Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

GPS navigacija pitanje

Ovde pišete o svemu što nije našlo mesto u ostalim kategorijama i što nema neke preterane veze sa Fordom.
Odgovori
Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Re: GPS navigacija pitanje

Poruka od Vladan » utorak, 18. sep. 2012. u 11:31h

Uz Blueberry ne idu mape i software, mora da se kupi posebno ili ukrade preko torenta i sl. To je bilo ok pre 5 godina, i za PC ajde de, ali sad, da kupim stand alone uredjaj za koji moram da dokupim glavnu komponentu, msm stvarno. Prestigio navigaciju daju za manje pare, a sa mapama.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » utorak, 18. sep. 2012. u 11:52h

te mape koje isu sa navigacijom su i ovako totalni promasaj.siromastvo tesko. Ja sam odmah zamenio mape koje su dosle sa prestigio tako da mi je nebitno,a jeste tacno da shitberry nema mape kad kupis. U svakom slucaju,potrebno je da periodicno mape osvezavas tj dodajes nove tako da ti i nije neka razlika. Nego sam nasao na kupindu neku navigaciju od 5 incha, za osam ipo soma, blenk bez brenda (sto mi je vizuelno najlepse jer me nerviraju ti jeftini natpisi). Ima ekran od 800x600 sto je dosta bolje. 5 inch je i max sto bi isao,(ostalo za moj ukus izgleda ruzno i nesrazmerno veliko). Navodno ovo uzimaju razne firme i brendiraju kao svoje.

evo slike, meni najlepse izgleda:

http://static.kupindoslike.com/Navigaci ... 251949.jpg

Vladan

Poruka od Vladan » utorak, 18. sep. 2012. u 14:59h

Kapiram ja to, ali onda neka ga prodaju kao PPC/ PNA/ media player/ tablet/ stagod, sa ugradjenom gps antenom, a ne kao uredjaj za navigaciju.
By the way i Prestigia ima bez mapa, da ih prodaju. Meni je to potpuno neshvatljivo.

Prodajem auto, ima kozna sedista, xenone, ultra felne, DVD... ali bez motora i instalacija?! To nije auto, to su delovi, skoljka, krs ...

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Poruka od BojanM » utorak, 18. sep. 2012. u 16:18h

Sa druge strane, vrlo mali broj ljudi ima problem da kupi računar bez operativnog sistema. Pitam se zašto. :wtf:
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

mbole
Poruka: 14968
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 19. sep. 2012. u 00:50h

Ne vidim zasto je to neobicno.

Kad kupis CD player, niko ti uz njega ne daje i gomilu CD-ova sa tvojom omiljenom muzikom, vec njih moras da kupis posebno. A priznaces da CD player bez CD-ova ima smisla taman koliko i GPS bez mapa.
Tebi mozda treba samo mapa Srbije, i zasto bi placao mapu cele Evrope? A nekom drugom treba samo Bosna, dok nekom trecem treba cela Evroazija, Afrika...
Djak pesak :)

Vladan

Poruka od Vladan » sreda, 19. sep. 2012. u 01:25h

Nalazim poredjenje potpuno besmislenim, necu priznati, i kakve veze ima kome je sta potrebno?

Ako mi neko prodaje uredjaj za navigaciju (pracenje i kontrolisanje pozicije na putu, od tacke do datcke), ocekujem da taj uredjaj to i radi. Ako nema mape i software, on to ne moze. Npr. Garmin, Mio, Igo, itd, prodaju uredjaje za navigaciju. Ovo sto prodaje blueberry u najboljem slucaju je deo opreme, koji cak nije ni neophodan, za sastavljanje predmetnog uredjaja (neophodan je samo ako hocemo navigaciju pomocu GPSa).
Sto se tice mapa, nek oni ugrade Garmin XT, Igo My way ili sta god, sa base mapom, i da omoguce skidanje bar jedne detaljne mape, ili regiona po izboru, za taj software. Ili nek ponude sa ugradjenim detaljnim mapama, ovakvim, onakvim, nek istraze trziste i snose rizik. Kol'ko para tol'ko muzike. Bez i jedne mape, bez softwarea, dao si pare a muzike uopste nema. Vratite nam pare!!!

