Gume
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Re: Gume
Vi kako hoćete, ali i taj jedan dan (ili skoro tri nedelje, koliko je prošle zime ovde bilo snega koji nikako nisu uspevali čestito da izguraju i odnesu) koji sam sa zimskim gumama uspešno prebrodio je što se mene tiče isplatio nove zimnjače. Ono jes' da zakon kaže da mogu i letnje sa dovoljno dubokom šarom + obavezni lanci ako napada sneg, ali zaista imam manje glavobolje ovako. Što se čupanja iz nevolje tiče, problem sam imao jedino kada je toliko bilo neutabanog snega (više od 30cm) da nisam mogao da ga razgrnem, tj. kada ceo patos "legne" na nanos snega pa se točkovi vrte u prazno. Pa opet, malo otkopaš oko točka koji proklizava, podmetneš patosnicu da preguraš kritični deo i uhvatiš zalet, i idemo dalje.
Nego, dobro ste me podsetili, moram da izbunarim gde mi je onaj sklopivi ašovčić
Nego, dobro ste me podsetili, moram da izbunarim gde mi je onaj sklopivi ašovčić

pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- popovicvl
- Poruka: 5660
- Član foruma od: četvrtak, 30. okt. 2008. u 00:49h
Milane ti mislis da se gume na autu greju kao na formuli. Temperatura gume je +-1 stepen od spoljasne temperature ili asfalta, pogotovu kad se svi razmile zimskom voznjom do 80 na sat. Da su to neke brzine >200 km/h, mada i tada bi ta razlika bila mizerna.
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
popovicu ne da se gume greju nego na gazecem delu drzis ruku 5s i posle toga nije vise prijatno..evo i sad i tokom noci i kad je hladno uvek su bas tople..tako im merim tvrdocu..tacno se oseti na ruci razlika u temp. koja bolje drzi a koja manje..vozim 17 i 18 gume pa zato pricam..ne mora da znaci da je pravilo za sva vozila..cak se komsiji 16" eagle f1 vise greju nego kod mene..valjda se guma vise uvija..a posle brze voznje su vrele..
EDIT: vec sam postao naporan oko guma..nit svi voze isto, nit svi ista kola nit imamo iste uslove voznje tako da nek svi voze sa cim i kako vole..
EDIT: vec sam postao naporan oko guma..nit svi voze isto, nit svi ista kola nit imamo iste uslove voznje tako da nek svi voze sa cim i kako vole..

-
- Poruka: 55
- Član foruma od: utorak, 5. apr. 2011. u 11:18h
Ljudi pozdrav,
Jedno mozda glupo pitanje - Vozim Focus Mk1 tdci i trebalo bi da uzmem neke zimske gume. Imam po odlicnoj ceni 195/65/15 iako mi je fabricki standard 195/60/15. Znam da mogu da montiram tu gumu na moje felne nego me zanima kako bi se auto ponasao, da li bi izgubio na performansama, dal ce slucajno da mi cese kad smotam pun ili tako nesto? Jel uopste pametno da pokusavam tako nesto?
Znam da su u mojoj bivsoj firmi tako nesto radili na sluzbenom autu jer nisu mogli da pronadju gume jer su bile neke dimenzije koju nije bas lako pronaci, i da je sve bilo ok.
Jedno mozda glupo pitanje - Vozim Focus Mk1 tdci i trebalo bi da uzmem neke zimske gume. Imam po odlicnoj ceni 195/65/15 iako mi je fabricki standard 195/60/15. Znam da mogu da montiram tu gumu na moje felne nego me zanima kako bi se auto ponasao, da li bi izgubio na performansama, dal ce slucajno da mi cese kad smotam pun ili tako nesto? Jel uopste pametno da pokusavam tako nesto?
Znam da su u mojoj bivsoj firmi tako nesto radili na sluzbenom autu jer nisu mogli da pronadju gume jer su bile neke dimenzije koju nije bas lako pronaci, i da je sve bilo ok.
- dax92
-
- Poruka: 7632
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Koja guma po kojoj ceni?
U principu mozes njih montirati. Ne verujem da ce kaciti bilo gde ni prilikom motanja ni prilikom tovarenja, ali ce ti vise lagati km sat. Ako te negde uhvati radar, verovatno ces razliku u ceni guma dati policiji.
U principu mozes njih montirati. Ne verujem da ce kaciti bilo gde ni prilikom motanja ni prilikom tovarenja, ali ce ti vise lagati km sat. Ako te negde uhvati radar, verovatno ces razliku u ceni guma dati policiji.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
-
Gume su Goodyear Eagle Vector2+, inace kostaju oko 10.500. Neki poznanik ih je uzeo za sebe ali ih jos nije montirao jer se nesto predomislio i sad mi ih nudi za 9.000 po komadu posto ih je kupio preko pa ne moze ni da ih vrati ni da ih zameni. Pa razmisljam dobra je ponuda jedino me ta razlika u dimenziji brine.
- dax92
-
Provereno kod mene sa fabickom dimenzijom guma i navigacijom
Vozim 130 km/ po satu, a pokazuje 127.x km/h. 100 km/h na satu, a 99km/h po navigaciji
205-50 r16 gume

205-50 r16 gume
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- dax92
-
http://www.internet-prodaja-guma.com/au ... 8t/308856/
Ne verujem da je ovo losa guma, a skoro 2000 din jeftinija po komadu.
Ne verujem da je ovo losa guma, a skoro 2000 din jeftinija po komadu.

