Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
alekco
Poruka: 178
Član foruma od: ponedeljak, 7. sep. 2009. u 21:33h

Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)

Poruka od alekco » četvrtak, 27. jun 2013. u 19:02h

5. Brzina

Član 42

Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod datim okolnostima može da vidi ili ima razloga da predvidi, odnosno da vozilom upravlja na način kojim ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Ako vozač vozi sporo u meri u kojoj ometa normalan saobraćaj, dužan je da na prvom odgovarajućem mestu omogući da ga drugo vozilo bezbedno pretekne, obiđe ili prođe.

Sve odredbe ovog zakona koje se odnose na brzinu primenjuju se na trenutno izmerenu brzinu i srednju (prosečnu) brzinu.

Izvor ZOBS

Uz duzno postovanje, ne zelim nikoga da vredjam ili slicno. Ali ako je ogranicenje 80km/h i nema nikoga ispred...suv kolovoz...zasto bi neko vozio 40 ???

alekco

Poruka od alekco » četvrtak, 27. jun 2013. u 19:06h

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » četvrtak, 27. jun 2013. u 19:29h

vec diskutovano u temi ''chat'' :)
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 27. jun 2013. u 19:46h

Pa sad da li treba kažnjavat ili ne, ne znam. Mislim da ne bi trebalo. Jer i ti ljudi koji voze kamione sporo možda ne mogu drugačije, jako brdo ne smiju da se puste brže. A opet ako stane sa strane, teško će da se uključi kasnije.
E sad tu treba polcija da ga skloni s puta, pa da mu i pomogne prilikom ponovnog uključivanja.

A kad neko sporo vozi auto, može biti umoran, pijan, neispravan ili nešto deseto.
Meni više idu na živce oni koji idu malo 50, malo 80. Pa te cima, ubrzavaj-koči. Trenirate ko idiota.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 27. jun 2013. u 19:49h

Umoran, pijan i neispavan po zakonu ne sme za volan... Tako da to bas i nije opravdanje :)
Fiesta!!

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » četvrtak, 27. jun 2013. u 20:02h

Ti isti saobracajci na svojim vozilima imaju 2-3 nalepnice, nalepljene kao nogama. ...
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » četvrtak, 27. jun 2013. u 20:09h

Ne kažem da je opravdanje, ali ima takvih. :)
Znam da je kod drugara bio na slavi neki čovjek, mrtav pijan. Samo je htjeo da mu iz kapije istjeraš auto na put, i on vozi 30-40, krajem puta i dođe do kuće.
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Pančevac

Poruka od Pančevac » četvrtak, 27. jun 2013. u 20:12h

Ne nadovezujem se na temu ali...Situacija od pre dve-tri nedelje u Pancevu. Centar grada,po dve trake.Policija zaustavila neko vozilo u krajnjoj desnoj traci,tik uz ivicnjak.Oni se parkirali paralelno sa tim vozilom tako da njihovo vozilo stoji u jednoj I drugoj traci.Znaci da bi ih obisli drugi ucesnici saobracaja moraju svojim vozilom preci preko pune linije (mozda I duple) I uci u levu traku za voznju iz suprotnog smera :zuti:
Dok I ja tako obilazim neki lik je stao na 10-tak metara ispred zaustavljenog civilnog vozila I slika telefonom cirkus koji su panduri napravili.Posmatram situaciju u retrovizoru i taj ''fotograf'' po obavljenom poslu nastavlja voznju iza mene,medjutim panduri sa rotacijom stizu ''fotografa'' I zaustavljaju ga. Parkirao sam u blizini I mogu reci da su ga mrcvarili bar deset minuta.Sta reci?!moze im se ,ne daj Boze da im se neko zameri:/

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » četvrtak, 27. jun 2013. u 20:22h

Ja bas iz tog razloga, sto im se moze, i pi.dim. Cimaju za zimske gume (ja sam ih zbog sebe i svoje sigurnosti kupio), a oni ih nemaju, okrecu se po ulicama kao bambi na ledu i da ne nabrajam jos sto sta... U Kraljevu im je specijalnost da stanu u sred jedne raskrsnice koja ja je u krivini i onda zaustavljaju narod
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » četvrtak, 27. jun 2013. u 20:29h

