Problem sa kazaljkom za temperaturu
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 213
- Član foruma od: četvrtak, 8. nov. 2012. u 16:13h
Re: Problem sa kazaljkom za temperaturu
Sipao sam novu tecnost,isprao hladnjak vodom,malo po sacu sam sipao i vd spreja....i ukljucuje tacno na 88 c,koliko pise i na termoprekidacau,greje se lepo,kazaljka dodje do pola i upali ventilator....predje malo i preko pola...videcu na malo daljoj destinaciji...
-
Jedno pitanje.....kada je motor zagrejan,i krenes da odvrces cep od posude sa antifrizom,da li je normalno da se cuje sistanje i da povuce vodu prema gore...Hvala
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Osnove fizike fluida.... pV=nRT. Kad smanjiš pritisak (p) u sistemu, posledica je da fluid povećava zapreminu (V) da bi održao ravnotežu. U prevodu, sasvim normalno.
Ne znam samo koliko je pametno da to radiš, jer ako je temperatura (T) blizu ili iznad ključanja na atmosferskom pritisku (ali na pritisku koji vlada u rashladnom sistemu još uvek ne ključa), kad skineš čep može da šikne vrela vodena para, jer u tom prelaznom stanju tečnost može da "dobije" baš tih par stepeni koji joj nedostaju da bi proključala.
Ne znam samo koliko je pametno da to radiš, jer ako je temperatura (T) blizu ili iznad ključanja na atmosferskom pritisku (ali na pritisku koji vlada u rashladnom sistemu još uvek ne ključa), kad skineš čep može da šikne vrela vodena para, jer u tom prelaznom stanju tečnost može da "dobije" baš tih par stepeni koji joj nedostaju da bi proključala.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- sajic79
- Poruka: 13
- Član foruma od: nedelja, 28. apr. 2013. u 14:05h
Nebih da pametujem, ali ću reći nešto izličnog iskustva, imao sam sličan problem na mojoj fiesti mk2 1,6D.
Sistem za hladjenje radi bez problema (termostat otvara, termoprekidač uključuje ventilator), ali kazaljka pokazuje veću temperaturu od sredine.
Kod mene nije kazaljka dolazila do pod crveno polje ali je temperatura bila tolika da je ventilator u gradskoj vožnji stalno radio i pri čekanju na semoforima je temperatura rasla.
Menjao sam i termostat i vodenu pumpu ali je problem bio u zaprljanosti hladnjaka i bloka motora (dela gde prolazi rashladna tečnost).
Opran je hladnjak i blok pod pritiskom i nekim sredstvom za skidanje kamenca (ne znam kojim) i posle toga se sve vratilo na normalu.
Ja sam tako rešio problem a da li je kod tebe isto nemogu biti siguran.
Sistem za hladjenje radi bez problema (termostat otvara, termoprekidač uključuje ventilator), ali kazaljka pokazuje veću temperaturu od sredine.
Kod mene nije kazaljka dolazila do pod crveno polje ali je temperatura bila tolika da je ventilator u gradskoj vožnji stalno radio i pri čekanju na semoforima je temperatura rasla.
Menjao sam i termostat i vodenu pumpu ali je problem bio u zaprljanosti hladnjaka i bloka motora (dela gde prolazi rashladna tečnost).
Opran je hladnjak i blok pod pritiskom i nekim sredstvom za skidanje kamenca (ne znam kojim) i posle toga se sve vratilo na normalu.
Ja sam tako rešio problem a da li je kod tebe isto nemogu biti siguran.
-
Ja sam promenio tecnost,i isprao ga mlazom vodom,malo isprskao vd po sacu hladnjaka...i sada ide od sredine prema crvenoj,dodje do poslednjeg slova(n) i malo ga vraca....dao sam zeni da vezba da vozi kako bi nabila temperatuiru(posto je strucnjak za to) i stvarno dodje do oko poslednjeg slova ,malo preko njega i to je to....ne skida ga do pola,vec malo nazad i to je to....kada dostigne maksimum,stanem pa otvorim haubu i sve mi je ok,onako na oko,voda ne vri,creva su topla ,mekana i izgleda da je i termostat ok...Pa ja vozim to,pa cemo videti....