2 Slovenacke vulkanizerske radnje su u Hrvatskoj izuzetno popularne, i sto je najbolje, jako blizu Zagreba (na manje od 50 km).
Furlan je 1 km blizi kad se dolazi od Zapresica http://www.vulkanizerstvo-furlan.si/hr/
A Lasic je 1 km blizi kad se dolazi od prelaza Bregana http://www.vulkanizerstvo-lasic.si/
Prvo da napomenem da se u glavnom ne isplati nesto preterano ici u Sloveniju samo da bi se kupile 2/4 gume. Nije lose to spojiti sa nekim putovanjem, izletom, produzenim vikendom i slicno... Naravno, kod skupljih guma je i znatno veca usteda, pa moze biti i 300-400 evra. Sve sto pisem, pisem za Furlana jer sam ja tamo uzimao gume, ali sam proces oko povracaja poreza je isti.
Od svih troskova, tu su putarine kroz Hrvatsku, od granice do Zagreba 121 kn, od Zagreba do granice sa Slovenijom jos 6 kn, vinjeta za ulazak u Sloveniju 114 kn i gorivo. Vinjeta se moze kupiti i na pumpama pre granice (na kilometar od prelaza Bregana je INA pumpa), i ova najjeftinija vazi 7 dana.
Za ljude iz Srbije i drzava van EU je dozvoljen ulazak u Sloveniju samo preko granicnog prelaza Bregana (na auto putu), i ostalih velikih prelaza. Za drzavljane EU i Hrvatske otvoren je i prelaz kod Zapresica, pa se izbegava trosak od 15 evra za vinjetu.
Ako odredjenih guma trenutno nemaju, uvek ih mogu poruciti, i stizu u roku od 3-4 dana. Meni su npr na pocetku februara bez problema narucili 4 nove letnje gume. Dobro znaju Srpski/Hrvatski, tako da komunikacija nije nikakav problem.
Sto se tice samog povracaja poreza, proces je izuzetno prost. Narucite gume nedelju dana ranije kako bi bili sigurni da cete ih zateci kad budete dosli, i prilikom placanja napomenete da ih vozite za Srbiju kako bi napravili racun za povracaj poreza. Tu placate pun iznos guma, sa porezom. Platite, uzmete racun i daju vam papir sa podacima za gume koje ste narucili, odete do hangara gde se sve skladiste, sacekate da ih nadje i tovarite u kola, ili montirate na felne. Posle toga pravac granicni prelaz (Bregana ili Zapresic, zavisi odakle ste) koji je udaljen ne vise od 15 km od Furlana. Parkirajte se sa strane pre samog izlaska iz Slovenije da ne bi gubili vreme oko pregleda pasosa, i prosetajte do carinika. Dajte mu taj racun da overi, i sa overenim racunom se vratite kod vulkanizera po novac. Uzmete novac i dalje nastavljate gde ste krenuli.

Postoji i par fora za izbegavanje placanja carine koja i nije mnogo. Roba do 100 evra po coveku ne podleze carinjenju.
Trenutno ne mogu da objasnim tacno kako ide oko toga (kasno je

Nadam se da ce nekom biti od koristi i ako nekom jos nesto nije jasno, slobodno neka pise ovde.

P.S. Video sam i da Furlan ima dobar uredjaj za centriranje trapa (cenu ne znam), montaza/demontaza guma kod njih je besplatna, a placa se nov ventil i balansiranje ukupno 6.5 evra sa porezom.