Gume
- senatorkv
- Poruka: 158
- Član foruma od: ponedeljak, 30. apr. 2012. u 23:42h
Re: Gume
Auto je dosta udobniji i tisi, ali je zato zaustavni put po suvom dosta duzi. Sto se stabilnosti tice, nisam nesto proveravao, ipak je 1.4 masina vise za penzos voznju nego za jurcanje po krivinama 

Si vis pacem, para bellum!
- obradovich
- Poruka: 110
- Član foruma od: utorak, 21. avg. 2012. u 18:55h
Taj dezen riblje kosti zimske gume BF Goodrich je čini mi se izbacio za ovu sezonu,nisam siguran ali možeš da proveriš to na internetu,ne verujem da je baš zastupljena mnogo u Srbiji,ima lepu cenu,pa mislim da njeno vreme tek dolazi.
Bf goodrich su USA izvorno ali ih je kupio Mišlen pre nekoliko godina,ta nova šara-dezen ( riblja kost ) veoma liči na Semperit zimske koje sam vozio prošle godine,i mislim da koje god čovek zimske da montira nema greške,stvar je ukusa,šta ko preferira. Kočenje zimi sa zimskim i letnjim gumama je ko nebo i zemlja,takođe upravljivost,a što se tiče udobnosti,ja npr.to ne mogu da primetim koje su gume udobnije ili tiše.
Ujedno,zimske gume imaju najbolje efekte ( čitajući stručne sajtove ) na temp.ispod +7 C.
Bf goodrich su USA izvorno ali ih je kupio Mišlen pre nekoliko godina,ta nova šara-dezen ( riblja kost ) veoma liči na Semperit zimske koje sam vozio prošle godine,i mislim da koje god čovek zimske da montira nema greške,stvar je ukusa,šta ko preferira. Kočenje zimi sa zimskim i letnjim gumama je ko nebo i zemlja,takođe upravljivost,a što se tiče udobnosti,ja npr.to ne mogu da primetim koje su gume udobnije ili tiše.
Ujedno,zimske gume imaju najbolje efekte ( čitajući stručne sajtove ) na temp.ispod +7 C.
Poslednja izmena: obradovich, na dan nedelja, 28. okt. 2012. u 19:47h. Ukupno izmenjeno 4 puta.
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
E to me brine...koliko je to duzi ,put ,koliko osetno? Mene zant zato da ih stavim.senatorkv piše:Auto je dosta udobniji i tisi, ali je zato zaustavni put po suvom dosta duzi. Sto se stabilnosti tice, nisam nesto proveravao, ipak je 1.4 masina vise za penzos voznju nego za jurcanje po krivinama
- senatorkv
- Poruka: 158
- Član foruma od: ponedeljak, 30. apr. 2012. u 23:42h
Pa ne mogu tacno da ti kazem u metrima kolika je razlika, ali zimska guma je zbog sirovinskog sastava generalno meksa nego letnja i na vrucem asfaltu razlika je ogromna. Pri naglijem kocenju proklizava i nastavlja da klizi par metara pri brzini od 40km/h, dok se letnja bukvalno ukopava u mestu. Sto je brzina veca, veca je i razlika u zaustavnom putu. Naravno, na snegu stvari su obrnute, ipak je zimska guma konstruisana da se nosi sa snegom. Druga stvar, letnja u mom slucaju ima i manji profil i dosta je tvrdja sto dodatno utice na stabilnost u krivinama. Kazem ti, ja vozim u penzos stilu, ali i u tako sporoj voznji razlika je uocljiva.
Dobro si me podsetio, na DOT broju pise 09?! Pitam prodavca da nisu stajale u magacinu tri godine, on kaze da su stigle pre mesec dana iz Spanije i da je sigurno nov model. JBM li ga. Pise da je made in Spain, al ko ce ga znati. Inace, cena u dimenziji 175/70/14 sa montiranjem i balansiranjem je 5.750 din po komadu.obradovich piše:Taj dezen riblje kosti zimske gume BF Goodrich je čini mi se izbacio za ovu sezonu,nisam siguran ali možeš da proveriš to na internetu,ne verujem da je baš zastupljena mnogo u Srbiji,ima lepu cenu,pa mislim da njeno vreme tek dolazi.
Si vis pacem, para bellum!
- obradovich
- Poruka: 110
- Član foruma od: utorak, 21. avg. 2012. u 18:55h
Malo sam bolje pogledao,mislim da tvoje BFG nisu one sa dezenom riblje kosti,tj.siguran sam,a ako je Dot 09 ko što pišeš,onda je to drugi model,ove sa dezenom riblje kosti su bar u Kš pre oko mesec dana sa Dot 12 bile oko 5900 po gumi bez balansiranja jer se montiranje ne plaća,za profil 195-60-15.
Malo je truba da prodaju gume stare 3 godine kao nove,bez popusta...
Malo je truba da prodaju gume stare 3 godine kao nove,bez popusta...

