Focus MK1 TDdi karavan trese i lupa prilikom kocenja
- profa_PI
- Poruka: 54
- Član foruma od: utorak, 27. jan. 2009. u 21:23h
Focus MK1 TDdi karavan trese i lupa prilikom kocenja
Sinoc sam probao malo jace da ukocim i osetio sam da mi u prednjem trapu lupa i da mi volan poskakuje.Probao jos 2-3 puta i situacija je ista.To sam tek juce primetio jer sam naglo zakočio a inače normalno u vožnji koči odlično,ne vuče ni u jednu stranu i nista se ne oseća na volanu..Focus ima ABS i nije mi jasno na kom principu on radi i verujem da nešto nije u redu čim se čuje lupanje.Sta bi moglo da bude uzrok svega ovoga i da li je vreme da se menja neki deo 

- oristic
- Poruka: 1041
- Član foruma od: subota, 12. dec. 2009. u 21:21h
Re: Focus MK1 TDdi karavan trese i lupa prilikom kocenja
Pa ukljucuje se abs, verovatno pri naglom i ostrom kocenju! Mada ne bi trebalo da se oseti na volanu, vec na papucici... Mada to Vase objasnjenje je malko sturo...
- mbole
- Poruka: 14926
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
ABS radi tako sto nadgleda okretanje tockova. Cim neki tocak stane, ili pocne da se okrece drasticno sporije od ostalih, on popusti pritisak kocnice na tom tocku.
To se na pedali oseca kao dosta intenzivno tresenje, i cuje se bas ko drrrrrrrr.
To se na pedali oseca kao dosta intenzivno tresenje, i cuje se bas ko drrrrrrrr.
Djak pesak 

- oristic
Bas tako, ali on kaze da mu trese i volan, a to bas i ne treba da bude....
- dax92
-
- Poruka: 7601
- Član foruma od: ponedeljak, 11. apr. 2011. u 13:12h
Jesi diskovi krivi? 

Focus ST170
Focus SVT
Focus SVT
Markedjani piše:druže ford je to... mogu da uđem kroz pod ko dingospo
macaneli piše:ide bolje zato sto mk1 ima dusu
totti piše:Vidi... Ti bi sa tvojom kornjačom mogao da igraš kolo oko ove, ne bih se potezao ni na 20 metara![]()
- profa_PI
- Poruka: 54
- Član foruma od: utorak, 27. jan. 2009. u 21:23h
Danas sam malo vise probao focusa i mogi vam reći da se više oseća na papučici a usput se i cuje neko lupanje.Ovo je moj prvi auto koji ima ABS i koci neverovatno dobro ali me sinoć malo uplašilo ovo što sam u prethodnom postu napisao.Diskovi su novi tj.kupljen je tako sa njima a da li su krivi to će ipak majstor morati da pogleda
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7123
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Zvuči kao normalno ponašanje ABS-a. Ume da iznenadi ako čovek nije vozio auto sa tim sistemom ranije i ako ne očekuje da će ABS da se uključi.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- dule0911
-
- Poruka: 13656
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Znam za neke koji kad osete lupanje ABSa na papucici, uplase se i puste kocnicu, pa se zakucaju u ovog ispred 
@profa
U principu, samo kad zabodes kocnicu bas jako trebalo bi da osetis vibracije, tj pobunu abs-a jer ne dozvoljava blokiranje tockova. U ostalim situacijama treba da se ponasa kao auto bez abs-a.

@profa
U principu, samo kad zabodes kocnicu bas jako trebalo bi da osetis vibracije, tj pobunu abs-a jer ne dozvoljava blokiranje tockova. U ostalim situacijama treba da se ponasa kao auto bez abs-a.
Fiesta!!
- oristic
Ajd i ja da pitam nesto u vezi abs-a!
Da li abs deluje i na zadnje tockove kod focusa mk1 sa dobosima nazad, jer mi se nekako cini da reaguje samo na prednje tockove kako bi sprecio njihovo proklizavanje?
Da li abs deluje i na zadnje tockove kod focusa mk1 sa dobosima nazad, jer mi se nekako cini da reaguje samo na prednje tockove kako bi sprecio njihovo proklizavanje?
- darioculibrk
- Poruka: 1210
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h
Pa ABS radi na sva 4 tocka...ali mislim da dosta zavisi od rasporeda tezine i podloge, tu veliku ulogu ima i EBD
Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
- mbole
- Poruka: 14926
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Efekat ABS-a samo na prednjim tockovima bi bio kao da si povukao rucnu na autu koji nema ABS.
Djak pesak 

- oristic
Ok, a EBD je? Nekako ne primecujem njegovo dejstvo na zadnje tockove, inace je skroz logicno da deluje na sva 4!
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ma kakav EBD, to je zamlacivanje da kao bude sto vise sistema..
- darioculibrk
Pa EBD je kao podsistem, u okviru ABS-a. U sustini, regulise silu kocenja, nesto kao "peti cilindar" na starijim autima.
- milan_gt
- Poruka: 11706
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
ima jos jedan sistem koji kao prepoznaje kad jace stisnete pa dodatno pojacava silu kocnica..jes sad ce..
siatem koji jedino ima logike je onaj (ne znam kak se zove) sto ptepoznaje kad naglo pustite gas a on stisne malo kocnicu, poveca pritisak ulja i plocice prisloni disku..i kad nacepite vec je sve spremno..dobijate mozda po metra kraci put al nekad dovoljno..
siatem koji jedino ima logike je onaj (ne znam kak se zove) sto ptepoznaje kad naglo pustite gas a on stisne malo kocnicu, poveca pritisak ulja i plocice prisloni disku..i kad nacepite vec je sve spremno..dobijate mozda po metra kraci put al nekad dovoljno..
Poslednja izmena: milan_gt, na dan petak, 28. sep. 2012. u 23:16h. Ukupno izmenjeno 1 put.
- darioculibrk
Mislis na Brake Assist? Imao sam ga prilike isprobati na Insigniji
Prepoznaje naglo pritiskanje kocnice i oduzimanje gasa i pojacava silu kocenja. Isprobao sam ga tako sto sam lijevom nogom zakocio
(automatik) 
@milan_gt "Brake Assist detects circumstances in which emergency braking is required by measuring the speed with which the brake pedal is depressed. Some systems additionally take into account the rapidity of which the accelerator pedal is released, pre-tensioning the brakes when a "panic release" of the accelerator pedal is noted. When panic braking is detected, the Brake Assist system automatically develops maximum brake boost in order to mitigate a drivers tendency to brake without enough force. In doing so, Brake Assist has been shown to reduce stopping distance by a significant margin; up to 20% in some studies. "

@milan_gt "Brake Assist detects circumstances in which emergency braking is required by measuring the speed with which the brake pedal is depressed. Some systems additionally take into account the rapidity of which the accelerator pedal is released, pre-tensioning the brakes when a "panic release" of the accelerator pedal is noted. When panic braking is detected, the Brake Assist system automatically develops maximum brake boost in order to mitigate a drivers tendency to brake without enough force. In doing so, Brake Assist has been shown to reduce stopping distance by a significant margin; up to 20% in some studies. "