Kako podici Mondeo fabricki spusten, gumama ili budz. trapa
- lukijano
-
- Poruka: 769
- Član foruma od: četvrtak, 17. jan. 2013. u 15:55h
Kako podici Mondeo fabricki spusten, gumama ili budz. trapa
Imam problem, koji ce verovatno vremenom jos eskalirati. Sveze sam kupio Mondea mk4 i on je sa fabricki podesenim, spustenim sportskim vesanjem. Toliko je nizak u prednjem trapu, da nije mogao da predje valjkove na tehnickom... tacnije kacio je onu malu flah ogradicu, oko kanala na tehnickom, kad se silazi sa valjaka... (Ma nije ni mogao da prodje valjkove, nego me pustili da prodjem kad su videli auto)..Jbg. Mondeo je iz Nemacke, a tamo su putevi kao piste i oni nemaju ovih problema kao mi... Gledao sam ga odozdo, svaba ga nije nigde ni oceso, za 130000 kilometara, sa takvim trapom... Ali ja se iskreno plasim da cu ga pokidati, negde po ovom nasem groblju od puteva...
Trenutno su na njemu neke budz felne i gume 205/55/16. To inace nisu njegove kataloske felne. Znam koje su za njega (kataloske dimenzije), medjutim i kada mu budem stavio njegove dimenzije (215/55/16 ili 235/45/17 ili 235/40/18) tu necu dobiti neki znacajniji rezultat, po pitanju podizanja prednjeg trapa... maltene nista... maksimalno 5 mm.
Da li neko ima iskustva, sta se tu moze jos uciniti ?
Da li je neko stavljao na Mondea 215/60/16, ili 225/60/16... ( obe po kalkulatoru podizu visinu auta. Ova prva za 1.07 cm, a ova druga za 1.67cm) ne znam da li se to sme i da li bi mozda guma onda kacila negde blatobran ili nesto od trapa (pri skretanju i tome slicno) ... zato sto ove dimenzije nisu navedne kao alternativa. Razlika u brzini kretanja i onoga sto pokazuje kilometar sat, me ne zanima toliko (znacu koji je proracun razlike brzine i pazicu na to).
Interesuje me samo da li se to sme zbog eventualnih problema sa kacenjem-cesanjem trapa o gume.
Pri tom, posebno me interesuje, da li bi mogla ova druga dimenzija 225/60/16, posto podizanje auta za 1.67cm vec nije beznacajno... mislim da bi toliko vec bilo podnosljivo. Evo ga na donjoj adresi kalkulator dimenzija, a mene zanimaju vasa iskustva oko ovog problema i sta bi vi radili ???
Samo mi nemojte reci, ne bih ja tu nista dirao i da ne diram nista, posto nesto moram uraditi...
http://www.rondo-gume.com/kalkulator-dimenzija-guma.php
Trenutno su na njemu neke budz felne i gume 205/55/16. To inace nisu njegove kataloske felne. Znam koje su za njega (kataloske dimenzije), medjutim i kada mu budem stavio njegove dimenzije (215/55/16 ili 235/45/17 ili 235/40/18) tu necu dobiti neki znacajniji rezultat, po pitanju podizanja prednjeg trapa... maltene nista... maksimalno 5 mm.
Da li neko ima iskustva, sta se tu moze jos uciniti ?
Da li je neko stavljao na Mondea 215/60/16, ili 225/60/16... ( obe po kalkulatoru podizu visinu auta. Ova prva za 1.07 cm, a ova druga za 1.67cm) ne znam da li se to sme i da li bi mozda guma onda kacila negde blatobran ili nesto od trapa (pri skretanju i tome slicno) ... zato sto ove dimenzije nisu navedne kao alternativa. Razlika u brzini kretanja i onoga sto pokazuje kilometar sat, me ne zanima toliko (znacu koji je proracun razlike brzine i pazicu na to).
Interesuje me samo da li se to sme zbog eventualnih problema sa kacenjem-cesanjem trapa o gume.
Pri tom, posebno me interesuje, da li bi mogla ova druga dimenzija 225/60/16, posto podizanje auta za 1.67cm vec nije beznacajno... mislim da bi toliko vec bilo podnosljivo. Evo ga na donjoj adresi kalkulator dimenzija, a mene zanimaju vasa iskustva oko ovog problema i sta bi vi radili ???
Samo mi nemojte reci, ne bih ja tu nista dirao i da ne diram nista, posto nesto moram uraditi...
http://www.rondo-gume.com/kalkulator-dimenzija-guma.php
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Re: Kako podici Mondeo fabricki spusten, gumama ili budz. tr
Taj auto je spusten ugradnjom sportskog vjesanja (prvenstveno su krace opruge) i ako zelis da ga vratis na fabrisku visinu moras promijeniti prvenstveno amortizere i opruge i staviti normalne. Sto se tice ugradnje tih visih guma (koje su i sire) stvarno ne znam kako se to moze izracunati da li ce da kaci blatobran ili nece. To jedino metodom pokusaja da vidis kako izgleda i da li ce zapinjati prvenstveno prilikom skretanja. Pitanje je, da li je nesto jos promijenjeno oko blatobrana i sl. Onaj ko je spustao taj auto vjerovatno nije samo promijenio amortizere i opruge vec vjerovatno i jos nesto.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
daj ti broj sasije da vidimo dal je fabricki spusten ili je neko drugi to uradio posto fabrika spusta 10mm a tvoj je cini mi se dosta kleknuo..
-
- Poruka: 427
- Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h
FORD MONDEO MK4 2007 on EIBACH PRO-KIT LOWERING SPRINGS najverovatnije spusten za 30mm.ako je ova varijanta samo zamena opruga.
- dax92
-
- Poruka: 7601
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Prvo metnes 215-55 16 gume, pa onda ako treba menjas opruge.
Ista stvar je sa nekim Focusima koje vidjam. Samo zbog gume koju stavi bude mnogo nizak!
Ista stvar je sa nekim Focusima koje vidjam. Samo zbog gume koju stavi bude mnogo nizak!
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- milan_gt
dax ti stvarno mislis da ce ta mera nesto da promeni? 

