Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
mbole
Poruka: 15011
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od mbole » nedelja, 7. jul 2013. u 10:13h

Kad te zaustave 101 put, popisi brojeve znacki, i podnesi prijavu za uznemiravanje.
Po zakonu o sabracaju upotreba prednjih maglenki NIJE zabranjena, bez obzira da li je magla ili nije.
Zabranjena je iskljucivo upotreba zadnjih.
alekco piše:Po nasem zakonu..postoji ona stvarcica.. "prilagoditi brzinu uslovima na putu". A ako ti se ispreci krater, sina, krava, mamut...nisi prilagodio brzinu. Trebao si da predvidis da ti se u mrklom mraku, bez vertikalne signalizacije nalazi pruzni prelaz sa kraterom.
Ne bas...
Члан 42.
Возач је дужан да брзину кретања возила прилагоди особинама и стању пута, видљивости, прегледности, атмосферским приликама, стању возила и терета, густини саобраћаја и другим саобраћајним условима, тако да возило може благовремено да заустави пред сваком препреком коју под датим околностима може да види или има разлога да предвиди, односно да возилом управља на начин којим не угрожава безбедност саобраћаја.

sto se tice toga ko je odgovoran za privremenu signalizaciju:
Члан 154.
...
Управљач пута дужан је да обезбеди постављање привремене саобраћајне сигнализације на делу пута на коме су настала оштећења или препреке које се не могу одмах отклонити и да обезбеди учеснике у саобраћају.

Ima jos gomila toga u clanu 156

Naravno postoje i kaznene odredbe:
Члан 326.
Новчаном казном у износу од 100.000 до 800.000 динара казниће се за прекршај правно лице које поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:
20) члана 154. ст. 1, 4. и 5,
21) члана 156. ст. 1, 2. и 9,

Члан 327.
Новчаном казном у износу од 60.000 до 600.000 динара казниће се за прекршај правно лице које поступи супротно одредбама из следећих чланова овог закона:
23) члана 154. став 2,
24) члана 155. став 1,
25) члана 156. став 11,

U zavisnosti od toga da li je u pitanju drzavni ili opstinski put, razlicit je i upravljac puta.
Za drzavne puteve to je javno preduzece koje osniva vlada RS, s tim da taj posao moze da obavlja i privredno drustvo (mislim da su to "Putevi Srbije").
Za opstinske puteve ili ulice opstina odredjuje takodje da li ce osnovati javno preduzece ili ce taj posao dodeliti nekom privrednom drustvu. Nisam uspeo da nadjem ko je to za Kragujevac. Predlozio bih ti da se ipak javis kancelariji zastitnika gradjana: http://www.kragujevac.rs/Kancelarija_za ... jana_-90-1 kako bi saznao ko je ustvari nadlezan.

Sto se tice uvidjaja:
Члан 170.
Лице овлашћено законом дужно је да изађе на место саобраћајне незгоде са повређеним, односно погинулим лицима или када је наступила велика материјална штета.
Лице из става 1. овог члана дужно је да поводом незгоде из става 1. овог члана сачини увиђајну документацију (записник о увиђају, скица лица места, ситуациони план, фото-документација и остали прилози).

Члан 171.
Полицијски службеник дужан је да изађе на место саобраћајне незгоде у којој је настала мања материјална штета, ако то захтева један од учесника саобраћајне незгоде или лице које је претрпело материјалну штету у тој незгоди и изврши увиђај.
Уколико бар један од учесника саобраћајне незгоде или лице које је претрпело материјалну штету у тој незгоди из става 1. овог члана, непосредно након саобраћајне незгоде захтева вршење увиђаја, остали учесници су дужни да остану на месту саобраћајне незгоде до завршетка увиђаја.
У случају из става 1. овог члана трошкове вршења увиђаја сноси осигуравајуће друштво код кога је осигурано возило чији возач захтева вршење увиђаја.

