Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

auto na hho

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Re: auto na hho

Poruka od Deckonja » petak, 27. apr. 2012. u 10:40h

Tesko ce ti neko objasniti, fora i jeste u tome, da, radi ali me ne pitaj kako jer neces shvatiti...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » petak, 27. apr. 2012. u 10:46h

sta mi je trebalo da ponovo dizem ovu temu :)

Deckonja
Sierra junkie
Poruka: 1773
Član foruma od: ponedeljak, 15. jun 2009. u 11:29h

Poruka od Deckonja » petak, 27. apr. 2012. u 10:50h

Sta ti je trebalo da se ne pojavis na skupu :P

webboy
Poruka: 21
Član foruma od: ponedeljak, 23. apr. 2012. u 17:02h

Poruka od webboy » petak, 27. apr. 2012. u 11:59h

Vladan piše:Ono sto bih ja voleo je da to funkcionise. Takodje voleo bih da mi neko objasni

1. sta je efikasnost sagorevanja?
2. kojim mehanizmom hho doprinosi efikasnijem sagorevanju?
3. da iznese podatke o izmerenom poboljsanju.
4. posto se prica o gorivu koje ostane ne sagoreno, da kaze koliko je to u procentima.
5. Sta je efikasnost motora i koji je teoretski maksimum.
Tek posle ovoga moze da sledi prica o ecu, siromasnoj ili bogatoj smesi itd.
Probaću da ti odgovorim na neka pitanja:

1. Efikasnost sagorevanja se izražava u procentima iskorišćenja goriva. 100% iskorićenja i efikasnosti znači da je apsolutno sva smeša goriva i vazduha u cilindru sagorela. Takođe, kod SUS motora je bitna i BRZINA sagorevanja, jer je potrebno da smeša u cilindru sagori u potpunosti PRE nego što klip dodje u DMT.
2. HHO iliti "praskavi gas" delije kao katalizator sagorevanja, odnosno povećava BRZINU sagorevanja smeše unutar cilindra. Na taj način omogućava da veći procenat smeše sagori (podiže efikasnost sagorevanja) od trenutka paljenja smeše, do trenutka kada klip dođe u DMT (donju mrtvu tačku). Brzina sagorevanja je od naročitog faktora za dizel motore (dizel sporije sagoreva nego benzin), pa tako po netu u glavnom možete naći podatak da HHO sistemi veće poboljšanje daju na dizel motorima.
3. Ne mogu da odgovorim, nisam ugrađivao niti testirao na autu.
4. Veoma mali procenat smeše (reda veličine 2% max) ne sagori u cilindru, nego izleti napolje u izduv. Ali, ovde dolazi do pogrešnog shvatanja, jer nije samo bitno da smeša sagori u cilindru, nego je bitno da sagori PRE DMT položaja klipa. E sad, koji procenat smeše sagori pre, a koji posle je usko vezano sa efikasnošću sagorevanja i efikasnošću motora.
5. Efikasnost motora je usko povezana sa ef. sagorevanja i kao i ona, izražava se u procentima. Teoretski maksimum je naravno, 100%. Ef. motora je sposobnost motora da energiju dobijenu sagorevanjem goriva pretvori u kinetičku energiju koja se dalje sistemom transmisije prenosi do točkova. Današnji moderni dizel i benzinski motori imaju maksimum oko 50% efikasnosti.

Nadam se da sam bar malo svetla bacio :rotfl:
Jel moze neko da prevede rec "magahaklica" na engleski?

mbole
Poruka: 14947
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » petak, 27. apr. 2012. u 13:09h

Ajde malo preracunaj koliko jedan SUS motor uvuce vazduha za minut, pa onda vidi koliko ta glupava napravica moze da izgenerise kiseonika za minut, pa ce ti postati jasnije :)

Da ti malo pomognem:
Zapremina motora recimo 1.6L
Broj obrtaja recimo 2000
Pri svakom obrtaju jedan cilindar usisa vazduh, to ce reci motor uvuce 1.6/4=0.4L vazduha za svaki obrtaj (pod uslovom da nema turbine naravno).
0.4 * 2000 = 800 litara vazduha u minutu.
Vazduh grubo racunato ima oko 20% kiseonika, sto ce reci da za jedan minut u motor sasvim normalno udje 800 * 0.2=160 litara cistog kiseonika.