- dax92
-
- Poruka: 7601
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Promeni ce sigurno, samo je pitanje hoce li on biti zadovoljan sa tim.
Kacio sam vec sliku Focusa sa 175-65 14 gumama (fabricki 185-65 14 ili jos bolje 185-70), i ono je uzasno.

Kacio sam vec sliku Focusa sa 175-65 14 gumama (fabricki 185-65 14 ili jos bolje 185-70), i ono je uzasno.

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
- milan_gt
mnogo veca je razlika kad se druga cifra u meri promeni..al to nema smisla jer mu je auto na izgled nizak..vidi mu u temi..
vlade nije nego 5.53 mm, odnosno razlika izmedju dobre i locikave gume..
vlade nije nego 5.53 mm, odnosno razlika izmedju dobre i locikave gume..

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
U pravu si 1.1 je razlika u precniku, a 0.55 je razlika u visini.
- lukijano
-
Evo ovako,
U tehnickim podacima standardni "ground clearance" za Mondeo je 112 mm.
Ja sam danas izmerio clearance mog Mondea, seljackom varijantom i gurnuo letvu sirine (ili visine kako god...) 80 mm, izmedju najnize tacke prednjeg trapa auta i asflata. Zaglavila se, blago... dakle to mu je trenutno knap mera... 75 mm prolazi, ali onako jedva... (to znaci, neka je samo malo zaljuljan amortizerom, udara i sa 75 mm u neku grbu).
Sta da vam kazem... to je jako tesko voziti... da izvines da se neko malo ozbiljnije pokenja, kacio bi i vnago...
Nisam jos stigao da skidam tocak, pa da vidim da li su to neke budzene opruge, ali definitivno je jasno da mi fali (onako knap) 40 mm do standardne mere, sto priznacete nije malo...
E sad visinu koju dobijam promenom sadasnjih guma (205/55/13) sa onom propisanom (215/55/16), je kao sto sam rekao, 0,55 cm. Na to dodajem i razliku zbog potrosenosti ovih starih, cija je trenutna dubina sare 3 mm, i tu dobijam jos 5 mm (0,5 cm).
Sve zajedno to bi dakle donelo 1,05 cm.
Dakle ukupno bi se visina trapa promenila sa sadasnjih 80 mm, na 90,5 mm... hmmm... ne znam sta da vama kazem... tu kao sto vidite fali do standardne visine jos 21,5 mm (2,15 cm), sto naravno imajuci u obzir nase puteve i dalje nije malo...
Hehhhh... evo sta je u pitanju... zaintrigirao me komentar DRAGANFORDA... proceprkam jos jednom po papirima koje sam dobio sa autom i nadjem dodatni certifitkat, na sitno pisanom Nemackom, (kao dopunski tehnicki pregled) na kom se vidi da su stavljene sportske opruge, proizvodjac: Wolf Racing Neuenstein Gmbh & Co.KG
Opruge su tip: W4 313 160/-161/-162/-163
jbg... nisam to video do malopre...
Okrenuo sam njihov sajt i po tome se lepo vidi da je auto sa tim oprugama nizi za 3,5 cm... i kad na to dodam ovu moju racunicu sa malo nizim gumama koje su na njemu i to za koliko su potrosene, dobijem tacno potrebnu visinu koja mu fali do standardne.
