Kad bismo bistrili ovde politiku oko svega sto ne valja potrosili bismo ceo zivot.
Iskulirajte malo, na istoj smo strani.

Vladan piše:Cisto onako, sve to na sta se zalite, bilo je uvek u svim verzijama zakona, samo se granicni iznosi menjaju, i tako je svuda u svetu, sa malim varijacijama.
Dakle, ja nisam bio iskljuciv, a ti jesi. Uz to naglasavas "SVE", pa to kasnije menjas tako sto posle 5 postova dodajes "pravna lica" u jednacinu.Vladapetr piše:Nigde u svetu se ne naplaćuje porez na SVE pošiljke koje stižu od preko.
I nigde u svetu pošiljke ne stoje na carini po 7-10 dana jer ne mogu da stignu da ih otvore i procene im vrednost.
Sta da ti dokazem, da je svuda vrlo slicno? Procitaj zakone, evo Hrvatski na primer pa mi reci u cemu azlika.Vladapetr piše:Hoćeš li prestati da filozofiraš i navesti jednu zemlju u Evropi u kojoj se naplaćuje porez na sve pošiljke koje stižu iz npr Kine?
Kažeš da je tako "svuda u svetu, sa malim varijacijama"? Ja ti tražim da navedeš samo jednu takvu državu u Evropi. Hvala
Poručimo Crnogorac, Hrvat, Austrijanac Englez i ja sa istog sajta u Americi.BojanM piše:
Dažbine na robu kupljenu u inostranstvu - zvanično tumačenje
Potrošači se često susreću sa zbunjujućim i oprečnim informacijama o tome koliko nas zapravo košta kada kupimo robu u inostranstvu i kada je ona isporučena u Srbiji. Šta mi to, osim poštarine, plaćamo kada roba konačno treba da stigne do nas, i koliko.
Ovo pitanje je još aktuelnije sada, od kada građani nesmetano mogu da kupuju robu preko inostranih sajtova i, plaćaju je preko servisa PayPal.
Od i do 50 evra, fizičko od pravnog lica
Na robu koju fizičko lice, kupuje od pravnog lica iz inostranstva, čija vrednost ne premašuje iznos od 50 evra, ne plaćaju se carinske dažbina, ali roba podleže plaćanju PDV-a.
To znači da vrednost ove robe sa troškovima transporta, predstavlja ukupnu osnovicu za obračun PDV-a.
U slučaju da roba prelazi vrednost od 50 evra, plaćaju se i carinske dažbine, i PDV.
U ovom slučaju robe veće vrednosti, na ukupnu vrednost robe i poštanskih troškova, obračunavaju se carinske dažbine u vrednosti od 10%. Tako dobijena suma, osnovica je za obračun PDV-a.
...
Izvor: http://potrosac.info/novosti/carina-na- ... -tumacenje
Verovatno jeste skrivena kamera.Vladapetr piše:Hajde sad polako pročitaj ovaj svoj zadnji post, pa ovaj citirani sa prošle strane. Izbacio sam delove koji bi mogli da ti skrenu pažnju sa suštine![]()
Dakle:Poručimo Crnogorac, Hrvat, Austrijanac Englez i ja sa istog sajta u Americi.BojanM piše:
Dažbine na robu kupljenu u inostranstvu - zvanično tumačenje
Potrošači se često susreću sa zbunjujućim i oprečnim informacijama o tome koliko nas zapravo košta kada kupimo robu u inostranstvu i kada je ona isporučena u Srbiji. Šta mi to, osim poštarine, plaćamo kada roba konačno treba da stigne do nas, i koliko.
Ovo pitanje je još aktuelnije sada, od kada građani nesmetano mogu da kupuju robu preko inostranih sajtova i, plaćaju je preko servisa PayPal.
Od i do 50 evra, fizičko od pravnog lica
Na robu koju fizičko lice, kupuje od pravnog lica iz inostranstva, čija vrednost ne premašuje iznos od 50 evra, ne plaćaju se carinske dažbina, ali roba podleže plaćanju PDV-a.
To znači da vrednost ove robe sa troškovima transporta, predstavlja ukupnu osnovicu za obračun PDV-a.
U slučaju da roba prelazi vrednost od 50 evra, plaćaju se i carinske dažbine, i PDV.
U ovom slučaju robe veće vrednosti, na ukupnu vrednost robe i poštanskih troškova, obračunavaju se carinske dažbine u vrednosti od 10%. Tako dobijena suma, osnovica je za obračun PDV-a.
...
Izvor: http://potrosac.info/novosti/carina-na- ... -tumacenje
Crnogorac će platiti carinu i porez ako je vrednost robe veća od 100 eura, inače neće.
Hrvatu je limit 20 eura, Austrijancu 50.
Englez će za vrednost do 35 funti biti oslobodjen ikakvih dadžbina, od 35-130 plaća porez na tu vrednost, preko 135 funti plaća i carinu.
Ja ću da platim porez, na svaki paket, kolika god da mu je vrednost!
Jesi li ti video fakture koje su ljudi kačili, naplaćen porez na mindjuše od 8 dolara!?
To NIGDE u svetu ne postoji, svuda postoji neki limit osim ovde gde se porez naplaćuje ZA SVE pakete. Govorim o paketima poručenim sa online sajtova. I to NIJE ODUVEK praksa, to su počeli da rade OD SKORA. A zbog toga što to ne umeju da rade, paketi leže na carini po 10 dana.
Ako ti ni posle ovog pojašnjenja nije jasno, znaću da se radi o skrivenoj kameri
Ako poručuješ iz Kine, naplatiće ti porez kolika god da je vrednost. Procenu vrednosti lupaju odokativno, gomilu puta procene manje nego što jeste - ali dovoljan broj puta procene i na tvoju štetu. Onda ili platiš taksu da bi se žalio, ili progutaš i platiš.RS_cabrio piše:ja ne reazumem ?. Zakon kaze da se ne naplacuje sve,ali u praksi drzava ipak krade i ljudi kazu da naplacuju i za najmanje sitnice. Da li gresim ili sam pogresno razumeo?
Dobio sam pare nazad posle otprilike mesec dana, nisam baš svaki dan proveravao stanje pa ne znam tačno kad.BojanM piše:- Ovaj sledeći deo ne piše nigde kod njih, ali iz prakse znam da od trenutka kada oni tamo kliknu na "poništi rezervaciju" (tj. ne radi to čovek, ide automatski, ali svejedno) pa dok se to kod tebe ne pokaže na kartici obično prođe 30 dana; kao da informacija o poništenju nikada ne "prostruji" natrag pa banka sama otkaže transakciju kao nerealizovanu posle jednog meseca. Bar, meni se tako više puta dešavalo, rezerviše mi neko neki novac na kartici u fazonu depozita ili čega već (tipa za rent-a-car), i onda čekam metar dana da ponovo vidim te pare. Možda je to "feature" samo u Intesa banci, zbog njima znanih razloga i potreba, nemam pojma. Meni i dalje stoji da je taj iznos sa PayPal-a rezervisan. Your mileage may vary.