Nesto mi govori da sokocalo ne moze da napravi ni 1% te kolicine u minutu, pa samim tim svaki njegov navodni doprinos dodavanjem kiseonika je sarena laza :)
Djak pesak :)

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » petak, 27. apr. 2012. u 13:42h

Dokle je pokretac ove teme stigao sa pravljenjem ovog uredjaja?
Slika

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » petak, 27. apr. 2012. u 14:48h

Ok., vidim da se ovo poprilicno poklapa sa mojim zdravorazumskim razmisljanjem koje je bilo bez ikakve naucne potpore, ajd da razmisljam jos malo....
1. Efikasnost sagorevanja se izražava u procentima iskorišćenja goriva. 100% iskorićenja i efikasnosti znači da je apsolutno sva smeša goriva i vazduha u cilindru sagorela. Takođe, kod SUS motora je bitna i BRZINA sagorevanja, jer je potrebno da smeša u cilindru sagori u potpunosti PRE nego što klip dodje u DMT.
Ok.
2. HHO iliti "praskavi gas" delije kao katalizator sagorevanja, odnosno povećava BRZINU sagorevanja smeše unutar cilindra. Na taj način omogućava da veći procenat smeše sagori (podiže efikasnost sagorevanja) od trenutka paljenja smeše, do trenutka kada klip dođe u DMT (donju mrtvu tačku).
Brzina sagorevanja je od naročitog faktora za dizel motore (dizel sporije sagoreva nego benzin), pa tako po netu u glavnom možete naći podatak da HHO sistemi veće poboljšanje daju na dizel motorima.
Mislis, pojedinci tvrde da deluje kao katalizator. To nije objasnjenje mehanizma. Mehanizam bi bio ovo se vezuje za ono, pa gradi nesto, pa je tacka paljenja niza ili tako vec nesto. "Deluje kao katalizator" je prazna tvrdnja. Sve da to i znaci nesto, gde je podatak o tome koliko je reakcija "katalizovana" hho-om brza od normalne? Da li je sigurno da hho uopste moze da ubrza reakciju? Mozda sav hho ubacen u smesu sagori pre nego sto se upali prvi molekul goriva? Mozda sagori tek kad je sve gorivo vec sagorelo? Da li sagorevanje hho proizvodi dovoljno enrgije da ikako utice na glavni proces? Ima li odgovora na netu?
3. Ne mogu da odgovorim, nisam ugrađivao niti testirao na autu.
Zar nema podataka na netu? Bilo ih je za prethodna dva pitanja, zasto nema za ovo?
4. Veoma mali procenat smeše (reda veličine 2% max) ne sagori u cilindru, nego izleti napolje u izduv. Ali, ovde dolazi do pogrešnog shvatanja, jer nije samo bitno da smeša sagori u cilindru, nego je bitno da sagori PRE DMT položaja klipa. E sad, koji procenat smeše sagori pre, a koji posle je usko vezano sa efikasnošću sagorevanja i efikasnošću motora.
Ok, znaci da je maximalna usteda, za koju mozemo da budemo sigurni da bi mogla da postoji, tih 2%. Mozda malo vise, koliko to sagori posle DMT polozaja. Koliko je to? Gde je podatak sa neta?
5. Efikasnost motora je usko povezana sa ef. sagorevanja i kao i ona, izražava se u procentima. Teoretski maksimum je naravno, 100%. Ef. motora je sposobnost motora da energiju dobijenu sagorevanjem goriva pretvori u kinetičku energiju koja se dalje sistemom transmisije prenosi do točkova. Današnji moderni dizel i benzinski motori imaju maksimum oko 50% efikasnosti.
Recimo da je objasnjenje tacno, u sta uopste nisam siguran, jer mislim da efikasnost motora ne moze imati nikakve veze sa efikasnoscu prenosa na tockove, vec samo sa radom samog motora, teoretski maksimum nije 100%, posto je to, teorijski, nemoguce. Posto su u pitanju sagorevanje i pritisak, tu je negde umesano PV=nmRT. Znaci teoretski maksimum zavisi iskljucivo od razlike u temperaturi, pritisku i zapremini, koje se menjaju saglasno pomenutoj formuli. Cini se da je ovde temperatura pokretac, znaci teoretski maksimum odredjuje razlika minimalne i maksimalne radne temperature, gde je minimalna odredjena vrstom goriva a maksimalna tackom topljenja materija od kojeg je motor napravljen. Idealno, efikasnost motora bi mogla da bude tih 50% koje pominjes, mada u prethodnim postovima se vise pominjalo 40%
Pride, ovo onih 2% svodi na 0.8% - 1%, u idealnim uslovima, da sve radi optimalno. Jos ako sam u pravu, pa dodju gubici prilikom prenosa na kvacilo, tockove, gume, put, rad ispod optimuma ... Pa jos elektroliza da se proizvede magicni HHO... lele
Nadam se da sam bar malo svetla bacio
Nisi, samo je jos vise pitanj isplivalo, ali nije tvoja greska sto sam ja neznalica.

