Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od van » sreda, 31. jul 2013. u 21:18h

уставу је промовисано позитивно тумачење закона , тј. дозвољено је све што није закоаном огрничено .
Та варијанта да ако нешто није прописом дозвољено , онда је забрањено , не стоји .
Да се не упуштам даље у расправу око примене и поштовања закона јајчане (настале у Јајцу) републике Србије . Има и ставака 10 у уставу , па је ни сама држава не поштује . А овде се расправља да ли дозвољено возити бајс тротоаром или не . И да је забрањено , ја би возио у инат идиотима , који воде државу , и чија је једина политика да будемо најгори у европи , и да је и Албанија буде испред нас по сваком параметру ( као што већ и јесте )

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » sreda, 31. jul 2013. u 21:36h

Tacno tako, ali ovde se opisuje poseban slucaj, za koji se eksplicitno kaze sta da se radi. Mislim da se to na kraju svodi na, organ moze da te iskljuci iz saobracaja, tj. da te otera sa trotoara, ali ne moze da te kazni.

Billy
Poruka: 574
Član foruma od: sreda, 24. avg. 2011. u 16:34h

Poruka od Billy » sreda, 31. jul 2013. u 22:03h

Ovo sam dobio u ponedeljak u NS-u, automat nije radio ili ja ne znam da ga koristim :doh:

Slika

Moje pitanje je da li ovo mora da se plati, ako ne platim oće me smarati posle?

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 31. jul 2013. u 22:07h

izbusice ti gume ako ne platis..

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » sreda, 31. jul 2013. u 22:10h

I pokidati ventile...

DubiozniKolektivac
Poruka: 139
Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 19:44h

Poruka od DubiozniKolektivac » sreda, 31. jul 2013. u 22:10h

Ja ih imam 3-4 i ni jednu ne nameravam da platim.Bila je neka frka kako nije ustavno i tako je ostalo ne mogu ti ništa thumbsuph

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » sreda, 31. jul 2013. u 22:21h

Što se njih tiče, ako nije radio automat tu radio je sledeći, ako nije radio nijedan trebalo je da radi mobilni telefon, ako nemaš mobilni/kredita može da se kupi greb-kartica na trafici itd... sve u svemu nema izvlačenja.

Inače, http://www.danas.rs/danasrs/srbija/novi ... _id=251570
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » sreda, 31. jul 2013. u 22:22h

Sada ako ti je hobi da dobijas kazne nemoj placati, mada ja sam dobio dve i platio sam, necu da se cimam posle i da me mozda neko zjb za 10e..
A to da li je po zakonu (ustavu) jeste, to je promenjeno , jer nije vise kazna nego neka doplatna karta sto je kao po zaknu.
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » sreda, 31. jul 2013. u 22:31h

Kum koji je inace komunalni cajac, kaze sledece. Pre valjda do kraja 2012 je to bila kazna i to nije bilo pravno regularno, jer ne moze parking servis da kaznjava, nego samo odredjene instituce (sud...) Eh, onda su se "pametni" ljudi dosetili i nazvali je doplatna ili posebna karta za parkiranje. I to se tretira kao pruzanje usluga i to mora da se plati. Ranije, nije moralo da se placaju kazne, licno znam ljude koji imaju u kolekciji i preko 50 i nikom nista. Sada navodno mora, jer ce sud izdati nalog za prinudnu naplatu ili sta vec.
I ja sam u NS dobio cestitku zakacenu za brisac, zbog 12 min zakasnjenja. Rekoh, be moram da platim imam fore. Kad ono medjutim

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 31. jul 2013. u 22:41h

Inače, radi potpunosti informacije, i nova forma te "kazne" iliti "doplatne karte" iliti "posebne parking karte" (ista suština, promenjen naziv) je predmet ocene ustavnosti, ali dok se to ne desi - lako može biti da će neki sud da donese odluku na osnovu verodostojne isprave (parking karte) i predati nenaplaćenu sumu + prateće sudske i izvršiteljske troškove na prinudnu naplatu tj. plenidbu. Na to može da se izjavi žalba sudu, da se pobija verodostojnost isprave i njena zakonitost i tako u krug, ko ima volje za taj seks.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » sreda, 31. jul 2013. u 22:44h

Mislim da parking servis "prodaje" naplatu privatnim uterivačima dugova...
Slika

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » sreda, 31. jul 2013. u 22:45h

Komsija je imao 20+ neplacenih kazni, i skoro mu je stiglo neko resenje, sta vec, da ce da mu odbijaju od plate.

macaneli
VIP
Poruka: 9942
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

Poruka od macaneli » sreda, 31. jul 2013. u 22:47h

ja ih imam 6 u kolima i rekli su mi da je obavestena pogranicna policija i da me nece pustiti iz drzave hahahaha
a vezane su za mk1 ( daniele nahebo si hahahaha )
ima se,moze se - nema se,mora se....

