Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
Cale dok je vozio tempru, parkirao je jednom pored kontejnera. I? Neko zapalio kontejner pa mu izgorela farba na vratima. Asocirao me ovaj sa Cabriove slike.
A ovo drugo, kod Kalenica, poste? Crni prosao na zuto/ crveno, Crveni krenuo na crveno/zuto?
A ovo drugo, kod Kalenica, poste? Crni prosao na zuto/ crveno, Crveni krenuo na crveno/zuto?
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
pojma nemam sta je bilo,mozda ima i uticaja sto nije BG registracija
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Meni ovih dana(/nedelja/meseci) opasno ide na đoku kružni tok koji su pre par godina tresnuli ovde u centar varoši. Prvo, ko god je pre toga polagao u Kladovu i okolnim mestima garantovano nije polagao vožnju u kružnom toku, jer nije bilo uslova za to, a ni obaveze. Naravno, 80% vozača nije "do juče" prošlo kolima kroz kružni tok, tako da imaju 0 poena na iskustvo - a teorija se naravno zaboravila. Drugo, niko od nadležnih nije ništa uradio na edukaciji vozača, a ne verujem da im je trebalo mnogo para za to (spram cifre koju su spucali u to "čudo saobraćajne infrastrukture"). Treće, saobraćajna policija ne radi svoj posao - da samo nedelju zaustavljaju i opominju za prekršaje (ili nedobog da naplate neku kaznu), svi bi se brže-bolje podsetili propisa koje su zaboravili. Ali četvrto - i najbitnije - ljudi se u kružnom toku ponašaju krajnje idiotski i opasno...

Ranije je na tom mestu bila "T" raskrsnica (horizontalni krak je "glavna ulica" u kojoj je stojao i fotograf sa ove slike, vertikalni krak se pruža desno), i mnogi se još uvek ponašaju kao da su u toj raskrsnici, potpuno ignorišući kružni tok i znake ukrštanja sa putem sa pravom prvenstva na sva tri prilaza. Ali da stvar bude još opasnija, valjda zato što nije klasična raskrsnica, mnogi su prestali da na bilo koji način signaliziraju svoje namere. Žmigavci kao da i ne postoje, brzinu ne vredi da procenjuješ (ograničenje 40 ali ljudi uleću lagano i sa 60-70 pa naglo koče i skreću oko te fontane u centru, ili uspore na 20 pa nastave pravo)...
Rezultat je je*ena lutrija, nikada nisi siguran da li će auto koji je ušao u kružni tok da usred njega stane da bi propustio nekoga ko mu dolazi sa desne strane iz bočne ulice, da li će neko u "glavnoj" ulici da samo projuri pravo (pošto ovako konfigurisan kružni tok baš i ne vrši funkciju umirivanja saobraćaja), da li će onaj koji tek treba da uđe u raskrsnicu uopšte da stane i propusti te, da li će neko da reši npr. na izlasku da propusti pešake - pa se, pošto uhvati širok luk da bi obišao nepropisno parkirana vozila u samom kružnom toku (ispred pešačke zone), ispreči tako da ti ne možeš da bezbedno prođeš iza i nastaviš ka sledećem izlazu, što dodatno koči saobraćaj... Ma, ukratko, haos.
Ne jedanput se u kružnom toku neko ispred mene zaustavio "u mestu", samo zato što se lik uspaničio kada je odjednom skontao auto sa svoje desne strane (a mogao je da uoči taj isti auto bar 5-6 sekundi pre toga); pritom, taj drugi regularno stoji i čeka da se uključi u kružni tok, kako i treba. Previše puta sam pa ja morao da stanem "u mestu", da bi na manje od pola metra ispred neki nadobudni projurio pravo bez usporavanja, ne hajući nimalo za saobraćaj u raskrsnici i to što postoji auto koji je već par sekundi u kružnom toku i nekim normalnim tempom obilazi ostrvo (ne jurim tu nikada, upravo da bih im dao vremena da me uoče i reaguju).
Rezultat: od regularne, proste "T" raskrsnice, sa dovoljnom širinom za sve moguće manevre i prestrojavanja, na kojoj je postojao semafor koji je godinama stajao na "treptaču" a saobraćaj je i dalje tekao bez problema i uvek se znao red, napravili su bez ikakve potrebe izvor problema i ne rade ništa da te probleme ublaže ili saniraju.

