Problem sa osvetljenjem
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 6
- Član foruma od: utorak, 23. apr. 2013. u 18:37h
Problem sa osvetljenjem
Kao sto naslov kaže, imam sledeći problem:
Farovi su takvi da su i duga i kratka svetla u istoj sijalici (H4 55/60 W halogen bulb). Kada sam kupio auto kao polovan, osvetljenje je bilo veoma slabo. Maltene da se ne usuđujem da vozim noću... Mislio sam da će kupovina novih sijalica rešiti problem (uzeh Osram halogenke koje bi trebalo da su dobre), međutim ne videh nikakvu razliku u odnosu na stare... I dalje je sve slabo... Napominjem da sa akumulatorom nemam problema...
Zna li neko gde može da bude problem i kako ga rešiti?
Hvala
Farovi su takvi da su i duga i kratka svetla u istoj sijalici (H4 55/60 W halogen bulb). Kada sam kupio auto kao polovan, osvetljenje je bilo veoma slabo. Maltene da se ne usuđujem da vozim noću... Mislio sam da će kupovina novih sijalica rešiti problem (uzeh Osram halogenke koje bi trebalo da su dobre), međutim ne videh nikakvu razliku u odnosu na stare... I dalje je sve slabo... Napominjem da sa akumulatorom nemam problema...
Zna li neko gde može da bude problem i kako ga rešiti?
Hvala
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Re: Problem sa osvetljenjem
Da li beše i H4 može loše da se postavi u far, pa da bije negde bezveze?

- backarelli
- Poruka: 418
- Član foruma od: četvrtak, 1. sep. 2011. u 01:07h
Može... ne upadne u "falc" , a osigurač se i tako da zakačiti. Nego, možda je i do samog fara . Loša refleksija i ostalo... 

-
- Poruka: 239
- Član foruma od: nedelja, 16. okt. 2011. u 12:34h
Koji je ato u pitanju? Ako je neki stariju auto, onda ti je verovatno zardjao far unutra, a ako je noviji onda je zamucen...
-
Fiesta 2006... Ima li leka za "zamućen" far? Mada su oba fara problematična..?PivaraPivara piše:Koji je ato u pitanju? Ako je neki stariju auto, onda ti je verovatno zardjao far unutra, a ako je noviji onda je zamucen...
- PMilan
- Poruka: 726
- Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h
Poliranje fara i zastita istog.
-
- Poruka: 45
- Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 23:26h
Pogledaj kako far izgleda, i probaj da nam daš fotografiju fara. Staklo fara (sada obično neka polikarbonatna plastika) treba da bude kristalno prozirno, a ogladalo iza sijalice treba da je jasno srebrno i kristalno čisto.
Vro često ogledalo unutar fara hoće da patinira ili zarđa, a i staklo fara hoće da se zamuti, dal od starosti, dal od previše UV zračenja od Sunca koje ga je tuklo ili loše sijalice. Neke jeftine i loše halogenke nemaju UV filter i ako ih je neko dugo koristio, providna plastika (staklo) hoće da se zamuti ili požuti. Obrati pažnju da je na kvalitetnijim sijalicama, na pakovanju jasno naznačeno da su UV free. Prve generacije farova sa polikarbonatskim staklima su bile posebno osetljive na UV zračenja i brzo su patinirale čak i pod dejstvom Sunca. Kod mog Focusa npr. far je počeo da patinira kod pozicione sijalice?!? Em je ta sijalica blizu stakla i greje ga, em nije UV free. Česta pojava na Focus-ima MKII rest. (Rešeno stavljanjem LED pozicione sijalice).
Patinirano staklo može da se polira, sa različitim rezultatima. Googlaj: "poliranje farova"
Zarđalo ogledalo, nema spasa. Zaprljano ogledalo se može koliko toliko isprati/očistiti, radio ja to na stojadinu veoma davno. Skinuo sam far, napunio ga sa malo alkohola, mućkao, pa vodu sa malo deterdženta za sudove, pa mućkanje, pa ispiranje, pa ispiranje dest. vodom, sušenje na radijatoru i jako je pomoglo. Bitno je da dobro osušiš far pre vraćanja. E sada, to bio Zastavin far. Sada vidim da ima farova gde je deo instalacije unutar njih.
Raspitaj se i o ceni novih farova, ne bi trebalo da je skupo za starija vozila.
Svakako prvo proveri i da li su sijalice pravilno legle na svoje ležište, i da li ja napon na njima ispravan, malo preko 14V dok auto radi.
Vro često ogledalo unutar fara hoće da patinira ili zarđa, a i staklo fara hoće da se zamuti, dal od starosti, dal od previše UV zračenja od Sunca koje ga je tuklo ili loše sijalice. Neke jeftine i loše halogenke nemaju UV filter i ako ih je neko dugo koristio, providna plastika (staklo) hoće da se zamuti ili požuti. Obrati pažnju da je na kvalitetnijim sijalicama, na pakovanju jasno naznačeno da su UV free. Prve generacije farova sa polikarbonatskim staklima su bile posebno osetljive na UV zračenja i brzo su patinirale čak i pod dejstvom Sunca. Kod mog Focusa npr. far je počeo da patinira kod pozicione sijalice?!? Em je ta sijalica blizu stakla i greje ga, em nije UV free. Česta pojava na Focus-ima MKII rest. (Rešeno stavljanjem LED pozicione sijalice).
Patinirano staklo može da se polira, sa različitim rezultatima. Googlaj: "poliranje farova"
Zarđalo ogledalo, nema spasa. Zaprljano ogledalo se može koliko toliko isprati/očistiti, radio ja to na stojadinu veoma davno. Skinuo sam far, napunio ga sa malo alkohola, mućkao, pa vodu sa malo deterdženta za sudove, pa mućkanje, pa ispiranje, pa ispiranje dest. vodom, sušenje na radijatoru i jako je pomoglo. Bitno je da dobro osušiš far pre vraćanja. E sada, to bio Zastavin far. Sada vidim da ima farova gde je deo instalacije unutar njih.
Raspitaj se i o ceni novih farova, ne bi trebalo da je skupo za starija vozila.
Svakako prvo proveri i da li su sijalice pravilno legle na svoje ležište, i da li ja napon na njima ispravan, malo preko 14V dok auto radi.
- dax92
-
- Poruka: 7601
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
A drugo pitanje... koje konkretno sijalice si uzeo Osram (model)?
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
Ne secam se tacno, mislim da su Ultra life...dax92 piše:A drugo pitanje... koje konkretno sijalice si uzeo Osram (model)?
- dax92
-
- Poruka: 7601
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Nisam koristio, i nisam imao dodira sa njima, mada mi ime govori o kakvoj sijalici se radi. Da si probao cool blue, ne bi ovako pricao, skoro sam siguran. 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()