda je Zastava za izvoz ugrađivala kočnicu ili je onaj koji je uvozio to radio?Tetejac je kult kod nas čak i nekog na ulici da zaustaviš znaće šta je tetejac,evo sad sam našao kutiju sa municijom za njega 7,62x25 TOKAREV 5,5g 85grs.Jeste 7,62 iz porodice puščane municije onaj Američki .30 cal i 7mm su isti,po meni tipično Ruski,surovo i robusno.Znači ne može ni kao trofej,što se tiče "Škorpiona" ne bih se složio da je loš,ipak je to Čehoslovačka škola koja je mnogo toga dobrog iznedrila i njeni modeli SIVI su mnogo kvalitetniji od zastavinih koji su CRNI i loše odrađeni.Ja znam za čoveka koji ima dva komada doneo sa ratišta i daje ih za 70 jura
al jbg ako nije legalno.Ja znam da je ćale imao neku "ratnu" dozvolu tako nešto i da je ovaj M76 uredno držao i nakon sukoba '99.čak se nikad nije ni zvanično razdužio niti je ratna jedinica ugašena to je do skoro postojalo i vodilo se kao aktivi rezervni sastav policije.U vojnoj knižici piše 13.09.1989 javio se u ratnu jedinicu i 14.06.1999 odsustvo,iako su im tad rekli da je gotovo,ali nigde nije udareno ono ratnoa dejstva od-do ima samo od.NEgo jel smeju da se postave slike od tada jel nije kršenje nekog pravila? 

- Pandur
mbole piše:Ti pricas o americkom .30 carabine, koji ima isti kalibar, ali je sasvim drugaciji metak, i on jeste napravljen za pusku. .30 ima blago konusnu a ne flasastu cauru, duzi je (7.62X33), sa jacim punjenjem...
.
ok,zato sam se i ogradio i rekao da nisam 100% siguran za wichesterku i da je to metak prvenstveno bio namenjen njoj....onda stoji prica koji si ti ispricao o nastanku 7,62x25

dubiozni,ako zelis neko oruzje,idi na legalnu varijantu,ako uspes da dobijes dozvolu.....nemoj da rizikujes godine zatvora zbog izgleeda neceg sto ti se svidja.....i da,ja sam rekao da je domaci skorpion sr*nje

- bojan_kv
Drug dubiozni, koliko sam shvatio nije sluzio vojsku, pa shodno tome tesko da ce i dobiti dozvolu, jbg... osim ako to sad nije drugacije regulisano jer vojske vise nema...
-
Hteo sam ja da služim ali ukinuli,a ovo demokratsko profesionalno mi ne deluje ozbiljno,nije mi to ni nalik pravoj armiji.Nego evo slika sa ovim M76,a u ovoj futroli nemam pojma šta je nekako mi deluje preglomazbno da je neka standardna utoka moram da pitam ćaleta.Ne hvalim se niti provociram nego da se vidi lepota i ponos domaćeg naoružanja M76,staviću je kao spoiler da ne upada odmah u oči
I ove unoforme su iz doba JNA,zato što su panduri tad nosili one plave tiger print uniforme koje su bile sve sem kamuflažne,pa je nosio ko je šta nalazio u magacinu jer po priči ono je i onaj iz avaksa mogao da primeti koliki maskirni efekat ima,a i onu što je ćale dobio je izbledela na nekim mestima je čak i žuta bila,puna rupa od cigara.Ipak su to rezervisti pa su im davali ono što su skidali sa ranjenika i ovih drugih
Na sve liči samo na ozbiljnog vojnika ne,kao mehaničar neki,zato se razočaram kad gledam slike mislim da je ono sve u full-u maskirne uniforme,puške se sijaju,lljuti pogledi nabildovani teroristi,a ovo ovako baš izgleda neozbiljno,sa čime smo mi ratovali neki tako idu u lov 

Spoiler
Show

- Pandur
vojska je samo jedan od faktora koji se gledaju kada se lice proverava radi dobijanja dozvole... neka proba pa sta mu je sudjeno tako ce biti....bojan_kv piše:Drug dubiozni, koliko sam shvatio nije sluzio vojsku, pa shodno tome tesko da ce i dobiti dozvolu, jbg... osim ako to sad nije drugacije regulisano jer vojske vise nema...
dubiozni,lep primerak

- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Колико се ја сећам мало је другачији бајонет , за калашњиков. Дршка није као та на слици , много је масивнија . То на слици ми делује као да је неко од бајонета направио нож .
Како сам био у војсци пре 20 година , а последњи пут се дружио са са том пушком 1999., могуће и да сам заборавио .
Како сам био у војсци пре 20 година , а последњи пут се дружио са са том пушком 1999., могуће и да сам заборавио .
- mbole
Potpuno je sve jedno da li si sluzio vojsku ili nisi. U svakom slucaju moras na obuku. To vazi jos od prethodnog zakona (zadnji je donet 1998 ili 1999 ne secam se vise). Cini mi se da je jedino obuka iskljucena za pripadnike MUP-a i aktivna vojna lica (mada ni za njih nisam siguran, a mrzi me da sad prelistavam zakon).
Gomila zena ima dozvolu za drzanje oruzja (ukljucujuci i moju), a naravno nisu sluzile vojsku.
Problem nastaje kod onih koji su se pozvali na "prigovor savesti" to jest trazili su da sluze vojsku bez nosenja oruzja, a nakon toga traze dozvolu za nabavku. Ne moz i da prd*es i da stisnes
Skorpion, za ono za sta je namenjen, to jest kao oruzje za pomocne i pozadinske sluzbe (tipa kuvara) ili oruzje koje su nosili tenkisti, vojna policija... (to jest pomocno), nije bas tako los.
Koncepcijski, trebalo je da ima pristojnu vatrenu moc, u malom gabaritu, za upotrebu na relativno kratkim distancama.
Sa dosta visokom kadencom, malim trzajem, i na rastojanjima do 20-30 metara zasta je namenjen, sasvim lepo obavlja posao.
Druga je prica sto je najcesce koristen po sistemu "spray and pray", sto bi rekli pospi i moli se da si nesto pogodio, uz minimalnu ili nikakvu obuku.
Poznato je nekoliko ulicnih obracuna iz 90-tih gde je koriscen, i gde su nadobudni krimosi gledajuci holivudske filmove mahali njime ko crevom za polivanje baste, naravno ne pogodivsi nista. Secam se jednog incidenta na NBG gde je od 30 ispaljenih metaka, sa rastojanja od oko 3-4 metra pogodilo 2! Nazalost jedan od njih je bio smrtonosan posto je pogodio u glavu.
Slazem se da bi efekat sa jacom municijom bio bolji (uostalom H&K je na takvoj koncepciji neprikosnoven sa serijom MP automata), ali uopste ne treba potcenjivati maleni 7.65. Ubija bez greske, samo ako pogodis metu.
Kao civilno oruzje pored toga sto nije dozvoljen, istovremeno je i prilicno besmislen, kao uostalom i sva ostala automatska oruzja.
@van
U pravu si, drska je preradjena. Originalna je "kockasta". Imam jedan originalan, pa cu ga slikati.
Gomila zena ima dozvolu za drzanje oruzja (ukljucujuci i moju), a naravno nisu sluzile vojsku.
Problem nastaje kod onih koji su se pozvali na "prigovor savesti" to jest trazili su da sluze vojsku bez nosenja oruzja, a nakon toga traze dozvolu za nabavku. Ne moz i da prd*es i da stisnes