Ranije je na tom mestu bila "T" raskrsnica (horizontalni krak je "glavna ulica" u kojoj je stojao i fotograf sa ove slike, vertikalni krak se pruža desno), i mnogi se još uvek ponašaju kao da su u toj raskrsnici, potpuno ignorišući kružni tok i znake ukrštanja sa putem sa pravom prvenstva na sva tri prilaza. Ali da stvar bude još opasnija, valjda zato što nije klasična raskrsnica, mnogi su prestali da na bilo koji način signaliziraju svoje namere. Žmigavci kao da i ne postoje, brzinu ne vredi da procenjuješ (ograničenje 40 ali ljudi uleću lagano i sa 60-70 pa naglo koče i skreću oko te fontane u centru, ili uspore na 20 pa nastave pravo)...
Rezultat je je*ena lutrija, nikada nisi siguran da li će auto koji je ušao u kružni tok da usred njega stane da bi propustio nekoga ko mu dolazi sa desne strane iz bočne ulice, da li će neko u "glavnoj" ulici da samo projuri pravo (pošto ovako konfigurisan kružni tok baš i ne vrši funkciju umirivanja saobraćaja), da li će onaj koji tek treba da uđe u raskrsnicu uopšte da stane i propusti te, da li će neko da reši npr. na izlasku da propusti pešake - pa se, pošto uhvati širok luk da bi obišao nepropisno parkirana vozila u samom kružnom toku (ispred pešačke zone), ispreči tako da ti ne možeš da bezbedno prođeš iza i nastaviš ka sledećem izlazu, što dodatno koči saobraćaj... Ma, ukratko, haos.
Ne jedanput se u kružnom toku neko ispred mene zaustavio "u mestu", samo zato što se lik uspaničio kada je odjednom skontao auto sa svoje desne strane (a mogao je da uoči taj isti auto bar 5-6 sekundi pre toga); pritom, taj drugi regularno stoji i čeka da se uključi u kružni tok, kako i treba. Previše puta sam pa ja morao da stanem "u mestu", da bi na manje od pola metra ispred neki nadobudni projurio pravo bez usporavanja, ne hajući nimalo za saobraćaj u raskrsnici i to što postoji auto koji je već par sekundi u kružnom toku i nekim normalnim tempom obilazi ostrvo (ne jurim tu nikada, upravo da bih im dao vremena da me uoče i reaguju).
Rezultat: od regularne, proste "T" raskrsnice, sa dovoljnom širinom za sve moguće manevre i prestrojavanja, na kojoj je postojao semafor koji je godinama stajao na "treptaču" a saobraćaj je i dalje tekao bez problema i uvek se znao red, napravili su bez ikakve potrebe izvor problema i ne rade ništa da te probleme ublaže ili saniraju.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- BojanM
- BOFH
Znam da jeste, ali opet nekako ne vidim slične probleme, ni kod komšija Rumuna a nekmoli u nekoj saobraćajno razvijenijoj zemlji. Ono što sam svojim očima video, u Holandiji je mal'ne svaka raskrsnica zamenjena kružnim tokom, negde i bez dobrog opravdanja, pa još imaš i biciklističke staze koje imaju prednost u odnosu na motorna vozila, i opet nema ovakvih stvari... ali 'ajde, oni su imali "malo" više vremena da nauče neke stvari. Dabogda se i ovde stvari promenile na bolje.
pozdrav, Bojan

- sreckotddi
- Poruka: 278
- Član foruma od: nedelja, 28. jul 2013. u 23:00h

preksinoc,krenem da kupim prsten za devojku na konjarniku...uparkiram se izmedju auta i stubica... onako sav srecan sto cu je zaprositi dok sam se isparkiravao zaboravim na stubic i ulubim krilo,pokidam branik i nosace farova...

