Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
gde si me pomenuo ja sam 2.5km jos napred 

- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Fiati su najbrzi na svetu!
E, hteo sam da ti skrenem paznju na pominjanje, pa zaboravio, ali, ok, i sam si cuo. U trenutku mi proslo kroz glavu, ....milan_gt piše:gde si me pomenuo ja sam 2.5km jos napred
- mbole
- Poruka: 15012
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Nesto sam malo razmisljao o posledicama toga da vise ne postoji zabrana upravljanja vozilom po kategorijama, vec je potpuno sve jedno da li si prekrsaj nacinio mopedom, automobilom ili sleperom, a koliko sam uspeo da iscitam i biciklom!
Ako bi se doslovno primenio zakon, tada su biciklisti u prilicnom problemu, posto:
возач је лице које на путу управља возилом,
возило је средство које је по конструкцији, уређајима, склоповима и опреми намењено и оспособљено за кретање по путу,
бицикл је возило са најмање два точка које се покреће снагом возача, односно путника, која се помоћу педала или ручица преноси на точак, односно точкове,
Daklem vozac je svako ko upravlja vozilom, bicikl je vozilo, pa se samim tim i svaki clan zakona koji se odnosi na vozaca, odnosi i na biciklistu osim ako nije eksplicitno navedeno da je u pitanju vozac motornog, teretnog... ili nekog drugog specificnog vozila
To ce reci, kad napravis prekrsaj biciklom, to je potpuno isto kao kada si napravio prekrsaj vozeci auto, odnosno, sleduje ti zabrana upravljanja, poeni... naravno pod uslovom da imas dozvolu.
Recimo (vozim i ja cesto bicikl), kada na semaforu stoji kolona i biciklom ih obilazim sa desne strane, sto radi 99% biciklista posto jednostavno tu ima mesta da se prodje, i stanem pred semaforom nacinio sam prekrsaj (i to prilicno tezak):
75) обилажење је пролажење учесника у саобраћају поред другог учесника у саобраћају који се не помера, објекта или препреке на коловозу,
11. Претицање и обилажење
Члан 53.
Претицање и обилажење врши се са леве стране возила које се претиче.
Posto u zakonu nigde ne pise da biciklom smes da obidjes sa desne strane, sleduju sledece kazne:
Члан 331.
Новчаном казном у износу од 15.000 до 30.000 динара или казном затвора у трајању до 30 дана казниће се за прекршај лице које поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:
...
9. члана 53. ст. 1, 2. и 3,
Члан 335.
За повреде одредби из следећих чланова овог закона изричу се кумулативно и казнени поени:
...
17. члана 53. став 1. - 6 казнених поена,
Члан 338.
Заштитна мера забране управљања моторним возилом изриче се кумулативно возачу за повреде одредби из следећих чланова овог закона:
...
11. члана 53. ст. 1, 2. и 3, - у трајању од најмање три месеца,
Naravno isto vazi i za prolazak kroz crveno (neverovatno koliko biciklista jednostavno ignorise semafor), bilo kakavo preticanje (mada je to malo verovatno, ali skoro se desilo meni i burazeru dok smo regularno vozili auto u koloni, da nas pretekne grupa biciklista sto sa desne strane, sto sa leve na mestu gde je preticanje zabranjeno i pritom preko pune linije posto je put uzan), postovanje prvenstva prolaza, znak stop...
Jel imao neko iskustvo?
Ono sto nisam uspeo da pronadjem je sta se desava ako se kazna za saobracajni prekrsaj izrekne nekome ko uopste nema nikakvu vozacku dozvolu?
Da li te tada eventualna zabrana upravljanja i poeni "cekaju" kada polozis? Na primer vozio si bez dozvole (ne bicikl, vec recimo auto) i uopste nemas dozvolu za bilo kakvo vozilo. Da li tada jednostavno kao da se nista nije desilo (osim novcane kazne), ili te zabrana/poeni sacekaju kada jednom dobijes dozvolu? Pretpostavljam da bi taj princip mogao da se prenese i na nekoga ko je napravio prekrsaj vozeci bicikl, punoletan je (posto za maloletnike vaze posebne odredbe), pa da i njega jednog dana saceka zabrana i poeni kada polozi.