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
- Vladan
- Poruka: 1529
- Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h
Znaci sat manje laze nego pre (kao sto milan rece), i neces palcati kazne, jer ipak ides sporije nego sto sat pokazuje. Ja sam uradio istu zamenu, iste dimenzije. Matematicka razlika je 3%. Brzinomer mi isto tako pokazuje u par Km/h od sata, a kilometraza tacno 3% manje. Sat pokaze 100Km predjeno, GPS 103Km.
Sad vidim da kazes da je mereno na fabrickoj dimenziji. Ok, 130 na satu, sada ce biti 131 po GPSu. 99 ce biti 102. Mozda ipak plati koju kaznu.
Sad vidim da kazes da je mereno na fabrickoj dimenziji. Ok, 130 na satu, sada ce biti 131 po GPSu. 99 ce biti 102. Mozda ipak plati koju kaznu.
- dax92
-
On ima samo 2 te gume na prodaju??
u tom lucaju bolje da ne uzimas. Zna ABS da pravi probleme prilikom naglog kocenja. A 2000 din ustede i nije neka velika suma da bi se igrao sa tim.
u tom lucaju bolje da ne uzimas. Zna ABS da pravi probleme prilikom naglog kocenja. A 2000 din ustede i nije neka velika suma da bi se igrao sa tim.
Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
- dragan.pv
- Poruka: 407
- Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h
hoces da kazes da ti svojom voznjom toliko zagrejes gume da ne mozes da drzis ruku na njoj duze od 5 sekundi?milan_gt piše:popovicu ne da se gume greju nego na gazecem delu drzis ruku 5s i posle toga nije vise prijatno..
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
renault clio 3 rs197 06/2011.-
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
mojom, calovom, komsijinom voznjom..nema mnogo veze..a nije da ne mozes da drzis, mozes, nije to rostilj..ne znam kako drugacije da ti opisem tu temperaturu..mozda su oko 40-50C onako oflje i to je neki prosek da kazem..
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
GY Vector su all season gume, što će reći - bačene pare ako tebi trebaju zimske...Vlada Z. piše:Gume su Goodyear Eagle Vector2+, inace kostaju oko 10.500. Neki poznanik ih je uzeo za sebe ali ih jos nije montirao jer se nesto predomislio i sad mi ih nudi za 9.000 po komadu posto ih je kupio preko pa ne moze ni da ih vrati ni da ih zameni. Pa razmisljam dobra je ponuda jedino me ta razlika u dimenziji brine.

-
Znam da su all season. I to mi je ok, nemam nista protiv. Ali cu mislim ipak odustati zbog dimenzije.totti piše:GY Vector su all season gume, što će reći - bačene pare ako tebi trebaju zimske...Vlada Z. piše:Gume su Goodyear Eagle Vector2+, inace kostaju oko 10.500. Neki poznanik ih je uzeo za sebe ali ih jos nije montirao jer se nesto predomislio i sad mi ih nudi za 9.000 po komadu posto ih je kupio preko pa ne moze ni da ih vrati ni da ih zameni. Pa razmisljam dobra je ponuda jedino me ta razlika u dimenziji brine.
- dragan.pv
- Poruka: 407
- Član foruma od: subota, 7. apr. 2012. u 17:35h
bas tako. all seasson gume su u odgovarajucoj klasi uvek jako skupe, ako ih ne kupujes da ih vozis cele godine nema poente kupovati ih...ja sm se jedno vreme nosio mislju da ih uzmem za prethodni auto ali sam brzo odustao od te ideje, pogotovo s obzirom na to da mi je kilometraza bila 30tak hiljada km godisnje u skoro svim uslovima.
da ti trebaju da ih kotrljas po gradu na nekom malom autu sa 60-70 ks pa i ajde, ali na jaci auto i po ekstremnijoj zimi vise se isplati staviti specijalizovanu gumu, i za dzep i za zivce...
da ti trebaju da ih kotrljas po gradu na nekom malom autu sa 60-70 ks pa i ajde, ali na jaci auto i po ekstremnijoj zimi vise se isplati staviti specijalizovanu gumu, i za dzep i za zivce...
sta znam, moje iskustvo kaze drugacije. samo ostrom voznjom se temperatura guma podigne na nivo vredan paznje, ali takvom eksploatacijom im znacajno skracujes zivotni vek. situacija je jos gora ako se radi o zimskoj gumi, ona mnogo degradira sa porastom temperature, i u smislu prijanjanja u voznji, i u smislu skracivanja veka trajanja...milan_gt piše:mojom, calovom, komsijinom voznjom..nema mnogo veze..a nije da ne mozes da drzis, mozes, nije to rostilj..ne znam kako drugacije da ti opisem tu temperaturu..mozda su oko 40-50C onako oflje i to je neki prosek da kazem..
ford focus 2 ph1 1.6b, 05/2012.-
- fofa-irina
- Poruka: 42
- Član foruma od: petak, 15. jun 2012. u 12:41h
- Kontakt:
- Daniel
- Poruka: 6089
- Član foruma od: ponedeljak, 18. okt. 2010. u 10:27h
- Kontakt:
znaci sve 4 zimske 

Focus mk1 1.8 TDCi ~ 150ks Zetec 2002 (plava serpa)
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011
Mondeo mk3 2.2 ST TDCi ~ 200ks Titanium 2004
Mondeo mk4 2.5T LPG ~ 260ks Titanium 2008
Mondeo mk4 2.0TDCi ~200ks, Titanium S 2011