Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Zamjena kože mjenjača i ručne kočnice - Ford Focus MKII

Unutrašnje uredjivanje.
Odgovori
etmilosk
Poruka: 3
Član foruma od: sreda, 26. sep. 2012. u 21:13h

Zamjena kože mjenjača i ručne kočnice - Ford Focus MKII

Poruka od etmilosk » sreda, 24. apr. 2013. u 18:32h

Pozdrav svim članovima foruma!

Htio bih da ovdje prikažem kako sam zamjenio kože (gamaše) oko mjenjača i ručne kočnice na svom Focusu MK II (2007. godina, 1.6 TDCI, manuelni mjenjač sa 5 brzina).

Pokušaću opisati cijeli postupak, nadam se da će nekome koristiti.

Kada sam uzeo auto, originalna koža oko mjenjača je bila pokidana na vrhu.
Inace, kože oko mjenjača i ručne (još ih, koliko ja znam zovu i gamaše, gamašne, kamašne, itd.) se na engleskom zovu "gaiters".
Ja sam zamjenske naručio preko eBay-a iz Engleske od prodavca TopGaiters. Kože su odličnog kvaliteta, za razliku od originalnih napravljene su od prave debele kože (orig. su od skaja), deblje su, a možete ih naručiti u raznim kombinacijama boje kože i boje konca, tj. šava. Toplo preporučujem ovog prodavca, za njega imam samo riječi hvale, cijene su odlične i bez pogovora je pristao da pošalje nove kože o svom trošku, nakon što prve nisu stigle nakon mjesec i po. Inače, uvijek se prodaju u paru (mjenjač i ručna) a jedan par sa dostavom košta oko 15€. Inače, dostava iz Engleske u BiH traje 7 dana. Od skoro je Paypal dostupan i građanima Srbije, tako da i vi možete naručivati preko eBay-a.

1) Mjenjač:

Skidanje stare gamaše: za skidanje nije potreban alat. Prvo svucite staru gamašu sa kugle mjenjača ka dole, zatim rukom slobodno odvrnite kuglu mjenjača (normalno, na lijevo). Na slici 1 vidite srebrni plastični okvir za koji je gamaša pričvršćena. Taj srebrni okvir je pričvršćen za centralnu konzolu pomoću plastičnih kopči koje vidite na slici 2. Na slikama 1 i 2 srebrni okvir je prikazan onako kako stoji u autu, znači šira strana je naprijed. Na slikama 3 i 4 vidite pomenute kopče izbliza. Zavucite dva prsta kroz gornji otvor stare gamaše (pored ručice mjenjača) i lagano otkačite gornju široku kopču ili dvije manje donje kopče (okvir je dovoljno savitljiv, samo pazite da ga ne polomite). Sada možete da skinete plastični okvir i gamašu preko ručice mjenjača.

Kao što ćete vidjeti, gamaša je zapravo postavljena izmedju dva plastična okvira, vanjskog srebrnog i unutrašnjeg crnog. Unutrašnji okvir vidite na slikama 5 i 6 (kao što vidite kod mene je već bio pukao). Gamaša je prvo pričvršćena klamericom za unutrašnji crni okvir, zatim je zalijepljena (sekundarnim) ljepilom za njega, a zatim je sve zajedno zalijepljeno sek. ljepilom za vanjski srebrni okvir. Zbog ovog ljepila je skidanje stare gamaše tako da se ne polome plastike pomalo pipav posao. Preporučujem da skalperom pažljivo razdvojite prvo gamašu zajedno sa unutrašnjim okvirom od vanjskog okvira. Potrebno je zavući skalper između elemenata te pažljivo prosjeći ljepilo, te laganim odvajanjem (npr. tankim šrafcigerom) pokidati ostatak ljepila. Nakon toga skinite staru gamašu sa unutrašnjeg okvira tako što ćete prvo nekim zgodnim kliještima ispraviti i izvući žice od klamerice (Slika 7) a onda odvojiti gamašu od okvira pomoću skalpera. Očistite oba okvira od ostataka ljepila. Na slici 8 vidite oba okvira, onako kako inače stoje u autu.

Postavljanje nove gamaše: ovo je u principu najpipaviji dio posla. Nemojte napraviti grešku kao ja i pogrešno okrenuti gamašu. :) Šav na gamašama od mjenjača uvijek ide nazad, znači u ovom slučaju, šav ide na uži dio okvira! Nije problem ni ako je pogrešno okrenete, dovoljno je dugačka da se gamaša nikad ne zateže. Označite sebi sredinu zadnje strane unutrašnjeg okvira, da vam šav ne "pobjegne" u stranu. Donji kraj novih gamaša će biti izrezan kako treba (na mjestima gdje dolaze kopče i drugi plast. dijelovi). E sad, ovo možete odraditi bez klamerice ili sa klamericom. Mislim da bi i samo ljepilo držalo kožu bez problema, ali ja sam ipak stavio nove "nitne" za kalmericu (obične, tanke, za papir) kroz rupe od starih. Zbog toga sam morao prvo bušiti kožu debljom iglom pa ih onda stavljati i savijati, a to je prilično nezgodno. Uglavnom, navlačite novu gamašu postepeno preko unutrašnjeg okvira, počevši od zadnjeg dijela (šava), i kako je navlačite tako je postepeno i pričvršćujete, ako hoćete prvo ljepilom pa onda nitnama, ili obnuto. Ja sam prvo postavio nitne pa na kraju sve zalijepio. Ovo može biti malo nezgodno jer je koža prilično knap, mogla bi biti samo malo šira. Postavljenu gamašu vidite na slikama 9 i 10, a na slici 11 vidite detalj kako je gamaša pričvršćena za unutrašnji okvir. Nakon toga postavite sve zajedno u vanjski okvir da lijepo sjedne te zalijepite sve zajedno za vanjski okvir. Na slici 12 vidite novu gamašu sa oba okvira odozgo, a na slici 13, staru i novu gamašu jednu pored druge. Na kraju vratite sve na svoje mjesto i zavrnite kuglu mjenjača.

