Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
- milan_gt
- Poruka: 11707
- Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h
Re: Saobracaj (situacije, kazne, sudari....)
cudi me da ne postoji zakon da pesaci nocu na magistralnom putu ne moraju da nose svetloodbojni prsluk..izbegavam ih ko cunjeve celo leto gde god da vozim..a oni obozavaju da idu desnom trakom..meni okrenuti ledjima..a po zakonu ja moram da ih predvidim i prilagodim brzinu..uzas!
sad vozih auto bez xenona i u mimoilazenju, covek u crnom, izgleda ko smrt me prepade setkajuci se asfaltom..
sad vozih auto bez xenona i u mimoilazenju, covek u crnom, izgleda ko smrt me prepade setkajuci se asfaltom..
- dule0911
-
- Poruka: 13648
- Član foruma od: utorak, 17. feb. 2009. u 03:07h
Cini mi se da sam negde u zakonu video nesto tako, ali davno sam ga citao, tako da se ne secam.
Ja cu sada kad se skrate dani praktikovati da nosim prsluk na bajsu, jes ruzno ali je korisno
Ja cu sada kad se skrate dani praktikovati da nosim prsluk na bajsu, jes ruzno ali je korisno

Fiesta!!
- mbole
- Poruka: 14980
- Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h
Naravno da ima:
Уколико се пешак креће по коловозу на путу ван насеља, мора да се креће што ближе левој ивици коловоза у смеру кретања, на начин којим не омета или не спречава саобраћај возила.
пешак који се креће по коловозу на јавном путу ван насеља, мора бити осветљен или означен рефлектујућом материјом,
Уколико се пешак креће по коловозу на путу ван насеља, мора да се креће што ближе левој ивици коловоза у смеру кретања, на начин којим не омета или не спречава саобраћај возила.
пешак који се креће по коловозу на јавном путу ван насеља, мора бити осветљен или означен рефлектујућом материјом,
Djak pesak 

- milan_gt
jel to znaci da nisam kriv ako ga opalim retrovizorom po dupetu a on crn ko gavran? 

- mbole
Po zakonu o saobracaju nisi.
Ali po drugim zakonima te terete (u zavisnosti od povreda, menja se zakon, za teske telesne i smrt ide krivicni).
Recimo ako ga ubijes pocinio si ubistvo iz nehata. Daklem nisi svesno hteo da ga ubijes, al on mrtav.
Pri tom auto se smatra "opasnom napravom" pa bi recimo ekvivalent bio da si cistio pistolj i on opalio. To jest, bio si obavezan da postupas sa izuzetnom paznjom, bla bla...
Ali po drugim zakonima te terete (u zavisnosti od povreda, menja se zakon, za teske telesne i smrt ide krivicni).
Recimo ako ga ubijes pocinio si ubistvo iz nehata. Daklem nisi svesno hteo da ga ubijes, al on mrtav.
Pri tom auto se smatra "opasnom napravom" pa bi recimo ekvivalent bio da si cistio pistolj i on opalio. To jest, bio si obavezan da postupas sa izuzetnom paznjom, bla bla...
Djak pesak 

- Iosis
- VIP
- Poruka: 8421
- Član foruma od: sreda, 28. jan. 2009. u 20:44h
A kako da ga promašiš kada ga vidiš tek kada mu priđeš na 5 metara.
Baš je gadno kada tako neko u tamnoj odjeći ide. Ajde ako nema nikoga u iz suprotng pravca da te tuče svjetlima dobro je, ali ako ti naiđe neko iz suprotnog smjera sa lošim svjetila pa tada ne vidiš ništa.
Baš je gadno kada tako neko u tamnoj odjeći ide. Ajde ako nema nikoga u iz suprotng pravca da te tuče svjetlima dobro je, ali ako ti naiđe neko iz suprotnog smjera sa lošim svjetila pa tada ne vidiš ništa.
Totally addicted to Ford!
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
The name Iosis is a Greek word meaning "the process by which a base metal becomes gold".
Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- BojanM
- BOFH
- Poruka: 7122
- Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h
Ili: Kad ljudi u sivom u sumrak izranjaju iz magle (da, planiram da napišem horor priču sa tim naslovom)... Par puta sam imao to iskustvo kroz klisuru, između nekih zaselaka uz magistralu, i mogu reći da uopšte nije zanimljivo.
pozdrav, Bojan

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin
- sasa_f1
- Poruka: 9988
- Član foruma od: sreda, 4. maj 2011. u 23:32h
Re: Zanimljive Slike
Juce drugar i ja u kraju naltesmo na jedan zanimljiv saobracajni znak koji prvi put u zivotu vidimo i ne znamo cemu sluzi.

