Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Focus 1.8 tdci problemi

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

twister76
Poruka: 225
Član foruma od: četvrtak, 16. avg. 2012. u 00:48h

Re: Focus 1.8 tdci problemi

Poruka od twister76 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 22:58h

veljo_81 piše:opa, crijevo turbine zalijepljeno, vozio jedno 10 km cetvrtom na 3000 obrtaja (tako su mi rekli za prociscavanje egr-a) i focus vise ne trza, ide do 4000-4500 obrtaja extra, nabije 140 na sat zacas (moracu da vam snimim), jedino sto ne mogu navuci na tih 190, dodjem do 170 i tu je kraj :)
odvezao sam nekih 500 km sa mijenjanjem u vecu brzinu na 2000 obrtaja i potrosnja je sad 7 litara, ne znam kako ljudi postignu tih 6
zeznuo sam se sto sam lijepio crijevo turbine, mislio sam da je bog zna koliko skupo, nazovem jedan otpad, kosta 10 evra
pitanje, maf senzor je iznutra prilicno prljav, cim to ocistiti, jel ima kakav sprej za to
meni trosi 6.5-7.0 grad.da ga jebes nemoze manje.otvoreno kako kad.kad sam sa familijom oko 4.5-5.0,a kad sam sam............malo manje od gradske :woohoo:

i dax je u pravu!!!dodje do 170 ko iz sale,a posle lagano do 200(kod mene) :jeeej: :clap:
mehaniku znam ostalo ništa :))

veljo_81
Trovač foruma!
Poruka: 1399
Član foruma od: ponedeljak, 29. okt. 2012. u 19:31h

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:03h

ne znam druze, i meni je mnogo, ja sam se nadao da nece prelaziti 6 litara, ne znaci mi to toliko osim toga sto me nervira sta nije u redu, mislio sam blokirati egr ali mi je rekao jedan lik da ce mi potrosnja onda biti jos veca, znaci imam taj prljav maf i imam remenicu alternatora losu, jel moze to zezati potrosnju
i mislio sam mijenjati podloske dizni ali niko ne zna dimenzije, gdje god sam htio da ih kupi trazili su mi dimenzije, a mene mrzilo da skidam i mjerim

twister76

Poruka od twister76 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:07h

cekaj da se javi glavni i odgovorni thumbsuph thumbsuph ,a ako si bg ili okolina takni kod dragomira da ti resi rebus mrgreen

dax92

 
Poruka: 7633
Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h

Poruka od dax92 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:14h

Zatvori EGR slobodno. Sasa_f1 je smanjio potrosnju za oko 1-1.5 l kad je zatvorio EGR, ali kod njega je bas bilo zapuseno, i auto je bio ugusen. Ima isti motor kao ti, trosio mu je oko 9 u gradu, sad palo na normalnih 7,5. Ne znam kome je palo na pamet da ce dici potrosnju zbog toga.

Meni je potrosnja bila nesto visa posle szatvaranja EGR-a, ali zato sto sam ga vise stiskao neko vreme. Sad trosi isto kao i ranije, samo sto se ne gusi, i bolje ide.

Za ostalo ne bih bio bas strucan da ti kazem.
Focus ST170
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo hahahaha
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu lol
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:21h

twister76 piše:cekaj da se javi glavni i odgovorni thumbsuph thumbsuph ,a ako si bg ili okolina takni kod dragomira da ti resi rebus mrgreen
ma nisam, ja sam u bosni, trenutno poprilicno zadovoljan fokusom poslije hrpe problema koje sam imao, cekam da mi dodje nekakava dijagnostika pa da pobrisem greske, vjerovatno ih sad ima jer sam sve redom pocupao kad sam vadio crijevo turbine
lijepo ga je voziti, malo me ta potrosnja brine, vise ne cuga preko 3500 obrtaja ali nekad kao da kasni sa paljenjem turbine, ono das gas on kao bez turbine pa onda cugne, i sad kad sam zalijepio to crijevo od turbine cujem je, ne nju ono da zuji nego huk intercoolera

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:27h

dax92 piše:Zatvori EGR slobodno. Sasa_f1 je smanjio potrosnju za oko 1-1.5 l kad je zatvorio EGR, ali kod njega je bas bilo zapuseno, i auto je bio ugusen. Ima isti motor kao ti, trosio mu je oko 9 u gradu, sad palo na normalnih 7,5. Ne znam kome je palo na pamet da ce dici potrosnju zbog toga.

Meni je potrosnja bila nesto visa posle szatvaranja EGR-a, ali zato sto sam ga vise stiskao neko vreme. Sad trosi isto kao i ranije, samo sto se ne gusi, i bolje ide.

