Grand Motors banner
Auto otpad Sole banner Led Shop banner
Knežević Enterijer banner Faber auto delovi banner

Električni vs hidraulični servo

Sve što ima veze sa Fordom a nije našlo mesto u drugim temama.

Moderator: ace1

Ratibor
Poruka: 236
Član foruma od: petak, 29. jul 2011. u 12:30h

Električni vs hidraulični servo

Poruka od Ratibor » utorak, 19. jun 2012. u 16:56h

Znaci zanimaju me iskustva ljudi koji su koristili i jedan i drugi servo sistem. Ono sto ja znam je uglavnom teorija sa interneta. Hidraulicni radi tako sto je servo pumpa kaišem spojena na radilicu motora. Radi UVEK kad i motor čak i kad ne pomerate volan i tako povecava potrošnju i opterecuje motor. Električni s druge strane radi na struju (logično) i reaguje samo na pomeranje volana kada asistira i pomaze vozacu. Njegova osetljivost nije fabrički predodredjena i nepromenjiva vec se dodirom na dugme moze povećavati i smanjivati snaga kojom vam pomaze (primer: fiatov City servo) itd. Moja fiesta ima klasični hidraulicni servo a ne znam za nov model fieste. Verovatno je električni u pitanju. Meni lično električni deluje kao pouzdaniji, štedljiviji i ekološki prihvatljiviji. Nema ulja, uključije se po potrebi i moguca su podesavanja njegove snage po potrebi vozaca. Ako je dobro napravljen elektromotor ce mnogo duze raditi i sluziti vozacu od hidraulike.
Moj ford stari nikad se ne kvari

911s [SK]
old-and-rare Fords fan
Poruka: 11510
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h

Re: Električni vs hidraulični servo

Poruka od 911s [SK] » utorak, 19. jun 2012. u 17:08h

I taj električni što radi na neki motor - pa i taj motor nije baš male snage i vuče struju, koja opterećuje alternator i zbog toga troši više goriva. Koliko više? Smešno malo. Za nijansu malo više, ali opet pojednako smešno malo, troši i hidraulična pumpa.
Kada voziš dizel koji je prešao 200.000 i još pritom su mu skinuta sva ekološka pomagala mislim da je smešno razmišljati oko ekologiji zbog drugačijeg tipa serva.
Da je pouzdraniji ne bih rekao, ali zato kada je u pitanju isplativost održavanja... Hidraulika je i dalje najjeftinija.
Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове

Markedjani
Predsednik kluba
Predsednik kluba
Poruka: 21533
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h

Poruka od Markedjani » utorak, 19. jun 2012. u 19:54h

Električni servo je sve samo ne jeftin... pitaj malo ove što voze puntaće sa city servom pošto košta isti thumbsuph

Da je pouzdan... ne baš.

Da je bolji po "okolinu"... jeste,ali cenim da te boli ćoše za to nego tebi je smanjenje potrošnje i neko buduće jeftinije održavanje u glavi.
Slika
Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!

totti
Poruka: 8536
Član foruma od: ponedeljak, 1. nov. 2010. u 11:54h

Poruka od totti » utorak, 19. jun 2012. u 20:00h

Standardni i česti kvar - senzor pozicije volana... 150-200€
Slika

stefan milanov
Poruka: 798
Član foruma od: subota, 2. apr. 2011. u 17:23h

Poruka od stefan milanov » utorak, 19. jun 2012. u 20:56h

novi elektro servo za puntica je oko hiljadarku evropskih...

laki
Poruka: 560
Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 07:37h

Poruka od laki » utorak, 19. jun 2012. u 21:17h

Nije to vise tako skupo, ima toga sada na "kile", ja za Punta mk2 kompletan servo, senzor plavi kabal, el. motor i modul serva dajem za 120eur

