Zamena gume na sredini kardana
Moderator: Dragomir
-
- VR
- Poruka: 634
- Član foruma od: petak, 18. dec. 2009. u 20:57h
Zamena gume na sredini kardana
Posto mi je propao skroz onaj gumeni lezaj na sredini kardana nasao sam drugi polovan - ceo kardan - pa se on lepo rastavi a cela guma sa nosacem ostaje na kracem delu. E sad pitanje kako se on skida sa tog kraceg dela kardana? Zna li neko onako na brzinu? Auto Taunus 2.
- Necke
- Poruka: 224
- Član foruma od: ponedeljak, 19. okt. 2009. u 11:49h
Re: Zamena gume na sredini kardana
izbija se sa sve lezajem, lakse ti je ostavi taj kraci deo, na njemu nema sta da ode
-
- VR
Ne mogu zameniti samo taj prednji deo kardana moj prednji deo je kracen zbog 5-stepenog menjaca.
Treba neki alat za to ili onako na snagu?
Treba neki alat za to ili onako na snagu?
- van
- VIP
- Poruka: 9044
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 09:33h
Запекао је од рђе . Држи гуму руком а чекићем ударај по кардану да изађе , или пробојцем удри између лежаја и кардана .
WD увек помаже .
WD увек помаже .
-
- Poruka: 234
- Član foruma od: nedelja, 12. feb. 2012. u 12:36h
Vrlo teško ćeš to da uradiš! I ja sa to pokušao da uradim ali nisam uspeo, samo sam imao sreće da mi te dužine odgovaraju, pa sam, taj deo, jednostavno zamenio. Morao bi taj, ceo deo sa lagerom dobro da očistiš, pa ako ne pomogne WD ili nešto slično, probaj da sve to staviš u zamrzivač, da odstoji jedno dva sata, pa onda probaj. Po logici, kardan bi trebao više da se skupi nego lager. Ovo morš inače pažčlivo da radiš. Ovo iskustvo imam sa skidanja lagera sa rotora. Naravno, verovatno ćeš morati da nadješ neki friz sandučar. Pozdrav.

ps. Postupak, pod uslovom da si uspeo da skineš, osovina u friz, a lager se zagreje, i onda probaj da staviš na tvoju osovinu-deo kardana.
Lager sam grejao u ulju, u posudi na šporetu.

ps. Postupak, pod uslovom da si uspeo da skineš, osovina u friz, a lager se zagreje, i onda probaj da staviš na tvoju osovinu-deo kardana.
Lager sam grejao u ulju, u posudi na šporetu.
-
- VR
Hvala, probacu ali ako ne ide brze cu okratiti prednji deo kardana - svukao sam zadnji deo pa cu videti...
- van
- VIP
Ако си пробао некада да скинеш лежај са полуосовине на таунусу , ово скидање лагера са кардана доћиће ти као игра
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
ma samo svuci gumu sa lezaja i vidi ako tvoj ne susti navuci gumu na svoj lezaj i gotovo za 2 min... ako ti je bas prosustio lezaj,kad svuces gumu,lakse ces skinuti i lezaj...ja sam nekoliko puta skidao i skinem ga za minut,bukvalno...cekic i jaci srafciger i na cikcak...
-
- VR
Mislim da je meni samo guma otisla pa cu nju i skidati sa ovog "donora" - a sto kazes ako susti moj lezaj videcu kakav je na ovom drugom pa cu se potruditi.
Inace moj kardan moze rukom da se pomera gore dole oko centimetar (ustvari onoliko koliko ima mesta - ko da nema gume) tu na toj gumi i mislim da mi je taj luft razjebao semering na diferencijalu jer je pre mesec dana poceo tu da pusta ulje. Imam drugi diff pa cu probati da zamenim semeringe ako ne nadjem novi...
Inace moj kardan moze rukom da se pomera gore dole oko centimetar (ustvari onoliko koliko ima mesta - ko da nema gume) tu na toj gumi i mislim da mi je taj luft razjebao semering na diferencijalu jer je pre mesec dana poceo tu da pusta ulje. Imam drugi diff pa cu probati da zamenim semeringe ako ne nadjem novi...
- goja
- Poruka: 1186
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 13:17h
vibracija je cudo ali sumnjam da je zbog toga otosao semering...pa zamjeni ga ili dolivaj ulje,sta ces..da,vidices kad svuces gumu kakav je lezaj,ako bas susti zamjeni ga tim drugim mada je i taj sigurno oderan do kraja...gumu samo svuci,znaci sve ono oko gume i nju potwgni sa kardana,sletice sa lezaja...
- Necke
a sto nekupis novu gumu i lezaj i miran si sa tim, od tih budzenja se samo mucih i trajace ti par meseci i opet jovo na novo, Veruj mi sve sto sam nabudzio, duplo sam ga platio.
-
- VR
Pa pravo da ti kazem kupio bih novo ali gde toga ima? Jel isto kao i kod nekog drugog modela ili ima bas za Taunus?
-
- Poruka: 234
- Član foruma od: nedelja, 12. feb. 2012. u 12:36h
Kad si već tu.pogledaj i "hardijev" zglob, ona šestougaona guma, hoče i ona da ode-naprsne ili se iskida, pa otpadaju parčići i to posle napravi problrm. Menjaj je odmah. Odgovara od granade, scorpija, siere, samo nemoj od lade, jere i ona odgovara, ali prsne posle 10.kilometara. Imam skustvo. Ako ti je otišla guma na tom lageru, gotovo sigurno ode i ova šestougaona. Pozdrav.