EDIT: Zaboravih nesto jos da pitam. Ako je hho nesto sto se dodaje smesi, znaci gorivu, zasto se ne kaze da je aditiv, nego je katalizator? Mozda zato sto postojeci aditivi jesu katalizatori? Mozda da bi se stvorilo korisno mutno? Za pecanje?

webboy

Poruka od webboy » petak, 27. apr. 2012. u 18:23h

Uh... vidi... ja nikako nemam odgovore na sva pitanja. Odgovori koje sam dao ovde su zasnovani na istraživanju po netu... što se svodi na razlučivanje informacija na namerno/nenamerno tačne/istinite.
Na žalost, nemam uslova (znanja, vremena, sredstava) da testiram sve ono što pronađem na netu.

Što se efikasnosti motora tiče... efikasnost SVAKOG motora se izražava u procentima pretvaranja energije iz nekog oblika (hemijska, toplotna, električna... isl.) u kinetičku. Maksimalna iskorišćenost JESTE 100%, jer to JESTE moguće... ali samo u teoriji. Tako kaže zakon o očuvanju energije.

Da ne bude neke zabune, sve što iznosim ovde su neka moja razmišljanja koja mogu, ali ne moraju biti tačna. Ja bih iskreno voleo kada bi se oglasio neko ko zaista ima iskustva sa HHO sistemima.

Moj jedini kontakt sa HHO generatorom je izgledao tako sto sam isekao plastičnu flašu, stavio dva parčeta lima unutra i povezao ih na + i - na punjač akumulatora. Počeli su da se pojavljuju mehurići koje sam uspeo upaljačem da zapalim..... i to je to hahahaha

Vladan
Poruka: 1529
Član foruma od: nedelja, 9. okt. 2011. u 14:06h

Poruka od Vladan » petak, 27. apr. 2012. u 18:46h

Naravno da nemas sve odgovore, niko nema, i nije na tebi da mene obrazujes.

Sto se tice onih 100%, nisi u pravu.
1. Efikasnost se cesce iskazuje koeficijentom, koji je manji ili jednak 1, sto je po smislu isto sto i manji ili jednak 100%, ali cisto eto tako.
2. To nije teorijski maximum. To je nesto sto bi moglo da se desi kad ne bi bilo gubitaka, a to je teorijski nemoguce. Ti govoris o idealnom slucaju, koji je nemoguc.
3. Zakon o odrzanju energije (i materije) ne kaze to sto implicira tvoja izjava. On kaze da se energija i materija ne mogu unistiti niti ni iz cega stvoriti, vec samo menjatju oblik postojanja.
Svaki proces se odvija sa nekim gubitkom, u smislu da deo materije ili energije predje u neki oblik koji nismo zeleli. Na kraju, nista nije unisteno niti ni iz cega stvoreno, ali koeficijent efikasnosti mora biti manji od 1.