Skorpion, za ono za sta je namenjen, to jest kao oruzje za pomocne i pozadinske sluzbe (tipa kuvara) ili oruzje koje su nosili tenkisti, vojna policija... (to jest pomocno), nije bas tako los.
Koncepcijski, trebalo je da ima pristojnu vatrenu moc, u malom gabaritu, za upotrebu na relativno kratkim distancama.
Sa dosta visokom kadencom, malim trzajem, i na rastojanjima do 20-30 metara zasta je namenjen, sasvim lepo obavlja posao.
Druga je prica sto je najcesce koristen po sistemu "spray and pray", sto bi rekli pospi i moli se da si nesto pogodio, uz minimalnu ili nikakvu obuku.
Poznato je nekoliko ulicnih obracuna iz 90-tih gde je koriscen, i gde su nadobudni krimosi gledajuci holivudske filmove mahali njime ko crevom za polivanje baste, naravno ne pogodivsi nista. Secam se jednog incidenta na NBG gde je od 30 ispaljenih metaka, sa rastojanja od oko 3-4 metra pogodilo 2! Nazalost jedan od njih je bio smrtonosan posto je pogodio u glavu.
Slazem se da bi efekat sa jacom municijom bio bolji (uostalom H&K je na takvoj koncepciji neprikosnoven sa serijom MP automata), ali uopste ne treba potcenjivati maleni 7.65. Ubija bez greske, samo ako pogodis metu.
Kao civilno oruzje pored toga sto nije dozvoljen, istovremeno je i prilicno besmislen, kao uostalom i sva ostala automatska oruzja.
@van
U pravu si, drska je preradjena. Originalna je "kockasta". Imam jedan originalan, pa cu ga slikati.
Djak pesak 

- bojan_kv
Re: Одг: Imate li jos nekog mezimca osim cetvorotockasa???
Da, dobro se secas. Drska je drugacija, duza i ima zljeb u koji se zabravljuje na pusci. I u originalu, secivo je tupo...
@Mbole
Za aktivna vojna lica, do skoro je dobijana vojna dozvola. Koliko se secam, prosle godine, je uskladjivanjem sa nekim silnim zakonima i pravilima ukinuto izdavanje vojne dozvole.
Sto se tice obuke, malo je glupo mene ili bilo koga od mojih kolega slati na obuku. Svako od nas ide na bar 1 gadjanje godisnje. Za 3 godine koliko radim kao oficir sam imao sigurno 5-6 gadjanja iz AP i 4-5 iz tetejca. Znam da je cale, kao rezervni oficir, kada je hteo da radi u nekom obezbedjenju, otisao u vojni odsek uzeo neku potvrdu i otisao u sup i dobio dozvolu za oruzje bez problema...
Послато са U8815 користећи Тапаток 2
@Mbole
Za aktivna vojna lica, do skoro je dobijana vojna dozvola. Koliko se secam, prosle godine, je uskladjivanjem sa nekim silnim zakonima i pravilima ukinuto izdavanje vojne dozvole.
Sto se tice obuke, malo je glupo mene ili bilo koga od mojih kolega slati na obuku. Svako od nas ide na bar 1 gadjanje godisnje. Za 3 godine koliko radim kao oficir sam imao sigurno 5-6 gadjanja iz AP i 4-5 iz tetejca. Znam da je cale, kao rezervni oficir, kada je hteo da radi u nekom obezbedjenju, otisao u vojni odsek uzeo neku potvrdu i otisao u sup i dobio dozvolu za oruzje bez problema...
Послато са U8815 користећи Тапаток 2
-
delimično ste u pravu jer je kod nas bilo tri modela bajoneta
Doduše više liči na nož nego bajonet,a vi ste sigurno služili u periodu kad se koristio onaj dugački dvosekli no slika govori 1000 reči

- mbole
Ovo na slici su SSSR verzije a ne Yu.
Koliko znam, M-70 je imala samo jednu verziju bajoneta.
A evo sa istog sajta kako izgleda YU verzija: http://ak47bayonets.com/countries/yugos ... -bayonets/

@bojan_kv
Obuka se ne sastoji samo u pucanju, vec je dobar deo nje upoznavanje sa zakonom. A to te bas i ne uce u vojsci
Koliko znam, M-70 je imala samo jednu verziju bajoneta.
A evo sa istog sajta kako izgleda YU verzija: http://ak47bayonets.com/countries/yugos ... -bayonets/

@bojan_kv
Obuka se ne sastoji samo u pucanju, vec je dobar deo nje upoznavanje sa zakonom. A to te bas i ne uce u vojsci

Poslednja izmena: mbole, na dan ponedeljak, 19. avg. 2013. u 13:15h. Ukupno izmenjeno 1 put.
Djak pesak