Ratibor

Poruka od Ratibor » utorak, 19. jun 2012. u 22:28h

Otvorio sam temu čisto informativno. Nisam zagovornik ni jedne ni druge opcije da bih ulazio u neku raspravu oko toga. Vise me interesuju iskustva ljudi koji su probali i jedno i drugo i da li ima neke realne razlike u voznji kao i da li se hidraulicni jos uvek ugradjuju ili su proizvodjaci automobila presli na elektricni. Jer ako jesu mora da postoji neki razlog osim toga da zaradjuju pare na rezervnim delovima. Tu je i dodatna buka i vibracije koje stvara servo pumpa ali ako je el. servo stvarno toliko skup i to za punta mogu misliti kakva je situacija kod luksuznijih modela. Inace na mom autu je alternator star dve godine. Po prici coveka od koga sam kupio auto servo pumpa je pustala ulje na alternator i on je pregoreo pa je zamenjen novim. Ima fabrički utisnut datum proizvodnje na sebi zato mi je zapalo za oko kad sam kupovao auto.

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » utorak, 19. jun 2012. u 23:02h

Jeftinije u proizvodnji a skuplje kao rezervni deo. Dalje objašnjenje nije potrebno :)
Ford weist den Weg.

"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson

totti

Poruka od totti » utorak, 19. jun 2012. u 23:03h

Što se vožnje tiče, mnogo bolje "informacije" se dobijaju sa hidrauličnim servom...
Slika

Dusan64
Poruka: 5280
Član foruma od: ponedeljak, 23. feb. 2009. u 19:52h

Poruka od Dusan64 » utorak, 19. jun 2012. u 23:07h

Meni se svidja elektricni.. Za vozilo tipa Punto je savrsen.. I mnogo je jednostavnije kad pogledas,nema ulja,nema servo letve,nema servo pumpe..nema nista... Kosmija je pre neki dan zamenio el.motor na puntu tipa 100e je dao...

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 19. jun 2012. u 23:16h

Stručnjaci kažu da je jedna od većih brljotina Forda stavljanje električnog serva u Fiestu Mk4 facelift (1999-2002).
Zeznuto / skupo za opravku, a podložno kvaru.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 19. jun 2012. u 23:19h

Dobro,lose je realizovano.. Ali koncept uopste nije los.

Ratibor

Poruka od Ratibor » utorak, 19. jun 2012. u 23:25h

totti piše:Što se vožnje tiče, mnogo bolje "informacije" se dobijaju sa hidrauličnim servom...
Pod "informacijama" pretpostavljam podrazumevas direktniju vezu sa točkovima pri većim brzinama. Mislim da je električni tu u prednosti jer moze da se iskljuci (ukruti volan) po potrebi. Na autoputu ti servo i ne treba, a s druge strane "informacije" prilikom parkiranja i na malim brzinama i nisu od neke koristi.
Poslednja izmena: Ratibor, na dan utorak, 19. jun 2012. u 23:38h. Ukupno izmenjeno 1 put.

fancy
Poruka: 2265
Član foruma od: četvrtak, 27. nov. 2008. u 13:46h
Kontakt:

Poruka od fancy » utorak, 19. jun 2012. u 23:34h

Dusan64 piše:Dobro,lose je realizovano.. Ali koncept uopste nije los.
Pa to... nije najsrećnije zaživeo u toj Fiesti.
...od 1992, 7 Fordova, trenutno: '08 Hypnotic silver Mondeo 2.0 TDCi Titanium X

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 19. jun 2012. u 23:36h

To je gadno.. Kad upalis CS ne gasi,moja preporuka. Meni je jednom drugar ugasio iz sprdnje i malo mi je falilo da poljubim ogradu kad sam ulazio u ulicu. Bilo je kasno pa u voznji nisam primetio razliku,ali kad usporis to se itekako oseti.

EDIT:
@fancy
Ali zahvaljuci njoj novija Fiesta ce imati vise uspeha..ni prvi hidraulicni servo nije bio savrsen.

totti

Poruka od totti » utorak, 19. jun 2012. u 23:46h

Ratibor piše: Pod "informacijama" pretpostavljam podrazumevas direktniju vezu sa točkovima pri većim brzinama. Mislim da je električni tu u prednosti jer moze da se iskljuci (ukruti volan) po potrebi. Na autoputu ti servo i ne treba, a s druge strane "informacije" prilikom parkiranja i na malim brzinama i nisu od neke koristi.
Koliko ja znam, kod bilo kog serva se volan "ukrućuje" na većim brzinama... Naravno, u mestu se elektro servo lakše vrti, ali u vožnji je bolji osećaj (barem meni) sa hidrauličnim servom :)
Slika