I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing

I ja sam vodio u Dascaru :-)®

zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)

Shoshon
VIP
Poruka: 717
Član foruma od: subota, 11. jul 2009. u 19:14h

Poruka od Shoshon » sreda, 31. jul 2013. u 23:02h

Da se nadovežem na temu o "parking pisamcima" ....
meni proletos (dakle 2013e) stigne pisamce od "parking servis Obrenovac" da moram da platim kaznu - doplatnu kartu - kakogoddajezovu sa datumom "prekršaja" iz 2010. takoreći dve godne kasnije. Nešto ispod hiljadu dinara. Baš sam hteo da platim, da se ne cimam i ne razmišljam o glupostima, kad mi stigne identičan plavi koverat, slične, gotovo identične sadržine, samo par meseci ranijeg datuma od prethodnog pisma.
E, tu meni :diablo: ne da mira! Pozovem gore navedenu službu da im kažem da im je uspela pošalica i dobijem odgovor da im je
"tek sada proradio sistem" :doh: .
Kako ja da dokažem da sam platio preko mobilne mreže kad sam promenio dva telefona u međuvremenu? Treba li da nosim externi hard disc sa sobom samo da bih imao gde da čuvam njihove J***E poruke o plaćenom parkingu!
Ljubazno :.!.: sam se sagovornici zahvalio za utrošeno vreme i počeo da čekam neku tužbu ili slično za podrivanje budžeta gore navedene opštine ili "možda nešto još gore"
Vladan piše:Tacno tako, ali ovde se opisuje poseban slucaj, za koji se eksplicitno kaze sta da se radi. Mislim da se to na kraju svodi na, organ moze da te iskljuci iz saobracaja, tj. da te otera sa trotoara, ali ne moze da te kazni.
Kod mene u kraju su na trotoaru iscrtane biciklističke staze. Čak imaju i pravac kretanja!! Može li nadležni organ da kazni pešaka koji se kreće "biciklisičkom stazom" i može li da kazni biciklistu koji vozi suprotnim smerom?
mbole piše:...
Ali zakonom nigde nije eksplicitno predvidjeno da bicikl sme da se krece trotoarom (ili ja barem nisam nasao takav stav), pa sleduje da njime ne sme da se krece.
...
...
11) члана 34,
Moje žensko petogodišnje dete samostalno vozi bicikl (bez pomoćnih točkova - zlaaato tatino) - da li će i njoj da napišu kaznu za vožnju po trotoaru (tj. meni - kao nekome ko je odgovoran za njeno ponašanje)
Slika

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » sreda, 31. jul 2013. u 23:24h

Informacije koje ja imam, kazu da se ove doplatne karte moraju platiti. Pricao sam sa prijateljem koji je inace sudija u Prvom osnovnom sudu i kaze da je donosio presude u korist Parkin Servisa. Dok su to jos bile kazne, niko nije morao da plati. U pocetku jesu dok se narod nije opametio. Kaznu moze samo da propise institucija kao sto je Sud ili OVLASCENO sluzbeno lice. Kaznu ne mogu pisati kontrolori GSP jer nisu ovlascena sluzbena lica, vec samo sluzbena lica. Nemaju pravo da legitimisu gradjane itd. To mogu komunalci, panduracija... Znaci, sada se "kazna" racuna kao racun za uslugu dopunskog parkiranja. I to valjda pred zakonom dodje kao da si nesto uzeo iz prodavnice i moras da platis.
Posto mi je posao takav, imam problem sa parkiranjem. Jer ne mogu da menjam zonu ili da se istovara materijal i alat pa da se nosi 500m do objekta. I kada radim objekte u zonama, bas imam problem. Jednostavno, placam doplatnim kartama i sms. Kad moram da promenim zonu, ako me osinu...platim i sta da radim. Ne mozes uzeti mesecnu zonsku kartu, ako nisi prijavljen u nekoj od ulica (npr 2 zona) Firmama bas to pravi problem, ja hocu da platim 8h parkiranje ali ne blizu 2000 din. U Barseloni je parking 40e/dan.
Mi smo skoro platili 2 doplatne karte za dva vozila, ne vredi...ja moram tu da ostanem. Sta da se radi, harac je harac

