MONDEO 2.0 tdci ispitivanje "uljnog" termostata
Moderator: Dragomir
-
- Poruka: 3
- Član foruma od: petak, 9. mar. 2012. u 18:43h
MONDEO 2.0 tdci ispitivanje "uljnog" termostata
Imam slican problem kao i mnogi -SPORO POSTIZANJE RADNE TEMPERATURE.
Po hladom vremenu pogotovo. Na nizbrdici kazaljka pada ka 60 st.C.
Mijenjao glavni termostat- 1600 din. BEZ EFEKTA. Provjerio stari - kuvanjem u vodi - ispravan , otvara i zatvara.
Zamjena donjeg termostata komplikovana -a prema komentarima- sa neozvjesnim rezultatom.
DALI JE IKO POKUSAO PROVJERITI ZATVORENOST ULJNOG TERMOSTATA BLINDIRANJEM (SPRECAVANJEM PROTOKA PERMANTA) KROZ ONU TANKU GUMENU CIJEV OD VODENE PUMPE , ISPOD HLADNJAKA PA DO SREDINE VISINE HLADNJAKA SA DESNE STRANE, ISPOD DOVODA U HLADNJAK SA GLAVOG TERMOSTATA. Sve to bez demontaze i gubitka rashladne tecnosti.
Po meni bi efekat trebao biti isti kao kad je on ispravan (zatvara).
Molim komentar nekog pametnijeg.
Po hladom vremenu pogotovo. Na nizbrdici kazaljka pada ka 60 st.C.
Mijenjao glavni termostat- 1600 din. BEZ EFEKTA. Provjerio stari - kuvanjem u vodi - ispravan , otvara i zatvara.
Zamjena donjeg termostata komplikovana -a prema komentarima- sa neozvjesnim rezultatom.
DALI JE IKO POKUSAO PROVJERITI ZATVORENOST ULJNOG TERMOSTATA BLINDIRANJEM (SPRECAVANJEM PROTOKA PERMANTA) KROZ ONU TANKU GUMENU CIJEV OD VODENE PUMPE , ISPOD HLADNJAKA PA DO SREDINE VISINE HLADNJAKA SA DESNE STRANE, ISPOD DOVODA U HLADNJAK SA GLAVOG TERMOSTATA. Sve to bez demontaze i gubitka rashladne tecnosti.
Po meni bi efekat trebao biti isti kao kad je on ispravan (zatvara).
Molim komentar nekog pametnijeg.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: MONDEO 2.0 tdci ispitivanje "uljnog" termostata
vozi auto onako kako mu pase..odnosno brze..to je jedino pametno 
sent from white land..

sent from white land..
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Jesi li stavljao originalan Fordov ili su kupovao neki zamjenski? Navodno postoji golema razlika i navodno samo orginalan moze rijesiti taj problem. Namjeravan ovih dana da ga kupim i zamjenim pa cu da vidim. Uglavnom po nekim pricama sa Talkford foruma, samo orginalan glavni termostat moze pomoci dok uljni moze biti i zamjenski. Kod nas u Banja Luci orginalni glavni kosta 67 KM dok ovaj zamjenski 10 KM. Valjda i to nesto govori. 