Posto si vest sa internetom, pogledaj malo zvanicne i empirijske podatke o aditivima za gorivo poznatih proizvodjaca. Za njih se tvrdi otprilike isto sto i za hho, veca snaga, manja potrosnja, onda ljudi obezbede uslove, sipaju, izmere i ...

Evo na brzinu par linkova, od obicne reportaze do zvanicnog stava USA tederal trade Commission:
http://www2.nbc17.com/news/2011/may/09/ ... r-1017922/
http://www.team-bhp.com/forum/technical ... -work.html
http://www.ftc.gov/bcp/edu/pubs/consume ... aut10.shtm

Da li neko stvarno misli da je hho ista boli?

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » petak, 27. apr. 2012. u 21:07h

totti piše:Dokle je pokretac ove teme stigao sa pravljenjem ovog uredjaja?
Do HHO škrinjice ;)
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Shomy_ksh
Počasni Čak Noris
Poruka: 3609
Član foruma od: utorak, 4. avg. 2009. u 04:45h

Poruka od Shomy_ksh » ponedeljak, 21. maj 2012. u 00:49h

buraz mi je u Pezo klubu, lik ugradio na 1.4hdi pezou hho... evo njegovih reci...
Jovica piše:...HHO GENERATOR za motore od 1600 do 2500cc sa 21 celijom i proizvodnjom 3L U u min. ugradio je sam i smanjena potrosnja bas dosta,sa umerenom voznjom i boljim odzivom na papucicu gasa....
to umereno je izaslo na oko 3l/100km na otvorenom...

objasnjenje hho-a od strane
demios piše:Odgovor, na zalost kasni :( Izvinjavam se !

Uredjaj koji ta nasa firma prodaje je precenjen. Materijal kosta oko 50e, a mozda i manje. No, u svakom slucaju, traziti 245e za nesto tako banalno je, po mom skromnom misljenju, cist bezobrazluk i jako los poslovni potez. Pored nerealne cene, uredjaj je niske efikasnosti. Ustanovljen standard za ovu vrstu uredjaja je "mililitri po minutu po vatu" (MMW).

Primer:
Njihov uredjaj HS-VG 60 proizvodi 1 litar HHO smese u minutu (60 na sat) i pri tom trosi 180W
Koriste znatno losiju leguru nerdjajuceg celika 304 umesto 316. Losiju, zato sto ce ubrzo poceti da rdja, ispustajuci molekule gvozdja u elektrolit (voda + NaOH), bojeci ga u narandzasto. Ili koristite 316 ili nemojte da bacate pare! Da se vratimo racunici.

1000 ml / 1 min / 180 W = 5.55 mmw
100% efikasnost po Faradejevom "zakonu" je 9.28 mmw
5.55 / 9.28 = 59.85 % efikasnost !

I videcete da postoje na internetu generatori koji prevazilaze Faradejev maksimum, tj. 9.28 mmw. Na primer -

Sto se tice zavera....ne bi ih nazvao zaverama vec finansijskim interesom. Naftni kartel vode najbeskrupulozniji ljudi na planeti, pa nije na odmet poverovati da ce sve uciniti da sacuvaju svoj novac-moc.