Члан 172.
Возач односно учесник саобраћајне незгоде у којој је настала само мања материјална штета дужан је да:
...
попуни Европски извештај о саобраћајној незгоди у случају када овлашћено лице не врши увиђај саобраћајне незгоде,

ima jos toga iz nadleznosti policije:
11. Отклањање, односно спречавање настанка опасности на путу
Члан 294.
Када се у контроли саобраћаја утврди постојање непосредне опасности по учеснике у саобраћају, надлежни орган унутрашњих послова наредиће управљачу пута да предузме мере за отклањање непосредне опасности по учеснике у саобраћају на путу, одмах по сазнању о постојању такве опасности и о томе ће обавестити орган надлежан за надзор над стањем путева.
Орган који врши надзор над стањем путева дужан је да се стара да се отклоне настале опасности на путу у складу са својим надлежностима.
Управљач пута, дужан је да без одлагања поступи по наредби из става 1. овог члана и предузме мере за отклањање опасности, а ако насталу опасност није могуће отклонити у кратком року, да предузме мере да се спречи настајање опасности по учеснике у саобраћају.
О предузетим мерама и извршеним радњама управљач пута дужан је да извести орган који је наредбу издао.

Члан 305.
Надзор над одвијањем саобраћаја на путевима, непосредну контролу, регулисање саобраћаја и предузимање посебних и других мера на успостављању безбедности саобраћаја, контролу учесника и возила у саобраћају, контролу привремене саобраћајне сигнализације на месту где се изводе радови или су настале препреке које угрожавају несметано и безбедно одвијање саобраћаја, у погледу поштовања овог закона и прописа донетих на основу овог закона, по правилу обавља Министарство унутрашњих послова.
Djak pesak :)

DubiozniKolektivac
Poruka: 139
Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 19:44h

Poruka od DubiozniKolektivac » nedelja, 7. jul 2013. u 11:11h

Sve to stoji da treba prilagoditi brzinu uslovima puta,ali put ravan vidi se da je skoro radjen nigde nikoga i normalno da cu da vozim 60 :D ali nije mene toliko iznenadio pruzni prelaz koliko me je iznenadiolo stanje kolovoza ispred njega i naravno iznenadno suzenje,da je sve to uradjeno kako treba i obelezeno normalno da bih stao-usporio ili sta vec ako nesto radim dok vozi,onda pratim znake.Opet i da nema znakova,a nema ih da je sve to sredjeno kako treba naleteo bih na prugu ali u nivou kolovoza mozda bih naleteo brze ali ne bih naleteo na sine i brezone koji strce oko 10cm :suicide: a da je naisao neko u susret npr neki kamion vec bi bilo zaje*ano jer desne strane nema tj nema sanse da se predje ni terenskim vozilom a tek putnickim sign0007 Da sam naleteo direktno verovatno bih bio u nekoj crnoj hronici :vid budale:

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » nedelja, 7. jul 2013. u 11:13h

mbole piše: Члан 42.
Возач је дужан да брзину кретања возила прилагоди особинама и стању пута, видљивости, прегледности, атмосферским приликама, стању возила и терета, густини саобраћаја и другим саобраћајним условима, тако да возило може благовремено да заустави пред сваком препреком коју под датим околностима може да види или има разлога да предвиди, односно да возилом управља на начин којим не угрожава безбедност саобраћаја.

Ovaj zakon nije baš određen. Šta ako ja precjenim mogućnosti svog auta i svoje mogućnosti, pa umjesto 50, vozim 90, misleći da ću se zaustaviti na vrjeme.
Mada opet je teško propisati brzinu, pa se onda vazda u saobraćajkama spominje ta ne prilagođena brzina.
U ovom slučaju gdje je on zijanio felne i trap i da si neko ko ne živi tu i ne zna za te šine mogao si nagrebati pa taman vozio i po ograničenju.
Ne znam da li je to naselje ili ne, ali recimo da jeste. Vozim 50, mrkli mrak, svjetla neka ne budu ksenoni (sa Čedinog Monda :) ) pa da bude dan ispred tebe, nego neka prosječna svjeta, prosječnog srspkog auta, koja ne obasjavaju baš nešto mnogo. Ja kao stranac nemam pojma da su tu šine 20 cm, čak i sa 50 na sat, sa malo ili bez kočenja kada naiđeš na šinu loše ti se piše.
Naravno njima bi opet bila ne prilagođena brzina, a šta ja treba da vučem sa sobom u autu vidovitu Zorku pa da mi predviđa prepreke na putu u slučajevima kada nema znakova? :ozid:
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » nedelja, 7. jul 2013. u 12:24h

Sad sam siguran da se MBole starno vratio. One porukice od prosle nedelje su mi bile malo sumnjive.