"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
-
- Poruka: 3
- Član foruma od: petak, 9. mar. 2012. u 18:43h
Ma citao sam i ja te preporuke . Nisam bas siguran.
Unutra mi je bio orginalni ( Motorcraft) i definitivno je ispravan - a problem je postojao.
Termostat ili radi ( zatvara ) ili ne . nema sredine.
A gdje ima u BL termostat za 10 KM ? To je dzaba.
Koliko li je onaj mali - uljni ? Imate li kakav tel.
Unutra mi je bio orginalni ( Motorcraft) i definitivno je ispravan - a problem je postojao.
A gdje ima u BL termostat za 10 KM ? To je dzaba.
Koliko li je onaj mali - uljni ? Imate li kakav tel.
-
Pa valjda je problem sto ima sredine druze. Jer ti termostati hoce da ostanu otvoreni i onda sva voda neprestano cirkulise u sistemu. NIje da ostane skroz otvoren vec bas malo ali dovoljno da se to desava. Ne vidim drugo objasnjenje i to mi zvuci logicno. Na par prethodnih auta termostat mi je ostajao zatvoren i stvarno je bilo gadno kuvanje. Kazu takodje da kada se to pocne desavati na Mondeo-ima 2.0 TDCi znaci da je termostat neispravan. Mali uljni termostat u ovlascenom servisu je 87 KM
koliko je radnjama ne znam.
Glavne termostate imas u svim fordovim prodavnicama u gradu. Za ovaj konkretno mislim da sam zvao radnju Ford Boro.

Glavne termostate imas u svim fordovim prodavnicama u gradu. Za ovaj konkretno mislim da sam zvao radnju Ford Boro.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
- stefan milanov
- Poruka: 798
- Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h
eee, nisi bas u pravu- pitanje je kad (na kojoj temp) i koliko termostat otvori, a jos bitnije na kojoj temp i da li dovoljno dobro zatvori protok.. i motocraft zna da zeza ponekad.. pozzzzsavicpetar piše: Unutra mi je bio orginalni ( Motorcraft) i definitivno je ispravan - a problem je postojao.
.
- mbole
- Poruka: 15003
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Upravo suprotno od opsteg misljenja, termostat uopste nije "prekidac" to jest ili sve otvoreno, ili sve zatvoreno.
Kako raste temperatura, termostat se vise otvara, a kako pada vise se zatvara. Drugim recima termostat sve vreme regulise temperaturu motora, posto bi se ona drasticno menjala u zavisnosti od opterecenja motora (motor ne oslobadja istu kolicinu toplote kada se vozis kroz Vojvodinu i kad ides po Bosanskim planincinama).
I ne samo to. Termostat najcesce ima dva ventila a ne jedan (takozvani by-pass termostat). Oba treba da funkcionisu ispravno da bi temperatura motora bila kako treba.
Uglavnom termostat i ne crkava odjednom tako da zaglavi u "skroz otvoreno" ili "skroz zatvoreno" polozaju, vec polako pocinje da glavi, kasni... To je na starijim motorima bilo manje primetno, pa smo reagovali tek kad komplet zaglavi, dok ovi novi daleko bolje iskoristavaju gorivo, pa je kolicina oslobodjene toplote mnogo manja i traze mnogo finiju regulaciju.
Kako raste temperatura, termostat se vise otvara, a kako pada vise se zatvara. Drugim recima termostat sve vreme regulise temperaturu motora, posto bi se ona drasticno menjala u zavisnosti od opterecenja motora (motor ne oslobadja istu kolicinu toplote kada se vozis kroz Vojvodinu i kad ides po Bosanskim planincinama).
I ne samo to. Termostat najcesce ima dva ventila a ne jedan (takozvani by-pass termostat). Oba treba da funkcionisu ispravno da bi temperatura motora bila kako treba.
Uglavnom termostat i ne crkava odjednom tako da zaglavi u "skroz otvoreno" ili "skroz zatvoreno" polozaju, vec polako pocinje da glavi, kasni... To je na starijim motorima bilo manje primetno, pa smo reagovali tek kad komplet zaglavi, dok ovi novi daleko bolje iskoristavaju gorivo, pa je kolicina oslobodjene toplote mnogo manja i traze mnogo finiju regulaciju.
Djak pesak 

-
Lijepo receno i objasnjeno. 