Ratibor

Poruka od Ratibor » utorak, 19. jun 2012. u 23:49h

totti piše:Koliko ja znam, kod bilo kog serva se volan "ukrućuje" na većim brzinama... Naravno, u mestu se elektro servo lakše vrti, ali u vožnji je bolji osećaj (barem meni) sa hidrauličnim servom :)
E hvala..takav sam odgovor trazio. Misljenje ljudi koji su probali i jedno i drugo.

milan_gt
Poruka: 11707
Član foruma od: subota, 17. jul 2010. u 17:43h

Poruka od milan_gt » utorak, 19. jun 2012. u 23:52h

sta ima koje picke materine da ga vrtite u mestu..kao da je to pa bogzna sta bitno da bas tad bude lak..nije da nemate servo kao ja u Rivalu :D
Poslednja izmena: milan_gt, na dan utorak, 19. jun 2012. u 23:54h. Ukupno izmenjeno 1 put.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » utorak, 19. jun 2012. u 23:56h

totti piše:Koliko ja znam, kod bilo kog serva se volan "ukrućuje" na većim brzinama...
Ne kod Punta,upalis city cepas 160km/h i jedan trzaj te deli od sigurno smrti... :rotfl:

mbole
Poruka: 14946
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 20. jun 2012. u 00:06h

To sto se servo pumpa non stop vrti, ne znaci da stalno pravi otpor motoru. Kada su ventili zatvoreni, pumpa vrti "u prazno", nista joj se ne suprotstavlja, pa ne trosi gotovo nista. Kao kada alternator ne puni (regler ga iskljuci), on tada ne pravi maltene nikakav otpor motoru. Samo onoliko koliko da se vrti tih par kila rotora i remenice, sto j esmesno.
U sustini razlika u potrosnji u odnosu na elektricni je toliko zanemarljiva da nije vredna pomena.

Sto se tice lakoce okretanja, stvarno nisam vozio elektricni, al ako na onih tonu i kusur (i malo vise kusur) mondea, volan na hidraulicnom vrtim jednim prstom, uopste ne vidim cemu bi sluzila dodatna "lakoca". Jedino ako si devojcica od tries kila sa sve krevetom, i jos te mrzi da okreces volan :)
Djak pesak :)

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 20. jun 2012. u 00:09h

Navikao si se ti na njega,vozio sam Mondeo 2.0 zetec i volan mu je pretezak,bes servo koji moram da vrtim sa dve ruke.

mbole
Poruka: 14946
Član foruma od: ponedeljak, 6. jun 2011. u 23:09h

Poruka od mbole » sreda, 20. jun 2012. u 00:12h

Tebi nesto nije bilo bas ispravno na tome.
Ovaj moj se vrti jednim prstom od kad sam ga kupio.
A i inace volan 90% vremena drzim jednom (levom) rukom, druga ima pametnija posla :)
Djak pesak :)

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 20. jun 2012. u 00:23h

Pa ne znam sta moze da bude neispravno..auto se vozi u Italiji svaki dan i dolazi za Srbiju cesto..da mu nesto nije ispravno pokazalo bi se... Imas jake prste a ja slabe ruke... :/

911s [SK]
old-and-rare Fords fan

Poruka od 911s [SK] » sreda, 20. jun 2012. u 00:28h

Pumpa više ne pumpa kako treba, letva u problemu, trap u problemu... To što se vozi svakodnevno nije merilo lakoće motanja volana.
Ford weist den Weg.

Dusan64

Poruka od Dusan64 » sreda, 20. jun 2012. u 00:37h

Ceo trap je zamenjen i na autu je sve utegnuto,a pod svakodnevnom voznjom sam mislio ako pumpa ne pumpa kako treba ili je letva u problemu do sada bi to crklo totalno. Bio je kod Dragomira,ali mi nije palo na pamet da to nije normalno ponasanje serva.

Odgovori

Povratak na „Svaštara“