rista piše:Nisam čuo za to do sada

Izuzetan i svestran pas ali mu, na žalost, treba malo više prostora od prosečnog psa. Verujem da voliš svog psa ali on traži stvarno puno prostora dok odrasta, a tu pre svega mislim na trčanje kad ON to želi a ne kad ga gazda izvede u šetnu. Kod ovakvih pasa je bitno kako se formira grudni koš (a formira se konstantnom fizičkom aktivnošću). Verujem da bi i ti sam voleo da vidiš svog mezimca u punoj snazi.
Moji favoriti za pse su uvek bili terijeri, jazavičari i balkanci. Iz mog iskustva, najboljeg psa sam imao kad je od malih nogu imao starijeg psa. Moj uticaj na mlađeg psa je bio korektivne prirode u smislu kako treba da se ponaša pred opasnošću ili napadu na uljeza jer je stariji pas dobar deo posla radio za mene. Moj sadašnji pas je odrastao sam ali je sa dva meseca (ono što se kaže tek sa majkinog mleka) bio obavezan da sedne pored hrane i počne da je jede tek kad ja kažem da može. Mojim drugarima je interesantno da tako mali pas sedne na komandu

. Naravno, ja to ne radim radi izživljavanja već zbog simulacije njegovog prirodnog okruženja. U divljini, pas jede kada mu alfa mužjak dozvoli da jede. Takođe, pse ne treba milovati po ceo dan. Srećan pas je samo onaj pas koji jasno zna ko je gazda u kući. Pas ne sme da sedi u fotelji pored vas, pas može da spava na krevetu ali ispod gazdinih nogu. Kada vam gosti dođu NIKAD ne dozvoljavajte da se pas popne na istu visinu kao i gost. Ako vam dođu prijatelji na utakmicu mnogi vole da sednu na pod. Uvek ali uvek izbacite psa iz prostorije.
Rigoroznost ovih pravila se povećava po karateristikama psa a pre svega mislim na pse čuvare tipa rot, doberman, cane corso isl. Ma koliko pas poznavao vaše prijatelje i ma koliko vi bili ubeđeni da ih nikad ne bi napao budite na prezi. Pas ma koliko miroljubiv bio uvek može da napavi glupost koja će vas pratiti ceo život. Ovo ne govorim napamet i znam za nekoliko slučajeva koji su mogli kobno da se završe po gosta (napominjem da su gosti u pitanju bili ljudi koji su bili poznati psu a pas pritom nikad nije pokazivao neprijateljstvo).