Cd player... Sta reci? Auto nije auto ako se u njemu niko ne vozi? Kakve su to analogije?

mbole

Poruka od mbole » sreda, 19. sep. 2012. u 09:01h

Vrlo proste i jednostavne analogije.
Kao sto muziku ne prave proizvodjaci CD playera, tako ni mape ne prave proizvodjaci GPS uredjaja, pa cak cesto proizvodjaci mapa ne prave ni softver za navigaciju, vec jednostavno samo mape.

Kao sto je muzika autorsko delo kompozitora, pevaca... tako je i mapa autorsko delo firme koja pravi mape. Zasto bi dobio gratis mapu? Moze naravno, ali uopste nije obavezno.

Kako mislis kakve veze ima kome je sta potrebno? Pa valjda ti kao kupac uzimas ono sto tebi treba, a ne ono sto treba nekom drugom.

Uredjaj za navigaciju i bez ikakve mape prati tvoju poziciju. Ne vidim kako si zakljucio da je GPS vezan za put, ulice...? Mozda ti jednostavno hoces da znas svoje koortinate, mozda se kreces potpuno van puta.

Vladan

Poruka od Vladan » sreda, 19. sep. 2012. u 11:03h

Napisao sam duzi odgovor, ali ga je cyber space pojeo.

Zanimljivo spinujes, ali nepotrebno.
Sve jedno.

CD Player radi za sta je napravljen, muzika se ne pominje.
Pomenuti proizvodjaci, Garmion Igo, ... proizvode software, a mape pravi neko drugi.
Oni, kao i pomenuti Prestigio i Blueberry, u pogledu hardwarea, samo brandiraju OEM proizvode.
Autorska prava nemaju veze s ovim o cemu pricamo.

Kad kupis uredjaj brandiran od proizvodjaca softwarea, Garmin, Igo,.., dobijes software (i bar neku mapu).
Kad kupis uredjaj brandiran od brandatora hardwarea Prestigio dobijes neki software i neku mapu, ako to zelis.
Kad kupis uredjaj brandiran od brandatora hardwarea Blueberry dobijes media player sa GPS antenom.
Od navedenoih prva dva su ono sto je meni potrebno - navigacioni uredjaji. Ono trece bi mi bilo potrebno kada bih
imao zelju da sastavljam GPS navigacioni uredjaj.

Navigacija je sustinski vezana za put, a ulice pominjes samo ti.
Uredjaj za navigaciju sluzi za pracenje ...., ali nije on taj koji prati, vec je tu da korisniku omoguci pracenje. GPS uredjaj bez softwarea to ne omogucuje.
Kako da ocitam koordinate sa media playera koji ima GPS antenu, ali nema software za ocitavanje?

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 19. sep. 2012. u 11:12h

ljudi zar je bitno ? Nikoga ne znam da koristi default mape koje idu sa navigacijom,a slutim da znaju to i prodavci i ne bi rizikovali gubitak profita zbog lose procene trzista. Meni licno zaista ne igra ulogu da li ima mapa ili nema,na isti nacin kao sto kompjuter kupujem zbog hardwera,a softwer sam biram i instaliram. Te mape koje dolaze sa navigacijom su zaista siromasne, po informacijama a i vizuelno. Alternativa je da kupis skuplji uredjaj,ali onda placas bolje mape,jer su svi ti uredjaji manje vise isti. osim ovoga, postoji i taj momenat da su ovi uredjaji zakljucani,a softwerki ih otkljucas pa fakticki imas mali windows CE (ili sta se sad koristi ) racunar sto nije lose. Vladane, koji softwer i mape koristis sada? Ova navigacija sto sam nasao za osam ipo soma na kupindu je vec otkljucana i mislim da cu da je uzmem. Ne znam kolko da trazim za moj prestigio 5120BT da prodam? igo 8 i najnnovije mape na njemu. nema trenutno punjac za kola, devojka mi polomila tri komada nedavno na putu, obarala sediste i svaki put na istu foru polomi punjac. :doh:

Vladan

Poruka od Vladan » sreda, 19. sep. 2012. u 11:34h

Koristim Garmin na Nokii. Probao sam ovaj N Drive sto Bole pominje. Mislim da je to neka vrsta Tom Toma (onako vizuelno), ali mi nije nesto odgovsralo, ne secam se tacno.

