Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

capri za 402m

Motor, menjač i upravljačka jedinica.
Odgovori
nesabl
Poruka: 96
Član foruma od: utorak, 8. sep. 2009. u 15:26h

capri za 402m

Poruka od nesabl » utorak, 8. sep. 2009. u 20:36h

Interesuje me sta tacno treba da se uradi da se ovaj motor i koji manuelni mjenjac (jer je moj automatik) ubaci u Capri-a 1970 1.7 V4.Koje prepravke,ako je pametno,da se urade da bi ovaj motor bio sto bolji za 402m ako nista drugo bar za dobre zajb...Hvala svima unaprijed.
Ziv je Capri umro nije!
Slika

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Re: 2.9 V6 12V Scorpio

Poruka od van » utorak, 8. sep. 2009. u 21:10h

Treba ti menjac za v6 motor ( cetvoro-stepeni , peto-stepeni ) , da prepravis kardan , da prepravis el i benzinsku instalaciju , da ugradis pumpu za gorivo , da prepravis auspuh , i to je to . Mozda ti traba veci hladnjak , i drugi anlaser ...
Ocekuj negde oko 8.5 sec do 100 km/h ako sve to radi kako treba . Kapri 2.8 i sa 160 ks ide oko 8 sec .
Da ga poboljsas ? Mozda turbo , ali je to skupa i komplikovana prepravka .
Razmisli i o 2.0 16v motorima , oni su sportskiji od ovog 2.9 , neki su slabiji , neki su jaci od tog v6 , a u svakom slucaju su laksi ....

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21532
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 8. sep. 2009. u 21:14h

Da li će mu trebati neke "jače" poluosovine ?

Ipak je u autu bio 1.7 V4
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

nesabl

Poruka od nesabl » utorak, 8. sep. 2009. u 21:17h

Sve mi je jasno za turbo tako da mi ne pada na pamet.Ovaj auto za dz dobijam tako da...Trazio sam 2.0 16v i trazio ali nema nista ovde kod nas.Ako i ima Bosanske seljcine ubile boga u njemu!E sad ako ovaj motor stavljam kakve tacno prepravke podrazumjevas za benz pumpu,alnaser i td...?Scorpio je automatik i lim je ni za sta tako da sa njega sta valja uzimam i pakujem na Capri-a.
Ziv je Capri umro nije!
Slika

Scorpio 696
Poruka: 1377
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:43h

Poruka od Scorpio 696 » utorak, 8. sep. 2009. u 21:26h

Za pocetak kupiti manuelni menjac mt-75 postoji fabricka varijanta,
zamajac kvacilo i sitnice sve za manual.
Evo i nekih razlika istog ali za L4
Slika
za sestaka su gornje dve rupe vislje postavljene.
Sad neznam tacno da li je razlika u duzini osovine menjaca ista.

Evo i mt 75 4x4 varijante
Slika

nosaci & kardan
Slika Slika
Slika

nesabl

Poruka od nesabl » utorak, 8. sep. 2009. u 21:41h

Ok,ovaj dio kontam...Nasao sam mjenjac 4 brz za Scorpia i kontam da i nije toliko lose staviti ga pa makar za pocetak.Sve ovo mogu nabaviti.Sto se tice nosaca motora na Capri-u,da li tu ima prepravki?
Ziv je Capri umro nije!
Slika

van
VIP

Poruka od van » utorak, 8. sep. 2009. u 22:47h

Mozda da se ojacaju posto su tvoji za v4 motor ... Verovatno ti trebaju i druge opruge , od v6 modela

nesabl

Poruka od nesabl » utorak, 8. sep. 2009. u 23:20h

Imam opruge od nekog sestaka.Mozda 2.6 ili ... Ko zna...
Ziv je Capri umro nije!
Slika