Tako da resio sam problem oko visine... mislim, sad znam sta je u pitanju... E sad prelazim u fazu zamene ovih za standardne... predpostavljam da to ne bi trebalo tesko da ide, jer sam siguran da ima dosta onih koji bi bas voleli da spuste auto i ugrade mu ove opruge...
Videcu, mozda se neko i sa kluba javi, ko ima Mondea, a voleo bi da ga spusti...
evo dole web adresa proizvodjca i specifikacija opruga koje su na mom autu... naravno imam i sertifikat njihov (taj o kome sam i pricao)...
http://www.wolf-racing.de/produkte/750_ ... mondeo0607
U tehnickim podacima standardni "ground clearance" za Mondeo je 112 mm.
Ja sam danas izmerio clearance mog Mondea, seljackom varijantom i gurnuo letvu sirine (ili visine kako god...) 80 mm, izmedju najnize tacke prednjeg trapa auta i asflata. Zaglavila se, blago... dakle to mu je trenutno knap mera... 75 mm prolazi, ali onako jedva... (to znaci, neka je samo malo zaljuljan amortizerom, udara i sa 75 mm u neku grbu).
Sta da vam kazem... to je jako tesko voziti... da izvines da se neko malo ozbiljnije pokenja, kacio bi i vnago...
Nisam jos stigao da skidam tocak, pa da vidim da li su to neke budzene opruge, ali definitivno je jasno da mi fali (onako knap) 40 mm do standardne mere, sto priznacete nije malo...
E sad visinu koju dobijam promenom sadasnjih guma (205/55/13) sa onom propisanom (215/55/16), je kao sto sam rekao, 0,55 cm. Na to dodajem i razliku zbog potrosenosti ovih starih, cija je trenutna dubina sare 3 mm, i tu dobijam jos 5 mm (0,5 cm).
Sve zajedno to bi dakle donelo 1,05 cm.
Dakle ukupno bi se visina trapa promenila sa sadasnjih 80 mm, na 90,5 mm... hmmm... ne znam sta da vama kazem... tu kao sto vidite fali do standardne visine jos 21,5 mm (2,15 cm), sto naravno imajuci u obzir nase puteve i dalje nije malo...
Hehhhh... evo sta je u pitanju... zaintrigirao me komentar DRAGANFORDA... proceprkam jos jednom po papirima koje sam dobio sa autom i nadjem dodatni certifitkat, na sitno pisanom Nemackom, (kao dopunski tehnicki pregled) na kom se vidi da su stavljene sportske opruge, proizvodjac: Wolf Racing Neuenstein Gmbh & Co.KG
Opruge su tip: W4 313 160/-161/-162/-163
jbg... nisam to video do malopre...
Okrenuo sam njihov sajt i po tome se lepo vidi da je auto sa tim oprugama nizi za 3,5 cm... i kad na to dodam ovu moju racunicu sa malo nizim gumama koje su na njemu i to za koliko su potrosene, dobijem tacno potrebnu visinu koja mu fali do standardne.
Tako da resio sam problem oko visine... mislim, sad znam sta je u pitanju... E sad prelazim u fazu zamene ovih za standardne... predpostavljam da to ne bi trebalo tesko da ide, jer sam siguran da ima dosta onih koji bi bas voleli da spuste auto i ugrade mu ove opruge...
Videcu, mozda se neko i sa kluba javi, ko ima Mondea, a voleo bi da ga spusti...

http://www.wolf-racing.de/produkte/750_ ... mondeo0607
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Sunce ti zarko da ne odgovaraju kojim divnim cudom opruge sa Mk3 Mondea 

