Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

zamena diskova?

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
pelepop
Poruka: 159
Član foruma od: petak, 9. nov. 2012. u 12:51h

Re: zamena diskova?

Poruka od pelepop » subota, 27. apr. 2013. u 20:32h

Ja mislim Milance i Alonso kad koci sa 180km da mu se neke mrlje javljaju.
Cuti tu i uživaj. thumbsuph
Kom opanci tom i džeri.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » subota, 27. apr. 2013. u 21:35h

milan_gt piše:i da, diskovi su mi krivi..

zakocio sa 180 i kao da se na volanu osetilo nesto, pogledam diskove oni dobili tamne 'mrlje' po sebi u razmaku od po par cm duz celog obima diska..sa 140 nema tog osecaja..mislim sami ce sebe 'ispraviti' al cudno mi ovo malo..il ja trazim mnogo.. :wtf:
Pomislih da ti posaljem link o bedding-in proceduri kada si postovao onu sliku sa umrljanim prstom, ali kontam da si ih mozda vec tada malo "cementirao". U svakom slucaju to sve oko te procedure i "cementiranja" diskova koji vode tresenju volana kada se koci ima smisla. Nije lose da se zna. U svakom slucaju ako je to tek krenulo (da se krivi) nije zgoreg da se malo izravnaju (ociste) na tokarskom stroju pa onda postena "bedding-in" procedura.
By the way Milane koliko si presao sa tim novim kocnicama?
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. apr. 2013. u 00:43h

2-3.000km, i 140 jeste neka granica, preko toga nije isti osecaj na volanu prilikom kocenja..

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 28. apr. 2013. u 10:22h

Ja sam imao par bas jakih kocenja sa preko 180 km/h 2 do 3 hiljade nakon sto sam montirao diskove i nije bilo nikakvih problema, ali nakon jedno 7-8 hiljada poceo je da trese na jacim kocenjima. Posto sam kroz onu svoju golgotu na svojoj kozi osjetio sve u vezi sa krivim diskovima i glavchinama naucio sam mnogo toga o postupanju sa kocnicama i mogu da ti kazem da sam se uvjerio da su ljudi koji su pisali onu informaciju oko kocnica u pravu. U svakom slucaju prije montaze diskova glavchine obrusiti do metalnog sjaja i provjeriti da li su ravne (komparaterom), montirati diskove i provjeriti da li su legli kako treba (ponovo komparaterom) i nakon toga svega propisna bedding-in procedura da se kocioni materijal prenese sa plocica na diskove. Poslije svega mozes da kocis kako god hoces i nece biti nikakvih problema.
Da ti budem iskren mislio sam da ATE power disk ne moze da se iskrivi ni malo ali ocigledno je da moze i samim tim su ljudi u pravu kada kazu da bez propisane montaze i bedding -in i najjaci diskovi koje novac moze da kupi postaju krivi. Mislim da ti ne bi bilo zgoreg da ih skines i sve lijepo ocistis (glavchine prevashodno) i da uklonis i najmanje cestice prljavstine ili rdje pa da onda probas par hiljada kako sve to ide.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. apr. 2013. u 10:34h

pazi nije bilo tog osecaja na pocetku..mislim bar 1000km i mozda kad sam promenio felne je to sve pocelo..i da je neka guma kriva opet ne bi ostajao takav trag po diskovima..zadni se bas sjaje al nazad nije keramika..slikacu posle diskove..