Kom opanci tom i dzeri
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
u Tunisu sve kruznim tokovima regulisano,ne secam se dal sam video semafortotti piše:Trend... U celoj Evropi...
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Oko 150-200 evra bi bilo za to sve ako se farba i krilo. U sustini, ne mora ni jedno n idrugo da se farba, ali ce se baaas primecivati.
Ima na Bulevaru jedan dobar plasticar. Sasa je radio branik kod njega. Ima on njegov broj, ili moze bolje da objasni gde je tacno.
EDIT: ulete mi totti... Ko mi je kriv kad vozim kornjacu.
Ima na Bulevaru jedan dobar plasticar. Sasa je radio branik kod njega. Ima on njegov broj, ili moze bolje da objasni gde je tacno.
EDIT: ulete mi totti... Ko mi je kriv kad vozim kornjacu.

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- dule0911
-
- Poruka: 13649
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Ako mislis na istog plasticara na kog i ja mislim (usput mi je i rod pa ga zato znam
) on je pre skretanja u Mite Ruzica sa leve strane, kad se ide iz grada.

Fiesta!!
- sreckotddi
- Poruka: 278
- Član foruma od: nedelja, 28. jul 2013. u 23:00h
jel on ima radnju ka mml sa leve strane i popakovano dosta branika ispred,ili je to neki drugi? za koliko moze krilo polovno da se nadje,ovo mora da se pegla i gituje sigurno.... 

Kom opanci tom i dzeri
-
- Poruka: 139
- Član foruma od: nedelja, 9. dec. 2012. u 19:44h
Iako sam kao neki ŽSaobracajni tehnicar i sad studiram Drumski saobracaj nikako sa ljudima ne mogu da se usaglasim oko jedne stvari vezane za kruzni tok,a to je da li onaj ko je blize centru ima prvenstvo u odnosu na onog ko je dalje od centra kruznog toka,tacnije ako se neko iskljucuje iz trake blize centru kruznog toka i pritom sece ove koji su dalje od centra kruznog toka jel ima prednost,posto sam sreo ljude koji su ubedjeni u to da imaju prednost 

- BojanM
- BOFH
Nema prednost, sve "trake" unutar kružnog toka su jednake važnosti, kao saobraćajne trake u ulici sa više traka u istom smeru. Zakon čak ne propisuje ni da ako si u spoljnoj traci moraš da se isključiš na prvom izlazu, možeš opušteno da nastaviš kroz kružni tok (zato i treba obratiti pažnju prilikom prestrojavanja desno).
pozdrav, Bojan

-
Tako sam i ja imao neku logiku,ali par ljudi mi je pricalo kako ima prednost po nekom osnovu koji je njima samo bio poznat,u mom okruzenju su kruzni tokovi sa po 2 trake tako da se ljudi uglavnom ne vrte do besvesti
ali secam se kad je uradjen prvi "pravi" kruzni tok bilo je cukanja svaki dan,uglavnom su pokusavali da skrate putanju pa je vecina skretala levo ne bi li brze stizala do izlaza
i direktno
znam starije vozace koji su pesaka prolazili kruzni tok ne bi li ukapirali ko ima koji znak i ko koga pusta 

- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
evo pre jedno mesec i po dana sta se meni desavalo u kruznom toku. Pogledaj linkove. Ne znam za zakon, ali ovi kazu nesto o tome.
Kao preporuku, ako nista drugo. Na kraju, oprez i ako nije bezbedno, vozi jos jedan krug.
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 00#p236983
Kao preporuku, ako nista drugo. Na kraju, oprez i ako nije bezbedno, vozi jos jedan krug.
http://www.fordclubserbia.org/forum/vie ... 00#p236983
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Da sam na tvom mestu, otisao bih kod onih na kruznom putu posle Resnika da izvuku vskumom. Bokiju su krov izvlacili. Ovo kod tebe moze da se izvuce. Ako hoces, mozemo da menjamo krila. Ja ti dam moje zamensko, a ti meni to. Kostace te samo farbanje mog krila.srecko tddi piše:jel on ima radnju ka mml sa leve strane i popakovano dosta branika ispred,ili je to neki drugi? za koliko moze krilo polovno da se nadje,ovo mora da se pegla i gituje sigurno....

Eto, vise nije nevin!

