Gume
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Re: Gume
Posto trenutno imam napred letnje (2-3 god stare), nazad zimske (jos jednu godinu starije), pakleni plan je da eventualno kupim dve zimske pa da ih sezonski/ prema uslovima menjam sa ovim letnjim, napred, a nazad stalno da stoje 2 zimske. Tako ispunjavam zakonske uslove, i bezbedonosne, a i ustedim 2 gume.
- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
i zadnje ces duplo brze menjati nego da imas sve 4 gume 

Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
-
- Poruka: 378
- Član foruma od: četvrtak, 17. nov. 2011. u 21:02h
Trudim se da ne sudim, no teško ide...fofa-irina piše:http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/348988 ... egu-i-ledu
Ne znam kako vama ovo zvuči i kako shvatate isto - meni je ovo jako glup naslov, a propis - ne mogu vjerovati šta ćemo mi sve doživjeti!!!
-
Stoji, no tekst, naročito naslov u gore navedenim novinama i sam zakon nemaju mnogo veze sa tim.
Danas slučajno naiđoh na novi br. SAT magazina (bez želje da reklamiram) i na početku ima jedan logičan osvrt na ovo - "Zbrka sa zimskim gumama".
Sudio sam o nastupu nekih medija, koje inače i ne pratim jer nije teško među njima probrati, a pogotovo o nedorečenoj regulativi. No to bi sad bilo otvaranje pendorine kutije...
Jasno je da je fin. situacija teška, ali realnost je jedna - zimi su na vozilu nužne namjenske gume.
Danas slučajno naiđoh na novi br. SAT magazina (bez želje da reklamiram) i na početku ima jedan logičan osvrt na ovo - "Zbrka sa zimskim gumama".
Sudio sam o nastupu nekih medija, koje inače i ne pratim jer nije teško među njima probrati, a pogotovo o nedorečenoj regulativi. No to bi sad bilo otvaranje pendorine kutije...
Jasno je da je fin. situacija teška, ali realnost je jedna - zimi su na vozilu nužne namjenske gume.
-
Šta mi sve radimo...
Ne bih da se dotičem ove teme, pa kratko. Čitam danas i o "crnim statističkim podacim" na putevima Srbije (nisam naišao za svoju regiju). Kažu da je odnos istih sa ukupnim brojem stanovnika i intezitetom saobraćaja katastrofalan! Cijenim da je udio problema sa gumama značajan u tim podacima.
Ne bih da se dotičem ove teme, pa kratko. Čitam danas i o "crnim statističkim podacim" na putevima Srbije (nisam naišao za svoju regiju). Kažu da je odnos istih sa ukupnim brojem stanovnika i intezitetom saobraćaja katastrofalan! Cijenim da je udio problema sa gumama značajan u tim podacima.
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
ako imas lose gume, mozes da ne vozis po snegu, ako je suvo mozes da vozis sporije (prilagodjavanje vozila uslovima puta), vise ginu sa dzipovima i automobilima koji idu preko 250 i divljanjima, nego sa sporetima koji neprelaze 50, nema to veze, naravno tu je alkohoj jako bitan faktor i iskustvo.
-
- Poruka: 2037
- Član foruma od: nedelja, 14. feb. 2010. u 19:46h
Cinjenica je da su gume obuca automobila. Imao sam prilike da se naklizem i sa ljetnim gumama u zimskim uslovima (ne mislim na snijeg i led vec na suvu cestu zimi) i sa zimskim gumama u ljetnim uslovima a narocito na kisi. Moj je sef slupao novu Mazdu 6 i krivac su bile zimske gume na ljetnoj kisi. Imao je covjek potpuno nove Bridgestone 17'' zimske i sa 60 km/h izleti iz neke bezvezne krivine.
Koliko god mi mislili da mozemo da prodjemo bolje ako sporije vozimo sa "pogresnim" gumama to nije rijesenje. Barem ja tako mislim.
Koliko god mi mislili da mozemo da prodjemo bolje ako sporije vozimo sa "pogresnim" gumama to nije rijesenje. Barem ja tako mislim.
"The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten." - Benjamin Franklin
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
"Iskustvo je saznanje da si bio idiot. Zdrav razum je pokušavanje da ne budeš idiot. Mudrost je saznanje da ćeš i dalje biti idiot."
- darko darko
- Poruka: 3889
- Član foruma od: petak, 8. jan. 2010. u 11:43h
brigstone jesu takve, ja sam imao par fuldinih i par brigstene, neuporedivo su fulda bile zakon, a to zimske na letnjoj kisi je potpuno tacno, nekazem ja da netrebaju nove gume, ja uvek kupujem nove, imam dva seta felni guma, zimske sam mu ebo kevu, napred ide nova mislein alpin a 4, sta vise, al je tesko kupiti 17 gumu koja kosta nova malo kvalitetnija preko 20 000 komad, pa zimski set, pa odrzavanje u fulu, sa platom 30 40 000, vise prave problemovi ludaci koji neznaju sta ce sparama nadrogirani i pijani, sa losim gumama mozes da se prilagodis, malo opreznije, i tvoj sef da je obratio malo paznju ne bi bilo potrebe da koci toliko, nego IMA pare i boli ga
- zMajushka
- Poruka: 39
- Član foruma od: nedelja, 10. jun 2012. u 19:37h
Evo i ja da se zapljunem i da napisem merke guma za koje ste me pitali: 195/60 R 15, trenutno su Michelin, ali su ispucale i za bacanje su...eto. I dalje pojma nemam o čemu pričate...znači, bolja ideja je kupiti i voziti zimske cele godine? Nego letnje cele godine? Neko mi opet pomenu u nekom razgovoru one univerzalne...pojma nemam više
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21569
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Zato što ne tako veliki broj automobila koristi tu dimenziju... 195-65-15 je veoooma standardna dimenzija za veća kola.Vladan piše:Zasto su 195/60 R15 skuplje od 195/65 R15?
Što je češća neka dimenzija to je u proizvodnji sve jeftinija za pravljenje a samim tim i niža cena u prodaji.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!