- Neša
- VIP
- Poruka: 5053
- Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h
Nisu nov model,najmanje 2g su na trzistu.
Na zimskim gumama auto je tisi i udobniji zbog mekse smese i vise sitnih lamela...ja montirao sve cetiri i sad volan mogu da okrecem jednim prstom koliko je lagan i auto mi se tise kotrlja,nema vise brujanja kao kad ne valjaju lageri.
Sto se tice kocenja,zasto bi se povecavao put kocenja kad su one i namenjene za temperature ispod 7 stepeni.
Na zimskim gumama auto je tisi i udobniji zbog mekse smese i vise sitnih lamela...ja montirao sve cetiri i sad volan mogu da okrecem jednim prstom koliko je lagan i auto mi se tise kotrlja,nema vise brujanja kao kad ne valjaju lageri.
Sto se tice kocenja,zasto bi se povecavao put kocenja kad su one i namenjene za temperature ispod 7 stepeni.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v
Duratorq DI 16v
-
- Ljubitelj životinja
- Poruka: 3350
- Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h
ne znam,ali znam da sam sada jedva stao somu koji nije mogao na raskrsnici da ceka dva automobila ispred i krenuo pre njih da se ukljucuje bez da vidi mene i moje prvvenstvo. I zaustavio sam mu se na tik od vrata. Ako je put zautavni sa zimskim duzi, to znaci da bi se ukucao u njega.Nesa piše:Nisu nov model,najmanje 2g su na trzistu.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
sad kod mene pada sneg da se zadrzava okolo osim na putu..po krivinama mi je auto nazad za nijansu nervozniji..cisto da se primeti, do granice ESP-a a ne pali se..napred kao nove letnje 205/50-17 Toyo Proxes '10. nazad kao nove zimske 205/50-17 Continental ContiWinterContact TS810 isto '10. a te kontinental su uvek ili prve ili u prve dve po ADAC testovima zadnjih nekoliko godina..
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9930
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

ima se,moze se - nema se,mora se....
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
I ja sam vodio u Dascaru :-)®
zvanicni zastupnik za eonon za jugoistocni deo evrope i balkan :-)
I'm gonna go build my own forum, with blackjack and hookers. In fact, forget the forum ! Ah, screw the whole thing
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Nerazumem kako mozete reci da da su zimske gume nepotrebne na vozilu.Letnja guma na temperaturama ispod 7 C gube preko svojstva prijanjanja za asfalt.Nebitno da li ima snega ili nema temperatura je bitan faktor
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
pa ja ih zato stavih nazad jer se inace letnje zadnje manje greju pa reko zimske da kompenzuju a i nece se nazad nesto trositi do snega..ono naopako..temperatura je -1
ili ove zimske ne valjaju ili su ove toyo mnogo dobre..i prosle godine sam ih vozio napred samo mesec dana do samog snega..tad su bile ganc nove kao i ove continental..
ili ove zimske ne valjaju ili su ove toyo mnogo dobre..i prosle godine sam ih vozio napred samo mesec dana do samog snega..tad su bile ganc nove kao i ove continental..
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
procitah negde na netu i ucinilo mi se zanimljivim.verovatno vecina se nece sloziti,ali po meni ima tu neceg i istinitog.
tekst je isao odprilike ovako:
svaka letnja guma,poznatih i proverenih, tj. renomiranih proizvodjaca je bolja od zimske manje zvucnih imena firmi (jeftine na trzistu koje su nama dostupne zbog cene).
zimi,po snegu i ledu ne pomaze(nije sigurna) ni jedna zimska guma,osim uz primenu lanaca i sl. kao i gume sa ekserima,koje se vise ne proizvode.
tekst je isao odprilike ovako:
svaka letnja guma,poznatih i proverenih, tj. renomiranih proizvodjaca je bolja od zimske manje zvucnih imena firmi (jeftine na trzistu koje su nama dostupne zbog cene).
zimi,po snegu i ledu ne pomaze(nije sigurna) ni jedna zimska guma,osim uz primenu lanaca i sl. kao i gume sa ekserima,koje se vise ne proizvode.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- Dragomir
- Oficijalni serviser
- Poruka: 5503
- Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h
Nebi se slozio sa tom vescu,koliko su lose zimske toliko su lose i letnje gume na nasem trzistu.Ja sam na fokusu imao KLEBER zimsku i totalno sam se razocarao(dok su ih drugi hvalili).Prosle godine sam na plavom fokusu imao miselin alpin A4 i prezadovoljan sam,a i jedne i druge su bile nove.Na fiesti sluzbenoj imam letnje miselin i za jednu sezonu su vec za zamenu,a zimske su BFG i one su se dosta dobro pokazale.
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Da potvrdim, Michelin alpin A4 su nas izvukle iz dosta dubokog snega bez ikakvih problema. Ne secam se cak ni da su negde proklizale, a bila je ozbiljna uzbrdica.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- Pančevac
- Poruka: 1295
- Član foruma od: subota, 13. mar. 2010. u 21:57h
tu je napravljena paralela sa npr. miselinom letnjim i tigrom wintera.odnosno odnos cene i kvaliteta.svakako hitris nije pouzdaniji zimi od wintereDragomir piše:Nebi se slozio sa tom vescu...
svakako ne treba biti bukvalista.tu se prvenstveno mislilo na suv put na nizim temperaturamadax92 piše:Da potvrdim, Michelin alpin A4 su nas izvukle iz dosta dubokog snega bez ikakvih problema. Ne secam se cak ni da su negde proklizale, a bila je ozbiljna uzbrdica.
MONDEO 2.0 tdci mk4 titanium x
- macaneli
- VIP
- Poruka: 9930
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 23:52h

ima se,moze se - nema se,mora se....