van
VIP

Poruka od van » sreda, 9. sep. 2009. u 09:19h

Za kaprija kao i za sve fordove imas dve varijante zadnje osovine , slabija i jaca. I da je jaca osovina na kolima , pretpostavljam da ima kraci prenos , a za 2.9 treba nesto tipa 3.1:1 . Auto ti nece ici brze od 170-180 . Ali ce u trenutku da stigne dotle . lol Cenim da mu nece trebati ni 20 sec do max brzine .
Sto se tice menjaca , bilo koji za v6 motor ce posluziti , sa tim da je MT75 najnoviji i najaci i da moze da podnese najvise maltretiranja .
!6v motori koji mogu da se nakace na rwd menjace su : zetec 1.6 , 1.8 , 2.0 i DOHC 16v ( iz RS200 eskorta , mada je tu mali problem sa usisom na pogresnoj strani ) i isti takava DOHC 16v iz skorpiona u varijanti 2.0 o 2.3 koji ima 165 ks .
Zetec motore mozes da nadjes u eskortima V i VI i u mondeu i po nekoj fiesti . Ne treba ih zameniti sa zetes SE motorima koji su totalno drukciji

nesabl

Poruka od nesabl » sreda, 9. sep. 2009. u 12:12h

Nasao sam negdje (valjda je to to) da je 3.7 diferencijal.E sad da li je to kraci prenos ili duzi,nemam pojma.Lako ces mi objasniti bio sam biciklista pa mi je dosta prenosa za cjeli zivot :D
Taj MT75,jel to Sierrin mjenjac ili sa cega da ga trazim?Inace,1.8 DOHC Zetec iz Oriona ima ovde kod nas valjda je 136ks ili tako nesto ali ne bih to.Jbg,kad mi je ovo izletilo :)
Sto se tice max brzine,meni je sasvim dovoljno 170-180 jer nije to auto za vise.Tako da za sad sve biljezim i vec trazim.
Nadam se da Capri sa ovim motorom,ovakvim kakav je, moze ici 16 na SR ako to nije moguce onda mi reci sta treba uraditi da to postane :-)
Izvini sto ovoliko zapitkujem ali je opravdano,valjda :S
Samo ti reci sta treba i svakog detalja sto se sjetis.Ja cu rado poslusati.
Ziv je Capri umro nije!
Slika

van
VIP

Poruka od van » sreda, 9. sep. 2009. u 12:46h

MT75 ide u siere i skorpione . Tebi treba v6 verzija , a nju mozes naci samo u v6 skorpionu , i to najcesce u 2.4 posto su 2.9 mahom automatici . Imas i drugi tim petostepenog menjaca , N9 , koji je samo unapredjana varijanta starijih fordovih menjaca . Njega mozes naci uparenog sa v6 motorom u raznim fordovima od '81 do '88 . Mora da bude od V6 , posto verzija za 4 cil ima malo kracu ulaznu osovinu , i slabije unutrasnje delove .
Diff 3.7 je prekratak . Pomnozi obim tocka , sa max rpm 5800 , i to pomnozi sa 60 min ( koliko ima jedan sat ) i to podeli sa 3.7 ( prenos u dif-u ) i to podeli jos sa 1000 posto ti treba brzina u kilometrina na cas a ne metrima . I dobio si max brzinu u cetvrtom stepenu prenosa kada ( 1:1 ) . Auto ima da ti se potpisuje kao lud . U prvoj neces moci da krenes preko pola gasa a da ti se auto ne potpisuje ... Meni se kapri 2.3 potpisuje samo sa gasom , i to sa duzim diferencijalom .

Motor iz oriona 1.8 ima ili 105 ili 115 ili 130 ks , mada ovo poslednje je malo verovatno .
Za njega ti treba i drugi karter , moze limeni iz siere 1.8 cvh i usis pumpe za ulje .
Mondeove verzije zetec motora imaju karter okrenut tako da mogu da budu rwd .
Zetec motori su oko 50 kg laksi nego v6 motori ...