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 7. jul 2013. u 17:26h

The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » nedelja, 7. jul 2013. u 17:51h

Ovo se desilo kod mene u selu. Decka sam poznavao :( Od 4 prelaza koliko ih ima kod mene u selu, samo 1 je da kazem ok, a i on je posle krivine iz koje voz izlazi iz sume. Jedan prelaz sece prugu pod 90 stepeni, tako da se skoro niko i ne zaustavlja, samo prelecu autima. Ovaj prelaz na kome je decko poginuo i jos jedan su na uzbrdici i jako nepregledni. Od pocetka godine, na tom prelazu je komsiju voz, srecom samo zakacio u branik i zbacio u kanal, jedan lik se precenio u brzini pa udario u poslednji vagon od voza koji je prolazio. Glupo je pricati, ko zna sta se desilo, ali na svakom prelazu je andrejin krst, naravno stop i ispred prelaza, znaci razdaljine od prelaza...
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » nedelja, 7. jul 2013. u 18:13h

Ovde u jednom selu kod mene bio je prelaz preko pruge jako ružan.
Hvala Bogu napravili su novi put i nadvožnjak pa se ne ide više preko pruge.
Ali na mjestu gdje je prelaz nije asfalt oko šina nego betonske ploče dimenzija po nekom sjećanju 30x30 cm. Vremenom se materijal ispod tih ploča isprao, tako da ploče se mrdaju kako prelaze točkovi. A tuda su prolazili kamioni i autobusi.
Najgore što ne smiješ da ideš brzo preko šina, a ako ideš sporo postoji mogućnost da se zaglaviš, što je i bilo slučajeva ili zaglavljivanja ili da se nekom ugasi auto. Na sreću koliko znam niko nije stradao, a i mašinovođe to znaju pa su tuda uvjek kada prolaze prije prelaza skoro zaustave voz, pa onda ubrzaju.

Da ne pričam kakva je raskrsnica bila kada se produži ka selu poslije prelaza pruge, to je i glavni razlog zašto su pravili novi put.
Ideš u jako brdo, onda kada dođeš imaš sa lijeve strane kuću i ogradu koji su na samoj rasrkrsnici i to su pod takvim uglom da ništa ne vidiš, a sa desne je šiblje opet neka polupana ograda. Tako reći raskrsnica je bila na prevoju. Ja kada sam išao tuda išao sam više na sreću, nego na to znam da nema nikoga. :suicide:

bojan_kv

Poruka od bojan_kv » nedelja, 7. jul 2013. u 20:04h

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » nedelja, 7. jul 2013. u 20:18h

To je Srbija.
Fiesta!!

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » nedelja, 7. jul 2013. u 21:22h

Svaki dan je crni dan na putevima. Kao sto rekoh u Francuskoj, nezgode prouzrokovane losim putevima i signalizacijom itd je oko 20% a kod nas 5%. Imamo puteve bolje nego Francuzi i Nemci :D

DubiozniKolektivac

Poruka od DubiozniKolektivac » nedelja, 7. jul 2013. u 23:03h

Znaci ovoj je nacionalni problem :lele: ja ne znam sto i ne ukinu zeleznicu kod nas skroz neperspektivno posluje,a i infrastruktura im je ocajna,vozni park zastareo.Jednom sam se samo vozio vozom i to sam isao za Novi Sad na utakmicu par puta mi doslo da iskocim i krenem pesaka imao sam osecaj da bih pre stigao.Mada ja bih rekao da je ovde onaj problem ma gde moze voz da me udari,to je nepunih pola metara,brdo ljudi tako razmislja i jos je ubedjeno da umeju da procene brzinu voza,i ja sam tako mislio kako klinac dok mi nisu prakticno pokazali lepo smo stali blizu pruge i pitali me jel ide sporo voz ja pogledam kazem sporo kaze dobro sad ces da vidis kad je to protutnjalo :lele: od tada kad god je spustena rampa ja stojim.Ali opet mi nesto govori da je neobelezen prelaz :zuti:

bojan_kv

Poruka od bojan_kv » nedelja, 7. jul 2013. u 23:19h

Jutros je kod mene u selu poginuo na prelazu decko, vukao voz auto 150m, pa popodne ovo u Veterniku. procenat obezbedjenih prelaza na nivou. A i kod nas u selu na nekih 5 km pruge 4 prelaza...

DubiozniKolektivac

Poruka od DubiozniKolektivac » nedelja, 7. jul 2013. u 23:36h

Po nicku bi zakljucio da si iz Kraljeva pa samo po onim okolnim selima počev od Gružanskog kraja do Kraljeva ima brdo pružnih prelaza i mahom su svi na relativno otvorenim lokalinim putevima sa minimalnom ili nikakvom signalizacijom,evo ja samo znam za desetak takvih prelaza.

mbole
Poruka: 15011
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » nedelja, 7. jul 2013. u 23:42h

Iosis piše:Ovaj zakon nije baš određen. Šta ako ja precjenim mogućnosti svog auta i svoje mogućnosti, pa umjesto 50, vozim 90, misleći da ću se zaustaviti na vrjeme.
...
Naravno njima bi opet bila ne prilagođena brzina, a šta ja treba da vučem sa sobom u autu vidovitu Zorku pa da mi predviđa prepreke na putu u slučajevima kada nema znakova? :ozid:
Svrha ovog clana je upravo u onom delu koji zaista ne moze da bude strogo odredjen (uostalom kada bi sve zakonske norme mogle da budu strogo odredjene sud i sudije ne bi trebalo da postoje, algoritam i racunar bi bili dovoljni).
Recimo da je na nekom delu puta ogranicenje 80 (put van naselja, nema znaka, prav ravan kolovoz...). Ti si nenormalan ako tim putem vozis 80 na sat po teskoj magli kad vidis 3 metra ispred auta. I jasno je da treba da budes kaznjen, i da si prekrsio propise iako je ogranicenje 80.

Naravno da u slucaju koji si pomenuo ne bi bila u pitanju neprilagodjena brzina, posto upravo onaj deo koji sam boldovao kaze da to nije slucaj. Niti si to mogao da vidis, niti si mogao da predvidis.

Sasvim je druga prica sto se doticni clan jako cesto zloupotrebljava, po principu: komplikovano nam je da ustanovimo sta je zasita problem... daklem... neprilagodjena brzina. Druga stvar je sto jako cesto i za prekoracenu maksimalnu dozvoljenu brzinu neki kre*en (a najcesce novinar) to proglasi za "neprilagodjenu brzinu". Sory, ali ako vozis 180Km/h, to nije neprilagodjena, vec prekoracena maksimalno dozvoljena brzina.

Sto se tice izginuca na pruznim prelazima...
Zao mi je svakoga ko izgine, ali treba biri stvarno pomeren, pa se zezati sa vozom.
Sto rece Petrija: Di voz moze MALO da te udari?
Svaki dan gledam talente kako se provlace ispod rampe u Bataji. Kad naidjem na pruzni prelaz sa dignutom rampom, skoro stanem pre nego sto ga predjem, onaj bez rampe da ne pominjem.
Gvozden je jako zajeban igrac, s njim nema zezanja.
Djak pesak :)

alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Poruka od alekco » ponedeljak, 8. jul 2013. u 21:06h

