Pocetkom avgusta vracajuci se kuci autoputem, pri brzini od oko 120km/h primjetio sam da auto pocinje da trese, ne toliko na volanu (koji jeste tresao) vec kao da se cijelo auto trese. Naravno odmah sam posumnjao na gume sto je i logicno mada ostavljao sam rezervu na to jer nisam nigdje ostetio feluge pa da bi se "razbalansirale", a i gume su nove (kupljene prosle godine). Odem vulkanizeru i premjestimo gume i stavimo zadnje naprijed i obratno. Vibracije kao da se malo umire ali se nakon par km odmah vratile. Uglavnom, da ne duzim, probao sam masu kombinacija gume/feluge ali nista nije pomagalo (cak sam isao i na peglanje celicnih feluga i na kraju kupio potpuno drugi set aluminijskih tockova).
Vidim da problem ocigledno nije u tockovima, skontam moram mehanicaru. Odem i covjek nakon par km kaze da je u pitanju unutrasnji zglob poluosovine. I o tome sam pisao pa ne bih da previse duzim. Uglavnom promijenio sam kompletnu poluosovinu i stavu drugu polovnu i vibracije su se malo umirile ali ne i prestale. Opet odem mehanicaru koji opet sjedne sa mnom i mada je bio sumnjicav u smislu "ma trese to tebi druze u glavi" kada je postigao brzinu od 125km/h prednji kraj automobila je poceo da poskakuje i da cijelo auto vibrira i ttrese. Covjek je bas bio u cudu i vozili smo se vise od 30 km da bi se uvjerio da to nije bilo neko tresenje zbog ceste. Iako mehanicar radi samo Fordove priznao mi je da se sa necim takvim nikada nije sreo. Uglavnom i ja i on smo zakljucili da takve vibracije ne moze da uzrokuje nista sem amortizera. Ali Ford ne bi bio to sto jeste da nema gremline....
U petak odem kod njega da promijenimo amortizere i cim je izvadio stare Monroove vidio sam da nije do njih jer nije bilo apsolutno nikakvih tragova da su potroseni. Ovom prilikom se izvinjavam na sumnji da su ti amortizeri losi, u smislu da je Monroe losa marka. Ocigledno nije.
Kupio sam Sachs i cim sam sjeo u auto i provozao ga 50 metara vidio sam da se auto ponasa apsolutno isto bez apsolutno ikakve promjene i jednostavno sam znao da ce vibracije ponovo da se pojave cim budem postigao vise od 120 km/h. Naravno to se i desilo. Sve je bilo apsolutno isto bez ikakvih i najmanjih promjena. Znaci novi Sachs amortizeri se ponasaju kao stari Monroe sto dovoljno govori o kvalitetu Monroe-a.
U subotu (juce) odem da promijenim prednje diskove koji su bas bili pojedeni sa plocicama. Nisam pomislio da ce ovo eliminisati vibracije ali eto cisto da pomenem jer sam cuo da neki smatraju pojedene diskove kao uzrok vibracija ne samo prilikom kocenja nego inace u voznji. Sve je bilo potpuno isto, sem naravno sto je auto neuporedivo bolje kocio (aj barem nesto da je bolje)..
Primjetio sam da na sitnim neravninama na desnoj strani kao da se virbacije malo losije amortizuju, sto iz nekog mog iskustva sa prethodnim autima upucuje na lose stanje kugli lafete ili stabilizatore. Na toj strani stabilizator je nov, a mehanicar mi kaze da je kugla ok. Provjerili smo i krajnice i spone i nema nikakvog lufta.
U fabrickom servisnom uputstvu sam procitao da prilikom promjene bilo cega prednjem ovjesu (amortizeri, lezajevi i sl) prednji most mora da se malo spusti dole. Ovo stoga jer kugla lafeta ne moze da se izvadi iz glavchine jer postoji opasnost da se osteti hidro selen lafete. U svakom slucaju mnogo puta (nazalost) je radjeno na prednjem kraju i nisam primjetio da je iko spustao taj most dole. Takodje mehanicar mi kaze da je taj hidro selen ok i da nema ni malo lufta.
Ja vise nemam ideja sta bi moglo da bude jer se vibracije javljaju podjednako sa obe strane auta, tako da ne mogu da sumnjam na poluosovine (od kojih je desna promjenjena). Ostaju samo letva volana, lafete, lezajevi tocka i amortizera....aj lafete i ovo sve ostalo mogu da sredim prilicno bezbolno ali letva....

Nemam vise ideja i lagano gledam prema kanisteru s benzinom i upaljacem .....da ja to zapalim lijepo i da predjem na bicikl jer malo je reci koliko me ovo izludjuje a i kosta jer ocigledno ni ljudi koji rade samo Forda ne znaju sta bi to moglo biti. Metodom uzaludnih pokusaja mogu i ja da rjesavam stvari.....
Eto ako ko ima neku ideju neka se javi...