Vladan

Poruka od Vladan » sreda, 31. jul 2013. u 23:41h

Shoshon piše:
Vladan piše:Tacno tako, ali ovde se opisuje poseban slucaj, za koji se eksplicitno kaze sta da se radi. Mislim da se to na kraju svodi na, organ moze da te iskljuci iz saobracaja, tj. da te otera sa trotoara, ali ne moze da te kazni.
Kod mene u kraju su na trotoaru iscrtane biciklističke staze. Čak imaju i pravac kretanja!! Može li nadležni organ da kazni pešaka koji se kreće "biciklisičkom stazom" i može li da kazni biciklistu koji vozi suprotnim smerom?
Iz zakona, po logici, sledi da bi mogao, a da li to rade, ne znam. Znam da bih ja voleo da ih kaznjavaju.

Za ovo drugo pitanje, sto si MBoleta pitao, det itd,..., deca do 7 godna su izuzeta od mnogih pravila, restrikcija itd, pa tako najverovatnije i od ovog.

Shoshon
VIP
Poruka: 717
Član foruma od: subota, 11. jul 2009. u 19:14h

Poruka od Shoshon » četvrtak, 1. avg. 2013. u 00:01h

alekco piše:....
ne vredi...ja moram tu da ostanem. Sta da se radi, harac je harac
ja sedim u kolima kritičnih pola sata pa onda ponovo produžim sa sms plaćanjem. ako imam sreće pa naiđe kontrolor objasnim mu situaciju i skoro uvek izađu u susret - "idi radi ali produži plaćanje čim prođe 'ono' vreme"
Slika

mbole
Poruka: 15012
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » četvrtak, 1. avg. 2013. u 00:40h

Ajmo redom :)

Tacno je da su propisi pozitivni, i da generalno sve sto nije zabranjeno zakonom je dozvoljeno, ali..
Upravo clan 34 zakona kaze da je zabranjeno kretati se vozilom po povrsini koja nije namenjena za kretanje tog vozila (osim posebnim u slucajevima predvidjenim zakonom). Neki pametnjakovic je umesto zbaranjeno, upotrebi "mora" i ostavio prostor razlicitim tumacenjima ali "moras da se kreces onom porsinom koja je predvidjena" i "nesmes da se kreces povrsinom koja nije predvidjena" se u ovom slucaju, po meni svode na isto.
Hocu da kazem, ako MORAS da se kreces povrsinom koja je namenjena za kretanje tvog vozila, a ti to ne radis, sleduje ti kazna. Potpuno isto kao da su napisali "ne smes da se kreces, pa ako to uradis sleduje ti kazna".

Sto se tice kretanja dece, detetu do 12 godina uopste nije dozvoljeno da upravlja biciklom u javnom saobracaju.
Члан 88.
Дете млађе од 12 година не сме да управља бициклом на јавним путевима.
(I torotoar je javni put)
Изузетно у пешачкој зони, зони успореног саобраћаја, зони "30“, зони школе и некатегорисаном путу, бициклом може управљати и дете са навршених девет година.
Изузетно у пешачкој зони и зони успореног саобраћаја, бициклом може да управља и дете млађе од девет година ако је под надзором лица старијег од 16 година.

naravno postoji i kazna (koju placas ti kao staratelj):
Члан 332.
Новчаном казном у износу од 6.000 до 20.000 динара казниће се за прекршај лице које поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:
...
34) члана 88,

Члан 318.
Ако дете учини прекршај прописа о безбедности саобраћаја на путевима, казниће се новчаном казном прописаном за учињени прекршај родитељ, усвојилац, односно старалац детета, као да је сам учинио прекршај, уколико је прекршај учињен због пропуштања дужног надзора.

To ce reci, dete sme da vozi bicikl samo van javnog puta, u parkicu, na stazama izmedju zgrada, igralistu...

Kretanje pesaka biciklistickom stazom je zabranjeno na isti nacin kao i kretanje bicikla trotoarom:
Члан 94.
На путу који има тротоар или другу површину намењену за кретање пешака, односно површину поред коловоза погодну за кретање пешака, пешак је дужан да се креће тим површинама.

i postoji kazna za to (5000 din ako postupa suprotno clanu ...). Pesak sme da predje biciklisticku stazu, potpuno isto kao sto prelazi kolovoz (najkracim putem i uz paznju), ali ne i da se njome krece, kao sto ne sme da se krece kolovozom, osim u izuzetnim slucajevima (kada nema trotoara), i po posebnim pravilima (levom stranom u pravcu kretanja...).
Члан 96.
Пешак је дужан да преко коловоза и бициклистичке стазе прелази пажљиво и најкраћим путем, након што се увери да то може да учини на безбедан начин.

