Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Lamela za Fiestu MK4

Odeljak za mehaničke kvarove.
Pravila foruma
Svako pitanje koje traži rešenje problema, a koje ne sadrži u naslovu teme: model auta, godinu proizvodnje,tip ubrizgavanja, zapreminu i snagu motora, biće obrisano bez opomene. U poruci napisati kratak i sažet problem.

Moderator: Dragomir

Odgovori
arsa_la_fiesta
Poruka: 10
Član foruma od: nedelja, 13. maj 2012. u 12:25h

Lamela za Fiestu MK4

Poruka od arsa_la_fiesta » nedelja, 17. jun 2012. u 18:44h

Interesuje me kataloski br lamele za ford Fiestu MK4 `97 ? Gde se moze nabaviti i cena.. Hvala

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser
Poruka: 5503
Član foruma od: ponedeljak, 2. mar. 2009. u 23:21h

Re: Lamela za Fiestu MK4

Poruka od Dragomir » nedelja, 17. jun 2012. u 19:05h

koji motor?
Ako si zavrsio fakultet ne znaci da si covek

arsa_la_fiesta

Poruka od arsa_la_fiesta » nedelja, 17. jun 2012. u 19:14h

Motor 1.25 zetec s benzinac... ceo set kvacila je pri kraju i mora ubrzo da se menja

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » nedelja, 17. jun 2012. u 19:35h

618 2126 33 luk(korpa .lamela. druk lager)

arsa_la_fiesta

Poruka od arsa_la_fiesta » nedelja, 17. jun 2012. u 20:05h

Hvala puno Dragomire.

DRAGANFORD
Poruka: 427
Član foruma od: sreda, 18. feb. 2009. u 08:44h

Poruka od DRAGANFORD » nedelja, 17. jun 2012. u 21:38h

618 2126 33 ovaj set sam skoro uzimao za fiestu ,korpa i lamela ok ali druk lager je bio problem oni prikljuci za hidrauliku nisu mogli da prodju kroz one dve rupe na menjacu pase moralo prosirivati.

arsa_la_fiesta

Poruka od arsa_la_fiesta » subota, 20. okt. 2012. u 18:56h

Obzirom da je sada moj auto parkiran u dvoristu jer je ceo set "otisao" pitam se koliko je ukupno kostala zamena iste .. ?
elem - s obzirom da je ( kao sto si vec naveo Dragomire ) druk lager morao da se prosiri zbog menjaca interesuje me da li je to dovelo do veceg problema prilikom namestanja novog i da li je na kraju kostalo previse para ?

mbole
Poruka: 15001
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » subota, 20. okt. 2012. u 19:48h

DRAGANFORD piše:618 2126 33 ovaj set sam skoro uzimao za fiestu ,korpa i lamela ok ali druk lager je bio problem oni prikljuci za hidrauliku nisu mogli da prodju kroz one dve rupe na menjacu pase moralo prosirivati.
Regularna stvar. Postoji TSB koji to opisuje (skoro sam nekome sa foruma istrazivao bas za taj model fieste, pa mi ostalo u secanju).
Menjan je slave cilindar, tako da vise nema nepovratnog ventila, cak su i priključci prevrnuti koliko me secanje sluzi.
Djak pesak :)

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » nedelja, 21. okt. 2012. u 17:51h

otkad na cilindru kvacila postoji nepovratni ventil nije to bosch pumpa?

Dragomir
Oficijalni serviser
Oficijalni serviser

Poruka od Dragomir » nedelja, 21. okt. 2012. u 18:41h

Uz sam druk lager dolazi upustvo za montazu koje vecina majstora predvidi,a u njemu sve lepo objasnjeno.

Ovo o cemu mbole pise nije nepovratni ventil vec neka vrsta korektora i ugradjivao se u prvih 3-4 godine.Posle je ugradjivan drugi druk lager bez tog korektora sto je stvaralo problem kod majstora i zabunu.Sada je opet promenjen druk lager i da bi se on ugradio potrebno je prosiriti rupe na menjacu kroz koje prolaze prikljucak za ulje iz pravca cilindra kabine i drugi deo koji sluzi za filtriranje druk lagera.Nista komplikovano a u samoj kutiji druk lagera postoji upustvo

dimges
Poruka: 636
Član foruma od: subota, 22. maj 2010. u 10:50h

Poruka od dimges » nedelja, 21. okt. 2012. u 22:55h

pokazivali su mi taj plastični druk lager...priključci su deblji pa treba proširiti zvono
ima i na netu, gugla se issued 03.2010 Luk 0020 ,
[PDF] Fitting instructions for the concentric slave cylinder 510 0011 11
inače taj Luk plastični druklager košta mislim 95 eur kod nas sada u Skopju..
kad sam menjao u maju 2010 platio za Luk lamelu i potisnu sve fi180mm 120eur a za metalni druklager 60eur (nije bio Luk)
tada možda i nije bilo da se nađe kod nas ovakav plastični druk lager
Slika

DRAGANFORD

Poruka od DRAGANFORD » nedelja, 21. okt. 2012. u 23:23h

i ja sam prosirivao rupe na menjacu,sreca musterija nije bila prisutna.

mbole
Poruka: 15001
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » ponedeljak, 22. okt. 2012. u 00:50h

DRAGANFORD piše:otkad na cilindru kvacila postoji nepovratni ventil nije to bosch pumpa?
U sustini zaista nije nepovratni ventil, vec bi pre mogli da ga nazovemo "delimicno nepovratni" :)
Njegova svrha je da u sistemu zadrzi pritisak na nivou od 1 bara nakon sto se pedala otpusti.

