Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

da li prepunjava?

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Re: da li prepunjava?

Poruka od Dragomir » četvrtak, 31. jan. 2013. u 12:50h

dobro si procitao
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

japanac
Poruka: 232
Član foruma od: četvrtak, 2. dec. 2010. u 20:46h

Poruka od japanac » četvrtak, 31. jan. 2013. u 17:26h

od jutros druga prica...napon svakakav...jednom pokaze 16v...pa onda 14,4,a uglavnom stoji na 13,6-7...sto je dobro ali lampica gori u svim slucajevima...ako dobro puni zasto gori lampica?
jel moguce da i tu jebe regler?

nikola_focus
Poruka: 1486
Član foruma od: petak, 2. mar. 2012. u 11:58h

Poruka od nikola_focus » četvrtak, 31. jan. 2013. u 18:54h

Dragomire jel moguce nekako da se proveri da li je do reglera ili do softvera? Ili mora tek kad se zameni regler, pa ako opet prepunjava, onda je softver.
Ford Focus Mk1.5 1.8 TDCi Ghia
Ford Fiesta Mk5 1.4 TDCi Trend
Ford Focus Mk2.5 1.6 TDCi Trend

japanac

Poruka od japanac » četvrtak, 31. jan. 2013. u 22:45h

ok...odlucio sam se sam malo igrati posto vidim da majstori polako dizu ruke od mog slucaja...moze li mi neko objasniti kako da instrumentom proverim diode?i sta su uopste diode na ovoj slici?
imam unimer al neznam bas da rukujem nisam ga nikad koristio za nista sem za merenje napona...
Slika

Uploaded with ImageShack.us

Dusan64
Poruka: 5283
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » petak, 1. feb. 2013. u 00:54h

A sto to radis ako si dobio informaciju da Focus ima softverski problem i da se lako resava?

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » petak, 1. feb. 2013. u 01:33h

Japanac, dioda je, slikovito, nepovratni ventil za struju, na jednu stranu pusta, na drugu ne, na toj slici ja ne vidim diode kakve ponajem iz npr. kasetofona.

M.M.L.
Poruka: 2093
Član foruma od: subota, 2. jun 2012. u 22:32h
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » petak, 1. feb. 2013. u 02:03h

Instrumentom proveravas diode tako sto na instrumentu pre svega odaberes testiranje dioda ili ako nemas to, stavis na merenje otpora reda 1k om ili 2k oma, zavisi kako je bazdareno kod tebe. Pravilno bi bilo da se dioda otpoji pa onda testira. Crni pipak stavis u COM uticnicu na unimeru, crveni stavis gde je naznaceno za diode ili otpor. Kad to uradis, onda mozes da pristupis testiranju. Jedan pipak stavis na jedan kraj diode, drugi pipak na drugi kraj. Ocitas instrument i zamenis pipkove. Ako je dioda ispravna, u jednom slucaju ces imati neki otpor reda 500-600oma a drugom se nece desiti nista, odnosno beskonacni otpor. Ako se desi da imas mali otpor u oba slucaja ili da je otpor 0 dioda je probila -> kratak spoj, ako se desi da u oba slucaja imas beskonacnost -> prekid veze.

japanac

Poruka od japanac » petak, 1. feb. 2013. u 04:44h

svaka ti cast za ovo...a sta su diode u celoj ovoj bokemi?
Dusan64 piše:A sto to radis ako si dobio informaciju da Focus ima softverski problem i da se lako resava?
moram prvo biti siguran da je alt.100% ispravan...jel neko radio to ubacivanje softvera koliko je to u novcima?

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2784
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » petak, 1. feb. 2013. u 06:53h

Moj savet: ne diraj ništa (jer si na dobrom putu da nešto sj...š :'( ), vrati alternator na njegovo mesto i pravac kod nekoga ko poznaje tu problematiku ( a Dragomir ti je ponudio rešenje).
Slika Slika

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » petak, 1. feb. 2013. u 09:30h

japanac piše:jel neko radio to ubacivanje softvera koliko je to u novcima?
Jeste, Dragomir, 011/3907-256
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

japanac

Poruka od japanac » petak, 1. feb. 2013. u 19:38h

sutra ujutro idem kod drugog elektricara na detaljnu proveru...ja i dalje sumljam da je problem negde u zicama...proveravao sam akumulator kad ga skinem sa klema napon ujutro bude oko 12.4v...a ako prenoci sa klemama ujutro napon bude ispod 12v...znaci da mu nesto sisa struju...citao sam po nekim forumima da i neispravna dioda ima slicne simptome,svetli lampica a alternator puni ok i oce da izvlaci struju na neki fazon...evo danas sam proveravao ceo dan napon je oko 13.9 na leru do 14.4 sa malo gasa...ali lampica svetli konstantno...uglavnom ovaj elektricar s kojim sam danas razgovarao kaze da je imao takve slucajeve-fantom kvarove...videcemo sutra sta ce uraditi...

