Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

dnevna svetla

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Re: dnevna svetla

Poruka od milan_gt » utorak, 13. dec. 2011. u 00:25h

pa imas extra pozicije koje ce ti se slagati sa xenonom a trosice manje nego ubodne sijalice..

Sent from my Samsung Galaxy S2

PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Poruka od PMilan » utorak, 16. apr. 2013. u 17:38h

Ajd da postavim pitanje ovde da ne otvaram jos jednu temu.
Na kombiju u pozicija nije u okviru glavnog svetla vec je posebna sa socivom oko sebe, jel mogu da se stave neke jace da imaju funkciju dnevnih svetala, ako mogu koje? Ppzicije su ubodne t10. Mesto gde je pozicija izgleda ovako.
Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 16. apr. 2013. u 19:15h

Strogo po zakonu - ne, mimo zakona - APP.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

PMilan

Poruka od PMilan » utorak, 16. apr. 2013. u 19:58h

Zakon definise da dnevna svetla ne smeju biti niza od xx cm, razmak izmedju svetala xx cm i da daju intenzitet od 200 do 600 luxa(ako se tako zove merna jedinica). I jel se moze staviti jaca sijalica koja bi to postigla?

dule0911

 
Poruka: 13656
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 16. apr. 2013. u 20:32h

Trebalo bi da moze, ali ako naletis na bas nervoznog pandura, moze da ti trazi atest itd...
Sa tehnicke strane je jedina prepreka da li taj fasung i sama instalacija mogu da podnesu jacu sijalicu (vec struja, toplota, itd...).
Fiesta!!

PMilan

Poruka od PMilan » utorak, 16. apr. 2013. u 20:59h

Mislim da nebi podneo jacu sijalicu. Na levoj strani se vidi kako je malo plastika deformisana. Dal je led panetno resenje?

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 16. apr. 2013. u 21:01h

led je pravo resenje..jos uzmes toplo belu boju da ne odskaces odnosno na ne zapadas za oko muriji sa belom ledovkom..

dule0911

 
Poruka: 13656
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 16. apr. 2013. u 21:02h

Da sam ja pandur i vidim iz daljine da su samo LED svetla, vrv bih te smarao :D
S druge strane ako nadjes neku LED sijalicu koja ima slicnu boju kao obicna sijalica (samo jaceg intenziteta), ne bi trebalo da imas problema :)
Fiesta!!

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » utorak, 16. apr. 2013. u 21:13h

ivan_031 piše:Zakon definise da dnevna svetla ne smeju biti niza od xx cm, razmak izmedju svetala xx cm i da daju intenzitet od 200 do 600 luxa(ako se tako zove merna jedinica). I jel se moze staviti jaca sijalica koja bi to postigla?
U principu može. Međutim, Zakon kaže i da moraš da imaš odvojeno sijalično mesto za poziciju, tako da ako je zauzmeš ovim (a pozicija i dnevno svetlo ne mogu da "dele" istu sijalicu)... itd. Ali kao što rekoh A(ko) P(rođe) P(rođe).
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

PMilan

Poruka od PMilan » utorak, 16. apr. 2013. u 21:18h

Kakve su ove http://www.kupujemprodajem.com/Canbus-L ... d=23009255 nisam za onaj fazon po 35 dioda na jednoj sijalici, citao sam da posle odredjenog vremena crkavaju
Jedna po jedna. Ove mi ok izgledaju, sijaju 360° i napred.

milan_gt

Poruka od milan_gt » utorak, 16. apr. 2013. u 21:28h

bas obrnuto, treba sto vise njih da bije u reflektor fara..a ta ti je veoma slaba za tu funkciju, znaci moras da se pruzis 30 evra za dve sijalice sa garancijom ako neces da placas kazne..

PMilan

Poruka od PMilan » utorak, 16. apr. 2013. u 21:34h

Imas neki link ka tim sa garancijom?

NShappy
Poruka: 45
Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 23:26h

Poruka od NShappy » sreda, 17. apr. 2013. u 16:56h

Da pojasnim nešto, oko tih dnevnih svetala....

Dakle zakon kaže nešto bla. bla. bla. a kada se to prevede na narodni jezik, ispada da posebna dnevna svetla (kojim hoćemo da izbegnemo da nam "noćna" svetla rade ceo dan) moraju biti homologirana kao dnevna svetla. Ako vozilo nema homologirana dnevna svetla, vozač mora držati uključena oborena svetla tokom celog dana (tj. bar dok vozi :P ).

Ova LED svetla što viđamo fabrički ugrađena na neka, sada nova vozila, proizvođač je ispitao i atestirao da rade kao dnevna svetla i to prilikom homologacije celog vozila. Takva vozila ne moraju da pale oborena svetla danju. Prmetićete da ta svetla izuzetno jako svetle kada se posmatraju izdalje, ravno ispred vozila (imaju veoma uzan snop) dok su oborena svetla isključena. Automatski se dimuju ili ugase kada se upale "noćna" svela.