Postoji motor koji moze da radi samo na vodonik koji se ovako proizvodi (pomocu generatora). Za ler, bez ikakvog opterecenja trazi oko 5 litara HHO gasa. Sto izadje na nekih 280W (imajuci u vidu generator sa ovog YouTube linka). Neka bude 300 W, da zaokruzimo. Sto znaci da sa 500-600w mozemo dobiti dovoljno gasa za opterecenje na leru. E sad motor koji je koriscen je iz Geo Metro, onaj mali trocilindricni. I, sto je najvaznije, motor je samo uvlacio HHO ! Nije uvlacio i spoljasnji vazduh !!! To razblazuje smesu. Jer je HHO gas vec u idealnoj kombinaciji. Uvodjenjem vazduha se razni gasovi uvode u kombinaciju i remete hemijski proces. U pitanju je ovaj motor - http://en.wikipedia.org/wiki/Suzuki_G_engine#G10 (48ks @5100)

Cenim da taj motor na leru, proizvodi oko 8-10 ks (5.97 - 7.46 kW) i da mu treba (prema gornjoj pretpostavci) do 10 litara HHO gasa pod opterecenjem (npr. da krene iz mesta bez davanja gasa kada je u prvoj brzini, dakle, samo laganim pustanjem kvacila), sto je utrosak od oko 600 W na proizvodnju HHO. Cak i da je utrosak 1kW, ocigledno je da je u pitanju proces koji ostavlja visak energije. Da bi sve ovo radilo, treba pomeriti paljenje na GMT, tj. Gornju mrtvu tacku - na 0 stepeni. Dakle kada klip u cilindru dostigne svoju najvisu tacku, svecica opali, vodonik eksplodira i potera klip nanize. Ovde nije potrebno ranije paljenje smese, dakle, dok se klip jos penje ka GMT, jer vodonik gori neuporedivo brze od benzinske smese koja se inace koristi u SUS motorima. Dakle, nema CO2, nema NOx, nema ugljenika i ostalih gluposti vec samo vodena para na auspuhu. Neko je predlozio da se ta para kondenzuje i ponovo sprovede u rezervoar :) Tako da biste sa 45 litara vode mogli da predjete sumanute razdaljine. Naravno, voda bi tu i tamo uspela da pobegne iz sistema, pa bi nivo vode u rezervoaru polako opadao. Ali cak i da nije tako, vozite se na VODU.

Vodonik je jako cudan u poredjenju sa ugljovodonicima i ne moze se direktno porediti. Moze se reci da vaze znatno drugacija pravila, kako za njegovu proizvodnju, tako i za njegovu eksploziju.

Mala ilustracija:

Benzin ima oko 44.5 MJ/kg energije
Voda ima oko 15.8 MJ/kg energije (jer cist H2 ima 142 MJ/kg, a H2 u kilogramu vode ucestvuje sa 11.11%, dakle H2 u 1L H20 ima u vrednosti od 15.8MJ)

Dakle odnos je 44.5 / 15.8 = 2.81

Efikasnost benzinskih motora je u proseku (gradska voznja) oko 8.5 L/100km. Posto ima 9.7kWh u litri benzina, dobijamo 8.5L x 9.7kWh = 82.45 kWh
Ako to uporedimo sa elektricnim automobilima koji koriste AC motore, a koji su oko 94% efikasni i koji trose oko 15 kWh/100 km, dobijamo da je benzinski motor oko 18% efikasan (15/82.45=18.19%) !!!
To, u prevodu, znaci da automobilu treba mnogo manje energije da bi se kretao nego sto se koristi. U nastavku, 9.7kWh / 2.81 = 3.45 kWh po liti vode. Ovo znaci da bi vam trebalo oko 4.37 litara vode za 100km.

