Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

da li prepunjava?

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1400
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Re: da li prepunjava?

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 23:22h

najjaci izraz su fantom kvarovi, uvijek su prisutni kad se ne zna popraviti nesto :)
dobar majstor ne koristi tu terminologiju, svako zasto ima svoje zato e sad dal zbog ne znanja ili ne isplativosti trazenja kvara neko koristi te fantome stvarno ne znam
ovo sto si me pitao pp stvarno ne znam, od tog ne znam nista, ako si nabavim ids dirnucu u sve, naravno uz prethodni backup
pitaj ga sta radi, jel upisuje istu mapu ili novijeg datuma, ne vidim razlog za upis iste mape, a ako stavlja mladju moze biti samo bolje, nikako gore, greske dobar majstor ponisti sa komadom zice, ako je on nabavio ids da ponistava dtc mozda ti je jeftinije ici do bg jer nista neces napraviti, onaj ko se bavi tim mora prvo razumjeti sta radi a to trazi predznanje iz tih stvari, poznavanje stranog jezika i iskustvo
to provjeris tako sto pregledas po forumima, naucis malo terminologije i onda ga navedes na tu temu sto si naucio pa ako muca na to bjezi od njega
ne znam sta bih ti rekao, profesor ti jest daleko ali gledaj da uklopis put, odes na autobusku i pokupis cetvoro sto bi za bg, pokrijes troskove, popravis auto, pijes kafu gledas guze po bg, jest da su sad pokrivene dobro ali bolje tako nego nikako :)
a mozda se lampica i pogasi sama, nisam bas upucen ali greske se ne prijavljuju tek tako, one se stalno desavaju ali racunar ima svoj protokol za njih, koliko puta u kojem vremenskom intervalu ili na koliko predjenih kilometara ili na koliko kocenja i slicno, tu ima tolerancije, i ako se izadje van granica dozvoljenog greska ce biti prijavljena, isto tako ce i nestati ako se stanje ustabili, ostace u memoriji da je nekad postojala ali to je nebitno, ja sam imao los aku i prijavljivalo mi je, kupio sam nov i jos 3-4 dana je prijavljivalo pa pogasilo
ali stvarno to nije moje polje, volio bih da jest pa da tu otkucam post od 3 strane ali nije, moraces se posavjetovati sa strucnjakom, obicno svako selo ima nekog frika koji zivi za to :)

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 11. feb. 2013. u 11:30h

e drug, ipak nisam mogao da odolim a da ne virnem kod sebe, kod mene je od 14.1 do 14.3

nikola_focus
Poruka: 1486
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » ponedeljak, 11. feb. 2013. u 11:48h

veljo_81 piše: ja necu ni da gledam, bojim se da je i kod mene tako :)

Sta bi sa ovim? :D
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 11. feb. 2013. u 13:02h

nisam mogao da odolim a i moj je bosancero :-)

japanac
Poruka: 232
Član foruma od: četvrtak, 2. dec. 2010. u 20:46h

Poruka od japanac » utorak, 12. feb. 2013. u 21:13h

ja bio na dijagnostici...nasao mi samo neku gresku na EGR posle sam video da su mi pokidane zice na onom dzeku...i to je sve,sve idealno znaci nista u vezi alternatora punjenje idealno 14.1 -14.4v...ali lampica i dalje svetli,lepo sam popizdio...jedan majstor iz Sombora tvrdi da moze da mi resi problem tako sto ce napraviti neku premosnicu sa diodom...nista to meni nije vise jasno...gde misli da stavi diodu?

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 12. feb. 2013. u 21:43h

Diodu će ti staviti u smislu simulacije ispravnosti, tj. da ugasi lampicu... kao što uglavnom rade kad svetli air bag :)
Slika

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » utorak, 12. feb. 2013. u 22:00h

japanac piše:ja bio na dijagnostici...nasao mi samo neku gresku na EGR posle sam video da su mi pokidane zice na onom dzeku...i to je sve,sve idealno znaci nista u vezi alternatora punjenje idealno 14.1 -14.4v...ali lampica i dalje svetli,lepo sam popizdio...jedan majstor iz Sombora tvrdi da moze da mi resi problem tako sto ce napraviti neku premosnicu sa diodom...nista to meni nije vise jasno...gde misli da stavi diodu?
totti piše:Diodu će ti staviti u smislu simulacije ispravnosti, tj. da ugasi lampicu... kao što uglavnom rade kad svetli air bag :)
I kada prestane alternator da puni hoce li se upaliti lampica?
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

japanac

Poruka od japanac » utorak, 12. feb. 2013. u 22:03h

to je pitanje za 100 bambija :) i ja bi voleo to da znam...gde se uopste stavlja dioda?