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- Dule.M
- Poruka: 119
- Član foruma od: petak, 15. apr. 2011. u 14:33h
U junu prosle godine me zaustavi saobracajac u 03h.Ja sav srecan jer nisam pio a bio sam vezan i normalno upaljena svetla dam mu dokumenta kad ono istekla vozacka 3 dana.Zamolim ga da mi ne pise kaznu i da cu sutra da je produzim al dzabe kao nece da preda,upisao me u rokovnik ali je ipak predao.Doslo mi od sudije za prekrsaje da se javim 23.januara.
Ima li neko iskustvo sa ovom gluposti i sta da ocekujem koliko ce da me oderu.Al da nebude kao sto kaze Bob (u Vrucem vetru):Koliko kod da te cepe znaj da su mogli jos vise
Ova me glupost izludela da sam bar napravio neki prekrsaj nego ovako iz gluposti
Ima li neko iskustvo sa ovom gluposti i sta da ocekujem koliko ce da me oderu.Al da nebude kao sto kaze Bob (u Vrucem vetru):Koliko kod da te cepe znaj da su mogli jos vise

Ova me glupost izludela da sam bar napravio neki prekrsaj nego ovako iz gluposti

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
Ljudi se prepadnu kružnog toka, pa se skamene kada dođu pred njega, a još kad uđu ihaj.
Meni bi bilo jedino frka na slaviji, tu gomila auta, tramvaj, autobusi, haos.
Ali ovi kao što su u Novom Sadu nema problema, samo što ovde prolaze kroz kružni kilavo. U Banja Luci sam vozio kroz kružni, tamo piče ko ludi.
Meni bi bilo jedino frka na slaviji, tu gomila auta, tramvaj, autobusi, haos.
Ali ovi kao što su u Novom Sadu nema problema, samo što ovde prolaze kroz kružni kilavo. U Banja Luci sam vozio kroz kružni, tamo piče ko ludi.

Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- BojanM
- BOFH
Ako ne nađeš neku tehnikaliju da se izvučeš, 2 kaznena poena i novčana kazna između 6000 i 20000 dinara.Dule.M piše:U junu prosle godine me zaustavi saobracajac
...
Ima li neko iskustvo sa ovom gluposti i sta da ocekujem koliko ce da me oderu.
pozdrav, Bojan

- Dule.M
Hvala.
Mnogo je za ovu glupost pa cu probati da iskukam nesto ili sarmiram sudiju ako je zensko.
Mnogo je za ovu glupost pa cu probati da iskukam nesto ili sarmiram sudiju ako je zensko.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Ne možeš ništa da iskukaš ili da šarmiraš. Jesi li ti ili nisi vozio sa vozačkom koja je istekla? Jesi.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
Ako nemas ni jedan evidentiran prekrsaj sudija moze da ti da opemenu,kazes zaboravio sam da produzim dozvolu,ako si vec imao neki prekrsaj tesko ces se izvuci,ako je prvi put onda imas velike sanse da prodjes sa opomenom.Mene su pre dve godine nahvatali bez pojasa,napisao pandur i kad sam otisao kod sudije pitao sta je bilo ja kazem cesto sam se zautsavljao pa sam zaboravio da vezem pojas on video da je prvi prekrsaj i samo izrekao opomenu,tako da sam taj joker ispucaoDule.M piše:U junu prosle godine me zaustavi saobracajac u 03h.Ja sav srecan jer nisam pio a bio sam vezan i normalno upaljena svetla dam mu dokumenta kad ono istekla vozacka 3 dana.Zamolim ga da mi ne pise kaznu i da cu sutra da je produzim al dzabe kao nece da preda,upisao me u rokovnik ali je ipak predao.Doslo mi od sudije za prekrsaje da se javim 23.januara.
Ima li neko iskustvo sa ovom gluposti i sta da ocekujem koliko ce da me oderu.Al da nebude kao sto kaze Bob (u Vrucem vetru):Koliko kod da te cepe znaj da su mogli jos vise![]()