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 28. apr. 2013. u 11:29h

Pazi ovako, ja dok sam svojevremeno mijenjao diskove o cemu ima pisano ovdje na forumu prvi problemi su pocinjali da se javljaju nakon 1000 do 1500 predjenih km. U principu prije bilo cega ostalog glavchine moraju da budu apsolutno ciste prije montaze diskove. Prljavstina u mikromjerama moze veoma brzo uzrokovati krivljenje diskova i pojavu tresenja volana prilikom jaceg kocenja. Kazu da je to u 99% slucajeva uzrok tzv "brake juddering" odnosno krivljenju diskova. Pojava ljubicastih ili plavkastih traka po povrsini diska takodje moze da ukazuje na pocetak stvaranja "cementita" na povrsini diska.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. apr. 2013. u 11:31h

evo i slike, vidi se na obodu diska da nesto ne stima..hvala za info thumbsuph

Slika[/img]

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 28. apr. 2013. u 11:36h

Pa djeluje iz ovog ugla kao da je malo drugachija boja se pojavila na obodu. U svakom slucaju nece da skodi ako ih skines i dobro ocistish i poliras glavchine pa opet vratish diskove. Nije puno posla a moze da pomogne jer su ipak novi. To mozes i sam. Stavi i neku pastu na glavchine prije montaze diskova, keramicku ili bakarnu, zastitice i disk i glavchinu od rdjanja. Sonax ima te paste pa mozes da ih kupis manje vise svuda.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. apr. 2013. u 11:51h

i sad su glavcine prskane bakarnim sprejom..moram resavati ovo..pocinje da me nervira..

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 28. apr. 2013. u 13:46h

Dzaba prskanje ako nisu ociscene do metalnog sjaja i bez najmanjeg traga prljavstine i ako plocice nisu propisano "nalegnute" na disk. Svaki proizvodjac diskova preporucuje laganiju i oprezniju voznju nakon montaze novih diskova i plocica. Ti si koliko sam te pratio to odmah natjerao u usijanje :).

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. apr. 2013. u 13:50h

pa i nisam ih nesto silovao..mislim bilo mi zanimljivo kako koci pa sam ih mozda cesce koristio..al tako sam i sa obicnim delfijem radio o oni su do kraja zivota ostali pravi..

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 28. apr. 2013. u 14:01h

Mozda si sa obichnim delfijem ocistio glavchine kako treba...pa onda i nije bilo glavnog uzroka krivljenja diskova....

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. apr. 2013. u 18:56h

verovatno..pa kad ih vec skida da ih odnesem i na obradu..sta cu..

a pre toga u kit komerc..ima da ih nalupam po usima..

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 28. apr. 2013. u 19:56h

Mislim da si vjerovatno preforsirao diskove i kocio punom snagom prije nego sto je sve naleglo kako treba plus mozda ne perfektno ociscene glavchine i nepravilna bedding-in procedura. Sve u svemu zivi si primjer da i ATE power disk moze da se vrlo brzo iskrivi ako se ne postuje pravilno postupanje sa novim kocnicama. Ali u svakom slucaju treba ostaviti mogucnost i fabrickog nedostatka pa ih onda stvarno nalupati po usima....Sa srecom u svakom slucaju i javi sta se desilo.

milan_gt

Poruka od milan_gt » nedelja, 28. apr. 2013. u 20:12h

hvala hocu..

ovo su najskuplji diskovi koje sam ikad stavio na bilo koji auto i iskrivili su se pre svih..

i nije mi jedino jasno sta tu ima koje picke materine da leze..ko kad bi rekao nemoj odma cekic da forsiras..jer je to spremno..ne treba da se kali nista..(mislim nisi ti to izmislio nego generalno pricam)

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 28. apr. 2013. u 22:24h

I ja sam to tako misliio. Gledam glavchinu i diskove, pa sve covjece liveni celik, debelo, solidno. Kontas sta tu ima da se iskrivi. Ali eto ima. Znam jer sam imao licnu golgotu sa time.

Dovoljno je par mikrona rdje na glavchinama ili nekog odstupanja i dobijes krive diskove koji tresu kada se koci malo jace. Kad pomislis ima logike jer su velike sile tu u pitanju. Kazu da auto velicine Mondeo-a kada koci sa 100 km/h proizvodii dovoljno toplotne energije da dvije litre vode prokuva u par sekundi. U svakom slucaju izgleda da se mora postovati ta procedura prilikom montaze novih diskova i to ti je.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » nedelja, 28. apr. 2013. u 23:06h

sad sam se navatao straha sta da radim kad stignu novi diskovi.

