Gume
- deketa
- Poruka: 273
- Član foruma od: utorak, 30. jun 2009. u 14:20h
Re: Gume
A koliko kojih guma čovek prodaje, jel ima šest ili dve? A nudi i specijalan popust ako odjednom kupiš dva komada, umesto 8600 din. platićeš 9000 dinara!
http://www.kupindo.com/Gume-i-Felne/104 ... -65R15-91H
http://www.kupindo.com/Gume-i-Felne/104 ... -65R15-91H
- popovicvl
- Poruka: 5662
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Jedno pitanje vezano za ove Trayal gume. Jesu li i dalje (ostale) smece od guma ili to lici necemu. Nisam rad da platim gume po 15k dinara, ali nisam ni za krajnju granicu.
Ja sam prosle godine kupio 4 Hitrisa, nemam nijednu zamerku na njih, osim sto su prednje relativno brzo propale (~25k km) od voznje po Fruskoj gori. Mozda da je manje krivina sigurno bi duze trajale.
Ja sam prosle godine kupio 4 Hitrisa, nemam nijednu zamerku na njih, osim sto su prednje relativno brzo propale (~25k km) od voznje po Fruskoj gori. Mozda da je manje krivina sigurno bi duze trajale.
- deketa
- Poruka: 273
- Član foruma od: utorak, 30. jun 2009. u 14:20h
Na ovo pitanje pokusavam i ja da dobijem neki argumentovani odgovor koji se ne svodi na pricu -..mislim,pretpostavljam,čuo sam...itd
Drugar mi pričao da je prošle godine na planinskom snegu auto iz njegove kolone izašao uzbrdo sa t200 trajalovom dok je on sa Winterom Tigrovom ostao u podnožju.
Drugar mi pričao da je prošle godine na planinskom snegu auto iz njegove kolone izašao uzbrdo sa t200 trajalovom dok je on sa Winterom Tigrovom ostao u podnožju.
- montoya
- Poruka: 2144
- Član foruma od: sreda, 24. nov. 2010. u 13:13h
Trayal vise ne proizvodi gume pod tim nazivom tako da je kod ovih gore ponudjenih verovatno stariji dot. Sada gume proizvedene u Krusevcu nose naziv MENTOR, ove rapid letnje ne preporucujem dok t200 m+s nisu tako lose za neke manje automobile...
Evo jednog HR linka, izgleda da su ameri zadrzali dezene znaci isto sranje...
http://www.dom-krizevci.hr/dom-krizevci/mentor/
Evo jednog HR linka, izgleda da su ameri zadrzali dezene znaci isto sranje...
http://www.dom-krizevci.hr/dom-krizevci/mentor/
Ford mondeo mk4.5 2023-
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
Ford Ka mk2 2021-2025
Volvo v50 1.6 d2 2019-2023
Ford KA 1.3 2019-2021
Maverick 2.0 Zetec 2018-2022
C Max 06. 1.8 tdci 2016-2019
Focus mk1 1.8 tdci Zetec 2010-2016
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
- dule0911
-
- Poruka: 13649
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
@Vladan
Zavisi kako gledas.
Nekome nije velika razlika izmedju (lupam, ali nije daleko od realnosti) 40m ili 50-55m zaustavnog puta sa 100km/h. A nekome je to razlika izmedju provalije ili ostajanja na putu, 4 duzine auta, malo li je
Ako si u mogucnosti da kupis bolju, nemoj da stedis.
Zavisi kako gledas.
Nekome nije velika razlika izmedju (lupam, ali nije daleko od realnosti) 40m ili 50-55m zaustavnog puta sa 100km/h. A nekome je to razlika izmedju provalije ili ostajanja na putu, 4 duzine auta, malo li je

Ako si u mogucnosti da kupis bolju, nemoj da stedis.
Fiesta!!
- Vladan
To je tacno, ali duplo skuplju?
Proteklih par sezona sam vozio napred Kleber Dynaxer,
a nazad Sava S3 Eskimo.
Sad bih te Kleber stavio nazad,
a napred nesto novo.
Koliko cm gubim ili dobijam sa (Pirocanke ili Miselinke)+Kleber, sve letnje, u odnosu na pomenutu kombinaciju 'leto-zima'?
Sledece sezone bih bacio stare Kleber i uzeo jos dve nove letnje.
Proteklih par sezona sam vozio napred Kleber Dynaxer,
a nazad Sava S3 Eskimo.
Sad bih te Kleber stavio nazad,
a napred nesto novo.
Koliko cm gubim ili dobijam sa (Pirocanke ili Miselinke)+Kleber, sve letnje, u odnosu na pomenutu kombinaciju 'leto-zima'?
Sledece sezone bih bacio stare Kleber i uzeo jos dve nove letnje.