- milan_gt
mozda i pasu, samo se u jednom broju razlikuju 4 312 a treba 4 313 

-
- Poruka: 427
- Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h
- lukijano
-
Menjam sportske opruge iz posta, za standardne.
Opruge su kao nove, jer je auto proizveden pre 2 godine i vozen je samo po Nemackim putevima... lezi savrseno...
Moj problem je, kao sto sam vec i pisao, sto je nizak. Moguce je da neko to voli.
Pri tom je izuzetno upravljiv... bukvalno kao da vozis formulu u krivinama...
Meni to vise nije potrebno... mozda da sam mladji 20 godina...
Dakle ako neko hoce da se menjamo, naravno takodje sa ispravnim standardnim oprugama (sto mladji auto)...
Po meni, ako ima neko zainteresovan, idealno bi bilo da se zajedno nadjemo kod nekog majstora i odmah da se radi zamena... svako placa svoju demontazu-montazu... tako cemo najmanje biti bez auta.
Opruge su kao nove, jer je auto proizveden pre 2 godine i vozen je samo po Nemackim putevima... lezi savrseno...
Moj problem je, kao sto sam vec i pisao, sto je nizak. Moguce je da neko to voli.
Pri tom je izuzetno upravljiv... bukvalno kao da vozis formulu u krivinama...
Meni to vise nije potrebno... mozda da sam mladji 20 godina...
Dakle ako neko hoce da se menjamo, naravno takodje sa ispravnim standardnim oprugama (sto mladji auto)...
Po meni, ako ima neko zainteresovan, idealno bi bilo da se zajedno nadjemo kod nekog majstora i odmah da se radi zamena... svako placa svoju demontazu-montazu... tako cemo najmanje biti bez auta.
-
- Poruka: 104
- Član foruma od: subota, 26. jan. 2013. u 00:52h
sve ovo sto ste pisali,,,,,dakle imam identican problem,,,auto sam uvezao iz nemacke...svuda ima neke delove na kojim pise wolf pa sam siguran da je svaba to budzio wolf opremom..i jedan veliki problem za mene,...auto je spusten i to mi smeta mnogo...ako je neko hoce da menjamo opruge i amortizere a da je iz nisa neka se javi,,,jer ja ovo ne mogu da vozim,nis je u ovom momentu pun rupa....ceo grad je pun udarnih rupa...auto je tvrd i neeeeeeeeeemogu da vozim ko covek..,,ocesao sam ga o trotoar ispod bar 10 puta za 4 meseca koliko ga imam,,,i vise i ne pokusavam da se penjem nigde,,,stavio sam gume kroz 50,,,vece ne mogu i ove samo sto ne udare u krila..razmak izmedju krila i gume mi je 1 cm..inace stigao je iz nemacke sa 16 alu felne..sa gumama 215.40 16...prelepo izgleda ali za mene totalno beskorisno :
evo prva slika je kad je stigao sa gumama kroz 40.... a druga u garazi sada sa gumama kroz 50

- lukijano
-
Znam sve te razumem... nema ti druge prika, nego da se menja... Šta ćeš to je sad dodatni trošak, a kod nas je to sve papreno...
Eto u Nemačkoj su te "Wolf" sportske opruge, koje su na mom autu, potpuno nove, 188 eura komplet sve 4, (ima na sajtu cena ), a kod nas standardne, polovne, ne verujem da ćeš naći ispod 200 eura za komplet... Šta ćeš to ti je Srbija... kad vidi da ti nešto treba, pa makar mislio to i da baci, odmah skače cena... Kako ono kaže ciga kad mu naručuješ pesmu da ti svira "pa gde brate nađe tu najskuplju"
.
Ajd neka ti je sa srećom... da se lepo izvozaš i da te dobro služi.
Eto u Nemačkoj su te "Wolf" sportske opruge, koje su na mom autu, potpuno nove, 188 eura komplet sve 4, (ima na sajtu cena ), a kod nas standardne, polovne, ne verujem da ćeš naći ispod 200 eura za komplet... Šta ćeš to ti je Srbija... kad vidi da ti nešto treba, pa makar mislio to i da baci, odmah skače cena... Kako ono kaže ciga kad mu naručuješ pesmu da ti svira "pa gde brate nađe tu najskuplju"

Ajd neka ti je sa srećom... da se lepo izvozaš i da te dobro služi.