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » petak, 1. feb. 2013. u 19:45h

Brate,ja ne znam kako da ti objasnimo u čemu je problem.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Lale
Domacin foruma
Domacin foruma
Poruka: 2784
Član foruma od: subota, 11. apr. 2009. u 20:22h

Poruka od Lale » petak, 1. feb. 2013. u 19:54h

Edukacija je završena neuspešno.
Ja znam gde je problem. :)
Slika Slika

japanac

Poruka od japanac » petak, 1. feb. 2013. u 20:11h

kapiram ja sta vi pricate...bosanac jesam al nisam mentol :D
da bi uradio reinstal softvera moram da predjem 500km,a radim svaki dan i treba mi auto...ocu da budem siguran 100% da je sve drugo ispravno jer nemam ja ni para ni vremena da prodjem pola srbije zato sto je mozda to...kad iscrpim sve druge opcije sedam u auto i idem u BG!!!

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » petak, 1. feb. 2013. u 20:35h

japanac piše:sutra ujutro idem kod drugog elektricara na detaljnu proveru...ja i dalje sumljam da je problem negde u zicama...proveravao sam akumulator kad ga skinem sa klema napon ujutro bude oko 12.4v...a ako prenoci sa klemama ujutro napon bude ispod 12v...znaci da mu nesto sisa struju...citao sam po nekim forumima da i neispravna dioda ima slicne simptome,svetli lampica a alternator puni ok i oce da izvlaci struju na neki fazon...evo danas sam proveravao ceo dan napon je oko 13.9 na leru do 14.4 sa malo gasa...ali lampica svetli konstantno...uglavnom ovaj elektricar s kojim sam danas razgovarao kaze da je imao takve slucajeve-fantom kvarove...videcemo sutra sta ce uraditi...
Opet, uzmes unimer i stavis da meris struju, krenes od najveceg opsega da ne bi spalio instrument. Crnu pipak u COM uticnicu, crveni u mesto za merenje struje.
Skines jednu klemu, proveris da si sve ugasio u autu sto trosi struju, tipa osvetljenje kabine. Auto naravno ne radi. Spojis crnu na slobodnu klemu akumulatora a crvenu na klemu koja ide na auto. Tad ako ti nesto vuce struju imaces neke brojke na unimeru, ako ne vuce nista imaces 0. Ako ne vuce nista, smanjis opseg i probas ponovo dok ne dodjes do kraja.

Uglavnom, sa unimerom zatvaras kolo koje si otvorio kad si skinuo klemu i onda ako nesto vuce struju, unimer ce to zabeleziti. U pocetku ce sigurno nesto vuci struju, komp, sat itd... Ali to ne bi smelo da bude previse. Ako izvuce preko noci akumulator, to je reda celog ampera.

oristic
Poruka: 1041
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » subota, 2. feb. 2013. u 19:05h

M.M.L. je lepo opisao kako da prosto proveris unimerom, bez majstora, da li ti auto vuce struju negde, dakle, vezes unimer redno i krenes od veceg opsega ka manjem. Ja sam to radio kad sam menjao aku da bi proverio da li je stari crko od starosti ili od nekog potrosaca. Merenjem sam dobio apsolutnu nulu kvalitetnim instrumentom na najmanjem strujnom opsegu, a to su mikro amperi, ne registruje ni sat, naravno!
E sad, sto se napona na aku tice nemas potrebe da ga meris i opterecujes se, jer cak i potpuno prazan aku ce ti pokazati 12V, problem je da napon ne padne ispod 8V kad zaverglas, jer ako pada ispod (naravno ta min voltaza zavisi od vozila do vozila i od motora u njemu) imas simptom praznog aku, tesko vergla ili uopste. Dakle, merenje voltaze akumulatora koji trenutno koristis je bespotrebno...
A sto se navodnog prepunjavanja tice ako ne prelazi 14,9V ne bi trebalo toliko da se opterecujes, vozis i povremeno pratis punjenje da ne ode na 17, 18v, jer ako preracunas u procentima (sto imas u nekom mom postu videces da to nije nista alarmantno). tih 0,3 ili 0,4V nece nista upropastiti.
A sto se tice odlaska kod Dragomira problem nam je cena - ja iz Nisa imam 500 km do Bg-a i nazad, to je bar 35L goriva, u prevodu oko 5000 din + putarina oko 1500 din....skupooo!

