Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Ne radi rasvjeta na instrument tabli, Focus 2006

Ostalo što se tiče struje, prekidači, releji, instalacije...

Moderator: Dragomir

Odgovori
carcass
Poruka: 5
Član foruma od: ponedeljak, 13. avg. 2012. u 18:01h

Ne radi rasvjeta na instrument tabli, Focus 2006

Poruka od carcass » ponedeljak, 13. avg. 2012. u 18:29h

pozdrav!

Vozim Focusa, 1.6 benzin + LPG, 2006. godina

Odnedavno mi je prestala raditi rasvjeta na instrument tabli, sve osim kvadratića sa kilometrima. Prvo je počelo sa "odloženim" paljenjem kada upalim svjetla (nakon 2-3 sekunde), potom je bilo nekada se upale, nekada ne (upalim-ugasim svjetla par puta i proradi), sada ne rade nikako...
Istovremeno sam shvatio da ne rade ni poziciona svjetla nazad, niti zvučni signal upaljenih svetala.

Vidio sam da je bilo sličnih problema, ali ne i rješenja.

Hvala unaprijed!

Poz

BojanM
BOFH
BOFH
Poruka: 7122
Član foruma od: četvrtak, 5. avg. 2010. u 14:19h

Re: Ne radi rasvjeta na instrument tabli, Focus 2006

Poruka od BojanM » ponedeljak, 13. avg. 2012. u 23:48h

...a pretpostaviću da ti istovremeno ne rade ni pozicije napred. Zajednički imenilac su osigurač pozicionog svetla, položaj prekidača koji uključuje "pozicije" i relej na koji je sve to vezano, pošto se njime uključuju sva ostala pomenuta svetla. Trebalo bi prekontrolisati da li te stvari funkcionišu kako treba. S obzirom na to kako je problem nastajao, ja tipujem da treba reparirati ili promeniti prekidač.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

Neša
VIP
Poruka: 5055
Član foruma od: sreda, 8. apr. 2009. u 17:51h

Poruka od Neša » utorak, 14. avg. 2012. u 00:32h

A akumulator jel si proverio?
Ford MONDEO mk3 1.edition
Duratorq DI 16v

carcass

Poruka od carcass » utorak, 14. avg. 2012. u 09:56h

Hvala!

Svjetla rade, i kratka i duga, radi i plava lampica na tabli da su duga uključena, samo ne radi (zelena) lampica da su svjetla uključena, ni cijelo osvjetljenje instrument table??!?
Jesu li releji smješteni gdje i osigurači? Ima li neka šema negdje koji radi šta, pošto u uputsvu nemam ništa? Kako se provjerava radi li relej?

Akumulator radi, auto pali...ne znam misliš li na napon istog, što nisam provjeravao.

Poz

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » utorak, 14. avg. 2012. u 10:24h

Nemam pri ruci šemu za tvoj auto :( ali ideja je sledeća: kako rotiraš prekidač svetala prolaziš prvo kroz položaj za poziciona svetla da bi došao u položaj za paljenje glavnog fara. Kada prebaciš prekidač na prvi položaj (poziciona svetla) uključuju se sva svetla koja si pomenuo (prednje i zadnje pozicije, osvetljenje instrument table, osvetljenje radija...). Ako prekidač ne odradi svoj posao, tj. ne spoji to kolo - a što ja mislim da je kod tebe slučaj - nijedno od pomenutih svetala se neće upaliti.

Relej se proverava tako što mu na odgovarajuće "nožice" dovedeš napon i unimerom proveravaš da li će na drugim nožicama da napravi spoj kako treba... ali to zahteva da znaš šta se gde vezuje, a tu ima nekoliko kombinacija. Ako si vičan tome, potraži malo po netu ili čak i ovde po forumu, objašnjavano je. Tačnu poziciju releja bolje da ti kaže neko ko ima isti auto ili bolje poznaje Focus, pretpostavljam da su i oni na tabli sa osiguračima mada apsolutno nisam siguran.
pozdrav, Bojan

Slika
Anybody going slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac... -- George Carlin

mbole
Poruka: 14983
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » utorak, 14. avg. 2012. u 11:00h

Nemem semu za focus 2006, ali pretpostavljam da je ista kao za 2004.

Pozicija nema relej, ide direktno sa prekidaca.

Pored prekidaca, zajednicki je i osigurac za pozicije i za osvetljenje instrument table je F30
Elem, pogledaj prvo osigurac, pa ako nije on, sledeca zajednicka tacka je prekidac.
Djak pesak :)

carcass

Poruka od carcass » utorak, 14. avg. 2012. u 11:07h

Hvala svima još jednom.

Osigurače sam pregledao (one ispod pretinca, kod suvozačkog sjedišta) i svi su OK, osim ako nema osigurače za te pozicije još negdje.

I meni najviše liči na prekidač, provjeriću...

poz

carcass

Poruka od carcass » sreda, 29. avg. 2012. u 13:45h

:)
hvala svima...dobra dijagnoza

Isao sam kod električara i prekidač je. Pozicija nema relej i poziciona svjetla (prednja i zadnja) i osvjetljenje table se uključuju direktno na prvom stepenu prekidača za svjetla koji je otišao.

Riješeno za 25 EUR, polovnim prekidačem :) što je ja mislim dobra cijena

Pozdrav!

:jeeej:

BojanM
BOFH
BOFH

Poruka od BojanM » sreda, 29. avg. 2012. u 14:28h

thumbsuph redbullw
pozdrav, Bojan

Slika

Odgovori

Povratak na „Instalacije“