Ako bi se doslovno primenio zakon, tada su biciklisti u prilicnom problemu, posto:
возач је лице које на путу управља возилом,
возило је средство које је по конструкцији, уређајима, склоповима и опреми намењено и оспособљено за кретање по путу,
бицикл је возило са најмање два точка које се покреће снагом возача, односно путника, која се помоћу педала или ручица преноси на точак, односно точкове,
Daklem vozac je svako ko upravlja vozilom, bicikl je vozilo, pa se samim tim i svaki clan zakona koji se odnosi na vozaca, odnosi i na biciklistu osim ako nije eksplicitno navedeno da je u pitanju vozac motornog, teretnog... ili nekog drugog specificnog vozila
To ce reci, kad napravis prekrsaj biciklom, to je potpuno isto kao kada si napravio prekrsaj vozeci auto, odnosno, sleduje ti zabrana upravljanja, poeni... naravno pod uslovom da imas dozvolu.
Recimo (vozim i ja cesto bicikl), kada na semaforu stoji kolona i biciklom ih obilazim sa desne strane, sto radi 99% biciklista posto jednostavno tu ima mesta da se prodje, i stanem pred semaforom nacinio sam prekrsaj (i to prilicno tezak):
75) обилажење је пролажење учесника у саобраћају поред другог учесника у саобраћају који се не помера, објекта или препреке на коловозу,
11. Претицање и обилажење
Члан 53.
Претицање и обилажење врши се са леве стране возила које се претиче.
Posto u zakonu nigde ne pise da biciklom smes da obidjes sa desne strane, sleduju sledece kazne:
Члан 331.
Новчаном казном у износу од 15.000 до 30.000 динара или казном затвора у трајању до 30 дана казниће се за прекршај лице које поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:
...
9. члана 53. ст. 1, 2. и 3,
Члан 335.
За повреде одредби из следећих чланова овог закона изричу се кумулативно и казнени поени:
...
17. члана 53. став 1. - 6 казнених поена,
Члан 338.
Заштитна мера забране управљања моторним возилом изриче се кумулативно возачу за повреде одредби из следећих чланова овог закона:
...
11. члана 53. ст. 1, 2. и 3, - у трајању од најмање три месеца,
Naravno isto vazi i za prolazak kroz crveno (neverovatno koliko biciklista jednostavno ignorise semafor), bilo kakavo preticanje (mada je to malo verovatno, ali skoro se desilo meni i burazeru dok smo regularno vozili auto u koloni, da nas pretekne grupa biciklista sto sa desne strane, sto sa leve na mestu gde je preticanje zabranjeno i pritom preko pune linije posto je put uzan), postovanje prvenstva prolaza, znak stop...
Jel imao neko iskustvo?
Ono sto nisam uspeo da pronadjem je sta se desava ako se kazna za saobracajni prekrsaj izrekne nekome ko uopste nema nikakvu vozacku dozvolu?
Da li te tada eventualna zabrana upravljanja i poeni "cekaju" kada polozis? Na primer vozio si bez dozvole (ne bicikl, vec recimo auto) i uopste nemas dozvolu za bilo kakvo vozilo. Da li tada jednostavno kao da se nista nije desilo (osim novcane kazne), ili te zabrana/poeni sacekaju kada jednom dobijes dozvolu? Pretpostavljam da bi taj princip mogao da se prenese i na nekoga ko je napravio prekrsaj vozeci bicikl, punoletan je (posto za maloletnike vaze posebne odredbe), pa da i njega jednog dana saceka zabrana i poeni kada polozi.
Djak pesak 

- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
jok bre, zabrane ti da ides i pjehe.. 

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Ne znam za Srbiju, ali u Bosni je bilo slučajeva da su zabranjivali polaganje vozačkog ispita za godinu-dve zavisi koliko skriviš.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- dule0911
-
- Poruka: 13650
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
@mbole
Sto se tice bicikla i prekrsaja, u pravu si. Nemam licno iskustva ali sa Cikloberza foruma sam video da je takva praksa. Za semafor ni ja ne razumem cemu ignorisanje od strane biciklista, ja ga postujem. Sto se obilazenja sa desne strane tice, tu zakonodavci mogu malo da mi ga pop*se. U civilizovanim zemljama ako nema posebne staze ostavi se malo prostora za bicikliste koji tu prodju i cekaju semafor kao i svi ostali. U Srbiji neretko fali i bankina, kamoli nesto drugo. Inace sam do skoro mislio da je voznja bicikla po trotoaru zabranjena, ali sam precesljao zakon i skapirao da sam bio u zabludi. Ukoliko bi me cike u plavom nekad posmatrale kako obilazim tako, samo bih se prebacio na trotoar (ako ga ima) i cao zdravo.
