Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

LIQUI MOLY Diesel SISTEMPFLEGE aditiv, pitanje?

Redovna održavanja, servisiranja, delovi.
Nije mesto za kvarove.

Moderator: Dragomir

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Re: LIQUI MOLY Diesel SISTEMPFLEGE aditiv, pitanje?

Poruka od Cedo » utorak, 21. feb. 2012. u 03:16h

Inace cika Bole preparat je predvidjen za max 75l a moze cela bocica i na cini mi se 3/4 rezervoara sto bi bio neki minimum..e sad sta je 3/4 rezervoara, aj da racunamo neke najmanje rezervoare, 45-50l, to ispada da moze sipati celo pakovanje na vec nekih 35l..samo problematicno je sipati na 19l pa cekati da nestane goriva :) pa opet sipati, zato mu je savet od mene da bude bar pola rezervoara ako vec planira da kalkulise, jer tada ce moci potrositi nekih 15-20l tako da nece biti na rezervi (narocito pozeljno kod konkretnog TDCi motora) pa opet tankirati do pola ili nesto vise i nasuti ostatak aditiva..
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

mbole
Poruka: 14914
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 21. feb. 2012. u 03:30h

Auuuuu, tebi racun bas ne ide :)
A sto bi cekao da potrosis tih 19 litara?

Recimo da se aditiv dodaje u kolicini od 10% (jednostavnije za racunanje).
Imas u rezervoaru 10 litara, dodas 1 litar aditiva, koncentracija je 10% Potrosis 5 litara, koncentracija u preostalih 5 je i dalje 10% (auto trosi i aditiv i gorivo istovremeno)

Sad dolijes 20 litara, koncentracija padne na 2% jer ti je ostalo 0.5 litara aditiva a sad imas 25 litara goriva u rezervoaru(0.5/25=2%)
Dodas aditiva 2 litra (10% na sipanu kolicinu, odnosno kolicinu po uputstvu), koncentracija je ponovo 10% (25 litara goriva i 2.5 litara aditiva).

To jest pri svakom sipanju dodajes aditiva prema kolicini koju si sipao (ne prema kolicini koja je ukupno u rezervoaru), i koncentracija je uvek ista.

Jedino pri prvom sipanju sipas aditiva prema kolicini goriva koju imas u rezervoaru.
Djak pesak :)

Cedo
VIP
Poruka: 3138
Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h

Poruka od Cedo » utorak, 21. feb. 2012. u 04:01h

Ide racun cika Bole i te kako ;)..nego pogledaj na sta bi licila cela operacija dodavanja aditiva kada bi se sluzili tim pristupom, imas 19, potrosis 5, sipas 1000dindzi, dodas xx% itd., sve je to fino, ali da se vratimo na temu, tj. da se pojednostavi koliko-toliko, jer izgleda da i "cela bocica na pun rezervoar" moze da zakomplikuje situaciju, sto u matematickom smislu, sto u budjelarskom...
Titanium u garaži, Ghia napolju, Zetec prodat..

Slika

mbole

Poruka od mbole » utorak, 21. feb. 2012. u 12:45h

Uopste nije bitno koliko si potrosio, 1, 5 ili 10 litara. Bitno je samo koliko si dosuo. Ostatak racuna je samo radi matematickog dokaza :)

sasa_f1
Poruka: 10030
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » utorak, 21. feb. 2012. u 13:36h

Preporucujem tankanje do pola rezervoara npr, sipanje celog aditiva, pa nastavak tankanja. Ne mora na pola,bitno je da aditiv ne ostane na vrhu, vec da se izmesa, znaci par litara goriva preko njega, i sve to bi bilo idealno ako se voze duze relacije, znaci putovanja neka... thumbsuph

mbole

Poruka od mbole » utorak, 21. feb. 2012. u 23:41h

U uputstvu pise da uopste nije bitno kada ga sipas. Mesa se sam sasvim dobro, bilo da si ga samo usuo u pun rezervoar, bilo da si sipao pa dolivao gorivo. Sto je i logicno, jer nesto ovakvo mora da se rastvar u gorivu, a ne da se ponasa ko voda i ulje (to jest da "ostane na vrhu" kako kazes).
Pored toga, elektricna pumpa provrti ceo rezervoar za jako malo vremena.

bojcistv
Poruka: 2037
Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h

Poruka od bojcistv » subota, 17. mar. 2012. u 09:17h

Ma mijesa se perfektno jer mu je baza kerozin (petrolej) pa nije bitno na koliko ga goriva sipas ali preporucuju da se naspe neposredno prije sipanja goriva. Ja to koristim vec duze vrijeme (bas ovaj aditiv) i zadovoljan sam.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

mbole

Poruka od mbole » subota, 17. mar. 2012. u 23:37h

bojcistv piše:ali preporucuju da se naspe neposredno prije sipanja goriva
Gde i ko to preporucuje?
U uputstvu pise da nije bitno kada ga sipas:
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/medi ... sel_EN.pdf

"Diesel System Treatment can be mixed with the fuel at any time since mixing takes place automatically"

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 18. mar. 2012. u 09:02h

http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf Pod "Intended Use" pise da se sipa prilikom sipanja goriva.