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7123
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » subota, 2. feb. 2013. u 20:17h

Ekonomska isplativost je za svakoga lično pitanje, nekome je OK da npr. o jednom trošku obavi više stvari, ili da plati nešto više da bi rešio problem i da ne razmišlja 'oće li imati auto kad mu bude neophodan... nekome se to ne isplati, ali i to je OK. Kolega je pitao da li ima neko da to radi, i koja je cena... i data mu je informacija gde može da sazna šta mu je potrebno da bi to odradio u toj varijanti.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1400
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » subota, 2. feb. 2013. u 21:51h

oristic piše:.
A sto se tice odlaska kod Dragomira problem nam je cena - ja iz Nisa imam 500 km do Bg-a i nazad, to je bar 35L goriva, u prevodu oko 5000 din + putarina oko 1500 din....skupooo!
jel vidis sto se ljudi sele u bg, izmedju ostalog ne moraju da prelaze 500 km da poprave auto :)
i ja cu cim neko tipla da ga vozim za nesto u bg da ga posjetim, valjda nece da me odere :)
:beer:

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » subota, 2. feb. 2013. u 21:53h

Slika :D
Slika

oristic
Poruka: 1041
Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h

Poruka od oristic » subota, 2. feb. 2013. u 23:27h

Da me ne razumeju pogresko Beogradjani, ali bih napomenuo da moze i ovde na jugu da se zameni softver na Fordu (preko ljudi samo po ceni dijagnostike u Grandu na Bubnju), nije to izmisljeno u Bgdu, mozda je skuplje nego kod Dragomira, ali kad se sve pomenuto izracuna, kao i izgibljeno vreme, maltretiranje, onda...Lepse je doci u Bg nekim drugim povodom...

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Poruka od Dragomir » nedelja, 3. feb. 2013. u 00:27h

Svi koji imaji fordovu dijagnostike mogu da upisu novi softver
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

M.M.L.
Kontakt:

Poruka od M.M.L. » nedelja, 3. feb. 2013. u 00:32h

Nije mi jasan problem pa ako moze neko da mi objasni. 14.9 ili 15v ajde da kazemo da je malo vise. Ali kako se softverski to smanjuje? Racunar kontrolise regler ili?

bojan_kv
Poruka: 1309
Član foruma od: četvrtak, 11. mar. 2010. u 20:52h

Poruka od bojan_kv » nedelja, 3. feb. 2013. u 00:43h

Bas tako. Racunar kontrolise punjenje :)
Ford focus mk1 rest. '02, 1.8tdci 85 KW (115KS) 04.2011-07.2019
Ford focus C-Max' 06,1.6 tdci 80KW 09.2019-

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1400
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » nedelja, 3. feb. 2013. u 01:04h

kod mene po 400 evra, slobodno navalite, evo link da se vidi kako to djeluje jednostavno

nisam nikad radio nista slicno, meni bitno da nabavim i prodam ali evo moje razmisljanje, ako dijagnostika moze da popravi ovaj problem vjerovatno se radi samo o kalibraciji
nov software ne moze da rijesi ovakav problem, on se napravi zato sto su u fordu nakon par godina testiranja skonatali da zbog nekih parametara auto ima odredjene probleme i onda se izbaci nov software, odnosno update ili meni licno najdrazi naziv svemoguci "patch" :)
jednostavno proizvodjac ne moze da testira model 5-10 godina pa da odmah istestira sve moguce kombinacije, u testnom roku koja se pokaze najbolja ta ide cak ako ima i bugova a s vremenom ce se poboljsati, to je sve normalno jer treba pokriti troskove a to je jedino moguce sto ranijim izlaskom na trziste, tako se radi i sa mobitelima i sa racunarima i sa dijagnostikama i sa autima i ko zna jos sa cim, aparat za kafu najvjerovatnije nema update ali ovakve stvari moraju imati
ovo je iz glave, nije copy/paste, moje je subjektivno misljenje i ne mora uopste biti tacno i bice mi drago ako neko sve ovo pobije da nesto naucim :)

japanac

Poruka od japanac » ponedeljak, 4. feb. 2013. u 08:43h

stanje sa punjenjem se delimicno normalizovalo samo od sebe punjenje mi je vec treci dan idealno 14,1-14,5...ali lampica i dalje gori...bio kod jos 2 elektricara i svi su mi potvrdili da je sve u redu sto se tice instalacije i alternatora...
ok,sad znam na cemu sam...a sto se tice softvera nasao sam coveka u okolini sombora koji radi forda i ima original dijagnostiku pa cu otici cim skupim koju kintu...kad sam mu objasnio problem rekao mi je da prvo uradimo dijagnostiku i da se obrisu greske da ne srljam u reinstal...navodno po njegovim recima posle reinstala obozavaju da se jave u kratkom roku neki fantom kvarovi a pogotovo na elektronici pumpe(sto mi nikako nebi trebalo)
ima li logike to sto je on meni rekao?

Odgovori

Povratak na „Instalacije“