S druge strane biciklu ne mogu da ti zabrane da vozis, sto je meni na primer bitno jer sam se navikao da vecinu stvari zavrsavam bajsem.
Sto se tice bicikla i prekrsaja, u pravu si. Nemam licno iskustva ali sa Cikloberza foruma sam video da je takva praksa. Za semafor ni ja ne razumem cemu ignorisanje od strane biciklista, ja ga postujem. Sto se obilazenja sa desne strane tice, tu zakonodavci mogu malo da mi ga pop*se. U civilizovanim zemljama ako nema posebne staze ostavi se malo prostora za bicikliste koji tu prodju i cekaju semafor kao i svi ostali. U Srbiji neretko fali i bankina, kamoli nesto drugo. Inace sam do skoro mislio da je voznja bicikla po trotoaru zabranjena, ali sam precesljao zakon i skapirao da sam bio u zabludi. Ukoliko bi me cike u plavom nekad posmatrale kako obilazim tako, samo bih se prebacio na trotoar (ako ga ima) i cao zdravo.
S druge strane biciklu ne mogu da ti zabrane da vozis, sto je meni na primer bitno jer sam se navikao da vecinu stvari zavrsavam bajsem.
Fiesta!!
- mbole
- Poruka: 15012
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Nije problem da li je ostavljen prostor za bicikliste ili nije (u krajnjoj liniji gotovo uvek postoji prostor).
Problem je sto po pomenutom clanu zakona, jednostavno ne smes da obilazis sa desne strane, bez obzira o kom se vozilu radi.
Postoje mesta gde bi mogao da prodjes sa desne strane i automobilom, pa je to isto tako zabranjeno, to jest ne radi se o tome da li ima ili nema mesta, vec da jednostavno to se ne sme.
Ne kazem da je to u redu u slucaju bicikla, samo konstatujem da zakon tako kaze.
Problem je sto po pomenutom clanu zakona, jednostavno ne smes da obilazis sa desne strane, bez obzira o kom se vozilu radi.
Postoje mesta gde bi mogao da prodjes sa desne strane i automobilom, pa je to isto tako zabranjeno, to jest ne radi se o tome da li ima ili nema mesta, vec da jednostavno to se ne sme.
Ne kazem da je to u redu u slucaju bicikla, samo konstatujem da zakon tako kaze.
Djak pesak 

- dule0911
-
Jasno, slazem se.
Za prostor nisam komentarisao iz tog konteksta (uglavnom moze da se prodje), vec sto nekim evropskim zemljama taj deo puta jeste rezervisan za bicikliste i sasvim je legitimno da se koristi tako. Tj ako je guzva, biciklisti se krecu svojim delom puta tj uz ivicu i nema problema ako obilaze automobile sa te strane.
Al' nasi politicari ne umeju da shvate koliko bi poboljsanje infrastrukture svima redom pomoglo (kako vozacima automobila tako i vozacima bicikla). Moraju neciji dzepovi da se pune od akciza za naftu, jbg.
Za prostor nisam komentarisao iz tog konteksta (uglavnom moze da se prodje), vec sto nekim evropskim zemljama taj deo puta jeste rezervisan za bicikliste i sasvim je legitimno da se koristi tako. Tj ako je guzva, biciklisti se krecu svojim delom puta tj uz ivicu i nema problema ako obilaze automobile sa te strane.
Al' nasi politicari ne umeju da shvate koliko bi poboljsanje infrastrukture svima redom pomoglo (kako vozacima automobila tako i vozacima bicikla). Moraju neciji dzepovi da se pune od akciza za naftu, jbg.
Fiesta!!
-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
veruj mi nema nista gore kad treba da skreces desno na semaforu ,a biciklista ti se zavuce paralelno sa tobom i on naravno ide pravo... i ako si mu ostavio mesta tu ze zavuce njih 5 i ti ne mozes da skrenes moras ih propustitidule0911 piše:Al' nasi politicari ne umeju da shvate koliko bi poboljsanje infrastrukture svima redom pomoglo (kako vozacima automobila tako i vozacima bicikla).