Imajuci u vidu da je prosecna brzina u spicu oko 10 km/h, najvise se isplati imati DC motor snage do 40kW i oko 200Nm + 5-6 kWh baterija (2x 12V x 230Ah = 5.5kWh *to su dva velika akumulatora) i mali generator (do 30hp, tj. 22kWh) koji bi se palio da dopuni baterije. Ali to je druga prica. U svakom slucaju HHO je jako koristan jer, ponavljam, poboljsava sirenje plamena, a samim tim i potpunije sagorevanje smese, smanjuje CO,CH i NOx u izduvnim gasovima iznad EURO 5 nivoa, ako se ne varam, motor je za nijansu hladniji i tisi, jer se vise energije pretvara u koristan rad.
verovatno ce pugovci praviti za clanove te hho generatore pa cu mozda preko njih uzeti (mozda) ... a probacu da kontaktiram lika koji je ugradio na 1.4hdi da se malo vise informisem i da proverim tacno sta kako i koliko mrgreen
Ford Fiesta DuraTorQ 1,4TDCi
Phase Evolution Opus 500.1 + Mac Audio Select 12 with Alpine CDE-9882Ri
Dragomir piše:Ma volim kada se raspisete,milina mi je da citam
1.0 EcoBoost bar od 92kW...u JH sasiju da legne...kad tad...

webboy

Poruka od webboy » ponedeljak, 21. maj 2012. u 18:21h

Ja sam se takođe odlučio da isprobam HHO prvom prilikom (čitaj: kad skupim parice).
Za 1.8 tddi preporučuju ugradnju jednog HS-VG60 generatora.

Čim budem to uradio, preneću utiske.

van
VIP
Poruka: 9042
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h

Poruka od van » utorak, 22. maj 2012. u 19:39h

mbole piše:Ajde malo preracunaj koliko jedan SUS motor uvuce vazduha za minut, pa onda vidi koliko ta glupava napravica moze da izgenerise kiseonika za minut, pa ce ti postati jasnije :)

Da ti malo pomognem:
Zapremina motora recimo 1.6L
Broj obrtaja recimo 2000
Pri svakom obrtaju jedan cilindar usisa vazduh, to ce reci motor uvuce 1.6/4=0.4L vazduha za svaki obrtaj (pod uslovom da nema turbine naravno).
0.4 * 2000 = 800 litara vazduha u minutu.
Ово није баш најтачније , прво што у једном обртају има два радна такта , тј, два цилиндра увлаче ваздух , па је по овој рачуници то 1600 литара , али у стварности није . Једино да мотор ради на 2000 обртаја при пуном гасу , тј, скроз отовреном лептиру , па и тако волуметриска ефикасност пуњења цилиндра није 100 % Тако да неће тих 1600 литара ући у мотор . Друга ствар је да нормални мотор на 2000 обртаја иде при 1/4 до 1/2 педале гаса , што представља вакум у мотору од око -0.3 бара . Е сада , ко има протокомер на колима и дијагностику , може да чита шта кажеуживо каже протокомер , или да рачуна колико ваздуја уђе кроз отворену површину грла где је лептир гаса , при 0.3 бара .
Mislis, pojedinci tvrde da deluje kao katalizator. To nije objasnjenje mehanizma. Mehanizam bi bio ovo se vezuje za ono, pa gradi nesto, pa je tacka paljenja niza ili tako vec nesto. "Deluje kao katalizator" je prazna tvrdnja. Sve da to i znaci nesto, gde je podatak o tome koliko je reakcija "katalizovana" hho-om brza od normalne? Da li je sigurno da hho uopste moze da ubrza reakciju? Mozda sav hho ubacen u smesu sagori pre nego sto se upali prvi molekul goriva? Mozda sagori tek kad je sve gorivo vec sagorelo? Da li sagorevanje hho proizvodi dovoljno enrgije da ikako utice na glavni proces? Ima li odgovora na netu?
Праскави гас , због водоника , у себи брже сагорева од смеше горива и ваздуха . Самим тим делује као једна ефикасна свећица .
Замисли да имаш просут бензин на некој површини . Ако запалиш једна крај проћи ће неко време док пламен не стигне до другог краја . Ако овде ставиш мало неког бризантног експлозива , чије је сагоревање много брже од сагоревања бензина , тим експлозивом ћеш пре запалити други крај бензине барице него да чекаш да пламен путује сам брзином сагоревања бензина .