A ovo drugo, kad sam kupovao HP Travel Companion, uzeo sam ga kao PPC sa GPS antenom kao bonusom. Dvoumio sam se izmedju uredjaja sa WI FI i ovog sa GPS antenom. Znao sam sta radi i nisam ocekivao mape. Nije imao instaliran cak ni najosnovniji programcic za prikaz koordinata. U tom smislu, nije bio navigacioni uredjaj. Obe moje Nokije to jesu. Na obe sam dobio i aplikaciju za ocitavanje koordinata i GPS kompas i,..., i Nokia Maps.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 19. sep. 2012. u 11:36h

ovaj HP izgleda cool,ako ima opcija sa wi fi. jel ima kod nas da se uzme taj sa wi fi?

Vladan

Poruka od Vladan » sreda, 19. sep. 2012. u 11:46h

Ne znam. Tada, pre 5 godina, moglo je ili jedno ili drugo. Ako ima GPS nema Wi Fi. Ne znam kakvi su sad modeli. Koristio bih ja to i dalje, ali sam hodajuci propao kroz saht, jednom nogom, pa kako sam se docekao na ruke da ne propadnem skroz, a ovaj mi bio u ruci, razbijem ekran. Shit. Popravka bi izasla vise nego nov. U medjuvremenu, telefoni su napredovali, tako da su mi ove Nokie, N82 i XM5800 funkcionalnije od tog HPa. HP jeste bio lep, nema sta. Tad to retko ko je imao. Stanem nasemafor, a cigos sto pere gleda ne veruje, "pa to ti prica gde da ides, ajd prodji sutra opet da vidim jos malo, dzabe cu ti perem ceo auto", ne zezam se, stvarno se desilo.

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 19. sep. 2012. u 11:55h

Kladim se da je isti cigos koji je interesuje za tehnologuju bas ukrao saht u koji si propao. :D

Vladan

Poruka od Vladan » sreda, 19. sep. 2012. u 12:17h

RS_cabrio piše:Kladim se da je isti cigos koji je interesuje za tehnologuju bas ukrao saht u koji si propao. :D
Odlican!!!

Saht je bio sa poklopcem, ali malo van lezista, pa je kao klapna, otvorio se i zatvorio preko moje noge. Odrao sam cevanicu izvlaceci se, ruke su mi bile zauzete drzanjem za asfalt, preko PPCa, da ne propadnem jos dublje.

mbole

Poruka od mbole » sreda, 19. sep. 2012. u 14:49h

Vladan piše:CD Player radi za sta je napravljen, muzika se ne pominje.
Ah, sad skontah. Bice da pricamo o razlicitim CD playerima :)
Za sta drugo moze da posluzi MUZICKI CD player, osim za pustanje muzike?
Daklem nisam pricao o racunarskom.

Nisam rekao da GPS nema softver za pracnje pozicije. Ima ga. Samo nema mape. Lepo ti napise da se nalazis na toj i toj geografskoj duzini i sirini.
Ne vidim zasto vezujes GPS samo za auto i put. On se koristi i na moru, i u bespucu (ides peske)...

Vladan

Poruka od Vladan » sreda, 19. sep. 2012. u 16:46h

Sa poentom da uredjaj radi ono za sta se i prodaje, pravo iz kutije, recimo za audio bajke. A tacno je da nisi ti rekao ono za nedostatak softvera, to sam rekao ja. Meni su tako, za Blueberry, rekli u tehnomaniji, a za pojedine Prestigio u PC Practic ili sl., bem ih u naziv, a i moje licno iskustvo sa pominjanim HP uredjajem je takvo.
I dalje mi nije jasno odskle ti to o ulicama? Vrv zbog reci put? Plovni, vazdusni,predjeni, po bespucu, ..., dakle, put. A pracenje od tacke do tacke na tom putu, zadate, izmerene, ...

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » sreda, 19. sep. 2012. u 16:49h

Nista ja vas ne razumem. ocel neko da kupi moju navigaciju sa sve mapama i bez punjaca za kola. (punjac 600 kinti)

mbole

Poruka od mbole » sreda, 19. sep. 2012. u 23:23h

I tu audio bajku moras da kupis posebno, ne dobijas je sa CD playerom. Daklem kad player izvadis iz kutije, sa njiga se nece cuti ama bas nikakav zvuk, posto u njemu nema CD-a.
Neophodan ti je nekakav CD koji ces ubaciti u njega, da bi dobio zvuk. a taj CD kupujes posebno.
Nadam se da je sad analogija jasnija.