-
- Poruka: 140
- Član foruma od: nedelja, 2. maj 2010. u 14:30h
Bojane, bio sam danas u F-AC u BL i malo smo se igrali gluvih telefona.
Naime, tražio sam riješenje prevelikom hlađenju motora i pokušavajući da dobijem odgovor od ovlaštenog sjetio sam se tebe.
Kada sam otišao u F-AC da pitam da mi prodaju uljni termostat oni nisu znali šta je to nego su mi pokušali prodati nekakav senzor koji se nalazi na hladnjaku ulja. Pošto nisam ni ja bio siguran šta hoću nisam ništa kupio, ali trebao bih riješiti ovaj problem što prije pa me interesuje kako si ga ti na kraju riješio? Da li je u pitanju bio glavni ili uljni termostat? Kako znati koji je u problemu?
Meni se dešava pri temperaturi od recimo -5 da radna tep. motora ne može preći prvu četvrtinu pokazivača (nema numeričkih oznaka tep. na njemu, za razliku od modela poslije redizajna), dok se nizbrdo još više rashlađuje. I treba mu dosta duže vrijeme da se zagrije i na tu temperaturu. Čini mi se da je i kod tebe bilo slično?
Hvala ti unaprijed.
Naime, tražio sam riješenje prevelikom hlađenju motora i pokušavajući da dobijem odgovor od ovlaštenog sjetio sam se tebe.
Kada sam otišao u F-AC da pitam da mi prodaju uljni termostat oni nisu znali šta je to nego su mi pokušali prodati nekakav senzor koji se nalazi na hladnjaku ulja. Pošto nisam ni ja bio siguran šta hoću nisam ništa kupio, ali trebao bih riješiti ovaj problem što prije pa me interesuje kako si ga ti na kraju riješio? Da li je u pitanju bio glavni ili uljni termostat? Kako znati koji je u problemu?
Meni se dešava pri temperaturi od recimo -5 da radna tep. motora ne može preći prvu četvrtinu pokazivača (nema numeričkih oznaka tep. na njemu, za razliku od modela poslije redizajna), dok se nizbrdo još više rashlađuje. I treba mu dosta duže vrijeme da se zagrije i na tu temperaturu. Čini mi se da je i kod tebe bilo slično?
Hvala ti unaprijed.
-
Hej Vojo nema te dugo!
Moj sam problem rijesio zamjenom uljnog termostata ali moram priznati da na ovim hladnocama tesko postize radnu temperaturu. Nije problem kada se raspali po gasu i na auto putu ali cim se malo uspori i pocne laganija voznja padne i ispod prve cetvrtine. Ovo se desava uglavnom ako je grijanje ukljuceno na malo jace. Cim se smanji onda lakse postize temperaturu i drzi je bez problema. Ali eto valjda kako je jako hladno brze se valjda hladi kada je ukljuceno grijanje i ne moze da odrzi tu temperaturu lako. Cuo sam za tzv senzor rashladne tekucine (mislim da stoji u glavi motora pa se jos naziva i CYLINDER HEAD TEMPERATURE SENSOR CHT sensor) ali ja ga nisam mijenjao.
Moj sam problem rijesio zamjenom uljnog termostata ali moram priznati da na ovim hladnocama tesko postize radnu temperaturu. Nije problem kada se raspali po gasu i na auto putu ali cim se malo uspori i pocne laganija voznja padne i ispod prve cetvrtine. Ovo se desava uglavnom ako je grijanje ukljuceno na malo jace. Cim se smanji onda lakse postize temperaturu i drzi je bez problema. Ali eto valjda kako je jako hladno brze se valjda hladi kada je ukljuceno grijanje i ne moze da odrzi tu temperaturu lako. Cuo sam za tzv senzor rashladne tekucine (mislim da stoji u glavi motora pa se jos naziva i CYLINDER HEAD TEMPERATURE SENSOR CHT sensor) ali ja ga nisam mijenjao.
- milan_gt
skoro svi moderni dizeli imaju taj problem..em ne pravi mnogo toplote em nizbrdo skoro ili potpuno gasi dovod goriva..
-
Vjerovatno ima logike. Vidim na engleskom Talkford forumu nema ga a da nema problema sa pothladjivanjem motora (over cooling). Da li je do loseg sistema hladjenja, niskih temperatura, dobrog iskoristavanja energije (sto mi nije neki bas argument), lose dizajniranih termostata ili neceg drugog ne znam?! Uglavnom vidim da svi imaju belaj s tim.
- Cedo
- VIP
- Poruka: 3138
- Član foruma od: nedelja, 27. dec. 2009. u 15:32h
Svake zime ista stvar, ispod 15c na otvorenom pada temperatura, u gradu je jos i odrzava, ali ispod 10c ni u gradu ni na otvorenom, mrdne malo preko 60c i tu stoji.. Zanimljivo kada se izgasira, pod nekim opterecenjem, uspe na momenat da postigne radnu temperaturu ali cim se nastavi voziti normalno, ili stanem, kazaljka se za 5sek vrati na pocetak tog ogranicenog "normal polja" tj. odoka 70c, sto nikako nije normalno, kazaljka se malo sporije stroposta nego kad ga ugasim
to mi nije jasno.. Ne kapiram sustinu problema pogotovo sto se izgleda nista ne menja ni kad se promeni sve sto bi moglo praviti taj problem, da li su fabricki lose komponente... Ne vidim kako se, i pored dobrog iskoriscenja energije, ne bi mogao podesiti sistem da odrzava temperaturu, nije moguce da motor ne moze da ugreje ni onu kolicinu tecnosti koja kruzi u njemu.. I na kraju, preko 15c sve funkcionise savrseno, kazaljka bukvalno zakucana na pola, a bez obzira na minus grejanje radi kao da je sve OK...