- CrnaTica
- Poruka: 363
- Član foruma od: nedelja, 8. apr. 2012. u 23:49h
kraj zone smirenog prometa
ilitiga više se ne smije igrat nogomet na cesti
ilitiga više se ne smije igrat nogomet na cesti

Ford bez hrđe je kao Mercedes bez nišana 

- Iosis
- VIP
Vjerovatno zona gdje ti kaže: Izađi iz auta i guraj ga po ulic, jer tu ulica služi za igranje (skupo nam je izdvojiti pare iz budžeta da napravimo igrališta) i svi ostali imaju veću prednost od auta na putu koji je prvenstveno napravljen za kretanje auta.
Eto to bi bilo onako sakrastično objašnjenje!
Eto to bi bilo onako sakrastično objašnjenje!

Boris88 piše:Ja se brinem sto mi auto truli a decko predstavlja sedistai sakloni
- totti
- Poruka: 8536
- Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h
- sasa_f1
Mi smo skontali da je to znak zabrane igranja fudbala posto su u okolini kuce, a i prometna je ulica pa se moze polomiti prozor na autu ili kuci. 

- BojanM
- BOFH
C c c, kako bre vozite kad ne znate sve saobraćajne znakove. 

pozdrav, Bojan

- darioculibrk
- Poruka: 1211
- Član foruma od: nedelja, 10. jan. 2010. u 22:47h

Ford Focus 1.6 TDCi (115 KS) 2013 (2021-)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
Ford Focus 1.8 16v Zetec E, 2002 (2013-2021)
- sasa_f1
A da zaboravio sam da kazem da ovaj znak stoji pred raskrsnicu,ali iza njega ima i znaka stop. I da je ova ulica jednosmerna.
- BojanM
- BOFH
Znak za zonu usporenog saobraćaja je znak obaveštenja o karakteristikama puta, nema veze sa regulacijom saobraćaja (jednosmerna ulica) odnosno obavezom zaustavljanja (npr. zbog nailaska na put sa pravom prvenstva).

Znak „zona usporenog saobraćaja“ označava mesto od kojeg počinje zona usporenog saobraćaja. To je deo puta, ulice ili deo naselja u kome kolovoz koriste pešaci i vozila. Vozač je obavezan da se u zoni usporenog saobraćaja kreće tako da ne ometa kretanje pešaka i biciklista, brzinom kretanja pešaka, a najviše 10 km/h.
Znak „kraj područja usporenog saobraćaja“ koji označava mesto gde se završava zona usporenog saobraćaja.

pozdrav, Bojan

- sasa_f1
Kul, al onda fali znak za pocetak zone usporenog saobracaja.
Poslednja izmena: sasa_f1, na dan ponedeljak, 17. sep. 2012. u 12:45h. Ukupno izmenjeno 2 puta.
- BojanM
- BOFH
Pa polako, nisu mogli sve da postave odjedared. 

pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Pa kažem ja, izađi pa guraj, bicikl kad voziš 10 na sat hoćeš da se preturiš na stranu. Totalni debilizam, umjesto da naprave staze za pješake oni to sve na ulicu, a vi vozači eb te se!BojanM piše:...kreće tako da ne ometa kretanje pešaka i biciklista, brzinom kretanja pešaka, a najviše 10 km/h.
- BojanM
- BOFH
To samo ti, manijak i vandal, voziš biciklu brže od 10 na sat! Još ćeš da kažeš da ponekad i potrčiš... zar ne znaš da u svakom trenutku možeš da udariš dete koje iskoči iza grma!
Ne, ali svaka čast ko je to smislio... ko je bio letos ovde na skupu zna kuda smo u subotu išli do karaule, od kružnog toka pa okolo, jer je centar bio zatvoren zbog koncerta. Eeee, pa... u toj "okolnoj" ulici su odmah posle kružnog toka pametno deknuli ovaj znak, a prestanak "zone" je tamo negde na izlasku iz grada, kad prestaju zgrade i počinju neka skladišta i slično. Naravno da je između jedno 4-5 raskrsnica, bez ikakve dodatne oznake o ulasku u "zonu". Ako dolaziš iz bočnih ulica, samo naiđeš u jednom trenutku na znak za prestanak područja usporenog saobraćaja, kao što je Sale naleteo kod sebe u kraju... pa gledaj u pasulj gde je bio početak.

Ne, ali svaka čast ko je to smislio... ko je bio letos ovde na skupu zna kuda smo u subotu išli do karaule, od kružnog toka pa okolo, jer je centar bio zatvoren zbog koncerta. Eeee, pa... u toj "okolnoj" ulici su odmah posle kružnog toka pametno deknuli ovaj znak, a prestanak "zone" je tamo negde na izlasku iz grada, kad prestaju zgrade i počinju neka skladišta i slično. Naravno da je između jedno 4-5 raskrsnica, bez ikakve dodatne oznake o ulasku u "zonu". Ako dolaziš iz bočnih ulica, samo naiđeš u jednom trenutku na znak za prestanak područja usporenog saobraćaja, kao što je Sale naleteo kod sebe u kraju... pa gledaj u pasulj gde je bio početak.
pozdrav, Bojan

- Iosis
- VIP
Ma idiotski idu na to da pješaci mogu tako opušteno da se kreću, da ne moraju da paze na auta.
U Novom Sadu su htjeli da sve ulice osim bulevara da pretvore u takvu zonu. Ne znam da li su odustali od toga, nije bilo u medijima, ali nema još tih znakova.
Ajde da vidim tog čija je to ideja da li bi on vozio tih 10 na sat!
Nego lakše im postaviti dva znaka, nego praviti posebna igrališta za djecu, a nema ni prostora jer sve natrpaše betonom i zgradama, između nema ni dovoljno prostora ni za parking. Naravno djeca moraju negdje da se igraju, pa ajde gdje ćemo ih nego na ulicu. A vi vozači eb te se, zašto da od tačke A do tačke B vozite se 10 minuta, kada to može da potraje 45 minuta.
Poštujem što su napravili u centru pješačku zonu, tu ne bi dozvolio apsolutno nikakva vozila osim onih ''servisnih'', znači čistoća ili neka ekipa koja mora da dođe obaviti neku popravku.
U Novom Sadu su htjeli da sve ulice osim bulevara da pretvore u takvu zonu. Ne znam da li su odustali od toga, nije bilo u medijima, ali nema još tih znakova.
Ajde da vidim tog čija je to ideja da li bi on vozio tih 10 na sat!
Nego lakše im postaviti dva znaka, nego praviti posebna igrališta za djecu, a nema ni prostora jer sve natrpaše betonom i zgradama, između nema ni dovoljno prostora ni za parking. Naravno djeca moraju negdje da se igraju, pa ajde gdje ćemo ih nego na ulicu. A vi vozači eb te se, zašto da od tačke A do tačke B vozite se 10 minuta, kada to može da potraje 45 minuta.
Poštujem što su napravili u centru pješačku zonu, tu ne bi dozvolio apsolutno nikakva vozila osim onih ''servisnih'', znači čistoća ili neka ekipa koja mora da dođe obaviti neku popravku.
- mbole
Nema gledanja u pasulj.BojanM piše:Ako dolaziš iz bočnih ulica, samo naiđeš u jednom trenutku na znak za prestanak područja usporenog saobraćaja, kao što je Sale naleteo kod sebe u kraju... pa gledaj u pasulj gde je bio početak.
Ako si dosao iz ulice u kojoj nema ovog znaka, to sto on postoji u nekoj drugoj ulici tebe ne pogadja ni najmanje. Drugim recima, ti si obavezan da vozis po saobracajnoj signalizaciji koju si mogao da vidis (a ne mozes videti onu koja ne postoji), a ne po tome sto je negde neko zamislio da taj deo treba da bude takav, tako da kad udjes u tu ulicu iz bocne, za tebe taj znak ne postoji, i ti vozis kao da to nije zona usporenog saobracaja. Kao sto ako je znak polomljen, skinut, zaklonjen drvetom, ofarban, necitljiv... on jednostavno ne postoji bez obzira sto bi tu trebalo da bude.
Mi kao i obicno od svega napravimo glupost. Takva zona je izuzetak i ima smisla samo na retkim mestima, ali naravno mi cemo je primeniti i tamo gde nema nikave logike.
Opet sa druge strane, zonu 30 jos nisam video da su poceli da primenjuju, a ona i te kako ima smisla, na svim prilazima zgradama recimo (znaci ne ulica, vec prilaz izmedju zgrada).
Sa jedne strane ja se potpuno slazem s tobom.Iosis piše:A kako da ga promašiš kada ga vidiš tek kada mu priđeš na 5 metara.
Sa druge strane, zamisli da se nalazis u streljani (znaci pucas po propisima, na za to predvidjenom mestu, registrovanim oruzjem...), i iznenada iz bilo kog razloga, neko istrci ispred vatrene linije i ti ga ranis, ubijes...
Sa tacke gledista zakona, ti si taj koji rukuje opasnom napravom, i ti moras ekstremno da vodis racuna da nekoga njome ne povredis. To sto je taj neko budaletina je sasvim druga stvar.
Naravno optuznica mora da bude podignuta, a da li ce te i koliko osuditi to je vec sasvim druga stvar, i zavisi od gomile faktora i svakog konkretnog slucaja.
Djak pesak 