Koliko sam uspeo da vidim iz bluebery-evog uputstva, uz njega dolazi softver (varijanta IGo) iako nema mapa.

Znaci uredjaj radi, pokazuje ti trenutnu poziciju (u smislu koordinata), moze da ti prikaze trenutnu brzinu, iscrta putanju kojom si isao, pokazuje strane sveta, nadmorsku visinu... drugim recima sve ono sto radi bil okoji GPS uredjaj, samo nigde na ekranu nema nacrtanih puteva ulica, reka, gradova...

No, cak i da nema nikakvog softvera, i kad kupis racunar kupio si ga praznog (moguce je da ga dobijes sa OS-om, ali uopste nije obavezno). Elem kupio si parce hardvera, a koji softver ces ubaciti u njega to je vec samo tvoja stvar, i placa se posebno. GPS u sustini i jeste racunar, sa dodatkom GPS prijemnika.

Velika vecina GPS uredjaja se prodaje u istoj hardverskoj konfiguraciji samo sa raznim varijantama mapa i naravno sa razlicitim cenama.
Hocu da kazem imas jedan isti hardverski uredjaj, jedan isti program na njemu, samo se mape razlikuju i naravno razlikuju se i cene.
Nase trziste je relativno siromasno ponudom, pa nam je to neuobicajeno, ali je sasvim normalno da u ponudi imas isti uredjaj samo sto jedan dolazi sa recimo mapom centralne, a drugi sa mapom istocne evrope, treci samo sa mapom francuske, cetvrti sa kompletnom evropom. I naravno svaki ima drugaciju cenu.

Vladan

Poruka od Vladan » četvrtak, 20. sep. 2012. u 00:51h

Da, ali ako je ne dobijem, Cd player je i dalje to to sto jeste, jer omogucava pustanje CDova. Ako uz GPS antenu/ prijemnik ne dobijem software za ocitavanje pozicije, ona/ on nije navigacioni uredjaj, jer ne omogucava navigaciju. Besmisleno je reci "CD ne moze da se slusa bez CDa" i tvrditi da je to analognim recenici "GPS antena/ prijemnik, bez softvera za ocitavanje pozicije, ne omogucava navigaciju".
Analogija, (tj. tvoja namera) je jasna od samog pocetka, ali je pogresna, tj. nije primenjiva, tj. nije analogija, jer nije analogna predmetu rasprave.

OK, tako pise u uputstvu, nisam citao, meni su u Tehnomaniji rekli da nema software.

Jedna od sub tema je bila ako ga nema, da li se to moze nazvati navigacionim uredjajem. Po meni ne moze. Ako ne moze, zasto ga prodaju kao takav. Ti kazes da ima software, ja ti verujem. Ok. pitanje se sa Blueberija seli u zonu uopstenog, imaginarnog uredjaja, ali se samo pitanje ne menja.

Ova dalja objasnjenja, trziste cene ... PC, sve je to nepotrebno i/ ili irelevantno. Objasnjenje upotrebe i funkcionasanje popularnih GPS aplikacija je nepotrebna.
Za ostale primere postoje kontra primeri.
Npr.Apple/ Mac racunari. Nezamislivo je dobiti ih bez OSa i pripadajucih aplikacija. U tom smislu, MS je ostvario saradnju sa HP, Toshibom itd, pa sad prakticno ne mozes (znam da moze, ali su sve redji) kupiti laptop bez WIN7. Po meni to je odlicno, prakticno i posteno resenje. Cak i na desk topu, ako nema WIN, ima neki linux ili bar DOS, ali fakat, moze i bez. Samo, to opet nije analogno, jer je u prici Bluebery imao OS, ali ne i software za ocitavanje pozicije po GPSu. Ok, ti si nasao u uputstvu da Bluebery ima neki softver. Steta sto to nisu znali u tehnomaniji. Mogli su 12-13 soma da stave u kasu. Sad je kasno. Kupicu ga kad bude 3-4 soma, mozda

Sto se tice razzlicitosti ponude, pa da o tome pricam. To je potrebno. Da uredjaj radi sta mu je posao cim otvoris kutiju i ukljucis ga. To je glavni uzrok mog nezadovoljstva. Necu da kupujem nesto sto ne radi posao za koji ga kupujem. U danima kad uz svaki krdzavi PC dobijes Win7 i u njemu pripadajuci digitron, oni u uredjaj za navigaciju ne stave software za navigaciju. Ok, pise u uputstvu da su stavili, ali ni prodavci to ne znaju. Ako su vec stavili IGO, onda je trebalo da daju i pravo da skines bar jednu mapu po izboru. Mozda su i dali, ali mozda prodavci ne znaju ni to?

mbole

Poruka od mbole » četvrtak, 20. sep. 2012. u 08:33h

Mozda se kod nas prodaje druga varijanta (uputstvo je englesko), koja zaista nema ni softver, tako da su mozda prodavci u pravu.