zato kad skrecete desno primaknite se skroz uz ivicnjak , pa nek' stoji iza , a ne da gledas gde ti se naslanja na auto ! pogotovo oni koji voze veca vozila, kombi, kamion ,... strah da ti ne padne pod tockove! znaci saseces ga skroz desno

- dule0911
-
Veruj mi nema nista gore nego sve vise i vise automobila na ulicama. Da veci procenat ljudi vozi biciklu (ili koristi prevoz), svima bi nam bilo lakse.
Zbog toga sam se i osvrnuo na infrastrukturu i da bi svima bilo lakse da se razvije svest o biciklizmu u drustvu, ali izgleda da to ljudi kod nas jos uvek ne shvataju (ili zbog vec pomenute finansijske koristi ne zele da shvate).
Sto se same situacije tice, tu imam neko svoje nepisano pravilo. Kad sam na bajsu, ako vidim da je neko dao migavac i stoji na semaforu, cekam iza njega (ili ako ima 2 trake prestrojim se u onu pored) i to je to. Inace ne, ne moras da ih propustis ako nisu na stazi ili pesackom a tako ti se uvuku (ako si svo vreme drzao migavac). Samo sto su kod nas i biciklisti bezobrazni to je neka druga stvar.
Jedino kad moras da ga propustis jeste ako je on bio prvi na semaforu a ti stao pored njega pa hoces pre njega da skrenes, ali mislim da ne pricamo o toj situaciji.
Zbog toga sam se i osvrnuo na infrastrukturu i da bi svima bilo lakse da se razvije svest o biciklizmu u drustvu, ali izgleda da to ljudi kod nas jos uvek ne shvataju (ili zbog vec pomenute finansijske koristi ne zele da shvate).
Sto se same situacije tice, tu imam neko svoje nepisano pravilo. Kad sam na bajsu, ako vidim da je neko dao migavac i stoji na semaforu, cekam iza njega (ili ako ima 2 trake prestrojim se u onu pored) i to je to. Inace ne, ne moras da ih propustis ako nisu na stazi ili pesackom a tako ti se uvuku (ako si svo vreme drzao migavac). Samo sto su kod nas i biciklisti bezobrazni to je neka druga stvar.
Jedino kad moras da ga propustis jeste ako je on bio prvi na semaforu a ti stao pored njega pa hoces pre njega da skrenes, ali mislim da ne pricamo o toj situaciji.
Fiesta!!
-
- Poruka: 534
- Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h
u svakom slucaju mora da das zmigavc , koji izgleda ne vazi za biciliste (tj. vecinu. cast izuzetcima!)
to sto ima vise auta, ima vise i biciklista i bice iz godine u godinu vise... sem ako ne grune meteor u srbiju
to sto ima vise auta, ima vise i biciklista i bice iz godine u godinu vise... sem ako ne grune meteor u srbiju

- dule0911
-
Jbg, to je cinjenicno stanje. Ja u 90% slucajeva odrucujem kad skrecem i slicno (ponekad ako vec stojim pa se prebacim na trotoar to ne radim), dok mozda znam jos 10% biciklista koji to rade kod nas, sto je tuzno. Isto je tako tuzno sto oko 50% vozaca tu moju ruku ni ne vidi, ali isti ti me ni ne vide kao biciklistu pa me seku itd...
Kad sam mislio na broj biciklista, mislio sam procentualno veci broj u odnosu na automobile. Manje guzve, vise prostora na ulicama, manje opterecenje (sto bi u nekoj normalnoj zemlji znacilo i bolji asfalt), manje smrada, itd.
Kad sam mislio na broj biciklista, mislio sam procentualno veci broj u odnosu na automobile. Manje guzve, vise prostora na ulicama, manje opterecenje (sto bi u nekoj normalnoj zemlji znacilo i bolji asfalt), manje smrada, itd.
Fiesta!!