- popovicvl
Kakav je to test uopste? Rekla kazala. Inace svi testovi su po principu ko vise plati, bice na vrhu. Sto se vise teoretise, vise se gubi vreme. Kupis gume probas, ako ti se ne svide nemoj nikad vise. Imam test guma koji pokazuje potpuno drugacije rezulte.
Ja cu sebi uzeti 4 Barum B2 za RSa, pa kad ih iscepam javljam ti kakave su
Ja cu sebi uzeti 4 Barum B2 za RSa, pa kad ih iscepam javljam ti kakave su

- vlade
- Poruka: 89
- Član foruma od: četvrtak, 26. nov. 2009. u 20:28h
Drugari , prijatelji , braco i ostala mnogobrojna rodbino
po godisnjim troskovima jasno nam je da nam je vozilo clan porodice.Za nas sa potomstvom znamo kako je kad se pođe u kupovinu obuce.Kupuje se markirano a cena je min 100 e.Jos ako je i dobro, kozno ,prosiveno i do 150.Za Vas mlađe koji kupujete sami sebi znate da ne stedite ako imate đengi.
E pa to prenesite i na onog clana porodice sa pocetka posta ...
Neko ce se obuci i obuti u second handu , neko ce kupiti polovne gumiđonke a neko ce zavaliti vrh.Al batac taka je onda i voznja da se ne lazemo.
Poz
po godisnjim troskovima jasno nam je da nam je vozilo clan porodice.Za nas sa potomstvom znamo kako je kad se pođe u kupovinu obuce.Kupuje se markirano a cena je min 100 e.Jos ako je i dobro, kozno ,prosiveno i do 150.Za Vas mlađe koji kupujete sami sebi znate da ne stedite ako imate đengi.
E pa to prenesite i na onog clana porodice sa pocetka posta ...
Neko ce se obuci i obuti u second handu , neko ce kupiti polovne gumiđonke a neko ce zavaliti vrh.Al batac taka je onda i voznja da se ne lazemo.
Poz
- dule0911
-
Koliko vidim (nisam nesto zagledao na sajtu) u pitanju je iskljucivo test kocenja, ne znam zasto bi bilo rekla-kazala.popovicvl piše:Kakav je to test uopste? Rekla kazala.
Da mi treba budzetska guma, ja bih uzeo Barum, sasvim je ok za tu cenu.
Fiesta!!
- Vladan
Tako sam i ja razmisljao, i dosao do istog zakljucka, kao i Milan sto me savetuje. Sigurno idem na bolje, a sledece letnje sezone, jos jedan upgrade.dule0911 piše:Sigurno ce zaustavni put biti manji sa sve 4 letnje, koje god da su.
Kleber 195/65 u djubre, a neke nove 195/60 na auto.
Za zimsku sezonu takodje planiram dve nove 195/60. Ove zime sam za napred uzeo Pirocanke 195/60,
a nazad sam terao pomenute Sava, koje su 195/65.
Tako bih zavrsio sa dva skoro potpuno nova seta guma, a ujedno se 100% vratio na fabricku dimenziju.
- popovicvl
Ja koliko sam video, rang lista je sastavljena na osnovu licnih preporuka. Npr. Dunlop koji je prvi na listi je ocenjen sa 99% na osnovu dva komentara i ukupno predjeno 5300 milja (~8500 km):
Given 100% (breakdown) while driving a Ford Focus (195-65-15-H)
Driving on mostly town for 5,000 average miles
Verry good tyres. Very quiet, grate grip no matter if it's a dry or wet road.
tyre reviewed on April 10, 2013
Given 97% (breakdown) while driving a BMW 320D (205-55-16-W)
Driving on a combination of roads for 300 average miles
Just fitted to my car, just one word is enough to describe these tyres: EXCELLENT! It's very very hard to reach the grip limit, even on wet roads (and with, relatively speaking, high and narrow tyres)! Comfort is also excellent, maybe handling is just a notch below, but these are not extreme sport tyres.
tyre reviewed on March 25, 2013
Ovo nije test, ovo je sve rekla kazala. Ako se uporede sa testom ADAC-a nidje veze.
Barum koji je 27. na listi je na osnovu 78 tyre reviews averaging 83% over 842,470 miles driven (1.350.000 km), tako da bih pre rekao da je Barum sigurnija kupovina, bar u ovom slucaju.