Za ostalo ne bih bio bas strucan da ti kazem.
htio sam vec zatovriti al nisam mogo odrnuti ona 2 serafa ispod egr, zapekli, moram naci neki alat s kojim cu biti jaci
meni ima logike, ako je egr zatvoren izduvni gasovi koji treba da se vrate u motor na ponovno sagorjevanje idu kroz auspuh a motor mora nesto da sagorjeva pa sta ce drugo nego naftu, lupam sad ali to je neka logika kako ja ko laik to vidim, mada da sam uspio odvrnuti serafe bio bi vec blokiran, cisto da probam, mada vidio sam na forumu da drgomir kaze da treba skidati i katalizator, pored toga narucio sam si i interfejs za chip tuning pa cu malo potraziti originalnu mapu i preflesati ecu, ko zna, mozda je neko nesto izmisljao pa se sad tako desava, naravno ovu sto je sad u njemu cu u backup :)

sasa_f1
Poruka: 9989
Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:31h

dax92 piše:Ima isti motor kao ti, trosio mu je oko 9 u gradu, sad palo na normalnih 7,5...
7.5 al mojim stilom voznje po gradu. Da se razumemo.... :D

twister76

Poruka od twister76 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:36h

ko kaze da mu fokus 85kw trosi manje od 7............laze :rotfl: u gradu mislim
a kad kazem grad mislim na grad.....podji,stani,nagazi,koci :jeeej:

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:38h

Spustio sam ja to bio jednom na oko 6,2. Ali mrtvacka voznja. Pitaj me kolko je dima izbacio posle kad sam ga dobro izgasirao do 180... mrgreen

EDIT: Samo da dodam samo da je moj auto opasno oziveo od kad je zatvoren EGR. Dimio je kao blesav, i vukao tek od 2500-3000.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » ponedeljak, 26. nov. 2012. u 23:51h

sasa_f1 piše:Spustio sam ja to bio jednom na oko 6,2. Ali mrtvacka voznja. Pitaj me kolko je dima izbacio posle kad sam ga dobro izgasirao do 180... mrgreen

EDIT: Samo da dodam samo da je moj auto opasno oziveo od kad je zatvoren EGR. Dimio je kao blesav, i vukao tek od 2500-3000.
opet kazem, vi ste u gradovima, ja sam u selu, nema semafora, nema guzve
moj focus ne dimi, ujutro kad ga upalis baci skroz malo i vise nema dima, vuce od 1500 obrtaja, e sad, desi se recimo nekad kao da nema turbinu do 2200 obrtaja pa onda cugne, rijetko ali se desi, pogrijesio sam kod ulja, nisam sipao 5-30 nego 10-40 ali cisto sumnjam da ulje moze da odredi brzinu i potrosnju
sad je to solidan auto, jbg, ne moze da bude nov ali ja tako pomalo cackam i otklanjam sve sto mogu za svaki slucaj
buni me malo jer je lik s kim sam mijenjao auto rekao da ga trebam cipovati, kao dobicu 30 ks, smanjice se potrosnja jedino cu dobiti vise dima na auspuh, nisam pitao jel mislio na cip ili remap, ako je on tu nesto pokusavao sa remapom moguce je i to, ali to cu rjesiti kad mi stigne taj interfejs, staviti sve originalne parametre, dizne i pumpu necu da diram to je crno zlo i meni to nema ko uraditi a da nosim u sabac malo je daleko
sve u svemu i da ostane ovakav ja sam poprilicno zadovoljan, zasad me izasao 3500 evra i jos 500 ce biti dok produzim registraciju i kupim neke sitnice, malo djeluje previse za 2002 godinu ali sta je tu je

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 27. nov. 2012. u 07:57h

Meni to "cuganje" zvuci kao da je zaglavila geometrija.

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » utorak, 27. nov. 2012. u 11:18h

ne cuga auto vise, znaci nekad u drugoj brzini ja dam gas i on ne vuce od 1500 obrtaja nego recimo od 2000-2200, kao da turbina zakasni
to se desi jednom u 100 puta, ali onog cuganja preko 3500 obrtaja u drugoj, trecoj i cetvrtoj sto je bilo stalno vise nema, znaci okrpio sam crijevo od filtera do turbine i "produvao" egr voznjom cetvrtom na 3000 obrtaja kako mi je receno i nestalo, sad ide preko 4000 obrtaja ladno, nisam htio da budem sirov pa da gonim do 5000 :)
btw, sta je geometrija, cisto da znam pa da se pravim pametan kad se prica o autima

twister76

Poruka od twister76 » utorak, 27. nov. 2012. u 13:12h

ne možeš do 5000 nikako.plafon 3800-4000

dax92

 

