Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Koje vanstadardne dimenzije guma na Mondea Mk4? Iskustva?

Opruge, amortizeri, ramena, diskovi, čeljusti, doboši...
Odgovori
lukijano

 
Poruka: 769
Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h

Koje vanstadardne dimenzije guma na Mondea Mk4? Iskustva?

Poruka od lukijano » utorak, 5. mar. 2013. u 21:23h

Standardni paket guma na Mondea 2.0 tdci, sa felnama 16 cola je 215/55/16.

Ja bih montirao 215/60/16, na šesnaesticama, da bih ga podigao jos malo, i jos malo dobio na udobnosti, zbog veličine "balona"... zbog ovih nasih oranica od puteva... Na 17 cola felnama bih probao 235/50/17 (standarad je 235/45/17)...
Interesuju me vaša iskustva, tj. da li je neko probao ove dimenzije???
Ako jeste, da li je bilo problema sa eventualnim češanjem, unutrašnjeg blatobrana, pri skretanju... prednjih točkova naravno?
Evo dole podaci sa kalkulatora za gume, za kombinaciju 215/60/16:

Slika

A evo i podataka i za 235/50/17:

Slika

Kao što se može videti, nisu velika odstupanja, u voznim osobinama-brzinama kretanja... a i minimalna su odstupanja u prečniku... E sad to je moje laičko mišljenje... možda to i nije bezazleno, kako meni izgleda, a na kraju krajeva, možda će i češati, na prednjim točkovima?

Jel ima neko iskustvo, da je probao ili video kod nekog drugog da vozi sa ovim dimenzijama ??? Da li bi to moglo da ide?

Takođe me interesuje mišljenje o letnjoj gumi, Barum Bravuris-2? Da li je neko probao? Mogu povoljno da je kupim, ali nisam do sad nikad vozio Barum?
Čuo sam da je "Continental", koji je vlasnik Baruma, napravio najmoderniju fabriku Barum guma u Rumuniji i da su te gume vrh, što se tiče kvaliteta... kaže mi par vulkanizera, gledaj da piše made in Romania i to je, za taj novac najbolje što se može kupiti?

Ajde sad, recite neki savet... 8) 8) 8)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Re: Koje vanstadardne dimenzije guma na Mondea Mk4? Iskustva

Poruka od totti » utorak, 5. mar. 2013. u 21:30h

Obe dimenzije odstupaju od dozvoljene tolerancije od 3%
Slika

lukijano

 

Poruka od lukijano » utorak, 5. mar. 2013. u 21:43h

Ma znam i ja ... video sam... po kalkulatoru ne bi bilo dobro da prelazi 3% , ali sam mislio da li bi ipak to moglo da prođe...

dax92

 
Poruka: 7601
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » utorak, 5. mar. 2013. u 22:15h

Nisam se raspitivao za cenu, ali sam skoro siguran da su ti obe nestandardne dimenzije znatno skuplje od standardnih.
Em skuplje, em moras da razmisljas hoce li negde kaciti, a sve to zbog mozda 1 cm podizanja kola.
Sigurnije resenje da dignes auto je da kupis standardne opruge za Mondeo mk4, i da uzmes Eibachove adaptere koji se postalvjaju ispod opruge. Na taj nacin samo podizes auto za debljinu tog adaptera dok se ostalo nista ne menja.

Sad sam pokusao da nadjem te adaptere, i nisam uspeo. Video sam ih pre par meseci.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

dule0911

 
Poruka: 13655
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 5. mar. 2013. u 23:39h

Ja bih na 17' stavio standardnu 225/50R17 dimenziju koja je isla na Mondea. Mrzi me sad da kucam u kalkulatore za gume ali mislim da je precnik od 225/50R17 malcice veci od 235/45, tako da ostajes u fabrickim granicama a imas dovoljno visoku gumu.
Pritom mislim da ti ne treba sire od 225.
Fiesta!!

lukijano

 

Poruka od lukijano » sreda, 6. mar. 2013. u 23:18h

Ma auto je vec na standardnim oprugama... to je sve u redu, a li bih i pored toga voleo da je jos malo vislji...
Standardni klirens Mondea je 12 cm... Prethodni auto mi je bio 15 cm i bio sam zadovoljan...
Kad bih dosao nekako bar do 13,5, bio bih zadovoljan.

Inace, bas ove "vanstadardne" dimenzije za Mondea sam nasao povoljno... Ovaj Barum Bravuris-2, 215/60/16, ima u Coningu za 10.700,00 dinara (proverio telefonom), sto je misslim izuzetna cena za ovu marku... pa maltene to je cena tigrovih, sa kojim ja od ranije (sto se tice ovih vecih dimenzija) imam izuzetno lose iskustvo... mislim da oni ne znaju i ne mogu da naprave veliku gumu kako treba... stojadin je za tigra majka i to tu oko njega... za nesto vece ne daj Boze...

A ovi eibach podmetaci mi se cine interesantnom idejom??? Nisam to video, ali pretpostavljam da je to ok... Posebno sto ja ne bih mnogo da ga dizem... jedino jos da vidim gde to ima da se nadje?

dax92

 
Poruka: 7601
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » četvrtak, 7. mar. 2013. u 00:29h

Ako je vec na standardnim oprugama, onda uzivaj.

A ove adaptere bi mogao napraviti kod strugara nekog. Ne bi mnogo kostalo, al' se ja ne bih zezao oko toga. Sasvim je to dovoljan klirens. koji sad imas.

A cena za 215-60 r16 mi se ne cini nesto super jeftinom za barum bravuris 2. Cedo i darkodarko su nesto manje platili 205-50 17 ako se dobro secam.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

Odgovori

Povratak na „Trapovi, kočnice i gume“