-
- Poruka: 139
- Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 19:44h
Kada vozač sedi na biciklu i vozi ga, on ima status vozila u saobraćaju i na njega se odnose propisi na isti način kao i na druga vozila. Kada biciklista gura bicikl pored sebe, tada ima status pešaka i na njega se odnose propisi isto kao i na pešake.Biciklista je dužan da postupa u skladu sa svojim statusom i propisima o pravilima saobraćaja, saobraćajnom signalizacijom i naredbama ovlašćenog službenog lica.Biciklista za kretanje mora koristiti onu površinu koja je za njega namenjena. Dužan je da se kreće desnom stranom kolovoza u smeru kretanja. Na putevima koji nemaju posebnu traku ili stazu za bicikle, biciklista je dužan da se kolovozom kreće u širini od najviše jedan metar od desne strane kolovoza. Kada biciklista gura bicikl pored sebe dužan je da se kreće desnom ivicom kolovoza.Biciklistaje dužan da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza, kada mu je svetlosnim signalom ili nardbom policijskog službenika zabranjen prolaz.Zakon važi za sva vozila koja aktivno učestvuju u saobraćaju,bez obzira da li je to motorno ili vozilo pogonjeno nekim drugim izvorom energije.
- Vladan
Clan 40.: Za voznju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u sirini od najvise jedan metar od desne ivice kolovoza.
Znaci ako postoji staza, moras na stazu. Ako ne postoji mozes na kolovoz, kako je opisano.
Clan 89: Max brzina na biciklistickoj stazi je 35Km/h
Clan 90: Ne sme se
-voziti bez ruku
-skidati noge sa pedala
- pridrzavati za druga vozila
- vuci ili gurati drugo vozilo ili zivotinja, osim vozilo posebno predvidjeno za vucu biciklom,
- biti vucen ili guran
- prevoziti kabasti teret
-VOZITI SA SLUSALICAMA U OBA UVA!!!
Clan 94: Pesak je duzan da tamo gde ima trotoara ide trotoarom, a ako hoce da ga napusti DUZAN je da se uveri da ne ugrozava saobracaj.
Clan 96: dok je na kolovozu, tj. prelazi ulicu, ne sme da prica telefonom I da nosi slusalice U OBA UVA!!!.
Clan 99: Vozac je duzan da pazi na pesake ...
Znaci ako postoji staza, moras na stazu. Ako ne postoji mozes na kolovoz, kako je opisano.
Clan 89: Max brzina na biciklistickoj stazi je 35Km/h
Clan 90: Ne sme se
-voziti bez ruku
-skidati noge sa pedala
- pridrzavati za druga vozila
- vuci ili gurati drugo vozilo ili zivotinja, osim vozilo posebno predvidjeno za vucu biciklom,
- biti vucen ili guran
- prevoziti kabasti teret
-VOZITI SA SLUSALICAMA U OBA UVA!!!
Clan 94: Pesak je duzan da tamo gde ima trotoara ide trotoarom, a ako hoce da ga napusti DUZAN je da se uveri da ne ugrozava saobracaj.
Clan 96: dok je na kolovozu, tj. prelazi ulicu, ne sme da prica telefonom I da nosi slusalice U OBA UVA!!!.
Clan 99: Vozac je duzan da pazi na pesake ...
- dule0911
-
Kada postoji bici staza, mora da se krece bici stazom. Ali ako ne postoji, moze i trotoarom i kolovozom. Mislio sam i ja do skoro da mora iskljucivo kolovozom, ali takva uredba ne postoji u zakonu. Vladan je i izvuko neke delove iz zakona, mene sad mrzi, ali znam da sam gledao jer sam bio ubedljen da je zabranjeno trotoarom, medjutim nije.DubiozniKolektivac piše:Biciklista za kretanje mora koristiti onu površinu koja je za njega namenjena. Dužan je da se kreće desnom stranom kolovoza u smeru kretanja.
Inace za sve ostalo se slazem

Fiesta!!
- Vladan
Nije eksplicitno zabranjen trotoar, Ali kad nema posebne staze, samo se kolovoz pominje Kao opcija. Trotoarom mozes da guras bajs pored sebe.
I, ajde da dodam, kad sam vec poceo. Biciklisti su ravnoprrrravni, i trebalo bi to da shvate pre svega oni sami. Vec se pominjalo, to kako biciklisti krse propise, to je strasno. A niko ih ne kaznjava, kao ni pesake. Samo ppo ovaa 2-3 clana sto sam gore naveo, ne da bi se popunio budzet. Zato je opsta hajka na vozace, koji nisu mnogo bolji, ali proporcionalno ipak jesu.