mbole

Poruka od mbole » nedelja, 27. maj 2012. u 00:54h

van piše:Ово није баш најтачније , прво што у једном обртају има два радна такта , тј, два цилиндра увлаче ваздух , па је по овој рачуници то 1600 литара , али у стварности није . Једино да мотор ради на 2000 обртаја при пуном гасу , тј, скроз отовреном лептиру , па и тако волуметриска ефикасност пуњења цилиндра није 100 %
Super. Nije uslo 1600 litara vec recimo "samo" 1000 :) (1600 kad umanjis za 0.3 sto je razlika u pritisku daje oko 1120 al nek bude 1000)
To je jos uvek bar 200 PUTA vise O2 (u 1000 litara vazduha ima oko 200 litara kiseonika) nego sto bilo koje od ovih sokocala moze da napravi :)
Ajde i da pravi 3 litra u minutu (sto cisto sumnjam), to je opet 66 PUTA vise kiseonika koji usisa normaln motor nego sto ovo moze da napravi.

Benzin ima oko 44.5 MJ/kg energije
Voda ima oko 15.8 MJ/kg energije (jer cist H2 ima 142 MJ/kg, a H2 u kilogramu vode ucestvuje sa 11.11%, dakle H2 u 1L H20 ima u vrednosti od 15.8MJ)
Ovo pokazuje ili elementarno nepoznavanje fizike, ili namerno izvrtanje cinjenica radi prevare (nekako cenim da je ovo drugo u pitanju :)).
Voda ima 0: NULA, ZERO, NINCH, NISTA, energije (ako ne idemo na nuklearne procese). Ko ne veruje, nek proba da zapali vodu :)
Da bi izvukao vodonik iz vode moras da dodas energiju i to tacno onoliko energije koliko ce taj isti vodonik osloboditi pri sagorevanju, to jest pri ponovonom nastanku vode :)

A onda jos se igramo (naravno namerno) sa kilogramima i litrima vodoika (1Kg vodonika je 11000.26 litara ili ti 11 kubnih metara).

Tvoj auto za recimo 10 Km potrosi 1 litar benzina (sto odgovara potrosnji od 10 litara, al ajde). Da kazemo da je auto isao 100Km/h, to jest trebalo mu je 6 minuta da predje tu razdaljinu. Za to vreme neki "turbo ultra trt mrt" HHO generator, koji moze da pravi 3 litra u minuti, je napravio 18 litara vodonika. I sad to deluje Auuuuuu. Al kad predjes na kilograme, koji se ustvari jedino racunaju, i koje ovaj prevarant pominje (posto su mega dzuli po kilogramu, a ne mega dzuli po litru) to izgleda otprilike ovako:
Benzin: priblizno 1Kg
Vodonik: 0.0016 Kg ili skoro 1000 PUTA manje
ili oko 0.16%

Ili ako vise volis energetska vrednost vodonika po litru je: 0.0129 MJ/LITRU

Za ostatak teksta koji je ovaj prevarant (ili kompletna neobrazovana budaletina, mada sumnjam da je to u pitanju) napisao, jednostavno nemam stomak da komentarisem. Za pominjanje bilo koje od ovih gluposti bi dobili keca "ko vrata" kod bilo kog profesora fizike (a ja vam ga ne bi oprostio do kraja godine, pa bi se videli u Avgustu :)).

Ako bas insistiras, mogu da analiziram recenicu po recenicu i da ti tacno navedem kako se izvrcu cinjenice, i koje nebuloze to jest negiranja elementarnih zakona fizike postoje u ovom tekstu. samoto ce biti poooodugacka poruka :)

Neša
VIP
Poruka: 5053
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 20:40h

Čovek u Nišu ugradjuje ove generatore za 135€,brat se zagrejao da ugradi na focusa tddi,kao i još desetak poznanika koji voze auta sa dizel motorima. Videćemo učinak.
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

RS_cabrio
Ljubitelj životinja
Poruka: 3350
Član foruma od: sreda, 4. mar. 2009. u 17:59h

Poruka od RS_cabrio » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 21:05h

Sto mene mrzi ovo da citam...jel neko od prosle godine kada je zapocta tema ovo konkretno i testiao tj ugradio?