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » utorak, 12. feb. 2013. u 22:18h

jbg, javi nam ako stavis da znamo, al iskopcaj alternator pa vidi hoce li signalizirati
to kod mene nema ko da stavi, ja cu il da izvadim lampicu od airbaga ili izolir takom da je zalijepim :)

CrnaTica
Poruka: 363
Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h

Poruka od CrnaTica » utorak, 12. feb. 2013. u 23:17h

Dragomir piše:
japanac piše:ja bio na dijagnostici...nasao mi samo neku gresku na EGR posle sam video da su mi pokidane zice na onom dzeku...i to je sve,sve idealno znaci nista u vezi alternatora punjenje idealno 14.1 -14.4v...ali lampica i dalje svetli,lepo sam popizdio...jedan majstor iz Sombora tvrdi da moze da mi resi problem tako sto ce napraviti neku premosnicu sa diodom...nista to meni nije vise jasno...gde misli da stavi diodu?
totti piše:Diodu će ti staviti u smislu simulacije ispravnosti, tj. da ugasi lampicu... kao što uglavnom rade kad svetli air bag :)
I kada prestane alternator da puni hoce li se upaliti lampica?
naravno da neće.

ili je ovo bilo retoričko?
Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana mrgreen

dule0911

 
Poruka: 13656
Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h

Poruka od dule0911 » utorak, 12. feb. 2013. u 23:21h

Pa naravno da je bilo retoricko :D Ili ti, auto ce stati :D
Fiesta!!

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » sreda, 13. feb. 2013. u 00:44h

Imao sam jedan slucaj gde je coveku stao fokus,doslepo ga,konstatovali prazan akumulator,ali se na kraju ispostavilo da alternator nepuni a lampica se uredno ugasi(majstori stavili diodu na zice koje dolaze na konektor)
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » sreda, 13. feb. 2013. u 07:54h

Upravo to... to nije uopšte rešenje.
Slika

japanac

Poruka od japanac » sreda, 13. feb. 2013. u 12:11h

pa ako je to tako dobio sam isti efekat kao da izvadim sijalicu iz table...to definitivno otpada...

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » sreda, 13. feb. 2013. u 12:25h

Tacno. ali onda strucnjaci ne mogu da upotrebe rec "dioda" i uzmu 30 evra dnevnicu.

japanac

Poruka od japanac » sreda, 13. feb. 2013. u 13:52h

neverovatno ali istinito...posle mesec dana,problem resen :bravo: :bravo: :bravo:
ispalo je na kraju banalna stvar ali niko nije primetio iako je auto obisao bezbroj majstora...problem je bio na onim kontaktima na regleru gde ide dzek...jedan od ona 3 kontakta se jednostavno uvukao,bio kratak i nije dohvacao kad se nabije dzek...ja slucajno primetio...eto citave zajebancije oko sitnice...uglavnom sad puni dobro i gasi lampicu,a kostalo me zivaca i zivaca...s fordom nikad dosadno...

nikola_focus
Poruka: 1486
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » petak, 15. mar. 2013. u 13:20h

Aj da pitam nesto, mada verovatno nije ni problem :D Otkad sam poslednji put pisao u ovoj temi, punjenje se normalozovalo, ali se i vreme prolepsalo. Punio je do 14.6 bez potrosaca, sa svetlima 14.5. Posavetovao sam se sa elektricarem koji je rekao da je mozda do akumulatora koji je los, i da uzmem drugi akumulator pa ako i onda skace napon, da se rastura. Uzeo sam nov akumulator, prilikom montaze sve isprovereno, minimalna potrosnja u stanju mirovanja, sa svetlima puni 14.4. To mu dodje odlicno, ali je takav napon samo kada je vruc, kad je hladan poveca se na 14.6. U garanciji akumulatora pise da je za vozila koja imaju punjenje od 14.2-14.6. Pitam zato sto je letos punjenje bilo 14.2, sta god mu radio, sve do kvara na remenici alternatora kada sam po prvi put ispraznio akumulator do nule. Jel to normalno, i da ne cackam mecku, k`o sto neko napomenu u jednoj temi.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

DeSiBe
Poruka: 5
Član foruma od: subota, 9. mar. 2013. u 20:26h

Poruka od DeSiBe » utorak, 19. mar. 2013. u 19:23h

Ajd i ja da napišem nešto i da pitam. mehanika mi nije strana ali ubi me elektrika. Sredih prednji trap na focus-u mk1 '99, doduše kod majstor Bokija, je bio na remont amortizera, godinu dana garancije, remont oba prednja 3400,00 RSD, sredih kugle, stabilizatore i tako to. Ima još posla ali me nervira lampica akumulatora, kad upalim auto lampica se normalno ugasi i posle 30-ak sekundi upali se opet i ne gasi se. Kod majstora sve normalno, akumulator 12,6V, alternator 14,4V. na lcd testu pokazuje 18,8V i zbog toga najverovatnije i pali lampicu, gledao sam one 3 žičice koje izlaze iz alternatora ne vidim nigde da su polomljene ili iskidane.
Pitanje je: u čemu je fora i kako ove 3 žice mogu sa sigurnošću da se provere.

japanac

Poruka od japanac » petak, 22. mar. 2013. u 10:11h

meni je isto pokazivao i u test modu i kad sam merio unimerom...isprobao vise instrumenata tako da bi taj test mod trebao biti dosta precizan,tj.tacan...a kod tebe je poprilicna razlika,proveri i ti one pinove na samom regleru mozda si iste srece ko i ja :D

DeSiBe

Poruka od DeSiBe » petak, 22. mar. 2013. u 20:06h

provericu sutra pa ovde pišem šta je bilo...