I, ajde da dodam, kad sam vec poceo. Biciklisti su ravnoprrrravni, i trebalo bi to da shvate pre svega oni sami. Vec se pominjalo, to kako biciklisti krse propise, to je strasno. A niko ih ne kaznjava, kao ni pesake. Samo ppo ovaa 2-3 clana sto sam gore naveo, ne da bi se popunio budzet. Zato je opsta hajka na vozace, koji nisu mnogo bolji, ali proporcionalno ipak jesu.
- Dragan Brankovic
- Poruka: 230
- Član foruma od: subota, 7. jan. 2012. u 15:22h
Citam ovo,pa to je svima,vecini poznato,pravila saobracaja vaze za sve,ako je neko normalan on ce i postovati pravila,ako je lud isti djavo da li vozi biciklu,ide pesaka ili vozi sleper,po meni su ludji ovi motociklisti,skoro da nisam ni jednog video da postuje bar ogranicenje brzine.
Evo da vam ispricam jednu situaciju prosle zime,u Borci na jednoj raskrsnici blizu pijace imam prednost i idem pravo,brzina 30km/h,pogledam levo i vidim kako Rom na motoru,apen4 vozi bez kacige i ide pravo na mene,imao je znak stop,pokusam da dam malo gas i izbegnem sudar,ali me udari direkno u zadnja leva vrata malo ulubi lim od korpe koja je bila zakacena napred na motoru i rukom se uhvati za moj zadnji spojler i otkaci ga.Kada sam izasao iz djepova mu ispali neki cokanji mrtav pijan,mogao je da pogine i jos mi ogreba skorpia,sta reci,ponudio je 1000 din,da ne bih zvao policiju,ja nisam ni znao kako da reagujem,rekoh daj i bezi mi da te ne gledam.

Evo da vam ispricam jednu situaciju prosle zime,u Borci na jednoj raskrsnici blizu pijace imam prednost i idem pravo,brzina 30km/h,pogledam levo i vidim kako Rom na motoru,apen4 vozi bez kacige i ide pravo na mene,imao je znak stop,pokusam da dam malo gas i izbegnem sudar,ali me udari direkno u zadnja leva vrata malo ulubi lim od korpe koja je bila zakacena napred na motoru i rukom se uhvati za moj zadnji spojler i otkaci ga.Kada sam izasao iz djepova mu ispali neki cokanji mrtav pijan,mogao je da pogine i jos mi ogreba skorpia,sta reci,ponudio je 1000 din,da ne bih zvao policiju,ja nisam ni znao kako da reagujem,rekoh daj i bezi mi da te ne gledam.
Old ford's never die, they just get faster!
Ford Escort 1.3 1972.
Ford Escort 1.1 1978.
Ford Scorpio 2.9i 4x4 1989.
Ford Fiesta 1.4i 2011.
Ford Escort 1.3 1972.
Ford Escort 1.1 1978.
Ford Scorpio 2.9i 4x4 1989.
Ford Fiesta 1.4i 2011.