Onda ste vi ostali trebali stati iza njih i napraviti kolonu.
Ako pitaju što stojite, reći da ne smijete preći tu duplu punu. :D

Pančevac

Poruka od Pančevac » četvrtak, 27. jun 2013. u 20:46h

Po pravilu tako bi I trebalo.Ali ko da se kaci sa njima .Ovaj slikar pokusao I lose zavrsio :doh:

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » četvrtak, 27. jun 2013. u 21:27h

911s [SK] piše:Kad vozim 40 (a ne telefoniram niti imam tehničkih problema) ne pada mi na pamet da stanem i upalim sva 4 samo da bi oni kojima su sekunde u životu bitne mogli da me prodju. Niti ima člana Zakona po kom ću biti kažnjen ako to ne uradim. Ali zato ima člana Zakona koji će te užurbane kazniti ako me obidju preko pune. Nije svaki put autoput!!! Kome su sekunde bitne je trebalo da umesto novog auta kupi avion, spejs šatl, teleport. Put nije poligon za testiranje svojih živaca i natezanja istih zbog realno totalno apsolutno nebitnih par desetina sekundi.
Nije dobro biti iskljuciv. Tako moze neko da kaze, ako ti se ne zuri, ti idi peske, ili tako nesto. Situacija u kojoj je neko svestan da ometa veliki broj ljudi, ali ga bas briga, jer ne krsi nikakav propis, zakon, i sl., vid je bahatosti, podjednako ruzan kao i bezobzirno krsenje zakona, propisa itd.
Evo, bio sam pre par nedelja u Njemackoj, da posetim babu na baustellu, gistro, i zapazio da tamo nema jedne stvari koja me ovde strasno nervira, a to je , vozikanja pokretnim stepenicama. Tj. ima, ali ljudi kojima se ne zuri stoje uz desnu stranu, dok je leva uvek slobodna za one kojima su sekunde bitne. Nije dakle stvar zakona i prisile, vec navike da razmisljas o potrebama drugih, iz kog, razmisljanja, proisteknu navike u ponasanju.

Interesantna trivia, kada smo vec kod pokretnih stepenica: Da li ste znali, da su u londonskom metrou pokretne stepenice dugo bile samo "jednosmerne" i to nizbrdo? Logika je da put "nizbrdo" vodi prema vozu, i da neko mozda zuri, pa mu je potrebno pomoci. Ko je iz voza izasao, tj. ide "uzbrdo", taj je vec stigao, pa moze i polako, pesaka.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 27. jun 2013. u 22:56h

Vladan piše: Evo, bio sam pre par nedelja u Njemackoj, da posetim babu na baustellu, gistro, i zapazio da tamo nema jedne stvari koja me ovde strasno nervira, a to je , vozikanja pokretnim stepenicama. Tj. ima, ali ljudi kojima se ne zuri stoje uz desnu stranu, dok je leva uvek slobodna za one kojima su sekunde bitne. Nije dakle stvar zakona i prisile, vec navike da razmisljas o potrebama drugih, iz kog, razmisljanja, proisteknu navike u ponasanju.
Verovao ili ne, ali kod njih je ovo ipak regulisano zakonom i postoje kazne za one koji se toga ne pridržavaju :)
Ja lično sam veliki pristalica jakog uredjenja i drakonskih kazni za sve one koji vole da se prave budale thumbsuph
Slika

dule0911

 
Poruka: 13650
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » četvrtak, 27. jun 2013. u 23:00h