DeSiBe

Poruka od DeSiBe » subota, 23. mar. 2013. u 11:49h

provereno, pinovi svi na svom mestu ali je fora da na jednom unimer pokazuje 0,5V, na srednjem (plavom) 3,48V i na poslednjem -0,01 šta li je hebem li ga. A sve radi OK, akumulator ne greje i sa svim potrošačima i bez njih punjenje na 14,4V.

Novi momenat, kad skinem 3 pin smart charge, punjenje opadne na 13,6V, znači alternator je OK, ali neki mali đavolčići zezaju, pa pali lampicu i ovaj što podiže za 0,8V punjenje.

Ide sutra na dijagnostiku pa ćemo videti.

i_eagle
Poruka: 25
Član foruma od: nedelja, 16. maj 2010. u 22:10h

Poruka od i_eagle » sreda, 3. apr. 2013. u 16:03h

I mene interesuju neki odgovori u vezi alternatora. Ford Mondeo MK3 TDDI, pre neki dan mi je jace zasmrdeo alternator u toku voznje i upalila se lampica za akumulator, stanem, ugasim auto, upalim ponovo ugasi lampicu i nastavi sa radom normalno. Kuci izmerim punjenje unimerom meri mi 14,3 odem kod elektricara on izmeri 14,6 kaze ok je. Alternator je francuski, kupljen nov pre godinu i po dana. Dobro znaci puni i radi ali mi je tu i dalje sumnjivo zato sto je zamirisao, pipnem alternator posle nekih 20km voznje i on je vreo, malo mirise. Pa me interesuje da li je normalno da se toliko greje??
Pozdrav!!

DeSiBe

Poruka od DeSiBe » sreda, 3. apr. 2013. u 19:04h

Problem resen, na dijagnostici sve OK, ali ne laži vraže, crvena žica od smart sistema koja bi trebalo da ima napon kao i akumulator na merenju pokazivala 0,03V, krenem redom kad ono loš kontakt na spoju, malo šmirgle i kontakt spreja i gle čuda sijalica akumulatora se ugasila.
http://www.askthemechanic.co.uk/electri ... blems.html

Dragan M
Poruka: 18
Član foruma od: ponedeljak, 5. nov. 2012. u 21:38h

Poruka od Dragan M » subota, 27. apr. 2013. u 14:29h

Evo i mog iskustva, nece skoditi a moze nekome koristiti. Kupio sam novi akumulator "exide", i ajd da odmah proverim punjenje, kad ono pokazuje bez upaljenih svetala 13.6 a sa upaljenim oko 13.1. Prodavac kaze nije dobro i nece priznati eventualnu reklamaciju. Onda ajd kod jednog majstora, on proveri unimerom punjenje sa svetlima 13.6, bez 14.2. Idemo dalje kod drugog majstora, bez svetala u pocetku 13.2 i polako dize do 14.1. Kaze kod fordova je tako, treba im vreme da dignu punjenje. Prodavac i dalje ne priznaje. Onda promena majstora i ponovo isto merenje, onda on prikaci zicu na akumulator na (-) i poveze sa blokom motora i odmah punjenje skoci na 14.1 i tako drzi i bez svetala i sa upaljenim svetlima. Zakljucak losa masa. Posto je bilo nepristupacno da trazi kabal da bi ga pregledao, jednostavno povezao kablom minus kod akumulatora i blok motora.Sada funkcionise sve kako valja. Veliko nerviranje a jednostavno resenje, ali ko zna -zna.

oristic
Poruka: 1041
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » subota, 27. apr. 2013. u 15:39h

Ja sam takodje pisao u ovoj temi, kad mi je crko aku i kad sam kupio nov zimus konstantovano mi je punjenje od 15,1 V u svim mogucim rezimima rada, tu je ukucano i ne mrda sta god da se upali ili ugasi od potrosaca. Dragomir je konstantovao da je najverovatnije do softvera i da treba ucitati nov softver da bi se problem resio, a i javili su se mnogi sa tim problemom, punjenje vece za oko 0,5V.
E sad, ja tako terao i nisam mnogo mario jer nije bilo nikakvih problema, a sad posle par meseci voznje resim da izmerim, odem kod istog sa istim instrumentom na isti nacin merenje pokazuje idealnih 14,6V i takodje je ukucano tako da ne reaguje na potrosave, mozda nekih 0,02V gore dole, ali to je beznacajno. Tako da, kako, zasto, zbog cega? Ne znam, sve se stabilizovalo posle malo duzeg koriscenja novig akumulatora...
Ili, gremlini....?

Odgovori

Povratak na „Instalacije“