Ugraditi "nešto slično" i korisiti to kao dnevno svetlo ne može, osim ako neka nadležna institucija to "nešto" ne atestira i potvrdi da odgovara zahtevanim normama. U sl. glasniku je pisalo kakav treba da je snop tih svetala i kako trebaju biti postavljena (to, intenzitet i oblik snopa), ali ne vredi nam da kupimo nešto što tako svetli (čak i ako zadovoljava norme) jer je važna samo potvrda nadležne institucije. Mislim, tako je to u celom svetu, ne samo kod nas. Za sada, kod nas, još nije jasno ko i kako može da zvanično potvrdi da neki aftermarket day-ligth paket zadovoljava norme i da možemo da ih koristimo.

Za sve varijante koje se prodaju kod nas i o kojima ovde pričamo je odmah iz aviona jasno da nemaju homologaciju i da nisu atestirane. Dakle, ne pričamo o tome da li zadovoljavaju norme ili ne. I ako zadovoljavaju, morate imati zvaničnu potvru za to. Ako je nemate, sve jedno je da li ste stavili fenjer ili bioskopski projektor, nije dozvoljeno, a da li će vas neko s' time smarati, zavisi isključivo od APP metode.

Najbolja varijanta je da nađete nešto što najviše liči na fabričku ugradnju dnevnog svetla u vaše vozilo, ako postoji. Time ne skrećete pažnju na sebe i uvek možete tvrditi da je to stiglo sa autom jer se ne vidi da je to budž. Nešto što izgleda fabrički ugrađeno, neće niko proveravati. Nešto što se vidi da je dobudženo, uvek će privući pažnju. Pokušao sam priču oko tih što liče na fabrička da iniciram u ovoj temi: http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 49&t=14851 pa ako će neko i nju da proučava.... otišla je kasnije u off...

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 17. apr. 2013. u 17:52h

NShappy piše:Za sada, kod nas, još nije jasno ko i kako može da zvanično potvrdi da neki aftermarket day-ligth paket zadovoljava norme i da možemo da ih koristimo.
Ako su lagali mene i ja lažem vas, ali... institucije u kojima se vrši atestiranje motornih vozila, a koje imaju i laboratoriju za ispitivanje da li svetlosni izvori na istima zadovoljavaju ECE norme (a to su, koliko je meni poznato, CMV AMSS i moguće Mašinski fakultet i Institut Vinča) su oni koji bi trebalo da budu u mogućnosti da izdaju takav atest.

Da li je to moguće za običnog smrtnika, da li su sertifikovani za tako nešto, koliko košta, itd. je već niz pitanja na koji nemam pravi odgovor. Nisam se upuštao toliko daleko u ideju ugradnje dnevnih svetala da ih zovem i pitam. Dok prolazi APP varijanta ne verujem ni da ću da se bavim time, a kad prestane da prolazi valjda ću skrpiti pare za auto koji fabrički ima dnevna svetla. ;)
pozdrav, Bojan

Slika

NShappy

Poruka od NShappy » sreda, 17. apr. 2013. u 18:50h

Pa da, recimo, znamo ko bi mogao. E sada, šbbkb se neko pojavio kod njih i rek'o: "ja ugradio ova DRL pa ajde vi to ispitajte", dal' oni znaju šta treba tačno da urade i kakav papir vam izdaju, šta na to rade ovi na tehničkom, da li se to upisuje u dozvolu ili nosite neki poseban pasoš, bla. bla. bla. sumnjam da to neko zna. U ovoj državi ne znaju ni gas da atestiraju a da njima samima bude jasno šta su uradili, i koliko traje.

Uglavnom, htedoh reći, sve što sami uradite je APP, bez obzira kako svetli. A treba se truditi da što više liči na fabričku ugradnju.

PMilan

Poruka od PMilan » sreda, 17. apr. 2013. u 19:47h

Nisam vidjao ovaj kombi da ima fabricka dnevna. Ima novi cady napred u faru jednu kockicu koja radi kao dnevno svetlo, ali to je verovatno neka Hx sijalica jer bas jako svetli. Malo sam trazio po netu i nisam nasao diode jace od 150 lux-a, a po zakonu je minimum 200.

Sto se tice atesta. Verovatno bi bledo me gledali ako bi im trazio ovaj atest. Cak su mi panduri jednom prilikom trazili atest za tamna stakla iza B stuba. Ako treba atest za ove stvari, sto nebi trebao i za zamenski branik koji nije kao fabricki, atest za auspuh i sve ne fabricke delove na vozilu?