Ne secam se da sam negde video da postoji biciklisticka staza a da ne postoji trotoar, sto bi mozda, ali samo mozda moglo da se provuce, posto je i livada pored staze pogodna za kretanje pesaka vise nego biciklisticka staza. Jedino da postoji put i samo biciklisticka staza pored njega, a sa druge strane stena :)

Sto se tice doplatnih karata, procedura je pokrenuta pred ustavnim sudom, ali dok sud ne donese odluku propisi se primenjuju, posto nije izrecena zastitna mera obustave primene propisa do okoncanja postupka.
Konkretno podnet je zahtev za zastitu zakonitosti. Nije rec o suprotnosti sa ustavom, vec o suprotnosti lokalnog propisa sa zakonom o obligacionim odnosima. Potpuno je ista situacija i sa doplatnom kartom u gradskom prevozu, iako ne znam da li je za to pokrenut postupak.
Slican proces je vodjen ako se ne varam u Hrvatskoj i prosle/pretprosle godine je njihov sud doneo odluku da su propisi o parkiranju u suprotnosti sa zakonom (zakon o obligacionim odnosima je vrlo slican, ako ne i identican sa Srpskim, i inace je to jedan od retkih zakona koji gotovo da nije menjan ni u jednoj republici SFRJ, posto je zaista bio izuzetno dobro napisan, i nije imao puno dodira sa politikom i vrstom sistema).

Naime, prilikom parkiranja ti sklapas ugovorni (obligacioni) odnos sa gradom (cije je parkiraliste), iako ne potpisujes formalni ugovor. Slicno je i kad platis bilo kakvu drugu uslugu.
Sta je problem? To sto jedna od strana, pa bio to i grad, ne moze da natera drugu stranu da kupi neku uslugu (u ovom slucaju zauzimanje parking mesta), u roku koji ona samostalno odredi.
Daklem, grad (odnosno parking servis kao njegov zastupnik), bi mogao da te tereti samo za onaj iznos koliko je kostalo parkiranja koje si stvarno koristio, i to po regularnoj ceni parkiranja, a ne da ti svojom voljom namece da kupis parkiranje do kraja dana (odnosno voznju autobusom) i to po nekoj ceni koja se njima dopada.

Kada je postupak pokrenut, grad Beograd je iskoristio zakonsku mogucnost da predlozi kako ce sam promeniti propis, i cini mi se da mu je za to dato godinu dana. Velika je verovatnoca da ce ga samo malo "nasminkati", to jest da ce pokusati da izbegnu sustinu, a da formalno prodju bez krsenja zakona.

Mada... mi smo verovatno jedina zemlja na svetu u kojoj ustavni sud dva puta obara jednu istu odluku, a ona se i dalje primenjuje (ne mozes da se lecis ako ne izaberes svog lekara).
Djak pesak :)

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 1. avg. 2013. u 07:59h

Боле ,
Јел дефинисано законом шта је тротоар , а шта стаза ( парковска , између зграда, итд) ?
У урбанистичком смислу , тротоар је поплочани простор од ивице улице , да регулационе линије . И то све стоји када је блок компактан и има улични фронт као у старом делу Београда . Елем , ова дефиниција не пије воду било где , где су отворени блокови( сем уз улицу) , који су препуни пешачких стаза , и осталих површина по којима могу да се крећу пешаци .
Шта да радим , када изађем из зграде , да носим бицикл 500 метара , до прве исцртане бициклистичке стазе ?
Мислим да ма било шта да радите у животу , прекршили сте бар један члан неког закона . Није живот крив , него недостатак логике оног ко пише закона

Vladan

Poruka od Vladan » četvrtak, 1. avg. 2013. u 08:00h

Juce na tv, povodom crnog vikenda od pola tuceta mrtvih u saobracaju, neki policajac na autokomandi daje izjavu, kao ne moze to tako, mi cemo da kaznjavamo, ovo je strasno, ali ne moze samo represija, itd..
Dok to prica, iza ledja mu prolazi biciklista, full oprema, sarena majca, uske gace, kaciga, ..., koji ukoso pocinje da prelazi Bul JNA (od V. Stepe) vozeci preko pesackog, ali se na drugoj strani ulice ne penje na trotoar, vec ulazi u kolovoz kruznog toka, tacnije na sine, u suprotan smer (prema Lj. Bogdana).