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 00:01h

Nemoj da vozis 180, i nema problema.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 00:30h

necu naravno, ali su mi i sadasnji diskovi brzo se iskrivili,tj na vecim brzinama trssu,a nista extremno nisma radio i pri cmeu su u pitanju originalni fordovi diskovi koje sam narucio svojevremeno iz Nemacke.

Vladan

Poruka od Vladan » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 00:45h

Zezam se za 180. Isao sam juce autoputem do Batocine i nzad (+ Kragujevac - Kraljevo ...), na auto putu nisam sisao ispod 130, em kad naletim na sporaca u levoj traci, itd, no, hocu reci, sa tih 130, bio sam medju 5 najbrzih n auto putu, tj, prestiglo me je max. njih cetvoro, a ja sve ostale. Dakle, problemi na 180, krajnje nerealno iskustvo, u smislu, desice se skoro nikad, koji god auto da vozis.

Moji diskovi su neki od 3000din, navodno italijanski, plocice su navodno neke nemacke, kad sam uzimao, prodavac mi rekao uzmi te ucinicu ti cenu, a ja posle vidim razdrockana kutija, izgleda da ih je neko uzimao, pa vratio, no sve jedno, dobro koce, ali ostavljaju bas puno praha, stalno su mi crne felne, kao na onim velikim automobilima, ergo ...

... Ja tu negde 130-140, u levoj traci, prestizem kamion, razmisljam sad ce Batocina, iskljucenje, kad keva pocne OMV, OMV,..., moramo da svratimo... a OMV na 100m max, ja zmigavac, malo kocnica, ulecem na pumpu sa preko 100, ljudi se okrecu, ne veruju, ono sve neke rupe, izlokano,...., i ..., nista, lepo se zaustavim na parking mestu ispred ulaza u restoran, nista ne trese volan, nista ne ebava. Samo se od tih rupa tresao ceo auto.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 07:50h

Vladane..ne mogu da te prepoznam :)

Vladan

Poruka od Vladan » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 09:09h

Morao sam da iskoristim odsustvo (mojih) zene i deteta. Keva je naviknuta na Focus, a ostatak koji sam vozio na ko zna sta. Iskreno, po postovima na forumu, i kako me sisaju kad vozim 105, mislio sam da se u proseku vozi mnogo brze, ali prvo Focusom, a sada i Fusionom, vidim da je i 130-140 puna kapa za nas autoput. Od obicnih automobila, mislim da me samo jedan 307 prosao, i jedna fiesta, ali je ta kasnije posustala, pa sam joj 'vratio'. Jos sam primetio, na vecim nizbrdicama, gde idem manjevise bez gasa, tj. kocim motorom, mnogi me prodju, ali u dolini i na uzbrdicama, niko ni da pokusa, osim ovih besnih, limuzina, crnih.

Sorry za off, i nadam se da ces resiti problem tresenja na 180 pre nego te uhapse i uzmu dozvolu.

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 09:56h

sve sam gledao levi disk, na desnom nema tragova da je kriv..dal jos da vozim da se levi sam ispegla il da ga obradjujem..nisam pametan..

Slika

edit: moze da se reklamira u kit komercu, trebalo bi danas da ih skinem..a imam da vratim fordove..verovatno fabricke..to jos od prve zamene mi stoje :)

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 10:22h

Evo kako moji izgledaju..

Slika
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

milan_gt

Poruka od milan_gt » ponedeljak, 29. apr. 2013. u 10:27h

:P

pazi kako je zastita jos kod tebe dobra.a pre si ih ugradio..verovatno si manje presao i kod tebe ravnica.. :D

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“