Pančevac piše: Dok I ja tako obilazim neki lik je stao na 10-tak metara ispred zaustavljenog civilnog vozila I slika telefonom cirkus koji su panduri napravili.Posmatram situaciju u retrovizoru i taj ''fotograf'' po obavljenom poslu nastavlja voznju iza mene,medjutim panduri sa rotacijom stizu ''fotografa'' I zaustavljaju ga. Parkirao sam u blizini I mogu reci da su ga mrcvarili bar deset minuta.Sta reci?!moze im se ,ne daj Boze da im se neko zameri:/
Da smo u normalnoj zemlji gde svaki drugi sudija nije korupmiran, uz dobrog advokata bi naplatio odstetu za pretrpljen strah i bol :)
To je takva bahatost da je to neverovatno. I kad narod vidi da se tako ponasaju oni koji treba da zavedu red, nije ni cudo sto se ponasa kako se ponasa. Bez uvrede pandurima koji su korektni, ali vecina saobracajnih pandura su toliko primitivni i glupi prasinari da je to neverovatno. Verovanto nisu znali koju srednju skolu da zavrse pa kao ajde da idem u policiju da pakostim drugarima koji su me zezali kao dete (sto je najgore znam ih bar dvoje takvih).

Kao sto neko rece, kucno vaspitanje... Samo da je to kako treba, sve bi bilo bolje, ali avaj :(
Fiesta!!

alekco

Poruka od alekco » četvrtak, 27. jun 2013. u 23:57h

To se ogleda kao i u bilo kom drzavnom (da naglasim SIGURNOM) poslu, sa kojim se uz malo pameti dosegne penzija. Prvenstveno im je u interesu da primaju platu, da imaju bonuse, beneficirani radni staz i slicno. Jos ako nesto kapne sa strane, to je super. Jos sto njih preko 50% (mogu da tvrdim) ima neki dopunski posao...da li je to mini prodavnica, poljoprivreda i sl.
Kao sto mozete da primetite, kao i u vecini drzavnih sluzbi...zdravstvo, pravosudje, administracija...nije im bitno kako rade...vazno je da odrade...i za to da dobiju platu. Naravno, cas izuzecima, ali njih je stvarno malo. Naravno, najteze je raditi sa ljudima...ali ajde ovako.
Zapitajte se ovo....policajac vas zaustavlja. Niste upalili oborena svetla. Sta mu je prvo na pameti?? Kazna ili vasa bezbednost??? Onaj kome je bitna bezbednost, nece vas kazniti...to je sigurno. Opomenuce vas i pustiti.
Meni se desilo to pre jedno 6-7 meseci. Policajac u Bulevaru, na semaforu mi pokazuje rukama da upalim farove. Ne treba mene kazna od par hiljada da podseca da sam u prekrsaju, nego jednostavno savest da nesto ne radim kako treba. Koliko ljudi vidite da telefonira u toku voznje??? Sigurno je vecina njih vec platilo kaznu , ali su i dalje ubedjeni da to nije nista strasno. Da je menjanje brzine levom rukom ok, uz to da pridrzavas volan kolenom. Kao, sta ima veze. Za 5000 din moze da se kupi extra BT slusalica. Te me pojas steze, te me nervira. Sto da upalim farove...sto da dam zmigavac....sta ima veze sto mi ne rade stop svetla...
Evo ima vec koliko vremena da su obavezna svetla i nemojte mi reci da to nije ok. Ja sam bio protiv toga dok nisam uvideo ogromnu prednost. Mnogo lakse se uoci auto. A sada kada ti neko ide u susret bez ukljucenjih fenjera??? Skoro pa ga i ne primetim. Ja se vodim tom mislju.
Ja samo kazem, da tamo gde su crne tacke, tu ih skoro pa nema. A na deonicama gde moze da se vozi normalno...tu se stekaju...rasomonci.
Ja napominjem, ja prekoracavam brzinu. Ne drasticno ali dovoljno za kaznu i po neki poen. Ako od Barajeva do BG treba da vozim 40, lepo sednem u Lastu i polako. Svesno krsim, i kad me zaustave, kazem...znam...prekoracio sam...pisi..placam....ali necu da vozim 40-50 na pravom putu sa 3 trake, kroz sumu gde nema nikoga osim po nekog srndaca, zeca. Kroz Vojvodinu, gde su putevi kao strela. Od prilike zam gde se nalaze, i gde su kamere...ako se zeznem...sta je tu je

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » petak, 28. jun 2013. u 00:03h

@totti

Verujem.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 28. jun 2013. u 00:35h