Given 100% (breakdown) while driving a Ford Focus (195-65-15-H)
Driving on mostly town for 5,000 average miles
Verry good tyres. Very quiet, grate grip no matter if it's a dry or wet road.
tyre reviewed on April 10, 2013
Given 97% (breakdown) while driving a BMW 320D (205-55-16-W)
Driving on a combination of roads for 300 average miles
Just fitted to my car, just one word is enough to describe these tyres: EXCELLENT! It's very very hard to reach the grip limit, even on wet roads (and with, relatively speaking, high and narrow tyres)! Comfort is also excellent, maybe handling is just a notch below, but these are not extreme sport tyres.
tyre reviewed on March 25, 2013
Ovo nije test, ovo je sve rekla kazala. Ako se uporede sa testom ADAC-a nidje veze.
Barum koji je 27. na listi je na osnovu 78 tyre reviews averaging 83% over 842,470 miles driven (1.350.000 km), tako da bih pre rekao da je Barum sigurnija kupovina, bar u ovom slucaju.
- dule0911
-
Ja opet kazem, redosled na listi je samo na osnovu zaustavnog puta prilikom kocenja i niceg vise. Udji na gumu koja je druga zavrsila na listi i videces da nema sve 100% kao Dunlop koji je prvi, iako bi trebala da bude blizu jer je jelte druga (cak i treca GoodYear ima bolje ocene kad se udje da se citaju review-i).
Dakle, test je iskljucivo za kocenje na suvom i mokrom, a kad se udje u opis gume mogu da se procitaju i opisi korisnika.
edit:
Pogledaj Fuldu na 4tom mestu npr, ima sve ocenjeno sa 100%, ali je 4ta na listi. Mislim da to dovoljno govori, da nije u pitanju rekla-kazala.
Dakle, test je iskljucivo za kocenje na suvom i mokrom, a kad se udje u opis gume mogu da se procitaju i opisi korisnika.
edit:
Pogledaj Fuldu na 4tom mestu npr, ima sve ocenjeno sa 100%, ali je 4ta na listi. Mislim da to dovoljno govori, da nije u pitanju rekla-kazala.
Fiesta!!
- popovicvl
Ma jasno, ja samo navodim da je to sve bzv poredjenje i celu listu bi okarakterisao kao neozbiljnu.
Po meni ADAC test je najmerodavniji, ali opet u stvarnom zivotu sve to izgleda drugacije. Dovoljno je promeniti podlogu i eto drugih rezultata. Hvala bogu kod nas se podloga menja na svakih 5 m, a ponekad i nedostaje. Ponekad je dovoljno da se malo skine povrsinska guma tokom voznje i eto drugih rezultata.
Ustvari, moram biti iskren, nikad nisam ni primecivao neku razliku u svojstvima guma. Posebno ne na nekim slabijim autima.
Po meni ADAC test je najmerodavniji, ali opet u stvarnom zivotu sve to izgleda drugacije. Dovoljno je promeniti podlogu i eto drugih rezultata. Hvala bogu kod nas se podloga menja na svakih 5 m, a ponekad i nedostaje. Ponekad je dovoljno da se malo skine povrsinska guma tokom voznje i eto drugih rezultata.
Ustvari, moram biti iskren, nikad nisam ni primecivao neku razliku u svojstvima guma. Posebno ne na nekim slabijim autima.
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Fuldu je ocenio jedan korisnik dok je kod Barumke prosek ocena od njih 78
Ovaj sajt http://www.tyretest.com/summercar_tyres/index.html je mnogo jaci sto se tice subjektivnog ocenjivanja korisnika, recimo za BB2 je njih 1264 dalo ocenu
A barumka standardno upada na sredinu, bez kriticnih tacaka, izbalansirana guma za dzabe novce u odnosu na konkurenciju koja joj ne bezi po nicemu.. Inace ovo je zvanican test a ocene koje se dobiju kad se klikne na gumu su od strane potrosaca.. Rezultati se nekada podudare a nekada ne, zavisi tu od dimenzije i brdo stvari..
Bitno je razumeti test jer Dunlop je recimo na prvom mestu sto se tice kocenja na suvom sa 35.5m, Barum je +4.8 m na taj rezultat sto izadje oko 40m, realno odlican rezultat, skoro isto vise metara mu treba u odnosu na najbolju gumu na mokrom Continental Premium Contact 5..

A barumka standardno upada na sredinu, bez kriticnih tacaka, izbalansirana guma za dzabe novce u odnosu na konkurenciju koja joj ne bezi po nicemu.. Inace ovo je zvanican test a ocene koje se dobiju kad se klikne na gumu su od strane potrosaca.. Rezultati se nekada podudare a nekada ne, zavisi tu od dimenzije i brdo stvari..
Bitno je razumeti test jer Dunlop je recimo na prvom mestu sto se tice kocenja na suvom sa 35.5m, Barum je +4.8 m na taj rezultat sto izadje oko 40m, realno odlican rezultat, skoro isto vise metara mu treba u odnosu na najbolju gumu na mokrom Continental Premium Contact 5..