A u uputstvu ta recenica koju si kopirao po nekom mom skromnom znanju engleskom bi znacila da se moze sipati u bilo koje vrijeme od momenta kada dodavaje aditiva u gorivo pocinje da se primjenjuje stalno, a ne samo povremeno ili prvi put. Ovo stoga sto aditiv kod cestog koriscenja ima konstantno prisustvo u sistemu pa onda vise nije mozda toliko bitno kada ga sipas.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » nedelja, 18. mar. 2012. u 10:21h

:ne: , kaže da se može pomešati sa gorivom bilo kada, pošto mešanje počinje automatski (momentalno) thumbsuph
Slika

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 18. mar. 2012. u 11:40h

Uvijek je lijepo nauciti nesto novo. Mada ipak na sajtu kaze da se sipa prilikom sipanja goriva dok u uputstvu stoji bilo kada.

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 18. mar. 2012. u 14:48h

Uvek vise veruj tehnickom uputstvu (koje pisu tehnicari, indziliri... koji su i smuckali tu hemiju), nego web stranicama koje pisu trgovci i PR drustvo (koji se bas i ne razumeju preterano) :)

bojcistv

Poruka od bojcistv » nedelja, 18. mar. 2012. u 18:26h

Ma naravno da je tako. Samo web stranica je njihova takodje pa pomislih da je to to, a i kako sam vidio pogresno sam i preveo uputstvo. U svakom slucaju sjajan aditiv koji bas ono mirne duse na osnovu svog iskustva mogu preporuciti svima koji voze CR motore.

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » sreda, 13. mar. 2013. u 16:32h

Uzeo sam danas aditiv iz naslova, listam teme,uporedjujem slike, ali ni jedna bocica slikom ne lici na ovu koju sam ja uzeo.Mada pise da je za CR.
Da l' proizvodjac vremenom menja etiketu ili sta je u pitanju.Da li je to to?
Evo slike:
Slika

EDIT:Pise da se primenjuje za ciscenje i podmazivanje motora,smanjuje potrosnju...
Poslednja izmena: Pančevac, na dan sreda, 13. mar. 2013. u 16:37h. Ukupno izmenjeno 1 put.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 13. mar. 2013. u 16:37h

to je to..

Pančevac
Poruka: 1295
Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h

Poruka od Pančevac » sreda, 13. mar. 2013. u 16:39h

thumbsuph :beer:
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x

JuSkE
Poruka: 194
Član foruma od: utorak, 22. jan. 2013. u 18:44h
Kontakt:

Poruka od JuSkE » sreda, 13. mar. 2013. u 17:49h

sign0007 A recite mi cemu konkretno sluzi ova stvar, jel da smanji potrosnju ili da ocisti dizne ili da procisti pumpu visokog pritiska ili samo da poboljsa formulu Euro Disela u rezervoaru, posto konkretno sam video da ima raznih boca za odredjene stavke.... :D
Ford Focus 1.8 TDCi 85KW 115KS Ghia 2002god

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1400
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » sreda, 13. mar. 2013. u 17:53h

ja sam potrosio dvije iskreno nisam vidio razliku, a i u prodavnici autodijelova su rekli da je to andol, nit godi nit skodi

darioculibrk
Poruka: 1210
Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Poruka od darioculibrk » sreda, 13. mar. 2013. u 18:51h

Sipaj jos slobodno, meni je pokazalo rezultate tek nakon nekoliko bocica...puno bolje je palio ove zime, samo na jakom minusu je zezao...a ranije je vec oko 0 pravio probleme
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)

vucki
Poruka: 2148
Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h

Poruka od vucki » sreda, 13. mar. 2013. u 18:57h

Ja zamenio akumulator i grejace,tako da mi aditiv ne treba,pali na pola kljuca koliki god da je minus thumbsuph

milan_gt
Poruka: 11706
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » sreda, 13. mar. 2013. u 18:58h

taj aditiv je nesto kao ESP

ne moze da te spase u ekstremnoj situaciji ali moze u ostalih 80% slucajeva..

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 13. mar. 2013. u 21:38h

Ja to evo koristim ima dvije godine. Nije tajj aditiv cudo ali evo odlaze mi problem sa prelivnim ventilima dizni koji me na kraju ipak ceka.
Od mene veoma pozitivno iskustvo sto se tice ovog aditiva. Slobodno korisiti u svim CR motorima. Ipak je to Liqui Moly. :)

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » sreda, 13. mar. 2013. u 21:40h

bojcistv piše:Ja to evo koristim ima dvije godine. Nije tajj aditiv cudo ali evo odlaze mi problem sa prelivnim ventilima dizni koji me na kraju ipak ceka.
Od mene veoma pozitivno iskustvo sto se tice ovog aditiva. Slobodno korisiti u svim CR motorima. Ipak je to Liqui Moly. :)
koliko je promjena tog ventila, meni prva dizna preliva mnogo, jer mora ici ponovo na kodiranje poslije tog zahvata

bojcistv

Poruka od bojcistv » sreda, 13. mar. 2013. u 22:53h

mislim da je sam ventil negdje oko 30 Evra. Barem je to cijena za mondeo-vu diznu, a koliko znam ti zemo vozis focusa. Vjerovatno je ista cijena. Ne mora se kodirati dizna ako se mijenja samo prelivni ventil. Samo ako se mijenja i ulozak onda mora.
http://www.banatskisoko.com/proizvodi.html Ova firma je zastupnik za Delphi i ima te prelivne ventile. Vjerovatno ih ima i BT diesel, ali vjerovatno ce ti se neko javiti sa pravim informacijama. Mislim i da je Dragomir negdje pisao o tome, pa malo potrazi dok cekas odgovor.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » četvrtak, 14. mar. 2013. u 09:35h

vjerovatno ima bosista, ovo me zanima, ako se ne kodira onda ok, to treba promijeniti cim se uhvati vremena

Odgovori

Povratak na „Održavanje i servisi“