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 17. apr. 2013. u 19:57h

Naravno da bi trebalo, za svaku izmenu na vozilu koja odstupa od homologovane (ako ugrađuješ aftermarket deo/uređaj a ne originalni rezervni deo). Doduše, neki (respektabilni) proizvođači za svoje proizvode obezbeđuju homologacijske sertifikate (TÜV ili koji već) na kojima jasno stoji da je deo proveren i odobren za ugradnju na tačno određena vozila. Za dobar deo onoga što se kod nas prodaje zbog jeftinoće ili zbog toga što ih je pravila mala privreda, nisu se mnogo patili time. Ali tu stupa na scenu dobar stari više puta pomenuti APP (tj. neće da te diraju).

Mnogo će još vode da proteče Moravom dok merila na našim tehničkim pregledima ne postanu stroga kao što su recimo za MOT u V. Britaniji. Delom zato što nema uslova za to, a delom zato što nije "popularno" tako raditi.
pozdrav, Bojan

Slika

PMilan

Poruka od PMilan » sreda, 17. apr. 2013. u 20:04h

Britanija je druga prica, ne smes da imas korozije na vozilu(kod nas se voze sa rupetinama gde mozes nogu da zavuces), ugradis plin, uradis atest i inas jeftiniju registraciju (ekolosko gorivo), kod nas ugradis plin, atest a oni dignu cenu plina, evo pre par dana i registracije.

NShappy

Poruka od NShappy » sreda, 17. apr. 2013. u 22:02h

...može li, plizzz... da ne odemo u off.... bar ne previše...

Za DRL, ako ćemo po papiprima i zakonu, mora homologacija (za fabričke) ili atest za dogradnje, ili oslanjanje na APP. Ako idemo na APP varijantu trebalo bi da se potrudimo ili da izgleda k'o fabrička ugradnja, ili da zadovoljimo one propise o poziciji svetla, broju lux-a i obliku snopa (šta li još beše?!?). Manje je šanse da će nas neko smarati.

Viđam po ulicama neke kineske varijante dnevnih svetala i to svetli malo bolje od kineskih baterijskih lampi. Kada vam upere u oči sa dva tri metra u radnji, VAU! Ala blješti! Ali kada to gledate na putu sa 100-tinak m, onda uzgleda k'o kineski upaljač.

PMilan

Poruka od PMilan » sreda, 17. apr. 2013. u 22:08h

A realno i nemoza da zna koju svetlost daju sijalice, dal 200 ili 500. Moze slobodnom procenom ili vanredni tehnicki.

JuSkE
Poruka: 194
Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
Kontakt:

Poruka od JuSkE » sreda, 17. apr. 2013. u 22:22h

Ja sam isto stavljao u far ove kukuruz pozicije, tacnije kukuruz sa 28 smd dioda i stvarno sam bio zadovoljan prvih 5 dana, ali cim sam peti dan isao na duzi put su crkel, tacnije bile su pet sati konstantno upaljnjene i pocrnele su i pregorele (predpostavljam i pre tih pet sati jer sam ja tek posle toliko vremena video), predpostavljam da nisu mogle da izdrze same svoju topolotu jer je mnogo 28 dioda na malom prostoru....inace ortak ima sa 5 malo krupnijih dioda i stvarno mogu da mu menjaju dnevna svetla barem u focusu mk1 restajling od 18h do 21h jer se na suncu jedva primete a po mraku su veoma slabe.....xexxexe
Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god

milan_gt

Poruka od milan_gt » sreda, 17. apr. 2013. u 22:25h

meni diode traju evo sad ce vise od 3 god..i to da kazem one sto stalno sijaju, pozicija i tablica..

NShappy

Poruka od NShappy » četvrtak, 18. apr. 2013. u 08:05h

JuSkE piše:...stvarno mogu da mu menjaju dnevna svetla barem u focusu mk1 restajling od 18h do 21h jer se na suncu jedva primete a po mraku su veoma slabe.....xexxexe
Hi hi. Baš to. Kineska dnevna svetla se koliko toliko lepo vide samo u sumrak. Fabrička dnevna svetla sa LED-ovima se i po najjačem Suncu vide sa par stotina metara.

Neki proizvođači ugrađuju DRL sa halogenim sijalicama. Mislim da Škoda sada u najnovijim modelima ima tako nešto.

milan_gt

Poruka od milan_gt » četvrtak, 18. apr. 2013. u 08:33h

zato sto je to jeftinije..

NShappy

Poruka od NShappy » četvrtak, 18. apr. 2013. u 08:57h

Pa da, i to je ok. Ne kažem da je to nešto loše. Samo da ne moraju 24h da mi rade glavni farovi. Em odlaze sijalice, em farovi patiniraju... a i ja još ne mogu da koristim senzor za svetla što moj auto ima. :(

Odgovori

Povratak na „Instalacije“