A citanje uputstva je inace najstroze zabranjeno na ovim prostorima :)

Pre-load valve (vehicles built up to 08/1999)

The pre-load valve is located at the entrance to the clutch slave cylinder (high-pressure line). The valve maintains a constant pressure of 1 bar in the slave cylinder after the clutch pedal is released. This pre-load keeps the release bearing pressed against the diaphragm spring with a constant pressure of 80 - 100 N. When the clutch pedal is not depressed, the hydraulic system between the master cylinder and the slave cylinder is pressureless, as a result of which no vibrations are transmitted to the clutch pedal and no adjustments to the clutch are necessary.
Djak pesak :)

dimges

Poruka od dimges » ponedeljak, 22. okt. 2012. u 18:45h

danas sam kupio master, LUK 511 0001 10, koštao me 47 eur. Svratio sam do ovlašćenog da uzmem 0.5l glicerina (5.2 eur). Usput sam pitao za originalni Master ( za mene je sada FORD 1045108), čeka se 10 -14dana a košta oko 90eur. Pitao sam i za Slave Cilindar, izvadio mi na ekranu metalan,(ne treba da se šire rupe) ali nije isti broj kao na mom originalnom, a košta oko 120 eur.
Posle je moj privatni majstor namestio master, sad je sve O.K., samo da se ponadam da če držati bar 2-3 godine, a ne kao ovaj kineski master 6 meseci ( bez nikakvih oznaka, samo ima S&B, a i na kutiji nema nikakav broj, markerom je ručno napisano 1038217).
Ovaj LUK master ina na plastičnom telu iste oznake kao originalni master, INA Germany F225251.2
PA66 GF35. Razlika je što originalni iz 1996 ima crnu ručicu s metalnom šipkom, a novi ima zelenu celu od plastike. naime 1996 nisu bila 2 tipa, samo jedan. Sada ima i zeleni i mislim crni za 1998+ .
Interesantno da kineski Master nije protekao, a mislim da šprica dobro, jednostavno možda mu je kapacitet bio malo manji od potrebnog pa je počeo da skuplja vazduh i kako je prolazilo vreme sve je lošije bilo.
E, danas kad sam išao kod majstora da ga menjam ko iz inata nije radio problem :) . Ipak oseća se velika razlika u šaltanju, posebno što s kineskim masterom je počelo i da se gubi kuplung, posebno sad kad je zahladilo.
evo LUK master
Slika

P.S. "kineski" master S&B je skoro isti izvana kao LUK-ov, samo nema nikakvih oznaka tipa,serije ili bilo šta.

dimges

Poruka od dimges » sreda, 21. nov. 2012. u 15:06h

priča nije gotova...pre dva dana desilo mi se da u vožnji, zagrejano stanje, odjednom ne mogu da šaltam ni u jednu brzinu... bilo je i sviranja i preticanja s desne strane... nakon 2-3 minuta nekako sam ubacio u II-gu, vozio neko vreme, posle 5-10 minuta se potpuno opravilo i sve normalno. Ovaj što mi prodao master me uputio da se javim kod Schaeffler-a, i brzo sam dobio odgovor, a slično mišlenje deli i jedan majstor za menjače ovde kod nas. naime sumnjaju da ima nešto u staroj cevi i crevu koji povezuju master sa slave cilindrom ( clutch lines), neka prljavština od gumenog creva ili nekoh zaptivki. Juče nisam vozio nigde, danas vozio par kilometara sve OK (pu da ga ne ureknem). E sad mora da tražim taj clutch lines. Ima dva tipa, ford 1095276 i 1095275. naš Luk diler ima samo Luk 418 0034 10 (Valeo 804800) Slika i košta 70 eur
Postoji i tip ford 1095276, 418 0033 10, Valeo 804801Slika
Naizled odozgo meni izgleda da je moj ovaj drugi tip, 1095276, Luk 4180033 10. Inače koliko sam shvatio jedan tip je za volan s leve strane a jedan za volan s desne strane ??. Ovaj clutch lines se koristi i kod Pume. kako da ga identifikujem, merenje dužine odozdo, kad dignu auto na dizalicu ??
Dali je pametno da repariram -zamenim samo crevo u dućanu koji se bavi s tim stvarima?; da mi urede celu liniju od metalne cevi, kao kod kočnica i pumpi za naftu ?? ili da kupim novu cevnu liniju (odgovarajuću) od bilo kog proizvođača, a koju nađem po razumnoj ceni ( Valeo, Sachs, FTE, QH) ??

dimges

Poruka od dimges » četvrtak, 22. nov. 2012. u 20:53h

danas digao haubu i lepo pogledao.... ipak je clutch lines za fiestu ford 1095275 , Valeo 804800...evo dobre slike..
Slika

ako nađem polovni, napraviću žičan model, skinuti staro crevo i prema modelu u servisu da nameste novo crevo...imaju i teflonska creva, ali neznam dali imaju tehnologiju za pertlovanje za njih...

Odgovori

Povratak na „Kvarovi i popravke“