- milan_gt
a vazda ce biti da si vozio neprilagodjenom brzinom..odnosno vozio si brze od ogranicenja..
- mbole
Msilim da je prica o zloupotrebi tog clana vise "ma nisam bio kriv majke mi", nego sto je to stvarni slucaj u sudskoj praksi.
Naravno ako si vozio preko ogranicenja, samim tim si podigao nivo svoje krivice, posto si "opasnu napravu" koristio na nebezbedan nacin.
Clan o "brzini prilagodjenoj uslovima..." je upravo i zamisljen da bi se pokrile situacije tipa noc je i pada kisa, magla... kada jednostavno nije bezbedno voziti po ogranicenju koje je predvidjeno za normalne uslove.
Naravno ako si vozio preko ogranicenja, samim tim si podigao nivo svoje krivice, posto si "opasnu napravu" koristio na nebezbedan nacin.
Clan o "brzini prilagodjenoj uslovima..." je upravo i zamisljen da bi se pokrile situacije tipa noc je i pada kisa, magla... kada jednostavno nije bezbedno voziti po ogranicenju koje je predvidjeno za normalne uslove.
Djak pesak 

- Iosis
- VIP
@mbole: Da ali nisam ja kriv što se taj obuče tako da ga ne vidiš, da bar ima florescentni prsluk da ga vidiš.
Ako sam u streljani i pucam, taj koji će da istrči treba da vikne izlazim obustavi paljbu.
Ako sam u streljani i pucam, taj koji će da istrči treba da vikne izlazim obustavi paljbu.
Pa tim prilazima ulazima i zgrada ne znam da li neko vozi brže od toga. Uglavnom je ne moguće zbog toga što je usko, naprkirana auta. Kad prilazim svojoj zgradi ne vozim brže, auta budu parkirana sa svih strana, plus što stražnji ulaz u ulaze odma na putu pa da ne bi neko djete isrčalo idem polako.mbole piše: Opet sa druge strane, zonu 30 jos nisam video da su poceli da primenjuju, a ona i te kako ima smisla, na svim prilazima zgradama recimo (znaci ne ulica, vec prilaz izmedju zgrada).