-
Znači, Mujo na'rani kerove i ništa ne diraj.
Čini mi se da je to onda isto kao sad kod tebe Bojane. Bar se necu rastati od 90 KM.
Hvala na munjevitom odgovorima.
Čini mi se da je to onda isto kao sad kod tebe Bojane. Bar se necu rastati od 90 KM.
Hvala na munjevitom odgovorima.
Poslednja izmena: vojo.bogdanović, na dan petak, 14. dec. 2012. u 10:10h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- milan_gt
na opel forumu coek u zadnjoj vektri menjao tri puta originalni termostat za 2 god i nista..identicni simptomi
- Cedo
- VIP
Burazer moj vozi Vektru i nema taj problem.. a cini mi se da je i neko sa foruma spominjo da nema taj problem na Mondeu..
-
Znam da je masa ljudi mijenja oba termostata bez ikakvih efekata. Fordovi gremlini ili ko zna sta.
-
By the way Vojo - jesi li mijenjao glavni termostat?
-
Ništa još nisam mjenjao. Kada je temp. oko nule ili malo ispod, može se zagrijati do normalne temp. motora. Međutim kada je minus jači zagrijese do četvrtine i to je to.
Obzirom da ga ne vozim često po gradu čini mi se da mi je najbolje ne mjenjati ništa. Na otvorenom se ionako zagrije.
Obzirom da ga ne vozim često po gradu čini mi se da mi je najbolje ne mjenjati ništa. Na otvorenom se ionako zagrije.
- Neša
- VIP
- Poruka: 5056
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
E samo bi nešto menjali i prčkali. Normalno je to na ovim minusima,bitno je da greje,meni kazaljka dodje do sredine tek posle 100km na ovim minusima...
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
Meni otkad je gagi zamenio taj mali, znaci malo brdo on vec nakon 500 metara ulazi u radnu temperaturu i kada su bili minusi, al nizbrdo kako pustim gas ode u hladno, ako je bas dugacko brdo na ler(ima brdo gde se spustam obicno par km na ler, ili ako je u brzini isto, njemu komp ugasi dizne i kada pustis gas, na minusu ode pa cak i u hldano, al grejanje i tada ima).
kada ga dzibris nema nikakvih problema sa temperaturom
kada ga dzibris nema nikakvih problema sa temperaturom

Poslednja izmena: darko darko, na dan petak, 14. dec. 2012. u 13:35h. Ukupno izmenjeno 3 puta.
- Cedo
- VIP
Tesko da je to normalno.. evo nesto u prilog boljeg iskoriscenja energije, od kad je cipnut kazaljka se jos manje dize
mada generalno mi ta prica ne pije vodu ni malo, dobar sistem bi trebao da odreaguje na te promene, i dalje postoje veliki gubitci u toploti, a ovaj moj se ponasa isto bilo da ga ostavim u leru ili brzini (nizbrdica), u prvom slucaju motor i dalje sagoreva u drugom ne, temperatura svejedno pada..