nesabl

Poruka od nesabl » sreda, 9. sep. 2009. u 19:56h

Stvarno mi je glupo sto ovo moram da vam kazem ali od onog Scorpia nama nista!!!
Koliko sam ljut toliko sam i sretan jer sam u svemu tome otisao i uzeo Sierrin XR4i 2.8 sa mjenjacem.Jedini mi je problem sto su kreteni nesto pokusavali pa su vjerovatno zeznuli K glavu jer su okrenuli naopacke dovod i povrat goriva :-|Auto nije radilo dobro ili ne radi uopste.Sada sam se zainatio pa cu ovo da upasem makar crko.Dosta mi je lazova i kretena! :-( :-( :-(
No,nebitno,vama hvala za pomoc oko ovog 2.9.Nadam se da je sada jos lakse jer imam i mjenjac.Sta sad da radim?Jel ostaje sve isto posto je V6?
Nadam se da se ne ljutite nije bilo do mene...
Ziv je Capri umro nije!
Slika

Nozzlezator
Poruka: 418
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:12h

Poruka od Nozzlezator » sreda, 9. sep. 2009. u 22:46h

A koliko ce to sve da kosta?

nesabl

Poruka od nesabl » sreda, 9. sep. 2009. u 22:53h

Pa motor i mjenjac sam dobio za 80e,ali ni ja ne znam sta tacno sve treba.Koliko ce izaci ni to ne znam.Znam samo da cu ga staviti u Capri-a pa kako god... :D
Ziv je Capri umro nije!
Slika

Dr cosworth
Poruka: 554
Član foruma od: petak, 1. maj 2009. u 19:33h

Poruka od Dr cosworth » četvrtak, 10. sep. 2009. u 14:37h

Jesi ti siguran da cesh ostvariti bilo kakvo vreme KONKURENTO za 402m?
Ja sam dugo u tome i mislim da cesh se samo igrati.. Necesh ga naprawiti da bude besna jurilica... Mozda je to tebi dovoljno,ali ovako jako tesko da ce to da bude brzo za 402m..

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 10. sep. 2009. u 15:20h

Ocekuj oko 8 sec do 100 km/h sa tim v6 2.8i , jer je to isti motor koji je isao u kaprija 2.8i .
Koliko je to u 402 m nema pojma , ali kola koja idu oko 4-5 sec do 100 idu nesto izmedju 12-13 sec ...

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 10. sep. 2009. u 16:38h

8 sekundi do stotke će imati kad bude kupio ili motor koji je prešao manje od 20.000 km ili kad bude potrošio jedno tri-četiri soma funti u full generalnu. Capri sa tim motorom ide toliko kad je nov i kad ima sve zdrave konje.