Vreme je za odmor!
Danas u kraju, zena ide sredinom trake, i drzi devojcicu za ruku. Ja polako iza njih u nadi da ce da predje ulicu i da seta po trotoaru. Ona nista! Ja tako 5 - 6 m za njima i na kraju samo svirnem..onako ovlas. I ona se samo okrenula pogledala i nastavila svojim putem. Ja prodjem paralelno sa njima, otvorim prozor, i sasvim normalnim glasom (do duse pun ironije) kazem : "Gospodjo, imate trotoar!" I ona meni kao iz topa...."Jaoj hvala, stvarno nisam znala gde je" Eh, sada...Zensko je, vodi dete....da je musko...rado bih mu pokazao gde se nalazi ivicnjak....ili on meni, da gledam svoja posla :D
Pa za 10-15 godina je za ocekivati da to dete isto bude "ovca" u saobracaju. Nastavim dalje i posle jedno pola km, ciga gura decija kolica (krece se desnom trakom u pravcu kretanja), em okrenut ledjima, em ima taj famozni trotoar. I na kraju sam digao ruke od nerviranja, ne mogu vise. Kad ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se.
Nekultura i bahatost nam je postala glavna odlika i "potpis"

dax92

 
Poruka: 7634
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 8. jul 2013. u 21:10h

alekco piše: Kad ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se.
thumbsuph Krivo mi je sto sam zbog bahatog ponasanja u saobracaju, i ja postao znatno bezobrazniji nego sto sam bio, i jaaako brzo mi pukne film, pa krenem u slabo promisljenu situaciju. Cesto prelazim iz trake u traku, samo da bih se sto pre izvukao iz svog tog sranja od saobracaja, i izasao na otvoreno gde potpuno normalno i mirno vozim.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » ponedeljak, 8. jul 2013. u 21:18h

Nije to, nego se sad ložiš, pošto možeš i bus da prestigneš... ;)
Slika

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 8. jul 2013. u 21:22h

:rotfl:

knez91

 
Poruka: 2311
Član foruma od: nedelja, 30. maj 2010. u 20:13h

Poruka od knez91 » ponedeljak, 8. jul 2013. u 22:40h

Sve je vise sljama za volanom danas idem u ns, i kocim polako semafor/crveno i lik na skuteru me obilazi sa desne strane, nisam mnogo agresivan za volanom, al doslo mi ja da ga srusim sa onog skutera pm.m...
A imao sam priliku da vidim prolazak bmw-a sa moje desne strane na semaforu( drugo mesto, ima uslovno desno) i on u toj traci za desno obilazi koloni sa jedno 80-100 km/h i to jos kroz crveno. Auto je mat crni, tamna stakla ns-099-tt
Loyale piše: kad ga poguras upali na pola tocka.
Knežević Enterijer

dragan.pv
Poruka: 407
Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h

Poruka od dragan.pv » ponedeljak, 8. jul 2013. u 23:14h

ako je stealth, onda je u redu...
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » ponedeljak, 8. jul 2013. u 23:29h

Stealth, do jejo fora, a znao sam da mi lice na nesto, ali nikako rec da mi dodje ...

dax92

 
Poruka: 7634
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 9. jul 2013. u 01:27h

totti piše:Nije to, nego se sad ložiš, pošto možeš i bus da prestigneš... ;)
hahahaha hahahaha Pa i biciklom sam preticao buseve masu puta! lol
A i to mi se desava jos odavno, pre nego sto sam isao prvi put na remap.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

simke76
Poruka: 175
Član foruma od: utorak, 27. jul 2010. u 12:57h

Poruka od simke76 » utorak, 9. jul 2013. u 17:21h

http://www.blic.rs/Vesti/392563/Vozac-B ... na-zatvora
Osam godina dobio,a ubio cetvoro neduznih :mad:

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 9. jul 2013. u 18:01h

Ja mislim da je za ovako nesto uopste blaga kazna bilo kojeg zatvora(gde ce on biti na teretu nas gradjana) Njega treba na najteze poslove tipa rudnika pa da radi po 16 sati dnevno pod zemljom do kraja zivota
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

DubiozniKolektivac

Poruka od DubiozniKolektivac » utorak, 9. jul 2013. u 18:21h

Kažnjen je on već,tj ako ima savest veća kazna mu ne treba,a mardelj bude i prođe ovako ostaje mu da živi sa time i svako će da kaže da je ubica,zvuči grubo ali jeste ubi ca je.

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“