- zoradonjic
- Poruka: 100
- Član foruma od: nedelja, 20. dec. 2009. u 12:02h
- Kontakt:
Na forumu smo već u nekoj sličnoj temi diskutovali o ovom problemu, ali ukratko ću prepričati. Meni je mondeo 2.0 tdci isto tako reagovao. Menjao sam glavni i ništa. Kada sam zamenio "uljni" situacija se popravila. Taj uljni je bio polomljen, tj. plastični deo sam našao odlomljen tako da je on bio non-stop otvoren.
Pošto mi ni to nije bilo jasno da opet na nizbrdici po minusu obara tragali smo dalje. Ova priča o iskoristivosti motora je tačna. Motor malo energije troši na toplotu. Količina rashladne tečnosti je velika... Ali ima ljudi kojima drži radnu sa istim motorom. Na pitanje da li imaju plastiku ispod motora, javilo se nekoliko njih sa dobrom temperaturom i svi imaju zaštitnu plastiku. Naravno potrebno je i da su temostati ispravni. Mislim da se motor hladi od povećane cirkulacije hladnog vazduha oko njega a ne kroz hladnjake. Malo tečnosti prolazi i na onu malu rupicu na originalnom a pretpostavljam i na zamenskim termostatima što je i normalno.
Kod mene je tako i ostalo jer mi se ne daje 50-60 evra na zaštitu zbog 1000km što pređem zimi. Stavio sam parče kartona na gornju polovinu između hladnjaka za klimu i antifriz dok je hladno.Naravno grejanje mi radi dobro i kazaljka padne na četvrtinu na nizbrdicama, za razliku od pre zamene uljnog kada je umela da padne i na minimum.
Topli pozdrav.
Pošto mi ni to nije bilo jasno da opet na nizbrdici po minusu obara tragali smo dalje. Ova priča o iskoristivosti motora je tačna. Motor malo energije troši na toplotu. Količina rashladne tečnosti je velika... Ali ima ljudi kojima drži radnu sa istim motorom. Na pitanje da li imaju plastiku ispod motora, javilo se nekoliko njih sa dobrom temperaturom i svi imaju zaštitnu plastiku. Naravno potrebno je i da su temostati ispravni. Mislim da se motor hladi od povećane cirkulacije hladnog vazduha oko njega a ne kroz hladnjake. Malo tečnosti prolazi i na onu malu rupicu na originalnom a pretpostavljam i na zamenskim termostatima što je i normalno.
Kod mene je tako i ostalo jer mi se ne daje 50-60 evra na zaštitu zbog 1000km što pređem zimi. Stavio sam parče kartona na gornju polovinu između hladnjaka za klimu i antifriz dok je hladno.Naravno grejanje mi radi dobro i kazaljka padne na četvrtinu na nizbrdicama, za razliku od pre zamene uljnog kada je umela da padne i na minimum.
Topli pozdrav.
- milan_gt
nocas sam se nesto lose obukao pa mi bilo ladno u fordu, isao sam niz zlatibor sve vreme pa sam malo popizdeo i sad cu da stavim karton izmedju dva hladnjaka, klime i motora pa cemo videti kako se ponasa..
samo da se razbudim..

- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
isti vrag, samo brze nabije temperaturu u pm, ali kada se pusti gas to je to, meni nizbrdo ima grejanje ikao nisko pokazuje tempreturu