Istu količinu radova u bajatoj Fordovoj školjci sam i ja razmatrao pa evo da iznesem svoja dosadašnja razmatranja, naravno prilagodjena tvom slučaju.
Motoru koji si kupio prvo izmeri kompresiju. Po fabričkim podacima dobar motor ima najmanje 11.5 bara po svakom cilindru. Ako je ispod ovoga - nema potrebe da razmatraš taj motor, skupo će te koštati gorivo i registracija a ići će loše jer je umro. Ako je kompresija dobra (a takvih motora ima jako jako malo kod nas), trebalo bi kupiti kraburator od Granade 2.8 i odgovarajuću usisnu granu, sa obaveznom raparacijom karburatora to će izaći do 150 evra.
Dalje, moraš naći ceo zadnji trap od Caprija koji je nosio šestaka, najmanje 2.3, zbog lisnatih opruga i diferencijala, pošto će ti tvoj diff za 1.7 taj 2.9 pojesti vrlo brzo. Takodje, bilo bi jako poželjno kupiti šper diferencijal za to, jer auto koji ima loš odnos mase kao što je Capri Mk1 a koji pritom ima pretežak motor od 150 konja će bez šper diferencijala biti maltene neupotrebljiv u krivinama. Šper diferencijal imaju svi ozbiljni perfomance Capriji, a isti će te koštati najmanje 1000 eura, i to polovan u inostranstvu. Takodje, moraš kupiti tvdje punjene sve amortizere, to će te izaći oko 200 evra.
Hladnjak će morati drugi, sa sve setom novih gumenih (ili silikonskih) creva.
Nosači motora će naravno morati drugi.
Moraće i druge tvrdje opruge, kao i druga balans štangla napred, s obzirom da ćeš staviti motor koji je najmanje 50 kilograma teži od onog koji je već nosio.
Pumpa za benzin će morati druga, električna, koja se montira odmah na izlazu rezervoara i to u njegovoj najnižoj tački, odgovarajaća bi bila od Sierre koja je imala K-glavu. Ovakva pumpa može i mora da ide na karburator, s obzirom da nećeš uspeti da ubaciš standardnu mehaničku pumpu.
Kočnice na Capriju će morati da budu druge, obavezno sa servo pojačavačem, napred će morati veći diskovi sa sve čeljustima, a poželjno bi bilo staviti i neke diskove pozadi. U skladu sa ovim ćeš morati da tražiš i odgovarajuće felne koje ćeš moći da staviš a da ne kače čeljusti.
Tunel za menjač će morati da bude veći.
Auspuh će morati kompletno nov odgovarajući za taj V6, to će te koštati oko 200 evra.
Na kraju krajeva, ukupna cifra izlazi preko 2000 evra i to sve sam da radiš, a s obzirom da mi deluje se ne razumeš u mehaniku u smislu ovakvih prepravki, vrlo teško ćeš moći da nadješ majstora koji će ti sve ovo odraditi. Količina posla iznosi par meseci, a rad je nenaplativ (ili da ti uzme još jedno par hiljada evra za njega), pa iz tog razloga niko ovo ni neće da radi. Ako preskočiš neke od gornjih stavki (a ni ja se nisam svega setio), imaćeš auto koji samo potencijalno može da ide i koji će u najmanju ruku biti smešan, jer ćeš moći da ga gaziš samo na pravcu, a u krivinama ćeš najozbiljnije morati da ideš sporije nego sa tim 1.7.

2.0 DOHC 16V motori se ni ovde ne mogu nikako naći, a i kad se nadju odgovarajuće cifre su od 300-400 evra samo za motor bez menjača, naravno ni takvi motori nisu više novi.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

bossko77
Poruka: 1378
Član foruma od: petak, 13. feb. 2009. u 01:44h

Poruka od bossko77 » četvrtak, 10. sep. 2009. u 18:19h

Kao sto covek rece taj motor ces tesko budziti a to ti kazem iz iskustva..kamo srece da sam preskocio sva zezanja i tad nasao cosvortha 2.9 24v ...
ja sam pokusavao sa vecim diznama sirim usisom i izduvom al napretka je bilo ali ne nista drasticno, a da ne kazem da ne moze da vrti vise od 5.500 obrtaja sa fabrickim komp....
SlikaSlikaSlikaSlika

van
VIP

Poruka od van » četvrtak, 10. sep. 2009. u 19:28h

Ne trebaju bas sve prepravke koje je pomenuo 911 , ali vecina da ...
V6 motro treba da ima od 11-13 bara kompresiju ako je ok . Meni ne motoru pokazuje oko 11.2-11.5 .
Posto si ti nabavio 2.8 i motor sa K glavom , tu se stvari kud i kamo lakse budze .
Usisna gran kod tog 2.8 i ima cetiri cevke za 6 cilindrada , sto je poprilicno glupo i restriktivno resenje . 2.8 Efi ima mnogo bolju usisnu granu ciji donji deo mozes da iskoristis i na rupe postavis 6 leptira od kecevog karburatora i preko torga neke trubice i nesto sto ce zadihtovati sve to i spojiti sa k- glavom . dobijes mnogo bolje disanje ... Mada i dalje je preko 6000 rpm misaona imenica za taj motor .
I sve sto turi nece biti brze od ovoga