Kako bih ti rekao, ponuda je raznolika. Neko nudi sa neko bez, pa kojoj musteriji se sta svidja. Meni je to uvek bolja varijanta od: ima samo ovako.

Cak bi mogao da posmatras i obrnuto. Insistiranje HP-a ili neke druge firme da mi uz notebook proda i MS Win, moze se smatrati krsenjem antimonopolskih zakona. Mozda ja jednostavno necu Win, i zasto bi ga onda placao?

Apple je druga prica, posto oni prodaju svoj softver uz svoje racunare, a ne "bundle" sa softverom neke druge firme.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » četvrtak, 20. sep. 2012. u 11:26h

Uz neke CD playere su davali CDove. :D
Ćale kad je kupio 1988. CD plyer dobio je mali CD sa 3-4 pjesme na njemu. :D
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

Milos_Po
Poruka: 21
Član foruma od: ponedeljak, 20. avg. 2012. u 11:44h

Poruka od Milos_Po » četvrtak, 20. sep. 2012. u 14:25h

Ja kada sam kupovao moju bluberry navigaciju isto je bila bez programa, na sta su mi rekli u radnji tipa ako kupis i memorijsku karticu koja ti treba navigaciju dobijas besplatno instaliranje programa... A i slazem se sa predhodnim komentarima jbg i komp kada kupujes dobijas ga bez os...

Vladan

Poruka od Vladan » petak, 21. sep. 2012. u 16:29h

Odosmo na drugu temu, sto je dobro. Pazi, kad sam rekao posteno, mislio sam na obe strane, i proizvodjace OSa i aplikacija i korisnike. Prema proizvodjacima softvera, posteno je jer pare dobiju u napred, tako da su manje na steti zbog piraterije (eufemizam za kradja), a prema kupcu je posteno, jer ga ne navodi na kradju (pravo ime za pirateriju). Proizvod jeste malo skuplji, ali onaj ko ga sklapa moze namenski da ga sklopi i prodaje ciljano. Npr. za audio video produkciju, knjigovodstvo, ..., sa nekom verzijom softvera koja je dovoljna da se posao obavi potpuno, uz mozda malo vise muke istapa i kanapa, i mogucnoscu da se po povoljnoj ceni upgradeuje na pro varijantu. To opravdava visu cenu u odnosu na klot hardware. Moze i mnogo skuplja varijanta, sa pro aplikacijama, kako god. Ali sustina je da proizvodjaci hardvera budu proaktivni, stobisonoreklo. Licno,mislim da nikad vise necu kupiti PC (desk ili lap) bez OSa. Bolje se osecam, bolja karma, nego kad je pirat. Ovo sve da se shvati uopsteno, kao pravac razmisljanja, detalja uvek ima svakakvih.

Iosis
VIP
Poruka: 8421
Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h

Poruka od Iosis » petak, 21. sep. 2012. u 17:15h

Ma svedno ti to, da li je orginalni OS ili pirat. Ja sam godinama koristio piratske verzije Windowsa od 98, Millenniuma, XP pa do 7. Mislio sam da to što komp zapucava i poslije nekog vremena počne da radi sporije do toga što je pirat, ali evo koristim oko pola godine orginalnu verziju Windows 7 Professional, pa isto počeo da usporava, da zapucava, prije je dizao sistem za manje od minute, sad mu treba minut i po. Uradio bih rado reinstalaciju, ali mi se ne radi zbog neke druge stvari, da sad ne objašnjavam.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedista :lele: i sakloni :P

RS_cabrio
Ljubitelj životinja

Poruka od RS_cabrio » petak, 21. sep. 2012. u 17:24h

Znam i zasto. treba da prebacis sve one MILF filmove iz Documents direktorijuma na C,a nemas mesta na D

Odgovori

Povratak na „Off topic & Free time“