2) Ručna kočnica:

Napomena: moj auto nema centralni naslonjač za ruku, moguće je da je kod auta koja ga imaju drukčije napravljena plastika koja drži gamašu.
Prvi korak je izvaditi dugačku plastiku za koju je pričvršćena gamaša. Na slici 14 (gornja plastika na slici) vidite tu plasitku (gledano sa strane od suvozača). Kao što vidite, ona naprijed ima dvije kuke a nazad dvije metalne kopče-žabice, koje se samo izvuku na gore. Postoji i treća žabica na sredini. Zavucite neki plastični predmet (ili šrafciger omotajte izolir trakom) ispod zadnje ivice ove plastike i samo je povucite vertikalno da žabice iskoče iz svojih ležišta. Zatim zategnite ručnu kočnicu i svucite gamašu zajedno sa plastikom preko ručke ručne kočnice. Ručka od ručne kočnice se ne skida. Vidjećete da se i ova gamaša, kao i kod mjenjača, nalazi između plastike koju ste skinuli i unutrašnjeg crnog plast. rama. Taj ram se vidi na slikama 14 i 15, a na slici 16 se vidi kako on stoji u vanjskoj plastici. On je pričvršćen za vanjsku plastiku pomoću dvije metalne podloške-kopče, jedna je prikazana na slici 17. Jedna od njih se nalazi na sredini plast. rama (sa strane) a jedna na prednjem dijelu. Za razliku od mjenjača, kod mene na ručnoj nije bilo sve zalijepljeno, već samo koža za unutrašnji crni ram. Takodje je za njega pričvršćena i klamericom. Na sličan način odvojite gamašu od unutrašnje plastike. Ovaj put šav ide naprijed, tj. neće se vidjeti kad je ručna spuštena. Slično kao kod mjenjača, postavljate novu gamašu i lijepite je, pričvrstite je klamericom ako želite. Izrezani dijelovi na donjem rubu gamaše idu preko otvora za plastične jezičke, koji iz vanjske plastike ulaze kroz unutrašnji ram. Na slikama 18, 19 i 20 možete vidjeti postavljenu novu gamašu, a na slici 21 je sve zajedno postavljeno u vanjsku plastiku. Na slikama 22 i 23 vide se kopče od vanjske plastike izbliza. Na slici 24 je gotova, postavljena gamaša. Jedino što vam je ostalo je da novu gamašu i plastiku koja je drži navučete preko ručice ručne kočnice, sve dok gornji šav na gamaši lijepo ne sjedne na žljeb na ručici.

I na kraju, na slikama 25, 26 i 27 vidite kako izgledaju obe gamaše postavljene u autu.

Nadam se da će ovo nekome biti od pomoći!

Vladapetr
Poruka: 397
Član foruma od: nedelja, 17. jun 2012. u 19:59h

Re: Zamjena kože mjenjača i ručne kočnice - Ford Focus MKII

Poruka od Vladapetr » četvrtak, 25. apr. 2013. u 01:48h

Svaka čast za tutorijal, baš sam se bacio u potragu da promenim iskrzanu gamašnu na mom Fordu.

Baš gledam ponudu ovog Engleza, ima stvarno dobrih primeraka - ali oni koji mi se najviše sviđaju dolaze bez plastične kugle :ozid:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't
.

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » četvrtak, 25. apr. 2013. u 07:38h

Pa što ne kažeš... Spremi 500-1000 din, ima čovek i za to thumbsuph
Slika

etmilosk
Poruka: 3
Član foruma od: sreda, 26. sep. 2012. u 21:13h

Poruka od etmilosk » četvrtak, 25. apr. 2013. u 10:40h

Vladapetr piše:Svaka čast za tutorijal, baš sam se bacio u potragu da promenim iskrzanu gamašnu na mom Fordu.

Baš gledam ponudu ovog Engleza, ima stvarno dobrih primeraka - ali oni koji mi se najviše sviđaju dolaze bez plastične kugle :ozid:
Hvala! Potraži malo po eBay-u, sigurno možeš naći i kuglu za neke smiješne pare.

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » četvrtak, 10. apr. 2014. u 11:21h

Nadjoh slucajno neki sajt gde presvlace volan,rucice menjaca I sl. Ne znam cene I ne poznajem coveka...
Mozda nekom zatreba
http://www.presvlacenjevolana.com/index ... -kosuljice
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

Daki_81
Poruka: 2600
Član foruma od: subota, 23. mar. 2013. u 17:56h

Poruka od Daki_81 » ponedeljak, 14. apr. 2014. u 16:00h

Svaka čast za uputstvo i varijantu "uradi sam"! thumbsuph
/ Focus / 2007. / 1.6 TDCi /

Odgovori

Povratak na „Styling enterijera“