[IMG=http://img151.imageshack.us/img151/4513 ... 085.th.jpg][/IMG][IMG=http://img151.imageshack.us/img151/4391 ... 106.th.jpg][/IMG]

nesabl

Poruka od nesabl » četvrtak, 10. sep. 2009. u 20:50h

Sto se tice djelova imam sve sto si spomenuo tako da to nije problem.Sto se tice mehanike znam toliko i razumijem neke stvari da mi ne treba 5 puta objasnjavati.
Stvar je u tome da mi je jako jeftino ipao ovaj motor.Nadao sam se da je neko ovo vec uradio tako da mi jasno moze reci:"Treba ti to,to i to."ili:"Treba da prepravis to,to i to" i kraj price.
Sto se tice 402m,tu sam se nadao klasi 16.Valjda to moze majku mu...
Ono sto je na kraju krajeva moj cilj jeste da ubacim,to nisam spominjao,motor 2.OT iz Saab-a.Motor je sto se kaze u raji:)To sad nije tema i to je samo u planu,a i ima nas koji cemo to raditi jer tu vec nema sta da se pametuje.To je onda auto za trke i nema izmisljanja.
Za sledecu sezonu vec imamo Trabanta 2.2T sa motorom iz AudiS2.Neka niko nista ne pita dovoljno sam rekao:)
Stvar je u tome da jednostavno hocu da mi kaze neko kao sto je Van ili Dr.Cosworth:da li moze da ide 16,da li sa standardnim motorom ili da se tu nesto radi i sta...
Meni je jasno da na ovom forumu ima ljudi kojima nije nikakav problem uraditi ovako nesto i zato sam se i javio ali i ocekujem da mi sto direktnije kazu da ne bi ulazili u dalju dubiozu...
To je to.Pitanja su jasna:Da li moze da ide sa 2.8 V6 16sec na 402?Ako moze sa kojim promjenama? i Sta mi tacno treba da ubacim 2.8 V6 u Capria?

PS:Koliko ja vidim ne treba nista sto dobra volja i 10 prstiju ne moze napraviti:)
Ziv je Capri umro nije!
Slika

bossko77

Poruka od bossko77 » četvrtak, 10. sep. 2009. u 21:00h

Ubaci 2.0T iz saaba u forda :-| i ja licno pokrecem peticiju za proteravanje iz ovog kluba.. :-) hehe
pa zar pored legendarnog coswortha 2.0 ubacivati saaba..e to je vec samar
Poslednja izmena: bossko77, na dan četvrtak, 10. sep. 2009. u 21:16h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
SlikaSlikaSlikaSlika

nesabl

Poruka od nesabl » četvrtak, 10. sep. 2009. u 21:13h

E da je meni Cosworth za ove pare ne bi ga ni pogledao ali Bosna je ovo.Jedva bih docekao brate moj ali budzet je mali,a motor je tu...Nego nije sad o tome rijec.Ovde se radi o 2.8 pa kada njega napravim i kada dodjem na taj vas parking :) Bg volim i imam tamo gdje da dodjem,a i dolazio sam tamo cesto ove godine,naravno zbog djevojke:)E tada cemo da prevrnemo Srbiju da nadjemo Cosworth ako ima...Nista se ti ne brini ako dodje do toga da biram izmedju Saab-a i Ford-a.Pa zna se valjda:))))
E sad samo da se smiluju pravi majstori pa da mi jave sve gore navedeno ;)
Ziv je Capri umro nije!
Slika

bossko77

Poruka od bossko77 » četvrtak, 10. sep. 2009. u 21:16h

Evo ti teme za razmisljanje za tuning

Vidi jel neko moze da ti ubaci kompresor(max 0.4 bara) stavi jace dizne i uskladi to....
SlikaSlikaSlikaSlika

nesabl

Poruka od nesabl » četvrtak, 10. sep. 2009. u 21:31h

Ma kazem ti ovo je Bosna.Nema kompresora,ima turbina naravno ali ovo ti je VW zemlja.Pun ku... onih krmecih G Lader-a :))
Kupis ga za 50e...
Ziv je Capri umro nije!
Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » četvrtak, 10. sep. 2009. u 21:46h

Pomalo gresis u tome da ovde ima ljudi koji bi znali da urade sve ovo, ima onih koji razmatraju i pokusavaju, samo jos nijedno takvo vozilo nije sklopljeno i provozano a da nema problema.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Odgovori

Povratak na „Tuning“