Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus 1.8 tddi-Potrošnja

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
dragovance
Poruka: 6
Član foruma od: ponedeljak, 18. mar. 2013. u 16:28h

Focus 1.8 tddi-Potrošnja

Poruka od dragovance » ponedeljak, 18. mar. 2013. u 18:45h

Pozdrav svim fordoljupcima!
I ja sam nov kao i kolega sa pomenutom ergelom,
jedina je razlika što ja imam jednu ragu,
1.8 tddi, 90ks sa alu felnama.
takođe sam zadovoljan, godište je 2002 i
uzeo sam ga pre 20 dana sa 126k na satu.
jedini problem je što ne znam koliko realno troši
jer protokomer pokazuje veliku potrošnju, a prosek je po bordu 9.0l
znam da nešto nije u redu, ali me interesuje da li noko zna šta bi moglo biti problem.
U određenim trenucima pokazuje potrošnju i do 15 ,16l.
Hvala unapred, i Veliki pozdrav :ozid:

Vladapetr
Poruka: 397
Član foruma od: nedelja, 17. jun 2012. u 19:59h

Re: Focus 1.8 tddi-Potrošnja

Poruka od Vladapetr » ponedeljak, 18. mar. 2013. u 21:55h

Pozdrav kolega, vozimo identičnu motorizaciju :D

Potrošnja ti realno nije dobra, ja sam baš težak na gasu i popriličnu kilometražu pravim po gradu, ali i sa tako "teškom" nogom 8 litara po gradu je plafon, van grada 6,5-7.

Prvo ustanovi da li ti je to uopšte potrošnja, tj da li možda board laže - 2 puta napuni do čepa i sračunaj potrošnju.

Ne znam da li si pre vozio dizelaša, i ja sam prvih 10 dana nabijao potrošnju kao sumanut jer mi je ovo prvi dizel u životu pa nisam osećao kada treba da ga šaltam.

Ako nije ni jedno od ova dva, neko iskusniji će ti baciti savet ;)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't
.

dragovance
Poruka: 6
Član foruma od: ponedeljak, 18. mar. 2013. u 16:28h

Poruka od dragovance » ponedeljak, 18. mar. 2013. u 22:50h

Hvala na savetu, krećem u proveru,
kol'ko sutra.

dax92

 
Poruka: 7633
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 19. mar. 2013. u 00:38h

A ja mislim da si namestio da ti pokazuje trenutnu potrosnju..
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » utorak, 19. mar. 2013. u 12:46h

Od cepa do cepa je najprecizniji bord ...

Kotorcevic
Poruka: 107
Član foruma od: četvrtak, 21. mar. 2013. u 01:12h
Kontakt:

Poruka od Kotorcevic » četvrtak, 21. mar. 2013. u 01:44h

Zdravo , vidim da pricate o potrosnji , pa ovako . Pre dve nedelje sam kupio Ford fokus 1.8 tddi 2000 godiste . i bas sam merio potrosnju goriva , znaci samo po gradu , i sa 6, 5 litra presao sam 100 km , mada meni je i svaki put kada upalim malo ga pustim da radi u ler jedno 3, 4 minuta , mada to ne racunam u potrosnju . Ali u svakom slucaju sam jako zadovoljan sa potrosnjom . Inace naravno sipao sam evro dizel . Interesuje me na kojoj pumpi ima najkavaliteniji evro dizel u Nisu . :) .
FOKUSS rulest

Splendid
Poruka: 34
Član foruma od: sreda, 2. mar. 2011. u 19:58h

Poruka od Splendid » subota, 30. mar. 2013. u 00:26h

Kotorcevic piše:Zdravo , vidim da pricate o potrosnji , pa ovako . Pre dve nedelje sam kupio Ford fokus 1.8 tddi 2000 godiste . i bas sam merio potrosnju goriva , znaci samo po gradu , i sa 6, 5 litra presao sam 100 km , mada meni je i svaki put kada upalim malo ga pustim da radi u ler jedno 3, 4 minuta , mada to ne racunam u potrosnju . Ali u svakom slucaju sam jako zadovoljan sa potrosnjom . Inace naravno sipao sam evro dizel . Interesuje me na kojoj pumpi ima najkavaliteniji evro dizel u Nisu . :) .
Nema potrebe ovo da radiš. Nisam preterano iskusan kada su u pitanju dizelaši, ali prosta logika govori da nema efekta držati auto na leru po nekoliko minuta. Možda 1 minut maksimalno kada je napolju -5, -10, -15 čisto da se ulje malo "digne". I naravno, dok je hladan motor NE VOZITI PREKO 2000 OBRTAJA!!! thumbsuph
Ford Focus 1.8 TDDi

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 30. mar. 2013. u 00:34h

pa i ler je ispod 2.000 obrtaja..:D

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Poruka od Ratibor » subota, 30. mar. 2013. u 04:07h