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21535
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » ponedeljak, 17. sep. 2012. u 21:25h

Jeste... jedan na cbc forumu i nije primetio nikakvu uštedu.

Samo navodno mu kao auto osetno bolje ide sa tim čudom upaljenim.

Mada mene zanima šta se dešava sa smešom kad ti non stop prckaš komp da ti ulazi jedna količina vazduha a ustvari ulazi i malo vodonika.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

Estariol
Poruka: 959
Član foruma od: subota, 20. mar. 2010. u 03:19h

Poruka od Estariol » utorak, 18. sep. 2012. u 21:12h

To je ono što i mene kopka, jer se ustvari remeti smeša na koju je motor predviđen da radi thumbsuph
Ne moze se reci da si vozio dobar auto dok nisi seo u Ford...

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 30. okt. 2012. u 19:18h

ne znam sto mi ovo treba..al ajde, neki na opel suzi nabacio uz svoja poboljsanja koja su godinama trajala.. :D
vidanovic.i piše:Prijatelji,braco,drugovi...
Konacno izmereno kako dolikuje,na otvorenom putu.Prosecna brzina oko 80km/h (magistralni put Nis-Pirot),u jednom pravcu 4 odrasle osobe+moja malenkost,u drugom 4 dzaka krompira + moja malenkost hahaha
Puna boca,zatim 107km,pa opet puna boca,na istoj pumpi,kod iste pumpadzike :mrgreen:

Stalo jedva 5.5l,sto po mojoj matematici iznosi 5.14l/100km plina green_many
Iza ove tvrdnje stojim 1001%!!!
Da napomenem,da je pod slicnim uslovima proslog leta trosio oko 7.5l [opcsslova:

Rankofocus
Poruka: 534
Član foruma od: četvrtak, 11. okt. 2012. u 11:29h

Poruka od Rankofocus » sreda, 31. okt. 2012. u 00:40h

ovaj gore citat nema veze sa zivotom, ne zna covek. vozio sam zadnjih 10godina samo na plin/tng uopste nije merodavna potrosnja tako kako je on merio ,. pribliznije bi bilo da je potrosio sve iz boce ,pa nasuo pa dok nebi potrosio ponovo sve pa onda nesto da je rekao ... ovako sa dolivanjem nije ni priblizno provereno na vise automobila i na vise tipova boca... redbullw

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » sreda, 31. okt. 2012. u 01:09h

Da je dao prosek barem na 1000 km pa i da kažeš izmerio je... ovako mućak.
Slika

Ford_III
Poruka: 1007
Član foruma od: nedelja, 3. nov. 2013. u 08:12h

Poruka od Ford_III » petak, 15. nov. 2013. u 19:06h

Ajde malo da dignem temu.Da li je neko ovo ugradjivao na autu i ako jeste kakva su iskustva.U boru ugradjuju za 100€ sa 2 godine garancije pa razmisljam da ugradim i kod mene da li zaista smanjuje potrosnju i da li pojacava snagu motora za 15 kw kao sto u ovom servisu garantuju?
Good boys go to Heaven
Bad boys go to Pattaya
-----------------------------------------
Ford Mondeo mk3 (BWY) 2,0 TDDI
85 kw/105 chip.

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba

Poruka od Markedjani » petak, 15. nov. 2013. u 19:21h

radi samo na matorim dizelima... na ostalim jok.
Slika

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Poruka od 911s [SK] » petak, 15. nov. 2013. u 23:53h

U Boru 100 evra, ovde u Beogradu košta kao nov plinski sistem da ugradjuješ....
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

mbole

Poruka od mbole » subota, 16. nov. 2013. u 03:02h

Ovde je koncentracija nepismenih a nadobudnih ovaca veca :)

Odgovori

Povratak na „Svaštara“