Poruka od dax92 » utorak, 27. nov. 2012. u 14:08h

Moze do 5000, veruj mi! lol Al' nije bas pametno, i nema potrebe. thumbsuph

Preko 3500 te vise ne lepi u sediste jer nema dovoljno snage za to. Tu se obrtni moment poprilicno gubi, a max snaga je do 3800 obrtaja kod tebe, i posle drasticno opada.
TDCI motor ima turbinu varijabilne geometrije, pa je na nju mislio. Ne bi me cudilo da joj je skracen hod, jer je i mene slicno zezala. Tj, od 1600,1700 obrtaja pa do 3000 sam osetio po jedno 3 puta da se promeni vucna sila, tj svaki put se osetio blagi trzaj.
Focus ST170
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara lol

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » utorak, 27. nov. 2012. u 16:59h

ma dobro je to sve, ko ce to sve pohvatati, da bar imam nekog blizu ko bi se prihvatio toga da sve ispregleda
danas sam mu dao nove kocnice, jest da ne moze do 190 al nek koci na manjim brzinama :)
tu se desilo nesto interesantno, juce sam zamijenio na jednoj strani jer me uhvatio mrak i kad sam palio auto se ugasilo odmah, drugi put upalio i sve bilo normalno, danas sam mijenjao na drugoj strani, znaci opet dizao i opet se ugasio prvi put, znaci ima nekih trikova, nisam nigdje nasao T skrenticu 8-icu za onaj povrat na filteru pa da i to izbijem, kako sam izmijenjao plasticna crijeva sve do sad nisam imao problem sa paljenjem i gasenjem u voznji, moguce je da tu jos malo zraka dobije
i probacu i taj egr da blokiram samo da nadjem kakav zgodniji alat od ovog sto imam
a sta sa katalizatorom ako mi se svidi blokiran egr, ide van ili ostaje, kako to radite, neka cijev ide umjesto njega ili sta

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 27. nov. 2012. u 17:12h

Jedna opcija je da ti isece komplet katalizator i da ti navari cev na njegovo mesto. Druga je da otvori katalizator, izbije sve iz njega, onda ga zatvori i on i dalje stoji tu ali prazan.

dax92

 

Poruka od dax92 » utorak, 27. nov. 2012. u 17:40h

EGR blokiras parcetom lima koji umetnes na spoju cevi koja ide sa izduva ka usisnoj grani.

A na Focusu ne moze katalizator tek tako da se zameni obicnom cevkom. To sam hteo ja da uradim, ali je malo veci posao. Na ulazu u lonac gde je katalizator je precnik cevi recimo 80mm, a na izlazu je 50mm, pa bi trebalo drugacije skrojiti cev. Ovako se skine deo izduvne grane gde je katalizator, isece se, izbije, i vrati nazad. Posle toga se turbina nesto malo jace cuje na samom izduvu, a auto bude zivahniji.

Ako ti se svidi kako auto ide sa zatvorenim EGR-om, tek ce ti se svideti kad izbijes i katalizator! :D Ne oseti se neka dramaticna razlika, ali je brzi odziv na gas, i brze povlaci.
Focus ST170
Focus SVT

popovicvl
Poruka: 5671
Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h

Poruka od popovicvl » utorak, 27. nov. 2012. u 17:52h

Jeb... se ljudi, odo da zatvaram ERG i secem katalizator.

Slika

Ustvari bolje da napravim komplet izduv, na dizelima je cev fi52, namestim od turbine do kraja fi60 sa jednim manjim protocnim na pocetku i jednim vecim na kraju. Nice idea?

dax92

 

Poruka od dax92 » utorak, 27. nov. 2012. u 17:57h

Pa ti jos nisi to odradio?! lol Samo napred! thumbsuph

Moze ta cev bez i jednog lonca. Onda ce imati zanimljiv zvuk! :D
Focus ST170
Focus SVT

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 27. nov. 2012. u 18:40h

Ako vec radis to, radi bez lonaca... lol

veljo_81
Trovač foruma!

Poruka od veljo_81 » utorak, 27. nov. 2012. u 20:24h

dax92 piše:EGR blokiras parcetom lima koji umetnes na spoju cevi koja ide sa izduva ka usisnoj grani.

A na Focusu ne moze katalizator tek tako da se zameni obicnom cevkom. To sam hteo ja da uradim, ali je malo veci posao. Na ulazu u lonac gde je katalizator je precnik cevi recimo 80mm, a na izlazu je 50mm, pa bi trebalo drugacije skrojiti cev. Ovako se skine deo izduvne grane gde je katalizator, isece se, izbije, i vrati nazad. Posle toga se turbina nesto malo jace cuje na samom izduvu, a auto bude zivahniji.