- Dule.M
Mislio sam da iskukam da me kazni 6000 a ne 20.000.911s [SK] piše:Ne možeš ništa da iskukaš ili da šarmiraš. Jesi li ti ili nisi vozio sa vozačkom koja je istekla? Jesi.
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11510
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Kazna će ti biti minimalna, za to barem ne moraš da brineš.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
Ford weist den Weg.
Van piše: ...за све те буђаве фордове
- Vlade_Ca
- Poruka: 204
- Član foruma od: utorak, 14. feb. 2012. u 18:44h
Jutros sam isao sa 2 druga i drugaricom za Kragujevac i u povratku posle u Mrcajevcima normalno guzva u varosici, covek ispred koci normalno samo me pretece neki golf 4 i stade ispred mene. Ne znam sta je, dal benzinac ili dizelas. Nista ne pise a nisam cuo motor.
Ok, ja iskuliram. Posle par kilometara na pravini od Stancica do Baluge ja preteknem najnormalnije tog golfa i taj lik iz golfa nesto me gleda. A u golfu taj vozac, decko i dve devojke. I ja gledam gde cu, dal da idem kroz Balugu za Cacak ili kroz Preljinu. I u zadnjem trenutku ja dam levi i skrenem za Balugu. Ovaj sa golfom hteo pravo i kad sam ja skrenuo skrenuo i on bez migavca. Tu je uzi put malo ali ima pravine. I lik mi se nabio uz zadnji kraj vidim nameracio se da mi vrati.. Ja isao neki 70-ak 4-om. I krene on mene da pretice i kako je poceo da skrece u suprotnu traku ja potopim gas i nestanem mu. Naravno nije mogao ni da prismrdi. Posle nekog vremena prilazim krivini, mostic neki, ispred fabia ja naravno usporavam, a ovaj mentalac pretice nas oboje i ulazi u tu krivinu kao lud. A mnogi su izletali iz te krvine u upadali u Cemernicu.
Preteknem posle ja fabiu i naravno pribijem se uz njega i dam levi da ga preteknem i on mi se popreci i ne da mi. Ja sviram non stop on nece da se pomeri. U tom smo dosli do kruznog toga u Konjevicima, on otisao ka gradu, ja druga da odvezem u Atenicu. A ne znam sto nisam isao i ja ka gradu kad je uradjena jedna ulica Djordja Tomasevica, dve trake, nov put. Mogao sam da mu vratim 100x. Al mentalac. A neki seljak vidi se po faci. Klasicna seljacina. Golf na prodaju, 3 vrata, crna boja i neke retardirane ratkapne. Trazio sam ga sad na oglasima da vidim ima li ga da ga zajebavam al nema oglasa..
Ok, ja iskuliram. Posle par kilometara na pravini od Stancica do Baluge ja preteknem najnormalnije tog golfa i taj lik iz golfa nesto me gleda. A u golfu taj vozac, decko i dve devojke. I ja gledam gde cu, dal da idem kroz Balugu za Cacak ili kroz Preljinu. I u zadnjem trenutku ja dam levi i skrenem za Balugu. Ovaj sa golfom hteo pravo i kad sam ja skrenuo skrenuo i on bez migavca. Tu je uzi put malo ali ima pravine. I lik mi se nabio uz zadnji kraj vidim nameracio se da mi vrati.. Ja isao neki 70-ak 4-om. I krene on mene da pretice i kako je poceo da skrece u suprotnu traku ja potopim gas i nestanem mu. Naravno nije mogao ni da prismrdi. Posle nekog vremena prilazim krivini, mostic neki, ispred fabia ja naravno usporavam, a ovaj mentalac pretice nas oboje i ulazi u tu krivinu kao lud. A mnogi su izletali iz te krvine u upadali u Cemernicu.
Preteknem posle ja fabiu i naravno pribijem se uz njega i dam levi da ga preteknem i on mi se popreci i ne da mi. Ja sviram non stop on nece da se pomeri. U tom smo dosli do kruznog toga u Konjevicima, on otisao ka gradu, ja druga da odvezem u Atenicu. A ne znam sto nisam isao i ja ka gradu kad je uradjena jedna ulica Djordja Tomasevica, dve trake, nov put. Mogao sam da mu vratim 100x. Al mentalac. A neki seljak vidi se po faci. Klasicna seljacina. Golf na prodaju, 3 vrata, crna boja i neke retardirane ratkapne. Trazio sam ga sad na oglasima da vidim ima li ga da ga zajebavam al nema oglasa..
Postoje tajne koje skrivamo od drugih i tajne koje skrivamo od sebe samih.
1 3 5
├┼┼┐
2 4 6 R
1 3 5
├┼┼┐
2 4 6 R