-
- VR
Zvacu sutra redom da vidim da li ima novo pa da to izmenjam ... i jedno i drugo kad vec skidam kardan a onda da vidim i semering za diff u paketu...
- Necke
imas na bulevaru 390 mislim da je broj radnje, 1800 dinara kosta,ja sam kupio pre mesec dana i nije moras da poneses tvoju za uzorak da ti ne daju pogresnu.A i imas i u dunavskoj 75 isto cak mislim da je jeftinije.
- van
- VIP
Јел си питао где имада се купи па су ти рекли да нема , или ниси ни питао ? 800 динара је била гума , а 1800 дин. цео метални део са гумом и лагером, прошле године , када сам то сређивао на таунусу .Тај део је исти за 80% фордова са карданом
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Nemojte džabe da kupujete te zamenske... pucaju posle dva jača starta
Ako pričate o hard gumi.

Ako pričate o hard gumi.

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
- van
- VIP
Прича се о средњем лежају кардана , не о хардијевој гуми
- Markedjani
- Predsednik kluba
- Poruka: 21505
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 11:14h
Aha... pričate o ovome...

Elem... ako paše od Sierre,Scorpia... bolje je kupiti polovno a original nego taj za 1800 din zamenski.
Original košta 130 eur pa mož' misliti koliko će da potraje taj od 1800 din

Elem... ako paše od Sierre,Scorpia... bolje je kupiti polovno a original nego taj za 1800 din zamenski.
Original košta 130 eur pa mož' misliti koliko će da potraje taj od 1800 din

Venetia Red, '81 Ford Taunus 1.3
Diamond White, '91 Ford Sierra 2.0 DOHC 4x4
Vozim besan auto od 1000 maraka!
-
- VR
Jbg ja kupio sad u Tanasicu kosta 1300 din taj nosac sa lezajem a guma napred sa cevkom a na tri srafa kosta 5700 - nju nisam uzimao moja je dobra. Sad koliko ce nosac da traje videcemo ali uzeo sam polovan koji na izgled nije imao "mnogo" lufta ali kad sam ga svuko sa osovine samo se raspao...
Videcemo kako ce se ponasati ali...
Nisam nasao semering za diff na mestu gde se kaci kardan pa ako neko zna...
Videcemo kako ce se ponasati ali...
Nisam nasao semering za diff na mestu gde se kaci kardan pa ako neko zna...
- 911s [SK]
- old-and-rare Fords fan
- Poruka: 11519
- Član foruma od: petak, 10. okt. 2008. u 10:33h
Rekoh ti ja onomad da jes da nema lufta ali da je zato sva ispucala, jbg dzaba si bacio pare. Mogu da ti dam ja moju sa Granade, jes da nije ispucala al zato ima lufta 

Everything we do, it's driven by you!
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Ford weist den Weg.
"When it comes to defining Ford models, never say "never"! Somewhere, somehow, there was usually an exception to prove the rules..." Graham Robson
Van piše: ...за све те буђаве фордове
-
- VR
Ima jedna stvar koja mora svima da bude jasna - ako do sad nije (meni postala jasna) - kad se sredjuju ovakve drtine "sa dusom" APSOLUTNO je bolje kupiti novo i kvalitetno a ne samo novo - propasce to zamensko ocas posla, ili uraditi i doraditi polovno ali kod pravog majstora uz nadzor jer klasicna recenica je "u to ne vredi ulagati" ... Zato ovi stariji u odrzavanju i kostaju mozda malo manje a ponekad i malo vise od novijih ali sta je tu je...
Videcemo koliko ce trajati ovaj nosac a kad rikne nacicemo negde original - verovatno ih ima jos po nekim mestima... I od sad samo proverene stvari uzimam jer ovako das ovde 20E pa za isto kod drugog 30E a onda u prodavnicu pa zamenski i na kraju je bolje dati odmah za dobar deo vise para a ne skidati i stavljati istu (losu) stvar dva - tri puta.
Videcemo koliko ce trajati ovaj nosac a kad rikne nacicemo negde original - verovatno ih ima jos po nekim mestima... I od sad samo proverene stvari uzimam jer ovako das ovde 20E pa za isto kod drugog 30E a onda u prodavnicu pa zamenski i na kraju je bolje dati odmah za dobar deo vise para a ne skidati i stavljati istu (losu) stvar dva - tri puta.