veca potrosnja zimi normalno ili ne
Moderator: Dragomir
- kuzman1
- Poruka: 8
- Član foruma od: ponedeljak, 19. nov. 2012. u 12:40h
veca potrosnja zimi normalno ili ne
U pitanju je focus 1.8tddi ,do sad je trosio tu oko 5.5 do 6lit, a sad kad ga merim tu je negde oko 7.5.jeli to normalno zbog zime ili je neki drugi problem.
Ford Focus 1.8TDDI,55kw 75ks
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Re: veca potrosnja zimi normalno ili ne
To je sasvim normalno
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- Ratibor
- Poruka: 236
- Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h
Naravno da je normalno. Motor najvise trosi dok je hladan, tad pojacava smešu tako sto druka vise nafte u cilindar sve dok ne dostigne radnu temperaturu. A onda su tu i otezani uslovi voznje kao sto je ovaj sneg i led kad tockovi proklizavaju a male brzine kojima se vozi po istom nisu bas ekonomicne, Najgore su kratke relacije od par kilometara...taman da se zagreje ti ga ugasis, pa opet palis kroz nekoliko sati kad se vec ohladio tako da se vozi uglavnom hladnim motorom. Inace na otvorenom putu, gde je motor zagrejan a put cist ne bi trebalo da potrosnja skace.
Moj ford stari nikad se ne kvari
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Pa evo, sve u svemu
7.4l/100km, 352Km sa 25.97l
bilo je i kratkih relacija, bilo je i po 20Km u cugu, i po nekoliko paljenja u 10 minuta, i hladan motor, i gascina da se probijes kroz nanos pri isparkiravanju, da se popnes na nanos pri parkiranju, itd, ali mislim da najveci procenat povecanja otpada na stajanje. 2-3 10-o minutna ciscenja i odledjivanja + nekoliko cekanja po 5-15minuta (keva, zena, ...), sve sa upaljenim motorom. U odnosu na normalnu potrosnju od oko 6-6.5, ovo je oko 1l vise, koji je, mislim, skoro ceo otisao na pomenuto stajane, a vrlo mali deo je neko povecanje u samoj voznji.
7.4l/100km, 352Km sa 25.97l
bilo je i kratkih relacija, bilo je i po 20Km u cugu, i po nekoliko paljenja u 10 minuta, i hladan motor, i gascina da se probijes kroz nanos pri isparkiravanju, da se popnes na nanos pri parkiranju, itd, ali mislim da najveci procenat povecanja otpada na stajanje. 2-3 10-o minutna ciscenja i odledjivanja + nekoliko cekanja po 5-15minuta (keva, zena, ...), sve sa upaljenim motorom. U odnosu na normalnu potrosnju od oko 6-6.5, ovo je oko 1l vise, koji je, mislim, skoro ceo otisao na pomenuto stajane, a vrlo mali deo je neko povecanje u samoj voznji.
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Meni sad Fiesta 1.25 trosi kao tenk. Popije preko 13l u gradu
.

Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- van
- VIP
- Poruka: 9043
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
То није нормалано 

- shakal_86
- Poruka: 437
- Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h
U srbiji je sve normalno.
Verovatno se i gorivo ohladi pa zato trosi 13

Verovatno se i gorivo ohladi pa zato trosi 13

Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
Šifra ,,Kuku meni,kuku tebi ''
- Gosa46
- Poruka: 231
- Član foruma od: nedelja, 27. nov. 2011. u 21:43h
Relacije dva puta po 3 km, uzbrdo pa nizbrdo po snegu nezagrejan u oba slucaja. Toliko mi je trosio prosle godine ali na -20. Sada je verovatno nesto manje ali ne mnogo.
Fiesta, 1.25 zetec se, 2000. godiste
- shakal_86
- Poruka: 437
- Član foruma od: petak, 6. jan. 2012. u 10:01h
Ma to po gradu zimi je sasvim normalno.
Pa i meni mercedes trosi po gradu 10 l stim sto je nemacko gorivo i cisti putevi.
Pa i meni mercedes trosi po gradu 10 l stim sto je nemacko gorivo i cisti putevi.
Menjam fiću sa kukom za peglicu sa kukom.
- jelchica
- Poruka: 615
- Član foruma od: utorak, 24. jul 2012. u 12:09h
Phew, taman sam mislila da su me fino pokrali na NIS-u (Zmaju) na kom inače retko sipam.
-
- Poruka: 2148
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
Zmaj
ma jooook...

- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
meni je na kompu kada sam isao NS bila 4 l okruglo prosek, e posle voznje ovde po lokalu non stop hladan motor, popeo se prsek na cak 6.1 , znaci da trosi preko 8 l, non stop kratke relacije, hladan, zima, normalno, leti retko kada mogu da ga nateream preko 6,5
jos nesto kada sipam iz kante pravih 25 l i kada sipam za 4 crvene isto 25 l, razlika je ocigledna izmedju pumpe i kante
sa dve kante od 25 l, uvek mi ostane sa zanje crte jedan balon od 6 l, a na pumpi uvek stane za svih 8 cvenih
jos nesto kada sipam iz kante pravih 25 l i kada sipam za 4 crvene isto 25 l, razlika je ocigledna izmedju pumpe i kante

- focusara tddi
- Poruka: 42
- Član foruma od: četvrtak, 19. jan. 2012. u 21:00h
Focus tddi karavan extremno kratke relacije 2-3 km znaci non stop hladan 9-10l ED provereno vise puta, dok u normalnim uslovima na otvorenom ne prelazi 5-5,5l. dok u gradskoj voznji trosi 7-8l.zavisno od nacina vozne i guzve u gradu...
- dax92
-
- Poruka: 7595
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Mozda sam lud, al' jel moze neko da mi objasni POTREBU za voznjom kratkih relacija od 2 km? 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
Kad nemaš alternativni prevoz, a nećeš ili ne možeš peške... 

-
- Poruka: 2148
- Član foruma od: utorak, 13. okt. 2009. u 12:24h
dax92 piše:Mozda sam lud, al' jel moze neko da mi objasni POTREBU za voznjom kratkih relacija od 2 km?

Kuca skola,skola kuca,kuca vrtic,vrtic kuca I tako svaki dan cetiri puta po 1,5km,nije za pesaka a nije ni za auto,al je za potrosnju odlicno

- Ratibor
- Poruka: 236
- Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h
- darko darko
- Poruka: 3890
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
imam problema sa zdravljem nemogu da pesacim do vrtica, prodavnice itd 5 putadax92 piše:Mozda sam lud, al' jel moze neko da mi objasni POTREBU za voznjom kratkih relacija od 2 km?
boli me bas q.... da idem peske, pa za koji moj sam ga kupio
Poslednja izmena: darko darko, na dan ponedeljak, 24. dec. 2012. u 15:32h. Ukupno izmenjeno 1 put.
-
- Poruka: 45
- Član foruma od: četvrtak, 15. nov. 2012. u 23:26h
I ja da prijavim, Focus 1.8TDCi, sada po zimi, 9.7l na 100km, ali sve relacije po gradu, 2-3-4km, sa pauzama po sat dva.... A na autoputu je trošio 5.5.
Sviđa mi se kod Focus-a što (za razliku od mog prethodnog auta) putni računar izuzetno precizno pokazuje prosečnu potrošnju.
Ne sviđa mi se što je prethodni auto u istim zimskim uslovima trošio ne više od 10, u najgorem slučaju 11l/100km, ali gasa, koji je 86din.
Što se tiče pitanja o smislu kratkih vožnji, pa za relaciju od 2km je potrebno 20-30min peške (gradskim prevozom i više). Idem ja to često pešaka, ali ponekad je potrebno obaviti 5-6-7 takvih tura dnevno. Idem često i biciklom, ali opet auto troši toliko, kada se vozi....
Sviđa mi se kod Focus-a što (za razliku od mog prethodnog auta) putni računar izuzetno precizno pokazuje prosečnu potrošnju.
Ne sviđa mi se što je prethodni auto u istim zimskim uslovima trošio ne više od 10, u najgorem slučaju 11l/100km, ali gasa, koji je 86din.

Što se tiče pitanja o smislu kratkih vožnji, pa za relaciju od 2km je potrebno 20-30min peške (gradskim prevozom i više). Idem ja to često pešaka, ali ponekad je potrebno obaviti 5-6-7 takvih tura dnevno. Idem često i biciklom, ali opet auto troši toliko, kada se vozi....
-
- Poruka: 104
- Član foruma od: četvrtak, 19. jul 2012. u 15:27h
Isti slučaj i sa mojim Fokusom, 1,8 Tdci 85kw, sad kako je zima, a sve kratke relacije od 4-5 km, taman kad stignem na posao auto se zagrije i ja moram da gasim. Trenutno pokazuje 9,4l prosječno.
Ljuta mašina - Focus 1,8 Tdci, 85kw 2002.
- totti
U poslednjih
kilometara od resetovanja,
prosečna potrošnja

pri prosečnoj brzini od

Uglavnom relacije od 15-ak kilometara, sa ponekom kratkom od 2, 3 km

prosečna potrošnja

pri prosečnoj brzini od

Uglavnom relacije od 15-ak kilometara, sa ponekom kratkom od 2, 3 km

- dax92
-
- Poruka: 7595
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Toliku prosecnu brzinu izvlacim i ja sa biciklom, a trosim duplo manje cak i kad je leto! 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- acadimke
- Poruka: 1700
- Član foruma od: utorak, 17. apr. 2012. u 16:55h
- Kontakt:
Traba uzeti u obzir da u zimsko vreme cekamo min 10-15 min da se motor ugreje a komp i to uracunava u prosecnu potrosnju.
Fokus mk1 tddi 90 ks 2001
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
meni je sad manja potrosnja nego leti..6.2 po kompu
sporije vozim..

- totti
Ja ga ne grejem u mestu, osim ako treba da se očisti sneg... To su najnepovoljniji uslovi u kojima motor radi...