Ako ti se svidi kako auto ide sa zatvorenim EGR-om, tek ce ti se svideti kad izbijes i katalizator! :D Ne oseti se neka dramaticna razlika, ali je brzi odziv na gas, i brze povlaci.
Vjerovatno to znaci i nov zadnji lonac ubrzo :)
Probacu zatvoriti egr da vidim kako se ponasa i hoce li skinuti potrosnju na jedno 6 litara, to bi bilo ok, kupio kum A4 1.9 sa 140 ks i testirali smo ga s malo jacom normalnom voznjom 5.3 litre prosjeka sa ovom nasom gradskom bez mnogo stajanja, pravo mu zavidim
NE bih htio da dobijem onaj reski zvuk auspuha kao da nema nigdje saca, zakon mi je kad prodje auto visoke klase, dizel a cuju se samo gume, pretpostavljam da bez katalizatora nije bas tako
kupio sam s i ovo, mislim narucio pa cemo vidjeti kad stigne dal radi, mislim da nije skupo, 2 komada sa postarinom 16 usd, javicu kako radi ako je neko mislio sebi uzeti
http://www.ebay.com/itm/2-NEW-FORD-KEYL ... 74&vxp=mtr

sasa_f1

Poruka od sasa_f1 » utorak, 27. nov. 2012. u 20:31h

Nece ti se skoro uopste promeniti zvuk ako maknes kat. Samo ces lakse cuti kako turbina zvizduce, ali diskretno...

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » utorak, 27. nov. 2012. u 23:35h

Citam ovo i razmisljam, ne shvatite me pogresno, nemam zamerki, ali neko bi mogao da se zbuni ako iole pazljivo cita sve na sta naidje ...

Ford Focus, 115KS @3800, koef otpora 0.32, povrsina frontalnog preseka 29.65sqf, masa 1357Kg, gume 195x65 R15, torque 250 @2000
Ford Fusion, 68KS @4000, CD 0.35, povrsina preseka 27.63, masa 1105Kg, gume 195x65 R15, torque 160 @1750

I nema mnogo veze sa onim sto hocu da kazem ali cisto zapazanje:
- Razlika u KS od oko 45 za fusiona,
- Focus ima veci torque, a isti obim tockova, na nesto visim obrtajima, mada ti podaci o obrtajima variraju
- Focus max snagu postize na nizim obrtajima
- Ostali parametri se potiru (razlika od 0.03 u CD nosi oko 10KS za Focusa. Razlika od 250Kg daje 2KS prednosti Fusionu. Povrsina preseka jos 8 na
Fusion stranu).
Sve u svemu, ne samo da Focus ima 45KS vise, vec je to dosta bolje "spakovano" u pogledu izvlacenja max. snage.

Ono sto hocu da kazem, kada bi se pratio kontinuitet svih postova ikad, celog foruma, ispalo bi da je za auto kakav je Focus normalno da ladno postigne 85-90% brzine, a da poslednjih 20Km/h (170-190) ide teze, a za auto kakav je fusion (pri tome sa tockovima 3.17% vecim od fabrickih), to nije normalno (130 - 155).
Da li je moguce da bi Fusion proporcionalno trebalo da ide lakse, bolje i dinamicnije od Focusa?
Takav bi se utisak stekao na primer iz uporedjivanja moje letosnje teme o Fusionu (nece preko 3000 u petoj) i ove u kojoj smo, o Focusu.
Ovako laicki, meni deluje da tu nema prakticno nikakve razlike, sustinske. Tj. ako je normalno za jedan, normalno je i za drugi, i obrnuto.

Naravno, tu je bitno i razumevanje materije, tako da sam verovatno sve pogresno shvatio.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 27. nov. 2012. u 23:40h

kod vecih brzina masa ima manju ulogu od otpora vazduha..

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » sreda, 28. nov. 2012. u 00:28h

Pa da, i napisao sam,
... razlika od 0.03 u CD nosi oko 10KS za Focusa. Razlika od 250Kg daje 2KS prednosti Fusionu....
Sto veca brzina, otpor igra vecu ulogu. Na ovim brzinama od 130- 170, znacaj ne varira puno, sve vreme je bitno bitniji od mase.
Ispada da je focusu za 130 potrebno 40.5KS, a Fusionu 39.8Ks
za 150 Fo59.4 Fu58.7
170 kad bi Fusion mogao toliko Fo84.1 Fu83.6

Vidi ti to, Focusu je potrebno oko 0.5KS vise za istu stvar, izgleda da je Fusion ipak bolji od Focusa, i da nije bilo nista nelogicno!

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“