-
Smeš da guraš bajs po trotoaru ne smeš da ga voziš,jer po definiciji trotoar nije namenjen da se po njemu voze bajsevi,isto važi i za pešačke zone ako nemaju biciklističku stazu.Mada kod nas bajs kao prevozno sredstvo i nije zastupljeno u nekom većem procentu.Npr po Vojvodini ima znatno više biciklista nego u ostalim delovima zemlje,što zbog konfiguracije terena,što zbog mentaliteta.Mnogi biciklisti greše kad misle da nisu ravnopravni učesnici u saobraćaju i da moraju da poštuju iste stvari kao vozači automobila npr.Panduri takođe mogu da vrše kontrolu i da sankcionišu bicikliste ali opet su to bar kod nas retki slučajevi.Isto tako mnogi vozači ne tretiraju bicikliste ravnopravno i tu je najveći problem,npr 90% ne poštuje ona ista prava koja važe za automobile pa isto tako i bicikliste.Npr prvenstvo prolaza ko je lud da stane bicklisti i propusti ga
Isto tako biciklista je dužan da se ukloni sa kolovoza ako pravi zastoj ili se sporo kreće,e sad ako je njegova brzina blizu dozvoljene ili vozi dozvoljenom brzinom ništa ga ne obavezuje da se pomeri,sem možda nekog kodeksa ponašanja,ali opet ako je ograničenje 30 i biciklista se kreće 30 moraš da voziš iza njega i da čekaš da uslovi dozvole preticanje.Mnogi ni to ne poštuju pa sviraju,vrište,gađaju bicikliste.Opet probelem je u neobrazovanim vozačima pa misle da su glavni i da ostali treba da se sklanjaju,ali da bi se to popravilo treba menjati sistem,a sistem se nemenja pričanjem nego državnim udarom,pa moramo da živimo sa ovakvim nelogičnim i napamet pisanim zakonima konkretno vezanim za saobraćaj 

- dule0911
-
Nadjite mi clan zakona u kojem pise da ne sme da se vozi po trotoaru, jer ga ja nisam nasao. Znaci neki clan po kojem neko mene moze da kazni ako vozim biciklu po trotoaru. Kad nema staze pise da sme da se koristi kolovoz, ali ne pise da ne sme da se koristi trotoar. Takodje, za trotoar pise da je namenjen prvenstveno za kretanje pesaka, ali nije navedeno da je zabranjeno kretanje biciklista. Za pesacku zonu znam, ali za to (ako se dobro secam) i pise u zakonu da ne sme da se vozi bicikla.
Ponavljam, bio sam ubedjen da ne sme da se vozi i da pandur moze da me kazni po nekom clanu. Dok me nije jedan kolega biciklista opovrgnuo posto on cesto koristi trotoar kao opciju (malo je plasljiv sa automobilima pa preferira da zaobilazi pesake). Iako nije jedini, i potpuno ga razumem. U nekim ulicama je stvarno opasno voziti kolovozom zbog navika i bezobzirnog ponasanja vozaca.
Pogotovo kad krenu da mi pricaju kako im ja smetam i da je to razlog zasto su me isekli u preticanju (iako im ide kolona u susret i realno nemaju prostora za bezbedno preticanje). Ne, bolje da me isece i ubije nego da saceka i 10sec da se sklonim, vec cim primeti da ne moze da me pretekne odma svirne i ko te sisa, nestani sa puta. Nije taj put samo za automobile, vec za sve ucesnike, u to spadaju i biciklisti, kao i zaprezna kola na primer. Ali se uvek svima negde zuri i onda nastaje nervoza. Kao da su svi kupili taj put i onda im cekanje od 10sec u slucaju guzve ili nemogucnosti preticanja predstavlja problem, jer je put jelte njihov i sta ja tu trazim sa biciklom da njima smetam.
Inace ne znam odakle ljudima ideja, ali sam u zadnjih par nedelja video bar 5 dijabola sa biciklom na auto-putu kroz Beograd. I to jednog najopustenije u papucama bez ikakve kape ili kacige po najjacem suncu i ide 10 na sat, ne zuri covek.
Ponavljam, bio sam ubedjen da ne sme da se vozi i da pandur moze da me kazni po nekom clanu. Dok me nije jedan kolega biciklista opovrgnuo posto on cesto koristi trotoar kao opciju (malo je plasljiv sa automobilima pa preferira da zaobilazi pesake). Iako nije jedini, i potpuno ga razumem. U nekim ulicama je stvarno opasno voziti kolovozom zbog navika i bezobzirnog ponasanja vozaca.
Pogotovo kad krenu da mi pricaju kako im ja smetam i da je to razlog zasto su me isekli u preticanju (iako im ide kolona u susret i realno nemaju prostora za bezbedno preticanje). Ne, bolje da me isece i ubije nego da saceka i 10sec da se sklonim, vec cim primeti da ne moze da me pretekne odma svirne i ko te sisa, nestani sa puta. Nije taj put samo za automobile, vec za sve ucesnike, u to spadaju i biciklisti, kao i zaprezna kola na primer. Ali se uvek svima negde zuri i onda nastaje nervoza. Kao da su svi kupili taj put i onda im cekanje od 10sec u slucaju guzve ili nemogucnosti preticanja predstavlja problem, jer je put jelte njihov i sta ja tu trazim sa biciklom da njima smetam.
