Prvo se trazio C-max ali na moje savetovanje ipak uzet focus karavan. Glavni razlog: cena. Focus je jeftiniji za isto godiste.
Neke slike (klik za full rez):

Ima dosta opreme, star okruglo 3 godine (proizveden septembra 2009).
Evo nekih detalja opreme.
keyless go (paljenje na power dugme, nema potrebe za otkljucavanjem ako je kljuc u dzepu, itd...)
fabricka instalacija za 230V (+ u gepeku dodatni 12V konektor)
grejanje soferke, brizgaljki i rashladne tecnosti
tempomat
Sony radio sa bluetooth-om, USB, AUX
samozatamnjujuci retrovizor
ESP
senzori za svetla i kisu
fabricki parking senzori (koji su 20x bolji od aftermarket kineza)
Ako izuzmemo radio - koji je po mom misljenju vrhunski za nase uslove jer fabricka navigacija ionako nije nizasta, od opreme mu fale samo xenoni, grejanje sedista i fabricki alarm. Naravno, mozda se pod full opremom moze smatrati i siber, ali meni je to bzvz i nepotrebno na autu sa klimom. Mozda ce neko reci da mu fale vece felne, ali za upotrebu za koju je kupljen su ove vise nego savrsene, elegantne a odgovarajucih dimenzija (16x7j) tako da su gume jeftine.
Menjac je automatski, 6 brzina powershift. Nije isti kao najnoviji powershift iz novog Focusa/Mondea (nema 2 kvacila itd), ali iskren da budem veoma sam pozitivno iznenadjen radom menjaca. Trzanje prilikom promene - maltene da ne postoji. Jedino sto se primeti iz kabine jeste da kazaljka obrtomera seta gore-dole dok auto ubrzava i to je to, posto je i motor veoma tih.
Ide lepo, udoban je, veoma opustajuci za voznju. Jeftin za odrzavanje, potrosnja u nekom kombinovanom rezimu (60% grad, ostalo autoput) 7L. Odradjen veliki servis, od dodatnih ulaganja za sada: zamenjenja sijalica za osvetljenje nogu kod vozaca i to je to

Ipak, Mondeo je zanimljiviji jer imam subjektivni utisak da je startniji, pogotovo na vecim brzinama. Pritom ne mislim na samu razliku u menjacima pa da je automatik sporiji i slicno (jer i nije nesto preterano sporiji), vec na razliku u motorima i kako razvijaju snagu. Plus je kod Focusa menjac drugacije podesen pa se na autoputu u 6toj vrti na vecim obrtajima nego mondeo. Takodje je Mondeo za nijansu stabilniji, u Focusu se oseti visoko teziste.