Prosli vikend mi maznuse tablice
E sad, prica ima jos tuzniji i ruzniji kraj nego sto bi se dalo pomisliti iz uvodne recenice
Najpre, posto su ukradene obe, a to spada pod krivicno delo (kad ti maznu samo jednu to je prekrsaj, 'bem ti karikaturu od drzave zvanu Srbistan), moras da prijavu podneses kod inspektora, ne moze da je primi obican cata u pandurskoj stanici. Posto su jelte inspektori prilicno zauzeti (PS Bataja, drzi Bataju, Zemun Polje, Ugrinovce i jos nesto, cirka oko 90.000 dusa, a celu pricu odradjuje njih par, to jest po jedan u smeni), to prijavljivanje je potrajalo do cetvrtka, posto je trebalo uloviti kad je inspektor u stanici.
Kad sam ga konacno upecao, taj deo je prosao relativno bezbolno, iako nikako ne kapiram zasto se prijava pise u 5 primeraka od kojih ni jedan ne ide meni (meni sleduje potvrda, koju predajem kasnije).
Sad ide "zanimljiv" deo koji se sastoji u placanju za:
1. nove tablice
2. novu nalepnicu
3. novu saobracajnu
suma: 4000 din.
Inace napisano na 6 uplatnica, valjda u drzavnoj sluzbi ne postoji niko ko zna elementarni racun, i mogao bi da to razdvoji naknadno, a da ne pricamo da bi glupavi spectrum ili commodore od pre 30 godina to odradili u milisekundi.
Od ovih 4000 koliko kostaju tablice, nelepnica i saobracajna 1713 din idu MUP-u (zasta?), zavodu za izradu novcanica ide 1887, to jest toliko kosta da se stvarno naprave tablice, sobracajna i nalepnica, a ostatak do 4000 je provizija poste/banke/ili preko koga vec uplacujes
Zanimljivo da MUP za tablice naplacuje vise nego zavod koji ih pravi. Ne mnogo, samo 2 dinara, ali zavodu platis 999 din, a MUP-u 1001 din (kod saobracajne i nalepnice je obrnuto).
E sad ide ono sto me je izludelo: administrativna taksa u iznosu od 1950 din, koja se placa ukoliko izgubis, ostetis ili ti UKRADU tablice ili nalepnicu ili saobracajnu.
Drugim recima, to sto sam oko 30% prihoda izdvojio na porez (oko 12% poreza na dohodak + 18% PDV-a) iz koga se placa izmedju ostalog i policija, kojoj je posao da stiti moju imovinu, mi se vraca tako sto kad oni ne urade svoj posao, ja to moram dodatno da platim!!!
Jedina prednost cele zajebancije je sto sam bar dobio tablice bez nasih slova (sad su WE). Bile su KĆ, al posto mi se ćerka zove Kaća, nije mi smetalo (joj sto se dete rastuzilo).
Nazalost nije kraj. Na sve ovo dodaju i uvredu za inteligenciju prosecnog gradjanina.
Naime, celu stvar sam zavrsio negde oko 17:00 (uplaceno, imam potvrdu da sam prijavio, popunjeni svi obrasci...) u stanici nema zive duse, sluzba upravnih poslova (citaj salteri) zvanicno radi do 19:30 sa strankama (radno vreme je do 20:00, samo ne znam sta je to "radno vreme" ako nije sa strankama)...
E ne moze da se preda!!! Nema veze sto nema nikog. Moras da dodjes sutra ujutru u 7:30 da uzmes je**&*#$@ni broj koji se izdaje samo izmedju 7:30 i 8:00
Kako smo divno okrenuli sistem koji je imao smisla kada su guzve bile enormne, i jednostavno nije mogao da se obradi u toku jednog dana broj zahteva koji bi dosli, tako da sada on sluzi kao izgovor da se ne radi.
Sutra ujutru (jeste uspeo sam da se nateram da u subotu ustanem u 7:00, sva sreca pa mi je stanica preko puta zgrade) je bilo ukupno 8 (slovima OSAM) ljudi koji su dosli ne samo za registraciju, vec i za licne karte, pasose...
Drugim recima, gospojice su svoje odradile do 9 (posto im treba oko 10-tak minuta po coveku), i dalje ne primaju posete!!!
Muka mi je od ovoga, morao sam da se izjadam. Kakav bre Srbistan, ne znam kako da ovo nazovem, al drzava sigurno nije.