Inace ne znam odakle ljudima ideja, ali sam u zadnjih par nedelja video bar 5 dijabola sa biciklom na auto-putu kroz Beograd. I to jednog najopustenije u papucama bez ikakve kape ili kacige po najjacem suncu i ide 10 na sat, ne zuri covek.

Fiesta!!
-
Za auto put nema šta da se priča imao je sreće da nije naleteo na pandure,bicikla nema šta da traži na auto putu.
Član 40.
Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza.Jasno i nedvosmisleno kaže da se u slučaju ne postojanja biciklističke staze koristi kolovoz,a trotoar nije kolovoz.Po meni tu nema dileme za onoga ko je upoznat sa saobraćajem i ume da razlikuje i prepozna osnovne stvari.
Član 40.
Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza.Jasno i nedvosmisleno kaže da se u slučaju ne postojanja biciklističke staze koristi kolovoz,a trotoar nije kolovoz.Po meni tu nema dileme za onoga ko je upoznat sa saobraćajem i ume da razlikuje i prepozna osnovne stvari.
- dule0911
-
Ne, ne kaze da se u slucaju ne postojanja bici staze/trake koristi kolovoz, vec da SME da se koristi kolovoz. Umem da raspoznam i tu vidim veliku razliku. 
Prosto, ne postoji clan zakona koji izrice bilo kakvu kaznu za slucaj da se koristi trotoar. A ako nema u zakonu, ne vidim ni na osnovu kog clana ce mi pandur pisati prijavu/sudija izreci kaznu.

Prosto, ne postoji clan zakona koji izrice bilo kakvu kaznu za slucaj da se koristi trotoar. A ako nema u zakonu, ne vidim ni na osnovu kog clana ce mi pandur pisati prijavu/sudija izreci kaznu.
Fiesta!!
-
Sme da koristi kolovoz,a trotoar se nigde ne spominje,tako da po automatizmu ni ne pomišljaš na trotoar,jer trotoar po definiciji služi za kretanje pešaka,a biciklista koji upravlja biciklom sigurno nije pešak,može na ove članove proizvoljno da se gleda i da se proizvoljno izvalče zaključci to stoji
ali opet biciklista dok kod sedi na biciklu nije pešak tako da na trotoaru nema šta da traži.Šta više bilo kakvo vozilo,ako nije specijalne namene nema šta da traži na trotoaru ukoliko nije obeležen parking na istom,ali opet ne sme da se kreće trotoarom,a bajs je to smo ustanovili vozilo tako da 

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Ali zato *ebenih pješaka ima svuda i po kolovozu i po bic. stazama, kud god vozilom kreneš nabasaš na pješaka. Najranjiviji su u toj priči, najbolje zaštićeni od strane zakona, a ponašaju se prilično bahato.
Toliko su se opustili jer ih zakon brani, pa kao neće biti krivi, platit će im vozač ili osiguranje odštetu... A šta ako pogine ili ostane težak invalid?
Toliko su se opustili jer ih zakon brani, pa kao neće biti krivi, platit će im vozač ili osiguranje odštetu... A šta ako pogine ili ostane težak invalid?
Totally addicted to Ford!
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
-
Pešaci su posebna priča i to se nikada neće promeniti.Svaki pešak misli da može da ide gde mu je volja i naravno svaki pešak bira kraći put do odredišta jer realno može im se.Što da prelazi par stotina metara do pešačkog lad može da pretrči
Ne postoji savestan pešak,sem onog koj je i vozač pa zna koliko umeju da nerviraju.Pogotovo bakutaneri sa cegerima koji se ponašaju kao da su oslobodili grad pa idu kao muve bez glave.Zakon ih štiti do određene mere,više se štite međusobno tj javnost pre stane na stranu pešaka nego na stranu vozačka,ljubomora ili šta već prema onima koji se voze,a oni moraju da pešače.Pešak koji se na kolovozu nađe van pešačkog nema nikakva prava,jedino na šta može da se "vadi2 je neprilagođena brzina ili alkoholisanost onog ko ih udari,mada u praksi nekako je uvek vozač kriv
jer jelte on ima para da se vozi,a ova mukica ide pešaka
A najveći cirkus od svega je ono deljenje trotoara na biciklističku i pešačku stazu tek tu keca lud zbunjenog