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 1. avg. 2013. u 09:20h

van piše:Боле ,
Јел дефинисано законом шта је тротоар , а шта стаза ( парковска , између зграда, итд) ?
Jeste, na samom pocetku zakona postoje definicije:
21) тротоар је посебно уређен део пута поред коловоза намењен првенствено за кретање пешака,
25) пешачка стаза је пут који је намењен искључиво за кретање пешака,

E sad, gde je zez. U onome "javni put" i "put".
2) пут је изграђена, односно утврђена површина коју као саобраћајну површину могу да користе сви или одређени учесници у саобраћају, под условима одређеним законом и другим прописима,
3) јавни пут је пут од општег значаја који могу да под једнаким условима користе сви или одређени учесници у саобраћају и који је надлежни орган прогласио као такав,

To ce reci da ako opstina (ili ko vec) ne proglasi pesacku stazu za javni put, ona to nije.
Nazalost zakonodavac dosta nekonzistentno koristi ta dva termina, tako da recimo nije bas najjasnije za klince, da li smeju da se krecu stazom ili ne (posto je njima zabranjeno da se krecu javnim putem, a staza mozda nije javni put). Opet, prema clanu 34 ne bi smeli da se krecu njom, posto je to povrsina predvidjena iskljucivo za pesake a ne i za bicikle.
Nisam rekao da je zakon dobro napisan (nije), al pokusavam samo da rastumacim sta u njemu u stvari pise.
Шта да радим , када изађем из зграде , да носим бицикл 500 метара , до прве исцртане бициклистичке стазе ?
Zasto bi nosio ili gurao bicikl (tada si pesak), kad imas kolovoz odmah ispred zgrade? A njime smes da vozis, osim ako si dete, mada i tada je to obicno neka od zona 30, nekategorisan put i slicno.

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 1. avg. 2013. u 09:52h

Ja sa sestricem vozim po svim ulicama u lokalu, nesto po trotoaru nesto po ulici (jer negde nema trotoara ili su ivicnjaci preveliki da bi ih on mali prelazio biciklom). Parka u blizini (blizoj i daljoj) nema, prva biciklisticka staza na 20km. Sta da radim, svaki put kad dete oce da vozi bajs da ih pakujem pa idem na Adu? Jeste, evo odmah :) Inace ima 4god i 2 meseca I vozi bajs bez pomocnih tockica, naucio je to 2.5god pre mene, ima potencijala :D
Tu mozda i nije toliko problem zakon koliko neuredjenjost u drzavi ali svejedno, svesno cu krsiti zakon i znati da je i dete i ja bezbedno svo vreme.
Takodje, licno, nemam nista protiv dece (cak i veoma male) ako voze bicikle po biciklistickoj stazi. Nekima smetaju, a ja se radujem kad ih vidim, kako bi drugacije naucili da voze. Naravno kad je neko odrasli uz njih :)
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » četvrtak, 1. avg. 2013. u 10:06h

Isto tako ljudima na ulici smetaju i oni sa slovima L i П, a opet nema drugog načina da nauče da voze. ;) Ali dobro, nije ni to baš tako crno/belo, mada verovatno jednim delom ima isti koren (tanke živce, manjak solidarnosti, žurbu, stres...)
pozdrav, Bojan

Slika

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 1. avg. 2013. u 13:11h

Stvarno je sasavo da otprilike po zakonu dete nigde ne sme da vozi bicikl osim u dvoristu (al bi se moji naplacali kazni pre 40-tak godina :))

Druga je stvar sto verovatno niko do dana danasnjeg nije napisao kaznu za tako nesto, al izem ti zakon koji je napisan tako da ga niko ne primenjuje posto je u suprotnosti sa zdravim razumom.

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 1. avg. 2013. u 19:14h

Требало би да се уведе нека софтверска логичка контрола закоан пре изгласања . Чисто да се провери да ли тврдње нису у колизији , без уласка у суштину тих тврдњи .
Мој проблем је тај што зграда излази на пешачку стазу а не на тротоар .
Ма мислим а је беспреметно расправљати о глупостима у законским решењима .
Пуна је држава тога , тј. оваква држава је једна глупости , састављена од низа малих глупости ( да се позовем на великог философа Кристијана Голубовића )

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“