Poenta je u toleranciji, koje u domaćem saobraćaju toliko nema da bi moralo da je bude daleko više da bi se uopšte moglo reći da je nema, dakle trenutno je u minusu.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

dragan.pv
Poruka: 407
Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h

Poruka od dragan.pv » petak, 28. jun 2013. u 01:54h

poenta je da i kad neki konj napravi neku glupost ljudski je da bar podigne ruku u znak izvinjenja i da pokaze da je inteligentno bice, danas sam za dlaku izbegao da me bukvalno pokupi jedan momak u sluzbenom pick up-u, kod buvljaka je vozio u srednoj od tri trake za pravo i otprilike 10m pre raskrsnice skontao da hoce da skrene levo, migavac je dao dok je okretao volan da skrene, uz to i zabo kocnicu da ne prodje raskrsnicu...da se nisam ukopao bukvalno u mestu sad bih trazio desno krilo i branik gde cu da farbam...i onda kad je video da me je isekao stao je na sred linije izmedju leve i srednje trake za pravo, i stoji i kulira, ja ne znam hoce li da skrece ili ne, kakav biser sledeci da ocekujem, ovi iza mene ne vide problem i zapeli da sviraju kao da je sudnji dan, ma katastrofa...
posle toga vozim ulicom sa prvenstvom, kad covek u pasatu ( dobro, onda mu je oprosteno, skoro ko audi da je bio lol ) mrtav ladan presece ulicu, prolazi i sece mi put i jos me gleda govedo, kao ono u fazonu ja prolazim a ti gledaj sta ces. ja sta cu, stanem, ne vozim hamer...
nekad bas ima dana kad ne treba sedati za volan. skoro sam tako krenuo u grad, krenuli "dozivljaji" cim sam izasao u gagarinovu, i vratio se lepo kuci i odgledao film a to zavrsio sutra... hebes ti to :rotfl:
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-

Iosis
VIP

Poruka od Iosis » petak, 28. jun 2013. u 10:56h

@alekco, naravno neće stajati tamo gdje inače ljudi voze sporo i po ograničenju zbog nekih razloga.
Uvjek će da stoje tamo gdje se može peglati. Ima dosta dionica na kojima se može voziti 100-120 bez problema, ali naravno oni tu stanu.

Što se tiče naplate, malo ih i shvatam. Imaju neku ne pisanu normu koju moraju ispuniti. :/

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » subota, 29. jun 2013. u 21:58h

alekco piše:Evo ima vec koliko vremena da su obavezna svetla i nemojte mi reci da to nije ok. Ja sam bio protiv toga dok nisam uvideo ogromnu prednost. Mnogo lakse se uoci auto. A sada kada ti neko ide u susret bez ukljucenjih fenjera???
A sta sa debilima koji konstantno voze pod dugim svetlima koja smetaju i po danu , verovao ili ne. A sto se tice primecivanja vozila , iskreno meni nista nije poboljsalo voznju , vozim kao sto sam vozio pre 7 godina kad sam poceo. Tako da po meni su upaljeni farovi totalni promasaj i samo jos jedan nacin da se ljudima uzme lova.
Inace ih ne palim . thumbsuph
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » subota, 29. jun 2013. u 22:00h

Jesam ja jedini kome jako cesto farovi drugih ucesnika smetaju i u sred bela dana?

Taunus 17m
Poruka: 1877
Član foruma od: utorak, 17. nov. 2009. u 08:08h

Poruka od Taunus 17m » subota, 29. jun 2013. u 22:01h

Nisi , i meni smeta :D
1966 Ford Taunus 17m P5 1.7 V4

totti

Poruka od totti » subota, 29. jun 2013. u 22:11h

sasa_f1 piše:Jesam ja jedini kome jako cesto farovi drugih ucesnika smetaju i u sred bela dana?
Pa naravno da ti smetaju, kad ti je pozicija za volanom ista kao da sediš na asfaltu lol
Slika

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » subota, 29. jun 2013. u 23:00h

Eee kamo srece. :)
Sedenje u Focusu je toliko ocajno visoko, da cak i da mi se auto bukvalno vuce po patosu, i dalje bilo vise od visine sedenja u fabrcikom Civicu 95-o npr...

totti

Poruka od totti » subota, 29. jun 2013. u 23:04h

:rotfl:
Slika

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“