Splendid piše:Nema potrebe ovo da radiš. Nisam preterano iskusan kada su u pitanju dizelaši, ali prosta logika govori da nema efekta držati auto na leru po nekoliko minuta. Možda 1 minut maksimalno kada je napolju -5, -10, -15 čisto da se ulje malo "digne". I naravno, dok je hladan motor NE VOZITI PREKO 2000 OBRTAJA!!! thumbsuph
Upravo tako. Grejati motor na temperaturama iznad nule nema nikakvog smisla. Čisto bacanje para.. 4 minuta grejanja dnevno puta 30 dana je 2 sata rada u prazno. Bitno je da turbina ne radi dok se ulje ne zagreje što u praksi znači voznju ispod 2000 o/min dok je motor hladan, ostalo su gluposti (pod uslovom da je auto ispravan).
Moj ford stari nikad se ne kvari

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » subota, 30. mar. 2013. u 07:35h

momci sta pricate..motoru je toplo na nesto ispod 100 C a ne na 0 stepeni, i nista mu nece biti ako ga grejete par minuta u mestu na bilo kojoj spoljnoj temperaturi, cak naprotiv, i nista necete ustedeti ako to ne radite..jer vam tad auto trosi mozda malo preko 0.5L/h

i jos nesto, turbina radi onda kad upalite motor, a ne radi samo onda kad ga ugasite..

van
VIP
Poruka: 9046
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » subota, 30. mar. 2013. u 11:00h

Управо тако , турбина ради чим издувни гасови пређу преко ње , а то је већ у моменти верглања . То што она не набија притисак пре 2000 обртаја , не значи да се на врти . Врти се итекако ...
Мотору је све испод 80 степени температуре расхладне течности хладно , и термостата је затворен . ногим моторима је то на 90+ степени , јер су пројектовани да раде са уљем на тим температурама ( око 100 степени ).

PMilan
Poruka: 726
Član foruma od: sreda, 7. dec. 2011. u 16:57h

Poruka od PMilan » subota, 30. mar. 2013. u 11:18h

turbina sa varijabilnom geometrijom puni i ranije, kada na 1500 obrtaja popatosim gas turbina pocne da se cuje i lepo povuce.

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Poruka od Ratibor » subota, 30. mar. 2013. u 14:28h

Ja motor "grejem" samo na debelim minusima. Uglavnom za to vreme ocistim sneg ako ga ima ili sastruzem led sa stakla. To sve ne traje vise od minut, dva. Inace grejati auto ovih dana a evo ga april za koji dan, mislim da nema nikakvog smisla. Auto se greje u voznji i tako je i konstruisan motor. Meni u knjizici nigde ne pise da moram prvo da zagrejem motor na punu radnu temperaturu pre nego sto podjem na put. Na mom 1.4 TDCi motoru turbina se ukljucuje na oko 2000 0/min, pre toga iako se vrti ne moze da dodje do ostecenja jer nije isto vrteti se na 3000 i na 100000 o/min.
Ovde, na ovom forumu sam citao da, narocito zimi, dok je motor hladan ne treba startovati turbo jer je ulje zgusnuto i ne obezbedjuje potrebnu lubrikaciju. To su saveti svih iskusnih forumasa i ja se toga drzim cak i u toplijim danima, prvih 5 minuta voznje ne forsiram motor.
Moj ford stari nikad se ne kvari

vucki
Poruka: 2146
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » subota, 30. mar. 2013. u 14:44h

Ja ga grejem u mestu samo kad sam na kosutnjaku :wub: nek provrti ulje kako treba :)

Kotorcevic
Poruka: 107
Član foruma od: četvrtak, 21. mar. 2013. u 01:12h
Kontakt:

Poruka od Kotorcevic » subota, 30. mar. 2013. u 20:10h

Nece se mnogo izgubiti ako postoji malo u mesto 1-2 minuta , bar dok je jos malo ovo vreme 5, 6 stepeni ujutru . A posle nema sta da stoji kada je toplo .
FOKUSS rulest

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21580
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » subota, 30. mar. 2013. u 22:07h

Nema potrebe za grejanjem u mestu,dovoljno je 20-30 sekundi koliko da se vežeš,našteluješ radio i šćeraj.

Naravno lagano sve dok ne dođe do radne temp onda mož' se tera žustro.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

DubiozniKolektivac
Poruka: 139
Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 19:44h

Poruka od DubiozniKolektivac » subota, 30. mar. 2013. u 22:19h

a sto konkretno dizelasima smetaj visoki obtaji kad je hladan :wtf: ja oba caletova auta saltam na 3-3,5k bilo da su hladni ili ne a dizelasi i jel vazi ovo i za benzince ? Dobla kojeg vozi ko stigne teramo i do blokade :doh: :vid budale:

dax92

 
Poruka: 7633
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » subota, 30. mar. 2013. u 22:24h

Markedjani piše:Nema potrebe za grejanjem u mestu,dovoljno je 20-30 sekundi koliko da se vežeš,našteluješ radio i šćeraj.
Naravno lagano sve dok ne dođe do radne temp onda mož' se tera žustro.
+1 i zimi i leti, bilo koja da je temperatura. thumbsuph

Svima smetaju visoki obrtaji dok je motor hladan! :)
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“